صادرات مرکبات مازندران و مشکلات پیش روی
در حالی که باغداران مازندران این روزها بیشترین فشار را از پایین بودن قیمت و احتمال فاسد شدن دسترنج یک ساله خود متحمل میشوند، گره صادرات این محصول مهم باغی استان همچنان ناگشوده باقی مانده است.
مدیرکل تعاون روستایی مازندران قیمت بالای مرکبات در مقایسه با کشورهای رقیب و کمبود نقدینگی را مهمترین مشکل پیش روی صادرات مرکبات استان به خارج از کشور اعلام کرد.
محمدرضا کریمی در نشست بررسی مشکلات و موانع صادرات مرکبات مازندران به خارج کشور از جمله روسیه گفت: این مشکلات باعث شده مرکبات این استان در سال زراعی جاری نتواند در حد محسوسی به خارج از کشور صادر شود.
وی اضافه کرد: اگرچه در داخل استان با رایزنی، گامهایی برای صادرات مرکبات برداشته شده، ولی تمام این فعالیتها بر روی کاغذ بود.
مدیرکل تعاون روستایی مازندران گفت: رفع مشکلات مرکبات استان نیاز به تصمیم ملی دارد.
کریمی گفت با فرا رسیدن فصل سرما، در صورتی که اقدام عملی برای برداشت محصول و صادرات آن انجام نشود، استان با بحران مواجه میشود.
وی تصریح کرد: ما برای صادرات مرکبات در استان نیاز به تامین نقدینگی داریم و با این که دولت یک هزار میلیارد ریال تسهیلات برای این کار مشخص کرده ولی هنوز بانک عامل آن مشخص نشده است.
مدیرکل تعاون روستایی مازندران گفت: رایزنی برای صادرات پنج هزار تن مرکبات این استان به عراق انجام و سردخانه آن تامین شده است.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران گفت: رایزنی برای صادرات پنج هزار تن مرکبات این استان به عراق انجام و سردخانه آن تامین شده است.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران هم تعرفه بالای گمرکی، بالا بودن قیمت حمل و نقل، قیمت بالای مرکبات در داخل را مهمترین چالش پیش روی صادرات مرکبات مازندران اعلام کرد.
عبدالله مهاجر گفت: با وجود رایزنی با روسیه در سطح روسای جمهوری، همچنان تعرفه گمرکی دریافتی از محصولات ایرانی در گمرک روسیه بالاست و این قیمت تمام شده محصول صادراتی ما را افزایش میدهد.
همچنین قیمت حمل کالا نیز در داخل در مقایسه با سایر کشورهای رقیب ما بالاست و این معضل نیز صادرات ما را دچار مشکل کرده است.
وی مهمترین راهکار برای رفع چالش صادراتی را رایزنی برای پایبندی روسیه به تعهداتش در قبال همسانسازی تعرفه گمرکی دریافتی از محصولات صادرات ایرانی، تامین نقدینگی صادرکنندگان با تسهیلات ارزانقیمت دانست. یکی از صادرکنندگان گفت: با وجود فرارسیدن زمان برداشت محصول مرکبات در مازندران هنوز سیاست حمایتی وزارت جهاد کشاورزی از صادرات این محصول مشخص نشده است. علی تقیپور اظهار داشت: مصوبه دولت برای پرداخت تسهیلات ارزانقیمت 11درصدی به صادرکنندگان نیز باید هرچه سریعتر عملیاتی شود تا صادرکنندگان بتوانند بخشی از هزینههای بالای صادراتی را تامین کنند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم گره زدن صادرات و رونق بازار مرکبات و سایر محصولات کشاورزی را به دولت مهمترین چالش بخش کشاورزی دانست.
دلاور حیدرپور گفت: حمایت از کشاورزی از سیاستهای دولت است، این سیاستها در عمل اجرایی نشده است و این بخش با چالش مواجه است.
وی راهکار اصلی برای مشکل بخش کشاورزی را پرداخت یارانه به محصولات کشاورزی برای پایین آوردن قیمت تمام شده و رقابتی کردن محصولات صادراتی این بخش دانست.