kayhan.ir

کد خبر: ۹۲۸۸۸
تاریخ انتشار : ۲۷ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۵۴

ترامپ تهدید کرد برجام را پاره می‌کند/اوباما عمل کرد !

در حالی که دونالد ترامپ در رقابت‌های انتخاباتی تهدید کرده بود برجام را پاره خواهد کرد، اوباما رئیس‌جمهور فعلی آمریکا با اجازه دادن به تمدید تحریم‌های 10 ساله ایران، عملا برجام را پاره کرد.

سرویس سیاسی-

روز پنج‌شنبه (25 آذر) کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا طرح تمدید تحریم‌های ایران را در روز چهارشنبه امضا نکرده ولی اجازه داده است تا این مصوبه به قانون تبدیل شود.
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز خبر داد که کاخ سفید روز پنجشنبه اعلام کرده است طرح تمدید 10 ساله تحریم‌های آمریکا علیه ایران بدون امضا باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا نیز به قانون تبدیل خواهد شد اما این مسئله تاثیری بر اجرای موافقتنامه‌ای بین‌المللی که برنامه هسته‌ای تهران را محدود می‌کند ، نخواهد داشت.
دولت آمریکا پیش از این اعلام کرده بود تمدید تحریم‌ها علیه ایران کار واشنگتن را برای اعمال دوباره تحریم‌های لغو شده علیه تهران براساس موافقتنامه هسته‌ای سال 2015 آسانتر می‌سازد.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا با انتشار بیانیه‌ای مدعی شد تمدید قانون تحریم‌های ایران موسوم به ایسا نقض برجام به شمار نمی‌آید و آمریکا همچنان به تعهدات خود در این خصوص پای‌بند است!
به دنبال صدور این ا طلاعیه، وزارت خارجه روسیه در اطلاعیه‌ای ناخرسندی خود را از تمدید تحریم‌های ایران ابراز کرده و گفته است که هر اقدامی که به از دست رفتن توافق هسته‌ای منجر شود، غیر قابل بخشش است.
تطبیق تمدید تحریم‌ها
 با برجام!
پایگاه اینترنتی وزارت خارجه آمریکا متن بیانیه جان کری درباره تجدید تعلیق تحریم‌های مرتبط با تمدید قانون تحریم‌های  ایران را منتشر کرد که وی در آن مدعی شده است: «ما این موضوع را هم به روشنی گفته ایم که تمدید این قانون به طور کامل با تعهدات ما در برجام منطبق است. تمدید قانون تحریم‌های ایران به هیچ وجه بر محدوده تحریم‌های لغو شده‌ای که ایران بر اساس توافق دریافت نموده و یا توان شرکت‌ها برای انجام فعالیت در ایران مطابق با برجام تاثیری نمی‌گذارد.»
کری در ادامه افزوده است: «حتی اگر قانون  ISA منقضی می‌شد، ما باز هم از تمامی اختیارات لازم برای مقابله با چنین مسائلی برخوردار می‌بودیم.»
با وجود تمدید قانون تحریم‌های ایران و کارشکنی آمریکایی‌ها در مواردی همچون برقراری ارتباط بانکی و سوئیفت که حتی گاهی اروپا نیز به آن اذعان کرده است وزیر خارجه آمریکا در بیانیه خود مدعی شده است که به تمام تعهداتشان در خصوص برجام عمل کرده اند: «من به ظریف وزیر امور خارجه ایران و همتایان خود در گروه 1+5 گفته ام که لغو تحریم‌های ایران تاثیری از تمدید و یا پایان عمر ISA  نمی‌پذیرد و در حال حاضر نیازی به تجدید آن نیست. من این کار را امروز به منظور اطمینان بخشی در زمینه شفافیت حداکثری انجام دادم و به تمامی طرف‌های ذینفع انتقال دادم که آمریکا همچنان به تعهدات خود در برجام متعهد خواهد بود!»
تحریم
 چند نفر دیگر
در حالی که جان کری مدعی شده است که آمریکا به تمامی تعهداتش در برجام عمل کرده است ولی هنوز هم تعامل بانکی با ایران، مقوله‌ای نه‌چندان ایمن و بی‌خطر برای خارجی‌ها و به خصوص شهروندان آمریکایی محسوب می‌شود.
وزارت دادگستری آمریکا، یک فرد اهل ایالت آلاسکا در این کشور را به همراه یک آمریکایی دیگر و سه نفر ایرانی به دور زدن تحریم‌های ایران متهم کرده است.
