kayhan.ir

کد خبر: ۹۳۲۰۲
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۳۹۵ - ۲۱:۴۰
در صحن علنی مجلس صورت گرفت

تدابیر نمایندگان برای قطع وابستگی بودجه به نفت در برنامه ششم

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در برنامه ششم توسعه تدابیری را برای تحقق صرفه‌جویی در هزینه‌های عمومی اصلاح نظام درآمدی دولت و همچنین قطع وابستگی بودجه به نفت اتخاذ و تصویب کردند.


نمایندگان در جلسه علنی صبح دیروز بهارستان رسیدگی به لایحه برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران را ادامه داده و ماده 6 این لایحه را پس از بحث و بررسی به تصویب رساندند.
به موجب مصوبه مجلس، به منظور تحقق صرفه‌جویی در هزینه‌های عمومی، اصلاح نظام درآمدی دولت و همچنین قطع وابستگی بودجه به نفت تا پایان برنامه «برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح و یا معافیت مالیاتی جدید طی سال‌های اجرای برنامه ممنوع است»
بر اساس مصوبه نمایندگان «عوارض موضوع ماده 38 قانون مالیات بر ارزش افزوده و بندهای آن و نیز عوارض آلایندگی موضوع تبصره (1) ماده مذکور و عوارض ارزش افزوده گاز طبیعی و عوارض شماره‌گذاری خودروها به شرح زیر در مورد بند الف، ب و ج توسط سازمان مالیاتی کشور توزیع می‌گردد:
الف) عوارض وصولی موضوع بند (الف) ماده 38 قانون مالیات بر ارزش افزوده، با رعایت ترتیبات قانونی و پس از کسر وجوه مقرر در قانون مذکور و واریز به حساب تمرکز وجوه آن استان نزد خزانه‌داری کل کشور از طریق حساب رابطی که بنا به درخواست سازمان امور مالیاتی کشور توسط خزانه‌داری کل کشور افتتاح می‌گردد، به نسبت هفتاد درصد(70٪) شهرها و سی درصد (30٪) روستاها و مناطق عشایری بر اساس شاخص جمعیت به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها واریز می‌گردد. سهم روستاهای فاقد دهیاری به حساب فرمانداری‌های شهرستان مربوط واریز می‌گردد تا با مشارکت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در همان روستاها هزینه شود.
بر اساس تبصره مصوبات نمایندگان «عوارض وصولی موضوع این بند نیاز به طی مراحل تخصیص نداشته و حداکثر تا پانزدهم ماه بعد با تخصیص 100 درصد به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها واریز می‌گردد.»
ب) عوارض موضوع بندهای (ب)، (ج) و (د) ماده 38 قانون مالیات بر ارزش افزوده و همچنین عوارض شماره‌گذاری خودروها موضوع بند (ج) ماده (43) قانون مذکور به حساب تمرکز وجوه نزد خزانه‌داری کل کشور واریز می‌شود. وجوه مذکور حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به نسبت دوازده درصد (12٪) سهم کلانشهرها، پنجاه و سه درصد (53٪) سایر شهرها و سی و پنج درصد (35٪) روستاها و مناطق عشایری بر اساس شاخص‌هایی که به موجب دستورالعملی که توسط سازمان و وزارت کشور ابلاغ می‌شود،  محاسبه و بین شهرداری‌ها و دهیاری‌ها توزیع می‌گردد.
بر اساس مصوبه نمایندگان «سهم روستاهای فاقد دهیاری، به حساب فرمانداری شهرستان مربوطه واریز خواهد شد تا حسب مقررات و مصوبات کمیته‌های برنامه‌ریزی شهرستان‌ها صرف امور عمران و آبادانی همان روستاها و مناطق عشایری شود. همچنین سی درصد (30٪) عوارض ارزش افزوده دریافتی از واحدهای تولیدی مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی شهرستان‌ها برای تأمین زیرساخت‌ها و ارائه خدمات در آنها و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان، در اختیار شرکت شهرک‌های صنعتی استان قرار می‌گیرد.این سهم از مبلغ مربوط به شهرهای استان به نسبت کسر می‌گردد.»
بر اساس تبصره این بند « پنج درصد (5٪) از 30 درصد از مبلغ موضوع این سهم جهت ارائه خدمات مربوطه در همان شهرک‌ها در اختیار شرکت‌های خدماتی موضوع قانون نحوه واگذاری، مالکیت و اداره امور شهرک‌های صنعتی مصوب 1387 قرار می‌گیرد. شرکت‌ها و نواحی صنعتی غیردولتی نیز مشمول این حکم هستند. در طول برنامه ششم بر اساس جزء 2 ماده 39 قانون مالیات بر ارزش افزوده حاکم است.»
