یک اقتصاددان در گفتوگو با کیهان:
دولت یازدهم کمکی به صنعت فولاد نکرده است
یک اقتصاددان با اشاره به اینکه از سوی دولت تاکنون کمکی به صنعت فولاد صورت نگرفته است، گفت: در صورت ادامه این روند پیشبینیهای افزایش تولید فولاد تا سال 1404 محقق نخواهد شد.
سرویس اقتصادی -
بهمن آرمان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی کیهان با اشاره به وضعیت ایران از تولید فولاد در جهان، اظهار داشت: ایران از نظر تولید فولاد در رده 14 جهان قرار دارد ولی فاصله ایران با رقیب سیزدهم یعنی ترکیه، رقم بالایی در حدود 17 میلیون تن میباشد که قرار است با برنامهریزیهای صورت گرفته تولید فولاد ما تا سال 1404 به 455 میلیون تن افزایش پیدا کند.
وی افزود: البته ترکیه هم برنامه دارد تا سال 2025 تولید فولاد خود را از 36 میلیون تن به 60 میلیون تن افزایش دهد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه فولاد کالایی شدیدا استراتژیک است، ادامه داد: حتی کشورهایی که از عرصه صنعتی به عرصه فراصنعتی رسیدهاند هم تولید فولاد را جدی گرفتهاند، اگر نام 10 کشور نخست تولیدکننده فولاد را بررسی کنیم با پیشرفتهترین اقتصادهای موجود در جهان مواجه خواهیم شد.
آرمان با اشاره به تعرفه 225 درصدی واردات فولاد در آمریکا خاطرنشان کرد: این در حالی است که نظام اقتصادی آمریکا مبتنی بر بازار آزاد بوده و این کشور عضو ارشد WTO میباشد.
وی با بیان مثالی به تشریح وضعیت فولاد در ایران پرداخت و گفت: متاسفانه علیرغم اینکه واردات ورق ضدزنگمان حدود 120 هزار تن (معادل 360 میلیون دلار) هست، ولی هیچ سرمایهگذاری در این زمینه صورت نگرفته و این در حالی است که با 800 میلیون دلار میتوان کارخانه ورق ضدزنگ را ایجاد کرد و در عرض 2 سال شاهد بازگشت سرمایه بود.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال که شنیده میشود ذوبآهن در حال ورشکسته شدن میباشد، تصریح کرد: با توجه به زیانهای انباشته شده ذوبآهن، این موضوع قابل کتمان نیست.
آرمان همچنین با اشاره به تولید 3/6 میلیون تنی این کارخانه در سال، بیان کرد: تولید در ظرفیتهای زیر 5 میلیون تن اصلا اقتصادی نیست.
وی افزود: متاسفانه دولت در 2 سال اخیر حمایت قابل توجهی از صنعت استراتژیک فولاد نداشته و سیاست حمایتیای را در این خصوص اتخاذ نکرده است. این اقتصاددان و کارشناس بازار فولاد همچنین با اشاره به وضعیت واردات فولاد به کشور، دولت را تضمینکننده منافع مافیای فولاد دانست.
آرمان همچنین با اشاره به وضعیت رکود در بازار فولاد، اظهار داشت: در صنعت فولاد اصطلاحی وجود دارد به نام دره مرگ (افزایش قیمت سوخت فولاد در بازار جهانی) که هر 10 تا 15 سال یک بار رخ میدهد که در سالهای اخیر این مسئله قرین با رکود اقتصادی کشور شد.
وی ضمن تشریح و ضعیت رکود اقتصادی کشور به صنایع در حال رکود مرتبط با فولاد نیز اشاره کرد : طبق گفته آقای نوبخت از 370 میلیارد ریال بودجه عمرانی کشور، تا پایان ماه هفتم سال جاری تنها 10 درصد آن پرداخت شده و بخش ساختمان هم در شرایط رکود به سر میبرد، یعنی به جای تولید یک میلیون و 200 هزار دلار واحد مسکونی طی سال، تنها 500 هزار واحد در حال ساخت میباشد.
این فعال اقتصادی صنعت فولاد با اشاره به بهبود وضعیت دره مرگ در بازارهای جهانی گفت: متاسفانه از سوی دولت تاکنون به این صنعت کمکی صورت نگرفته است و در صورت ادامه این روند، پیشبینیها در خصوص افزایش تولید فولاد (تا سال 1404) محقق نخواهد شد.
آرمان با بیان اینکه دولت باید جلوی خودسریهای وزیر نفت درخصوص افزایش قیمت انرژی را که سیاست مشکوک و مخربی را دنبال میکند، بگیرد ادامه داد: این سیاست باعث میشود که سرمایهگذاران پتروشیمی اعلام کنند قیمت گاز طبیعی ایران 4 برابر قیمت گاز طبیعی کشورهای حاشیه خلیجفارس بوده و در این زمینه سرمایهگذاری نکنند.
وی افزود: حتی نهادهای شبهدولتی هم سرمایهگذاری در صنایع انرژیبر را یا متوقف کردهاند و یا به تاخیر میاندازند به این امید که در کابینه آینده وزیر جدید تصمیم دیگری در راستای توسعه این بخشها در نظر بگیرد.
این اقتصاددان در پایان با اشاره به اینکه حاکمیت باید بپذیرد که توسعه اقتصادی کشور در گرو توسعه صنایع مادر مانند پتروشیمی، فولاد، آلومینیوم و... هست که در آنها مزیت نسبی داریم، تاکید کرد: برای مثال برای خودکفایی در بحث شکر، تنها پتانسیل ما 5 کارخانه در شمال استان خوزستان است ولی چغندرقند با هزینهای بالا به استانهای دیگر میرود.
وی ادامه داد: اگر دولت عزمش را جزم نکند و کمکهای جدی به صنایع استراتژیک نکند، رسیدن به هدفهای تعیینشدهای مانند 55 میلیون تن فولاد، 160 میلیون تن محصولات پتروشیمی و خودکفایی در شکر، ممکن نخواهد بود.