پس از یک دوره چهارساله و با سخنرانی روحانی
ایران ریاست دورهای جنبش عدم تعهد را به ونزوئلا سپرد
هفدهمین دوره اجلاس رؤسای کشورهای عضو جنبش عدم تعهد که با سخنرانی رئیسجمهور کشورمان گشایش یافت، ریاست دورهای آن برای چهار سال آینده به ونزوئلا واگذار شد.
هفدهمین اجلاس روسای کشورهای عضو جنبش عدم تعهد ظهر دیروز به وقت محلی به طور رسمی با سخنان حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در جزیره مارگاریتای ونزوئلا گشایش یافت.
وی در بخشی از سخنرانی خود گفت: «جمهوری اسلامی ایران مفتخر است که پس از یک دوره چهارساله ریاست بر جنبش عدم تعهد، این مسئولیت خطیر را تحویل دولت دوست، ونزوئلا میدهد. امیدوارم با اهتمام و تعهد مقامات ونزوئلا در این مسئولیت مهم و با حمایت کلیه کشورهای عضو، دوره موفقیتآمیزی را برای فعالیتهای جنبش عدم تعهد در پیش رو داشته باشیم. بیتردید مصوبات و نتایج این اجلاس مهم که با شعار «صلح، حاکمیت و همبستگی برای توسعه» تشکیل شده است، گام مهم دیگری برای تحقق اهداف والای جنبش عدم تعهد خواهد بود.»
حسن روحانی افزود: «آنچه در نظام بینالملل معاصر میگذرد، در چشماندازی واقعبینانه، نگرانکننده است. در مناسبات جهانی امروز، تمایلات هژمونیک و سلطهطلبی، واقعیتی غیرقابل انکار است. گرایش به قطببندیهای نظامی، همچنان در ذهنیت و رفتار برخی از بازیگران غلبه دارد. رقابتهای تسلیحاتی، راهاندازی جنگها و تشدید منازعات، افزایش خشونت و مداخله در امور داخلی کشورهای درحال توسعه توسط صاحبان قدرت و ثروت، به صورت پیدا و پنهان، بخشهایی از مجموعه رفتارهایی است که جز با «منطق سلطه طلبی» نمیتوان آن را تفسیر کرد.»
رئیسجمهور در مورد مسایل مهم منطقه گفت: «در سالهای اخیر، حوادث بسیار ناگواری برای مردم سوریه، یمن، عراق و لیبی درون گردابِ رقابتهای خودخواهانه و ویرانگر، وجدان میلیاردها نفر از مردم جهان را آزرده، و نشانهای است از عدم مسئولیتپذیری قدرتهای بزرگ در برابر جراحاتی که هر روزه بر پیکر بیگناهان مینشیند. جهانیان میدانند که جمهوری اسلامی ایران، نخستین کشوری بود که نسبت به خطر جهانی تروریسم تکفیری در کشور سوریه هشدار داد.»
وی در ادامه افزود: «مردم فلسطین همچنان از حق داشتن سرزمین و حکومتی از آنِ خود، و بازگشت به سرزمین مادری محرومند. ظلمی که امروز بر ملت فلسطین میرود خشونت نهادینهای را به نمایش میگذارد که تعبیر آپارتاید برای توصیف آن کافی نیست. رژیم صهیونیستی تلاش دارد با طراحی و بهرهگیری از تحولات جاری در خاورمیانه به ویژه ظهور و گسترش گروههای تروریستی و افراطی همانند داعش، جنایات خود علیه ملت مظلوم فلسطین و دیگر ملتهای منطقه را تحتالشعاع قرار دهد.»
روحانی تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران همواره حمایت از مردم و آرمانهای فلسطین را براساس اعتقادات دینی و ارزشهای والای ملی و انسانی، در صدر اصول سیاست خارجی خود قرار داده است.»
توسعه همکاریهای بانکی
بین ایران و اکوادور
رئیسجمهور در دیدار رافائل کورهآ رئیسجمهوری اکوادور، با اشاره به اشتراکات گسترده ایران و اکوادور گفت که جمهوری اسلامی ایران از توسعه همکاریها در همه حوزهها با اکوادور استقبال میکند.
روحانی توسعه همکاریهای بانکی میان دو کشور را ضروری برشمرد و اظهارداشت: برای ایجاد تحرک در روابط دو کشور بهویژه در بخشهای خصوصی، توسعه همکاریهای بانکی اهمیت بسزایی دارد.