به گزارش رویترز، وزارت دادگستری آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که یک آمریکایی اهل آلاسکا به دور زدن تحریم‌های ایران و پولشویی متهم شده است.
وزارت دادگستری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرده است که کنت زونگ 77 ساله اهل آنکوراژ، بزرگترین شهر ایالت آلاسکا بوده و به همراه سه ایرانی و یک آمریکایی دیگر به دست داشتن در مبادلات مالی که قرار بود مبالغی به ارزش یک میلیارد دلار به طور غیرقانونی از بانک‌های کره جنوبی تبدیل شده و خارج شود متهم شده است.
یکی از وعده‌های تحقق نیافته برجامی، باز شدن مسیر تعاملات بانکی بین‌المللی برای ایرانیان است.
تعارضی با برجام
 ندارد!
همچنین «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید پنج شنبه در نشست خبری با خبرنگاران در خصوص قانون تمدید 10 ساله تحریم‌های ایران بدون امضای اوباما سخن گفت.
در حالی که قانون تمدید 10 ساله تحریم‌های ایران امروز با سپری شدن مهلت 10 روز کاری رئیس‌جمهور آمریکا برای ابلاغ این مصوبه کنگره و ابلاغ نشدن از سوی اوباما، خود به خود ابلاغ و اجرایی شد؛ جاش ارنست ابتدا به کلیت داستان و موضع باراک اوباما در خصوص این قانون پرداخت و گفت: «از قبل گفته بودیم که تمدید تحریم‌های ایران ضروری نیست زیرا رئیس‌جمهور همانگونه که اختیارات لازم برای لغو تحریم‌ها را داشت، اختیار لازم برای بازگرداندن سریع همه تحریم‌ها در صورت نقض توافق از سوی ایران را نیز دارد.»
سخنگوی کاخ سفید در ادامه از اختیارات قانونی رئیس‌جمهور آمریکا برای تشدید تحریم‌های ایران با ادعاهای کهنه و نخ نما شده حمایت از تروریسم، حقوق بشر و توسعه برنامه موشکی سخن گفت.
به گزارش فارس، وی در ادامه افزود: «بخاطر همین اختیارات بود که در یک سال اخیر گفتیم که لازم نیست قانون تمدید تحریم‌ها تصویب شود ولی به هرحال، این قانون با تعهدات ما ذیل توافق بین‌المللی برای منع دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای، تعارضی نداشت!»
سکوتی که
علامت رضاست
سنای آمریکا اول دسامبر طرح تمدید تحریم‌های ایران را با 99 رأی موافق بدون رأی مخالف تصویب کرد. طبق قانون اساسی آمریکا، قانونی شدن مصوبه‌های کنگره مستلزم امضای رئیس‌جمهور این کشور است. رئیس‌جمهور آمریکا باید ظرف مدت ده روز از زمان ارسال مصوبات کنگره آن را امضا کند و اگر در این مدت ده روزه رئیس‌جمهور آمریکا مصوبه‌ای را امضا نکند آن مصوبه به قانون تبدیل خواهد شد.
باراک اوباما در مورد طرح تمدید ده ساله تحریم‌های ایران از حق وتوی خود استفاده نکرد ضمن آنکه عدم امضای مصوبه فوق در حالی که مدت ده روزه آن به پایان رسیده و در این مدت تعطیلات کنگره نیز آغاز نشده است این مصوبه به صورت خودکار به قانون تبدیل شده است. به نظر می‌رسد کاخ سفید به همراه کنگره تمام تدابیر را از لحاظ قانونی اندیشیده‌اند تا هم اوباما مدعی آن باشد که این طرح را امضا نکرده است و در عین حال این مصوبه به قانون تبدیل شود. علی رغم امضا نشدن این مصوبه توسط اوباما اینکه وی هیچ اقدام موثری در قبال این مصوبه انجام نداده است به نوعی تایید آن است.
نامه ظریف
 به موگرینی
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با ارسال نامه رسمی به فدریکا موگرینی هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام، خواستار برگزاری جلسه کمیسیون مشترک برجام برای رسیدگی به اقدام اخیر آمریکا در تمدید قانون تحریم‌های ایران شد.