همچنین بر اساس مصوبه نمایندگان در بند ج این ماده « عوارض آلودگی واحدهای تولیدی موضوع تبصره یک ماده 38 قانون مالیات بر ارزش افزوده در هر شهرستان به نسبت جمعیت بین شهرداری‌ها ، دهیاری‌ها و فرمانداری‌ها (برای روستاهای فاقد دهیاری) همان شهرستان توزیع می‌گردد. در صورتی که آلودگی واحدهای بزرگ تولیدی (پنجاه نفر و بیشتر) به بیش از یک شهرستان در یک استان سرایت کند، عوارض آلودگی بر اساس سیاست‌های اعلامی سازمان به نسبت تاثیرگذاری، در کمیته‌ای مرکب از رئیس‌سازمان برنامه و بودجه استان و فرمانداران شهرستان‌های ذی‌ربط، مدیرکل محیط زیست و مدیرکل امور مالیاتی استان بین شهرستان‌های متاثر توزیع می‌شود.»
در تبصره این ماده مقرر شد در صورتی که شهرستان‌های متأثر از آلودگی در دو یا چند استان واقع شده باشند، اعضاء کمیته توزیع‌کننده عوارض آلودگی واحدهای بزرگ (پنجاه نفر و بیشتر) متشکل از نماینده سازمان، روسای سازمان‌های برنامه و بودجه استان‌های ذی‌ربط، نماینده سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده ادارات کل مالیاتی استان‌های مربوطه بر اساس سیاست‌های اعلامی سازمان اقدام به توزیع عوارض آلودگی خواهند کرد.
انتقاد از مخالفت‌های نمایندگان
 با پیشنهادهای اصلاحی
احمد امیرآبادی فراهانی نماینده قم و عضو هیئت ‌رئیسه مجلس در جریان رسیدگی به مواد لایحه برنامه ششم توسعه، طی اخطاری ناظر به اصل 67 قانون اساسی اظهار داشت: آنچه الان در مجلس رخ می‌دهد این است که تا پیشنهادی برای شهرهای بزرگ از جمله تهران مطرح می‌شود، نمایندگان مخالفت می‌کنند، اما درباره پیشنهادهای مربوط به شهرهای کوچک و روستاها همه موافقند.
وی افزود: ما نماینده همه ملت ایران هستیم و شهر تهران هم به اندازه خودش مشکلاتی از جمله حاشیه‌نشینی دارد.
نماینده قم در ادامه تصریح کرد: آن زمان که باید به وضعیت روستاها رسیدگی می‌شد، کاری انجام نشد و جمعیت 65 درصدی روستاها به 30 درصد رسید؛ الان مشکلات اصلی کشور در همین حاشیه‌های تهران است.
مسعود پزشکیان نایب رئیس ‌اول مجلس که اداره صحن را بر عهده داشت، گفت:‌ اخطار وارد نیست.
حسینعلی حاجی‌دلیگانی نماینده مردم شاهین‌شهر نیز در تذکری شفاهی با اشاره به اینکه قانون مالیات بر ارزش افزوده پس از ده سال هنوز به صورت آزمایشی اجرا می‌شود، گفت: قانون خدمات مدیریت کشوری، استخدام ناجا و تأسیس مدارس غیرانتفاعی نیز همچنان آزمایشی اجرا می‌شود.
مسئولان
 واکنش انقلابی انجام ندادند
عباس گودرزی نماینده بروجرد در جلسه علنی دیروز طی تذکر شفاهی گفت: به خودمان و نیز دولت تذکر می‌دهم که آمریکا تمام قد نقض برجام کرد و کنگره و سنا با اکثریت آرا به آن رای دادند و اوباما هم با [وتو نکردن آن] کار بدتری کرد اما ما در مقابل این اقدام آمریکا واکنشی انقلابی انجام ندادیم.
وی با یادآوری اینکه هر کجا انقلابی عمل کردیم پیشرفت داشته‌ایم ، اظهار داشت: برخی سعی می‌کنند مشکلات پیش آمده در برجام را به رهبری منتسب کنند اما نباید مشکلات برجام را بر عهده ایشان بگذاریم چرا که همان‌طور که خود قبلا اعلام کرده‌اند دخالتی در جزئیات مذاکرات نداشته‌اند.
گودرزی در بخش دیگری از تذکر خود خطاب به دولت ترکیه گفت: به ترکیه تذکر می‌دهیم که ایران اسلامی همواره در طول تاریخ انقلاب رفتاری مدبرانه داشته است و آنها حواسشان باشد که گول آمریکا را نخورد؛ ما از دولت محترم می‌خواهیم که بر اساس اصل عزت،حکمت و مصلحت عمل کند.
وی تصریح کرد: ما، انگلیس خبیث و آمریکای جنایتکار را دشمن اصلی خود می‌دانیم و با این حاشیه‌سازی‌ها از دشمن اصلی غافل نمی‌شویم.
رئیس ‌مجلس بوسنی و هرزگوین
 در صحن مجلس حضور یافت
سوفتیچ رئیس ‌مجلس بوسنی و هرزگوین که به کشورمان سفر کرده است بعدازظهر دیروز در جلسه علنی نوبت دوم مجلس شورای اسلامی حضور یافت.
وی که به همراه هیئت همراه خود در صحن حضور یافته بود از نزدیک در جریان نحوه مذاکرات و اداره مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.