kayhan.ir

کد خبر: ۸۵۸۹۵
تاریخ انتشار : ۳۰ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۹:۴۴
از دانشجویان تربیت ‌مدرس و امیرکبیر تا فارغ‌التحصیلان تغذیه و محیط ‌زیست ...

تجمعات اعتراضی دانشجویان همچنان ادامه دارد!


 با گذشت هفته‌ها از برپایی تجمعات اعتراض‌آمیز توسط دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های مختلف تحصیلی، نه تنها مشکلات این عده از دانشجویان تاکنون مرتفع نشده است بلکه روز به روز بر تعداد معترضین دانشجویی در سایر رشته‌های دانشگاهی نیز افزوده می‌شود!
در همین ارتباط، جمع کثیری از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس در برابر دفتر ریاست دانشگاه تجمع کرده و خواستار پاسخگویی نسبت به لغو قانون سنوات تحصیلی شدند.
بیش از 900 تن از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس در اعتراض به لغو قانون سنوات مقابل دفتر ریاست دانشگاه تجمع کرده و خواستار پاسخگویی مسئولین دانشگاه هستند.
این دانشجویان در بیانیه‌ای اعلام کردند: پیرو اجرای بی‌سابقه و شتاب‌زده قوانین سنواتی در دانشگاه تربیت مدرس و فشاری از جریمه‌های مالی ما دانشجویان تحصیلات تکمیلی گردهم آمده‌ایم تا اعتراض خود را به این مسئله بیان کنیم و از حضور رئیس و معاون دانشگاه تربیت مدرس درخواست داریم در راستای پیشرفت‌های علمی دانشجویان گام بردارند.
به گزارش تسنیم، این دانشجویان اعلام کردند ما خواهان تضییع حقوق مردم و بیت‌المال نیستیم، ما وابسته به هیچ جناح سیاسی و یا حزب خاصی نیستیم و از مسئولان محترم دانشگاه درخواست کاری غیر قانونی و خارج از چهارچوب نداریم و فقط خواهان حقوق از دست رفته خود هستیم.
تجمع‌کنندگان مطرح کردند که ما تقاضا داریم برای رفع مشکلات مالی دانشجویان در راستای پیشبرد اهداف عالی آموزشی و پژوهشی دانشگاه‌ها و رفاه حال دانشجویان و فراهم کردن ‌فضایی کاملا آموزشی فرهنگی و پژوهشی دانشجویان ترم پنجم کارشناسی ارشد و ترم نهم دکترا را مشمول قوانین سنواتی ندانند و جریمه‌های سنواتی را از ترم ششم کارشناسی ارشد و ترم دهم دکترا اعمال کنند. زیرا تنها دانشجویان در به تعویق افتادن دفاع از رساله پژوهشی مقصر نیستند بلکه عواملی به ویژه کمبود منابع کتابخانه‌ای آزمایشگاهی و فراهم نبودن امکانات لازم برای دفاع لازم از رساله و پایان‌نامه نیز در این امر دخیل‌اند.
این دانشجویان تاکید کردند: ما بدون گرایش به هیچ جناح سیاسی گردهم آمدیم تا مشکل قوانین سنواتی رفع شود و تا به خواسته خویش نرسیم در چهارچوب تجمعات دانشجویی به اعتراض خود ادامه می‌دهیم و اتحاد خود را حفظ می‌کنیم.
گفتنی است  قانون سنوات دانشجویی توسط مسئولان دانشگاه تربیت مدرس لغو شده که  دانشجویان کارشناسی ارشد که از ترم 5  و دانشجویان دکترا از ترم 9  شامل این قانون می‌شوند و مجبورند هزینه اضافه بر هزینه‌ای که در طول ترم پرداخت می‌کنند به دانشگاه بپردازند.
مضاف بر این، اعضای شورای صنفی دانشجویان دانشگاه صنعتی ارومیه در بیانیه‌ای به عدم اجرای صحیح آیین‌نامه آموزشی و ایجاد محدودیت برای انتخاب واحد دانشجویان روزانه اعتراض کردند.
به گزارش مهر، در بیانیه شورای صنفی دانشجویان دانشگاه صنعتی ارومیه آمده است:
«در شورای آموزشی دانشگاه تصویب شده است تا آیین‌نامه آموزشی مصوب سال ۹۳ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، برای ورودی‌های سال ۹۱ و ۹۲ نیز تعمیم داده شود.
درخواست شورای صنفی دانشجویان مبنی بر عودت شهریه اخذ شده برای ارائه دروس از هیئت رئیسه دانشگاه به شرح زیر است:
۱- آن دسته از دانشجویان که  شهریه پرداخت کرده و وارد ترم سنوات می‌شوند مبلغ پرداخت شده از شهریه سنوات کسر شود.
۲- آن دسته از دانشجویان که برای آنها شهریه ثبت شده و وارد ترم سنوات می‌شوند این مبلغ نیز پرداخت نمی‌شود و تنها شهریه کل ترم سنوات پرداخت می‌شود.