رئیسجمهوری اکوادور نیز در این نشست با بیان اینکه ملت و دولت اکوادور پیوسته مبارزات ملت و دولت ایران را پاس میدارند و همواره در کنار آنها بوده و خواهند بود، گفت: لغو تحریمهای ناعادلانه فرصتی برای گسترش بیش از پیش روابط دو کشور است که باید از آن بهرهبرداری کرد.
تمجید رئیسجمهوری بولیوی از مجریان ایرانی طرحهای اقتصادی کشورش
حسن روحانی عصر شنبه به وقت محلی و در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در مارگاریتا ونزوئلا، در دیدار «اوو مورالس» رئیسجمهوری بولیوی گفت: برای توسعه و تقویت همهجانبه همکاریهای تهران و بولیوی هیچ محدودیتی وجود ندارد و تقویت این روابط در راستای علاقه و منافع دو ملت است.
رئیسجمهوری با تاکید بر آمادگی ایران اسلامی برای کمک به پیشبرد طرحهای توسعهای در بولیوی، گفت: علاوه بر بخشهای دولتی، بخشهای خصوصی دو کشور باید برای سرمایهگذاری و همکاری مشترک تشویق شوند و تقویت همکاریهای بانکی می تواند تحرکی در این روند ایجاد کند.
رئیسجمهوری بولیوی نیز در این دیدار با ابراز رضایت و تمجید از عملکرد مجریان ایرانی طرحهای اقتصادی در کشورش تصریح کرد: ما با توجه به اجرای موفق این طرحهای اقتصادی، خواهان حضور و مشارکت بیشتر شرکتهای ایرانی در پیشبرد طرحهای اقتصادی و عمرانی بولیوی هستیم.
ایران و الجزایر همواره در روزهای سخت در کنار یکدیگر بودهاند
همچنین رئیسجمهور کشورمان در حاشیه هفدهمین اجلاس سران عدم تعهد در جزیره مارگاریتا ونزوئلا و در دیدار مطان العامره وزیر خارجه الجزایر گفت: ایران و الجزایر همواره در روزهای سخت در کنار یکدیگر بودهاند و امروز بهویژه بعد از رفع تحریمهای ظالمانه شرایط برای ایجاد شتاب در توسعه روابط دو کشور مخصوصاً در زمینه اقتصادی فراهم است که باید از آن استفاده کرد.
روحانی در ادامه تلاش برای موفقیت اجلاس آتی تولیدکنندگان نفت در الجزایر را مورد اشاره قرار داده و با تاکید بر لزوم ایجاد ثبات در بازار نفت و قیمت عادلانه برای آن، گفت: امیدوارم با همکاری و تعامل نزدیک، گامهای مؤثری در این راستا در جهت تامین منافع جمعی برداشته شود.
مطان العامره فرستاده ویژه رئیسجمهور و وزیر امور خارجه الجزایر نیز در این دیدار ضمن انتقال پیام شفاهی رئیسجمهور کشورش به دکتر روحانی، اظهار داشت: روابط و مناسبات دو کشور بر مبنای استقلال نظر بنا شده است و مصمم هستیم روابط برادرانه خود با تهران را بیش از پیش گسترش دهیم. تهران و الجزیره برای توسعه سطح روابط و همکاریهای خود به نفع دو ملت و ملتهای منطقه اراده جدی دارند و الجزایر میتواند دروازه حضور ایران در بازار آفریقا باشد.
افزایش سطح همکاریهای اقتصادی
ایران و هند
حسن روحانی عصر شنبه به وقت محلی و در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو غیر متعهدها در مارگاریتا ونزوئلا در دیدار با معاون رئیسجمهور هند تاکید کرد: باید سطح همکاریهای اقتصادی ایران و هند نیز همپا با سطح روابط دو کشور در دیگر حوزهها گسترش و تعمیق یابد. بیتردید توسعه و تقویت همه جانبه همکاریهای تهران - دهلی نو در راستای منافع دو ملت و منطقه است. رئیسجمهوری به توافقات گسترده میان دو کشور در جریان سفر اخیر نخستوزیر هند به تهران اشاره کرد و گفت: اجرای سریعتر این توافقات بهویژه در ارتباط با تقویت همکاریهای بانکی، ریلی و توسعه بندر چابهار میتواند شتابی بیشتر به روابط مشترک بدهد.
معاون رئیسجمهوری هند نیز در این دیدار با تاکید بر ضرورت توسعه بیش از پیش همکاریهای دو کشور در همه عرصههای دوجانبه ای و منطقه ای گفت: همکاریهای دو کشور دوست و قدیمی میتواند به صلح و توسعه سراسر منطقه کمک کند.