kayhan.ir

کد خبر: ۸۹۹۸
تاریخ انتشار : ۱۶ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۰:۲۷

پیشانی نوشت سال 93 : «فرهنگ »


 رضا اسماعیلی

« فرهنگ، هويّت يك ملّت است. ارزش‌هاى فرهنگى روح و معناى حقيقى يك ملّت است. همه چيز مترتّب بر فرهنگ است. فرهنگ حاشيه و ذيلِ اقتصاد نيست، حاشيه و ذيلِ سياست نيست، اقتصاد و سياست حاشيه و ذيل بر فرهنگند ؛ به اين بايد توجّه كرد. »
فرازی از بیانات مقام معظم رهبری را به عنوان مطلع گفتار خویش برگزیدم  تا به این انگیزه  در طلیعه سال جدید گفت و گو یی در باره فرهنگ داشته باشیم.
دغدغه‌های مقام معظم رهبری در باره فرهنگ بر کسی پوشیده نیست. به اذعان اکثر اصحاب فکر و فرهنگ رهبر فرزانه انقلاب  یگانه شخصیتی است که از فردای پیروزی انقلاب تا به امروز در مورد نقش کلیدی فرهنگ تاکید کرده و تذکر داده است. ولی متاسفانه با همه تاکیدات، فرهنگ همچنان مهجور و مظلوم است. این مهجوریت تا جایی ست که رهبر فرهیخته انقلاب برای رفع آن، پیشانی نوشت سال 93 را «فرهنگ و اقتصاد »قرار داده و در پیام نوروزی خود فرموده‌اند :
« اما آنچه نقطه‌ی مهم ‌تر عرض من است، خطاب به جوان‌هایی است که در سرتاسر کشور فعّالیّت‌های فرهنگی را به صورت خودجوش شروع کردند که بحمدالله خیلی هم وسیع شده است... علاوه‌ی بر این ها، مَراجع فرهنگی ... مَراجع فرهنگی یعنی چه کسانی؟ یعنی علما، اساتید، روشنفکران انقلابی، هنرمندان متعهّد، این ‌ها نگاه نقّادانه خودشان را نسبت به اوضاع فرهنگی کشور همچنان داشته باشند و تذکّر بدهند. البتّه من در مورد تذکّرات، معتقدم باید با منطق محکم و با بیان روشن، نقطه نظرات صحیح را ارائه بدهند. با تهمت‌ زنی و جنجال‌آفرینی، بنده موافق نیستم ؛ با تکفیر کردن و متهم کردن این و آن، بنده موافق نیستم. اعتقاد من این است که مجموعه‌ی انقلابی کشور ـ که بحمدالله تعداد بی‌شماری از آن‌ها در بین جوان‌های ما، در بین صاحب‌نظران ما، اساتید ما، بزرگان ما، تحصیل‌کرده‌های ما حضور دارند ـ می‌توانند با منطقِ محکم وارد میدان بشوند، نقّادی کنند.  نقاط ضعف را و نقاط منفی را به رخ ما مسئولین بکشانند. گاهی می‌شود که مسئول، متوجّه نیست چه دارد می‌گذرد در متن جامعه، امّا آن جوان در متن جامعه است، او می‌فهمد؛ آن عزم ملّی و مدیریّت جهادی که عرض کردیم در زمینه‌ی فرهنگ، این است... »
رهبرمعظم انقلاب  با این تاکیدات حجت را بر همه تمام کرده‌اند و دیگر جای هیچ عذر و بهانه‌ای برای غفلت مسئولین از این مهم باقی نمی‌ماند. آری، پیشانی نوشت امسال «اقتصاد و فرهنگ»است و شایسته است که متولیان نهادهای فرهنگی کشور برای تحقق منویات رهبری از هم اکنون به برنامه‌ریزی‌های شایسته بپردازند تا در پایان سال با سربلندی کارنامه پر و پیمانی در عرصه ی فرهنگ  از خود ارائه دهند.
شاید اولین گام برای تحقق مطالبات رهبری در حوزه فرهنگ، مهندسی هوشمند سامانه فرهنگی کشور با گزینش مدیرانی شایسته برای تصدی امور فرهنگی باشد. مدیرانی عاشق، مومن و مخلص که به راستی دغدغه فرهنگ داشته باشند. تنها مدیرانی از این جنس می‌توانند با شایسته سالاری و اتخاذ تمهیدات لازم، امور فرهنگی کشور را با مدیریتی جهادی به سامان رسانده و نگرانی رهبر دلسوخته و فرزانه انقلاب را  بر طرف کنند .
حسن ختام این نوشتار کوتاه را به فرازی دیگر از بیانات مقام معظم رهبری اختصاص می‌دهم و دامن سخن را برمی چینم. امید آن که سال 93- با عزم ملی و مدیریت جهادی -  سال گفتمان پویای فرهنگی و سال باروری و بالندگی دو چندان فرهنگ و هنر میهن اسلامی باشد. ان‌شا‌ءالله.
 «من هم از مسائل فرهنگی نگرانم و در این نگرانی نمایندگان محترم خبرگان سهیم هستم ... امروز وظیفه ما مرزبندی صحیح و صریح با دشمن است. كسانی كه سعی می‌كنند این مرز را كمرنگ كنند به مردم خدمت نمی‌كنند. استقلال یك مرز است. بنده نگران مسئله فرهنگ هستم. اساس، باید تقویت جناح فرهنگی مومن باشد. امیدوارم مسئولین فرهنگی توجه داشته باشند كه چه می‌كنند، با مسائل فرهنگی نمی‌شود شوخی و بی ملاحظگی كرد. همه باید قدر جوانان مومن و انقلابی را بدانند، این‌ها هستند كه روز خطر سینه سپر می‌كنند. کسانی که به این جوانان مومن و انقلابی در عرصه فرهنگ با بدبینی نگاه می‌کنند و تلاش دارند آن‌ها را منزوی کنند، به انقلاب و کشور خدمت نمی‌کنند. البته این جوانان مؤمن و انقلابی هیچگاه منزوی  نخواهند شد. چرا عده‌ای به بهانه برخی مشکلات، افرادی را که استقامت کرده اند، ملامت می‌کنند. برخی تصور نکنند که اگر ما تسلیم دشمن شویم، مشکلات حل خواهد شد. من از مسئولان کشور که در مقابل دشمن موضع صریح می‌گیرند و منفعل نبودن ملت ایران و انقلاب اسلامی را صراحتاً اعلام می‌کنند، واقعاً تشکر می‌کنم و این گونه موضع گیری‌های صریح در مقابل دشمن، باید به صورت گفتمان درآید. »