kayhan.ir

کد خبر: ۹۰۱۷۰
تاریخ انتشار : ۲۲ آبان ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۸

امدادگران عاشورایی و مردان دفاع مقدسی


مجتبی برزگر

آن زمان که بیمار رنجوری، دستان کم‌توانش را به امید یافتن تکیه‌گاهی به سویشان دراز می‌کند و دیدگان کم فروغش به امید دریافت مرهمی به سوی فروغ هستی گشوده می‌شود. رهروان عاشورای حسینی با اراده و توکل و با قدم‌های ثابت و استوار و بدون هراس از کمبودها و ناکامی‌ها، یگانه بی‌همتا را به شهادت می‌گیرند که در برابر کوهی از مشکلات خواهند ایستاد و با دستانی خالی اما پرتوان دروازه‌های نور امید را به روی نیازمندان و مددجویان خواهند گشود. در گنجینه دل‌هایشان آن‌قدر شوق و طراوت هست که بیماران را با قلبی شکسته و دست‌های خالی سرشار از امید کنند. اینان طبیبند اما نگاه طبیبانه‌شان بیش از آنکه بوی مداوا دهد عطر خلوص دارد. نسخه‌هایشان ترجمان «یا من اسمه دواء و ذکر شفاء» می‌باشد. کارشان فقط درمان نیست بلکه سامان ناامیدی‌هاست. جمعی از رزمندگان بهداری دفاع مقدس و خانواده آنان اعم از مدیران، پزشکان، کادرهای هیئت علمی، پرستاران و امدادگران برای پاسداری از ارزش‌های گران‌قدر همرزمان شهیدشان که بالغ بر هزاران نفر هستند تلاش معنوی، فرهنگی را از سال 1374 تحت عنوان هیئت امدادگران عاشورا، متوسلین به حضرت فاطمه‌الزهرا(س) آغاز کردند. موسسه خیریه امدادگران عاشورا سازمانی غیر‌دولتی، غیرانتفاعی و غیر‌سیاسی است که به منظور یاری رساندن به محرومان و رنجدیدگان بیمار و ارائه کمک‌های انسان‌دوستانه به نیازمندان و بیماران فعالیت می‌کند. اعضای این موسسه خیرینی متشکل از پزشکان، پیراپزشکان و متخصصین امور آموزشی، بهداشتی و توانبخشی و مدیرانی هستند که با توجه به توانایی‌ها، اختیارات و تخصص‌های مختلف، کمک‌های ارزنده‌ای را در تهران و سراسر کشور برای حمایت از فعالیت موسسه به طور داوطلب ارائه می‌کنند.
اهداف این موسسه عبارتند از: بسط فرهنگ اسلام ناب و توجه به کرامات انسانی جامعه، تلاش در جهت تحقق توصیه ائمه و پیشوایان دینی در راستای رسیدگی به حال محرومان و مستضعفین جامعه به منظور گسترش عدالت اجتماعی، گسترش فرهنگ انفاق در جامعه، ایجاد زمینه مناسب به منظور ارائه خدمات امدادی، بهداشتی، درمانی، آموزشی، مشاوره‌ای و توانبخشی مطلوب به محرومین با بهره‌گیری از استعدادهای موجود در جامعه، ترغیب جامعه پزشکی و موسسات بهداشتی - درمانی به امر نیکوکاری در راستای وظایف اسلامی - انسانی، کمک به زدودن فقر و بیماری از چهره جامعه، جلوگیری از به خطر افتادن کیان خانواده و کمک به دولت جمهوری اسلامی ایران؛ در حاشیه پانزدهمین مجمع امدادگران عاشورا که هر سال جامعه خیّر پزشکی به منظور تجدید حمایت‌های دوباره از بیماران صعب‌العلاج و تمرین امید دادن به این مبارزه سخت گردهم می‌آیند، به سراغ مرد شماره یک این خیریه رفتیم که روزهایی در سرزمین دفاع جبهه حق علیه باطل حماسه‌ها آفریده است. نصرالله فتحیان از رزمندگان دوران دفاع مقدس است که همچون سایر جوانان و رزمندگان ایران اسلامی پا در رکاب گذاشته و به میدان‌های جنگ قدم می‌گذارد، او مسئول بهداری جبهه می‌شود و آشنایی او با این رشته و زحمتکشان آن از همان‌جا آغاز می‌شود.