۳- دانشجویانی که شهریه پرداخت کرده و در سنوات مجاز فارغ‌التحصیل می‌شوند شهریه پرداخت شده عودت داده می‌شود.
اما اکنون و در کمال ناباوری اتفاقی که چند روز پیش شاهد آن بودیم، با کارشکنی مسئولان مواجه شده‌ایم که از آیین نامه نیز قصد درآمدزایی داشته و تا ترم ۸ سنوات مجاز تحصیلی آیین‌نامه ۹۱ را اجرا می‌کنند و بابت دروس اخذ مجدد شهریه دریافت می‌کنند و بعد از وارد شدن به ترم سنوات آیین‌نامه ۹۳ را اجرا و شهریه شبانه اخذ می‌کنند.
از طرفی دانشگاه از انتخاب واحد دانشجویان روزانه به علت بدهی بابت اخذ مجدد دروس جلوگیری کرده است که این اقدامات بر خلاف مصوبه هیئت رئیسه است.
اخذ شهریه در کنار افزایش هزینه سه برابری تغذیه برای دانشجویان که سنوات رفاهی آنها نیز به پایان رسیده است فشار روز افزونی را به دانشجو وارد می‌آورد و از هر سو عرصه را برای دانشجویان تنگ‌تر می‌کند. مسئولان توجه ندارند دانشجو منبع درآمدی ندارد و مسئولان دانشگاه به جای اینکه فکر و تمرکز خود را برای فشار به دانشجو معطوف کنند باید از وزارت علوم به دنبال افزایش بودجه خود باشند تا حداقل امکانات را برای دانشجویان فراهم کرده، نه اینکه دانشجو را منبع درآمد خود کنند!
این اقدامات دانشگاه قطعا اجازه ادامه تحصیل برای دانشجویانی که توان پرداخت این هزینه‌ها را ندارند نمی‌دهد. بنابراین از همان ابتدا باید دانشجو می‌دانست که ادامه تحصیل تنها مختص گروه خاصی از جامعه است و بس.
ما نیز به تبعیت از رهبر معظم انقلاب اسلامی آرزو می‌کنیم دانشگاه صنعتی ارومیه نیز با تلاش فداکارانه مسئولان امر به سطحی از امکانات برسد که دانشجو دغدغه‌ای جز درس خواندن نداشته باشد.»
از سوی دیگر، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر در پی قانون جدید پولی شدن ترم پنج به بعد کارشناسی  ارشد، واکنش نشان داد.
در بخشی از این نامه که خطاب به رئیس دانشگاه منتشر شده، آمده است: اتفاقات روی داده در حوزه آموزش تحصیلات تکمیلی و نگرانی‌های بوجود آمده از حرکت به سمت پولی شدن دانشگاه و جذب دانشجوی پولی که منجر به افت سطح علمی دانشگاه و کندی پیشرفت کشور شده است به مرحله  بحرانی خود نزدیک می‌شود لذا بیم آن می‌رود که در حق دانشجویان اجحاف صورت گیرد و زحمات چندین و چند ساله آنان با قوانین دست و پا‌گیر و بعضا ناعادلانه تضییع شود.
این نامه می‌افزاید:‌ فلذا از جنابعالی به عنوان ریاست دانشگاه که در زمان تصدی این سمت قول قرار گرفتن دانشگاه صنعتی امیرکبیر در بین 100 دانشگاه برتر جهان داده بودید انتظار داریم تا دررابطه با قانون جدید‌الوضع پولی شدن ترم پنج به بعد کارشناسی ارشد  شفاف‌سازی نموده تا از هر گونه تضییع حقی جلوگیری شود.
این تشکل دانشجویی می‌نویسد: با توجه به مسائل مطروحه و مشکلات بوجود آمده برای قشر عظیمی از خانواده بزرگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجمن اسلامی دانشجویان بر خود وظیفه می‌داند حقوق حقه دانشجویان را پیگیری نماید فلذا تقاضا می‌گردد جلسه‌ای در این مورد با حضور جنابعالی جهت بررسی و حل مشکلات دانشجویان تحصیلات تکمیلی برگزار گردد. لازم به ذکر است انجمن اسلامی هیچ گونه اقدام نسنجیده و غیرقانونی را برنمی‌تابد و خواهان حل هرچه زودتر این مشکلات از مجاری قانونی می‌باشد.
خاطر نشان می‌شود طبق مقررات آموزشی دانشگاه امیرکبیر در صورتی که دانشجویی به هردلیل موفق به اتمام تحصیل تا پایان نیم‌سال چهارم نگردد، می‌تواند براساس ضوابط و مقررات آموزشی دانشگاه با پرداخت هزینه تحصیلی برابر مصوبات مالی دانشگاه در ترم‌های پنجم و ششم ثبت‌نام نماید.
افزون بر این، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته تغذیه در حاشیه دومین کنگره بین‌المللی تغذیه ایران در اعتراض نسبت به سیاست‌های اتخاذ شده در مورد این رشته تحصیلی نیز تجمع کردند.
