kayhan.ir

کد خبر: ۹۲۱۶۵
تاریخ انتشار : ۱۹ آذر ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۵

126 آبادی قم بدون سکنه است

مدیرکل دفتر امور شهری، روستایی و شوراهای استانداری قم گفت: درحال حاضر 135روستای بالای 20 خانوار، 69 روستا زیر 20خانوار و 126آبادی بدون سکنه در استان قم وجود دارد.



ابراهیم ملکی خاطرنشان کرد: ما در بخش آبادی‌ها، 126 آبادی بدون سکونت داریم و این آبادی‌ها جدا از این 135 روستا است، سعی ما این که تا آنجا که ممکن است حتی یا یک و دو خانوار آنها را نگه داریم.
وی ادامه داد: عمده روستاهایی که درشهر قم متروکه شدند مربوط به بخش مرکزی قم است که به دلیل کویر، بیابان و خشکسالی با این مشکل مواجه هستند.
ملکی خاطرنشان کرد: عمده‌ترین مشکل روستاهای قم، مشکل کم آبی است، ما چند سال پیش دربخش مرکزی استان، قطب تولید گندم بودیم ولی شوری آب این منطقه به 17 هزار رسیده و دیگر قابل کشاورزی نیست.
وی گفت: به دلیل خشکسالی، آب آشامیدنی 34 روستای استان قم از طریق‌ تانکر انجام می‌شود و این وضعیت در فصل تابستان تشدید می‌شود.
ملکی با اشاره به راهکارهای مناسب برای جلوگیری از متروکه شدن روستاها و آبادی‌ها گفت: ما بحث آب آشامیدنی را از طریق مجتمع‌های آب‌رسانی تامین می‌کنیم، مشکل آب آشامیدنی 80 روستا از طریق سرشاخه‌های دز حل می‌شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر 250 میلیارد ریال نیز به مجتمع آب رسانی کهک اختصاص دادیم که مشکل برخی دیگر از روستاها از جمله روستاهای به سمت کویر، برطرف شود.
وی گفت: ما در بخش‌های کهک، خلجستان و سفلچگان دچار مشکل هستیم، البته در برخی روستاها مشکلات کمتر است.
مدیرکل منابع طبیعی قم گفت: توسعه بیابان، کاهش بارندگی و آب‌های سطحی، خشک شدن مرتع و کاهش آب آوردهای قم باعث شده که بخش عمده‌ای از روستاهای قم به حالت متروکه درآیند.
سید محمد تقی سجادی خاطرنشان کرد:در منطقه بیابانی و شرق استان ما مسئله توسعه بیابان را داریم که دلیل آن کاهش میزان بارندگی و ورودی‌های آبی است، به عنوان نمونه دشت مسیله زمانی دارای کشاورزی، مراتع، دامداری و... بوده ولی امروز آورده آبی آن به صفر رسیده است.
وی ادامه داد: بسیاری از اراضی کشاورزی درمسیله به بیابان تبدیل شده و زندگی دامداری را با چالش مواجه کرده است، متأسفانه این بیابان‌ها نیز ایجاد کانون‌های ریزگرد، می‌کنند به‌گونه‌ای که حرکت تپه‌های شن روان در برخی روستاها، حتی بافت قدیمی ساختمان‌ها را مدفون کرده است.
سجادی بیان داشت: حرکت شن‌های سطحی، گسترش بیابان و عواملی مانند کاهش کشاورزی و خشکیده شدن مراتع، برخی از اهالی روستاهای استان را وادار به مهاجرت می‌کند.
وی بیان داشت: در برخی از روستاها تنها افراد مسن، بومی و سخت کوش باقی مانده‌اند که به سختی کار می‌کنند و مشکلات خاص خود را دارند.
سجادی گفت: قم از نظر زندگی روستایی پایین‌ترین استان کشور است و کمتر از 5درصد در روستا زندگی می‌کنند.
وی گفت: متاسفانه درمناطق خوش آب و هوای قم نیز مراکز روستا استحاله شده و کاربری‌های تولید کشاورزی و درآمدهای اقتصادی به گردشگاه و تفریحگاه تبدیل شده و افرادی اقدام به ویلاسازی و دخل و تصرف کردند و باغ‌های این روستا هم به دلیل فنی نبودن، کاربری اقتصادی ندارند.
سجادی خاطرنشان کرد: منطقه جعفریه، دشت مسیله، دریاچه نمک، قمرود، قنوات و حسین آباد میش مست و ... به دلیل وضعیت بیابانی با چالش مواجه شده و روستاهای این مناطق چون آب و هوا و پوشش درختی مناسب ندارد، بیشتر متروکه شدند.
وی ادامه داد: امروز بیابان به تهدید اصلی برای روستائیان تبدیل شده و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، بیشتر آنها را خالی از سکنه می‌کند.