او می‌گوید: بعد از پایان جنگ و در سال 71 با عده‌ای از بچه‌های دفاع ‌مقدس، هیئتی با نام هیئت امدادگران عاشورا متوسلین به حضرت‌زهرا(س) را تأسیس کرده بودیم.  بسیاری از این افراد همان پزشکان و فرماندهان دوران دفاع مقدس بودند و همگی از اینکه برخی بیماران به دلیل فقر نمی‌توانند مسیر درمان را به خوبی طی کنند، رنج می‌کشیدیم.
فتحیان می‌افزاید: بعد از مدتی با تصمیم دوستان و با توجه به دغدغه درمان بیماران نیازمند، در سال 81 خیریه‌ای را با همین عنوان ثبت کرده و با حضور متخصصان رشته‌های مختلف پزشکی که در دوران دفاع مقدس نیز تلاش‌های بسیاری را در بهداری جبهه داشتند، فعالیت خیریه آغاز شد.
به گفته فتحیان قرار بر آن شد که موسسه کاملا غیرسیاسی و غیر‌دولتی باشد و هم‌پیمان شدیم که تا آخر عمرهمه پتانسیل‌ها و تخصص‌ها و ارتباطات و منابع مالی را روی هم گذاشته و برای اقشار محروم به کار گیریم؛ ابتدا به صورت محدود در چند استان کشور فعالیت داشتیم اما اکنون هیچ محدودیتی نداشته و تمام کشور و تمام مردم نیازمند را خدمات‌رسانی می‌کنیم.
وی که اکنون بعد از گذشت 15 سال با عنوان رئیس هیئت مدیره موسسه خیریه امدادگران عاشورا فعالیت دارد معتقد است، جامعه پزشکی دارای ظرفیت خوبی برای ارائه خدمات است ولی تاکنون از این ظرفیت برای کمک به محرومین به طور شایسته بهره گرفته نشده است.
او روحیه خیرخواهی و خیر بودن را فقط به دادن پول نمی‌داند و می‌گوید: مراتب کار خیر همچون مراتب ایمان است اما هر فردی با هر نظر و عقیده‌ای انجام کار خیر را دوست دارد، کسی که می‌تواند پول می‌دهد، برخی وقت می‌گذارند و وقت خود را برای امور خیر صرف می‌کنند؛ برخی کمک فکری، اجرایی می‌دهند و عده‌ای نیز به نیازمندان با هدایت خیریه خدمات پزشکی ارائه می‌دهند.
فتحیان همچنین از کمک رهبر انقلاب به خیریه می‌گوید، هنگامی که برای خرید محل خیریه مشکل مالی داشتند، نامه‌ای برای رهبر انقلاب ارسال می‌کنند و ایشان نیز در پاسخ، آقای فیروزآبادی را مامور بررسی موضوع کرده و پس از مشخص شدن اهداف خیریه، برای راه‌اندازی خیریه امدادگران عاشورا، کمک نقدی کردند.
وی می‌افزاید: در سال‌های گذشته اتفاقات بسیاری در خیریه افتاده و افراد بسیاری با شیوه‌های منحصر به فردی به خیریه کمک کرده‌اند.
فتحیان در ادامه بیان کرد که نیروها در خیریه داوطلبانه حضور دارند و اعضای هیئت امنا و هیئت مدیریه نیز نه تنها حقوق نمی‌گیرند بلکه ماهیانه مبالغی به خیریه کمک مالی می‌کنند و با تلاش آنان در حال حاضر در 24 استان کشور و با احتساب برخی شهرستان‌ها در استان‌های سیستان و بلوچستان و چهار محال و بختیاری در بیش از 36 شعبه فعال است.