دومین کنگره و چهاردهمین کنگره تغذیه ایران صبح روز یکشنبه با حضور رئیس سازمان غذا و دارو، معاون آموزشی وزارت بهداشت، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران و جمع زیادی از متخصصان و صاحبنظران در حوزه تغذیه در پژوهشگاه صنعت نفت آغاز شد که برگزاری این کنگره با حواشی زیادی همراه بود.
به گزارش فارس؛ دانشجویان نسبت به اجرایی شدن آیین‌نامه دوره MDPHD در گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی معترض هستند چرا که با این آیین‌نامه دانشجویان پزشکی ترم آخر می‌توانند مستقیماً به دوره‌های دکترای تخصصی علوم پایه از جمله دکترای تغذیه وارد شوند.
در همین رابطه، یکی از دانشجویان معترض به خبرنگاران می‌گوید: قبولی در آزمون دکترای تغذیه برای دانشجویان کارشناسی ارشد با رقابت شدید همراه است و در اکثر موارد نیازمند چندین بار شرکت در این آزمون هستیم لذا این امر که دانشجویان تغذیه با 6 سال آموزش در مباحث مختلف تغذیه در مجموع دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد، جهت ورود به دوره دکترای تغذیه نیاز به آزمون داشته باشند اما دانشجویان رشته پزشکی که تنها در طول دوره رشته پزشکی عمومی خود دو واحد تغذیه گذرانده‌اند بتوانند بدون شرکت در آزمون دکترای تغذیه وارد این دوره شوند کاملاً خلاف عقل سلیم، بدیهیات علمی و عدالت است که تنها منجر به از بین رفتن انگیزه دانشجویان می‌شود.
یکی دیگر از معترضین می‌گوید: در رشته تغذیه یک انجمن صنفی به نام انجمن تغذیه ایران و یک انجمن علمی به نام انجمن علمی غذا و تغذیه وجود دارد و مطابق با تبصره ماده 6 آیین‌نامه انجمن‌های علمی تقاضای تأسیس انجمن در صورتی که انجمنی به همان نام یا با همان نوع فعالیت در آن رشته موجود باشد پذیرفته نخواهد شد با این وجود وزارت بهداشت در عملی خلاف قانون مجدداً با ایجاد یک انجمن علمی دیگر تحت عنوان انجمن علمی تغذیه ایران موافقت کرده که در اخذ مجوز این انجمن غیرقانونی باز هم دانشگاه علوم پزشکی دخالت داشته است.
به علاوه در روزهای اخیر، کمپین حمایت از اشتغال فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست با حمایت بیش از 1000 نفر از فارغ‌التحصیلان و اساتید این رشته از دانشگاه‌های مختلف و فعالان حوزه محیط زیست آغاز به کار کرد.
یکی از مهم‌ترین اهداف کوتاه‌مدت این کمپین به گفته مؤسس آن، تلاش برای تغییر تصمیم وزارت آموزش و پرورش و تدریس درس انسان و محیط زیست توسط فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست است.
اعضای کمپین حمایت از فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست معتقدند که حدود نیمی از فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست بیکارند و به نظر می‌رسد، تلاش این کمپین، متقاعد کردن مسئولین وزارت آموزش و پرورش برای حل این مشکل است. از طرفی می‌شود گفت که استحقاق فارغ‌التحصیلان رشته محیط زیست برای تدریس درس «انسان و محیط زیست» در مدارس بیشتر از معلمان جغرافیا است.
خواسته دانشجویان عضو کمپین حمایت از اشتغال فارغ‌التحصیلان محیط زیست از مجلس و مسئولین دولتی عمل به آنچه در حوزه مدیریت محیط زیست و حمایت از این سرمایه طبیعی وعده داده‌اند است؛ اکنون نیز برای حمایت از محیط زیست و جلوگیری از نابودی بیشتر، دانش‌آموختگان این رشته آماده سپردن مسئولیت و تصمیم‌گیری‌های این حوزه هستند.
مؤسس کمپین حمایت از اشتغال فارغ‌التحصیلان محیط زیست در پایان خبر داد که دانشجویان عضو این کمپین قرار است نامه‌ای به مجلس شورای اسلامی، وزارت آموزش و پرورش و سازمان حفاظت از محیط زیست بنویسند و مطالبات خود را در آن مطرح کرده و این موضوع را از درگاه‌های قانونی پیگیری کنند.
این درحالی است که سایر دانشجویان از جمله دانش‌آموختگان رشته حقوق؛ کاردانان مهندسی عمران؛ دانشجویان رشته‌های پزشکی بالینی و فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعت نفت، طی هفته‌های اخیر نیز اعتراضات مشابهی را درباره وضعیت شغلی و تحصیلی خود ترتیب داده‌اند.
با این حال باید منتظر ماند و دید که دست‌اندرکاران دولت اعتدال در بخش‌های حقوقی، صنفی و آموزشی، چه راهکاری را برای حل این مشکل خواهند اندیشید چراکه تاخیر بیش از پیش در رفع مشکلات مربوط به این قبیل دانشجویان، اثرات غیرقابل جبرانی را بر جامعه دانشجویی و دانشگاهی کشور وارد خواهد نمود.