عبدالملکی:
حامیان قاچاق به اشکال مختلف در برابر اصلاح سیستم مقاومت میکنند
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) گفت: بخش زیادی از افرادی که در جریان این موضوع هستند، موافق اصلاح سیستمهای بازدارنده قاچاق نیستند و بنابراین میتوان انتظار اعمال نفوذ برای جلوگیری از این اقدامات را از جانب آنان داشت.
حجتالله عبدالملکی در گفتوگو با فارس، با بیان اینکه متأسفانه نظام گمرکی دچار بیمبالاتی است و به همین جهت وسایل لازم جهت حل مشکل قاچاق را تأمین نمیکند، گفت: بخش زیادی از افرادی که در جریان این موضوع هستند، موافق اصلاح سیستمهای بازدارنده قاچاق نیستند و بنابراین میتوان انتظار اعمال نفوذ برای جلوگیری از این اقدامات را از جانب آنان داشت.
وی تاکید کرد: مدتها وسایل لازم جهت حل مشکل را تأمین نکردهاند، دستگاههای اسکنر یا نرمافزارهای شبکههایی که برای ارتباط با دستگاههای دیگر استفاده میشود، نصب نشدهاند تا کالاهای وارداتی در گمرک قابل تشخیص شوند.
این کارشناس اقتصادی در خصوص نقش گروهها و افراد ذینفع در واردات و صادرات و اصلاح نشدن رویه رسمی کشور در رابطه با برخورد با قاچاق، بیان کرد: بخش زیادی از افرادی که در جریان موضوع هستند موافق اصلاح این سیستمها نیستند و علیالقاعده میتوان انتظار داشت که اینها اعمال نفوذ کرده و از این اقدامها جلوگیری کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) افزود: این افراد ممکن است گاهی با اخلالگری این کار را انجام دهند و گاهی با فشار و بقیه اشکال فساد این کار را انجام دهند ولی در هر حال دست کسانی که ذینفع هستند تقریباً در اینجا پیداست و آنها اجازه این تغییرات را برای جلوگیری از قاچاق نمیدهند.
گفتنی است، در حالی که پس از تأکید رهبر انقلاب مبنی بر آتش زدن کالای قاچاق جلوی چشم مردم، قرار بود خودروهای قاچاق مکشوفه در استان فارس، امحا شود، قاسم خورشیدی، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به ایسنا، در اظهار نظر متفاوتی، گفت: در موضوع خودروهای قاچاق که اخیرا در استان فارس کشف شده است، اولویت با صادرات است اما اگر برای این خودروها مشتری پیدا نشود، باید منهدم شوند.
اما در همین زمینه، حجتالاسلام محسنی اژهای، سخنگوی دستگاه قضا در نشست خبری این هفته به این تصمیم واکنش نشان داد و تأکید کرد: نگویید که فلان ماشین لوکس را میخواهیم صادر کنیم یا عودت دهیم، شما نمیتوانید عودت دهید، مگر فلان ماشین لوکسی که به کشور قاچاق میشود، در اینجا نمایندگی دارد که بخواهید صادر کنید.
وی افزود: مگر میشود این کالاها را مسترد کرد. به چه کسی میخواهید مسترد کنید؟
سخنگوی دستگاه قضا خطاب به مسئولان گفت: قضیه مبارزه با قاچاق کالا را به بهانههای مختلف کم رنگ نکنید. از همین جا به همه دادستانها میگویم که قوه قضاییه، قانون، دولت و مجلس حامی شماست و هراسی نداشته باشید. مگر فرمایشات رهبر معظم انقلاب در این خصوص نشنیدید بنابراین گوش کنید و به بهانههای مختلف مبارزه با قاچاق کالا و ارز را کم رنگ نکنید.
حجتالاسلام محسنی اژهای تأکید کرد: هم در جلسهای که با مسئولان مربوطه داشتم اعلام کردم و هم از این تریبون اعلام میکنم که با قاچاق اعم از کالا و غیره باید برخورد جدی شود و اغماضی صورت نگیرد و دلشان نسوزد، زیرا ضرری که قاچاق کالا برای کشور دارد بسیار بالا است.
معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه مسئولان برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز نباید نگران باشند و باید به صورت جدی وارد میدان شوند، گفت: مسئولان از امحای کالای قاچاق هیچ نگران نباشند و دادستانهای ما اعم از تهران و غیره از امحای کالای قاچاق خودداری نکنند و نگویند این کالاها قیمت دارد مگر ساختمانی که با حکم قلع و قمع تخریب میشود قیمت ندارد؟ بطور قطع ضرر قاچاق کالا بیشتر از آن ساختمان است.
با وجود آنکه مسئولان پیش از توافق هستهای، از رفع تحریمها پس از اجرایی شدن برجام سخن میگفتند و حل مشکلات اقتصادی را به آن زمان موکول میکردند، پر واضح است، در این شرایط فعلی و پس از برجام که هنوز رکود اقتصادی، عدم رونق تولید و بیکاری باقی است، صادر کردن خودروهای قاچاق، به نوعی مشروعیت بخشیدن به سیستم سازمان دهی شده قاچاق در کشور است و این امر صدمات بیشتری را به اقتصاد کشور وارد میکند.
همچنین، امحا شدن کالاهای کم ارزش و صادر کردن خودروهای لوکس قاچاق، اعطای نوعی راهکار به قاچاقچیان و تشویق آنها برای واردات کالاهای لوکس و گران قیمت است.
جالبتر آنکه کشورهای مانند چین، روسیه، فیلیپین و هند کالاهای قاچاق را حتی اگر از نوع خودرو باشد، امحا میکنند که اخبار آن طی روزهای اخیر منتشر شد.
«شبنم» و «ایران کد» دو طرح ملی در زمینه مبارزه با قاچاق بودند که با اجرایی شدن آنها در دولت قبل، کالای قاچاق از کالای داخلی مشخص میشد اما در دولت یازدهم این طرحها حذف شد و طرح دیگری جایگزین آنها نشد.
شایان ذکر است، هماهنگی دستگاههای مسئول در زمینه مبارزه با قاچاق، راهاندازی مجدد طرح شبنم و ایران کد و اقدامات فرهنگی و اجتماعی در این زمینه از جمله راهکارها برای مبارزه با قاچاق است.