او می‌گوید: در خیریه ابتدا به‌طور عام بیمارانی که برای دارو و درمان مشکل داشتند به میزان منابعی که داشتیم پوشش می‌دادیم اما از پنج سال گذشته تا امروز واسطه بین بیماران بی‌بضاعت با جامعه پزشکی کشور هستیم اما در سال‌های اخیر بیشتر بیماران سرطانی را پوشش داده و داروهای آنان را تامین می‌کنیم و در حال حاضر بیش از هفت هزار بیمار سرطانی را در تهران و بیش از 15 هزار بیمار سرطانی را در سایر استان‌ها تحت پوشش قرار داده‌ایم.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از دو هزار نفر از پزشکان در تهران عضو خیریه هستند و در مطب‌ها، داروخانه‌ها، کلینیک‌ها و بیمارستان‌های استان تهران خدمات ارائه می‌دهند و این اعضا در سطح کشور نیز بیش از پنج هزار نفر است که تعداد متقاضیان ارائه خدمات بیش از این تعداد است، اما بضاعت ما برای بهره‌گیری از این خیرین، همین اندازه است. پزشکان و خیرین در این خیریه ساماندهی شده‌اند و در گروه‌های کاری داروسازان، پزشکان عمومی، متخصص‌ها و پرستاران دسته‌بندی شده‌اند.
وی با بیان اینکه خیریه کمک‌های مردمی را نیز دریافت می‌کند، می‌گوید: بسیاری از حامیان مالی خیریه افرادی هستند که روزی خودشان از خیریه خدمات دریافت کرده‌اند و امروز سلامتی خود و خانواده را بازیافته و با استفاده از تخصصی که دارند با خیریه همراهی و همکاری دارند.
رئیس هیئت مدیره خیریه امدادگران عاشورا ادامه داد: قلک‌هایی نیز طراحی شده و در داروخانه‌ها، مدارس و فروشگاه‌ها قرار گرفته تا افراد کمک‌های خود را ارسال کنند و سالانه به طور متوسط سه یا چهار میلیارد تومان منابع مالی برای خیریه جمع آوری می‌شود.
وی از ارائه حدود 180 میلیارد ریال خدمات دارویی و لوازم مصرفی به این بیماران سرطانی در سال گذشته خبر می‌دهد و خاطر‌نشان می‌کند: ارتباط ما با بیماران و ارائه خدمات به‌طور مستقیم نیست، بلکه با چند داروخانه در سطح استان‌ها قرارداد داشته و بیمارانی که از طریق مددکاران در بیمارستان‌ها به خیریه معرفی می‌شوند با معرفی به این داروخانه‌ها داروی مورد نیاز خود را که مورد تایید نظام سلامت کشور است، دریافت می‌کند.
فتحیان اعتماد مردم و جامعه پزشکی کشور را بزرگترین فرصت کار خود می‌داند و تاکید می‌کند افرادی که می‌خواهند با خیریه ارتباط بگیرند، از طریق سایت خیریه، ایمیل و یا تماس تلفنی با روابط عمومی درجریان نحوه کمک به خیریه قرار می‌گیرند.
وی فعالیت در خیریه را با برنامه می‌داند و می‌افزاید: خیریه دارای سند برنامه پنج ساله است که فرصت‌ها و تهدیدها در آن احصا شده و با تصویب هیئت امنا مبنای برنامه‌ریزی پنج سال آینده خیریه است.
رئیس هیئت مدیره موسسه خیریه امدادگران عاشورا با اشاره به مشکلات بیماران سرطانی و خانواده‌های آنان اظهار داشت: بخشی از مشکلات این افراد مالی است و بخشی نیز از جهت روانی آسیب‌پذیر هستند و تغذیه مناسبی نیز ندارند که خیریه با حضور مددکاران و همچنین تهیه سبد ارزاق در طول سال و گاهی به‌طور روزانه و به مناسبت‌های مختلف با رعایت کرامت انسانی به این افراد ارائه می‌شود.
وی ادامه داد: سالیانه 5 هزار سبد کالا به ارزش 100 هزار تومان استان تهران به بیماران سرطانی نیازمند تحویل شده و در استان‌ها نیز سبد کالا متناسب با نیاز این بیماران تهیه و اهدا می‌شود.
فتحیان ادامه می‌دهد: خیریه امدادگران عاشورا متوسلین به حضرت زهرا‌(س) در 13 استان هیئت امنای مستقل داشته و افراد سرشناس از جمله نماینده ولی فقیه و معتمدین جامعه پزشکی در استان مربوطه عضو هیئت امنا بوده و بر عملکرد خیریه‌ها نظارت دارند.
اکنون پنج سال است که خیریه امدادگران عاشورا متوسلین به حضرت زهرا‌(س) به عنوان «ان‌جی‌او»ی ملی مورد تشویق قرار می‌گیرد و به دنبال آن است تا بتواند با ثبت خیریه در خارج از کشور فعالیت‌های خود را گسترش دهد.