ظریف در این نامه با اشاره به پایبندی کامل ایران به تعهدات خود طی یک سال و نیم گذشته، ماهیت «متقابل» تعهدات مندرج در برجام و خصوصیت «چندجانبه بودن» این سند را یادآور شده و تصریح کرده است: «حفظ تمامیت و انسجام برجام و پایداری آن مستلزم توجه همه طرف‌های برجام نسبت به تداوم اجرای مفاد آن از سوی همه اعضا است. »
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به تکرار بدعهدی و اهمال آمریکا در اجرای تعهدات خود، از مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی که مسئولیت هماهنگی کمیسیون مشترک را بر عهده دارد، درخواست کرد ضمن اطلاع‌رسانی لازم به تمام طرف‌های برجام، تمهیدات لازم برای برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام و نیز کارگروه تحریم‌های کمیسیون مشترک برای رسیدگی به اقدام اخیر آمریکا را اتخاذ کند.
هیچ همکاری از بانک‌های بزرگ
علی‌اکبر صالحی رئیس‌سازمان انرژی اتمی جمعه شب در گفت‌وگوی بدون تعارف در خبر 20:30 با اشاره به عهدشکنی‌های آمریکایی‌ها تصریح کرد: «یک بار هم گفتم آمریکایی‌ها دارند دبه در می‌آورند و آن زمان هنوز توافق نشده بود و الان به وضوح می‌بینیم که یک دبه نه بلکه دبه‌های زیادی درآورده‌اند.»
معاون رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه ما همیشه باید در مذاکره مطالبه‌گر باشیم، ادامه داد: «نمی‌توانیم در مذاکره‌ای اینگونه‌ای بیاییم و بگوییم همه چیز خوب و عالی بود و یک تشکر هم از طرف مقابل کنیم.» وی درباره این موضوع که به شما گفته شده بود که تنها در مورد بعد فنی برجام اظهارنظر کنید، گفت: «اینگونه مسائل پیش می‌آید و رئیس‌جمهور و دیگر مسئولان آنقدر فشار بر رویشان است که در یک لحظه ممکن است صحبتی شود که مخاطب هم ممکن است ناراحت شود، من هم دلگیر شده بودم از این صحبت.»
رئیس‌سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: «به من نگفته بودند که صحبت نکنم، آن زمانی بود که تازه برجام عملیاتی شده بود و یک ماهی گذشته بود و ما دیدیم که آن وعده‌هایی که آنها در بحث رفع تحریم‌ها و مسائل بانکی‌ داده بودند هنوز عملیاتی نشده بود، من با یک روزنامه عربی این صحبت را کرده و گفته بودم برخی بانک‌های بزرگ هنوز کاملا با ما همکاری نمی‌کنند، اتفاقا با احتیاط هم این را گفته بودم؛ در صورتیکه باید می‌گفتم کل بانک‌های بزرگ تا حالا با ما هیچ همکاری نکرده‌اند.» صالحی با تاکید بر اینکه هنوز روی قسمی که در مجلس خوردم که «در مسائل هسته‌ای نه با کندی روبرو خواهیم شد نه با توقف» هستم، خاطرنشان کرد: «قسمی که من خوردم در مورد کل برجام نبود، من در برجام مسئول بحث فنی بودم، در بعد فنی ما الان کار خودمان را انجام می‌دهیم. در تحریم ما الان مشکل پیدا کرده‌ایم، در بحث‌های بانکی و در قاعده‌ای که آنها متعهد شده بودند تا به امروز بخش‌هایی انجام شده و 70 درصد عملیاتی شده؛ اما زمانی که به صنایع بزرگ و ضمانت‌های مالی بزرگ می‌رسید مقداری ما مشکل پیدا می‌کنیم.» وی در خصوص مدت زمان مورد نیاز برای بازگشت‌پذیری فعالیت‌های هسته‌ای نیز گفت: «نمی‌توانم واضح و علنی این مطالب را بگویم. ما پل پشت سرمان خراب نیست و در یک سری امور به گونه‌ای می‌توانیم بازگردیم که طرف مقابل غافلگیر شود.» صالحی در پاسخ به این سؤال که آیا صراحتا به آمانو گفته‌اید که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سیاسی عمل می‌کند، اظهار داشت: «بله، جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین‌‌المللی برای بیان مواضع خود رو دربایستی ندارد. ما در آژانس این را می‌بینیم که سایه سنگین کشورهای با نفوذ وجود دارد، مخصوصا در برجام؛ اگر شما از یک پشتوانه قوی برخوردار نباشید آنها تره برای شما خرد نمی‌کنند، اینگونه نیست که منطق ملاک عمل باشد.»