زنگ خطر فرونشست برای دشت های چهارمحال و بختیاری به صدا درآمد
برداشتهای بیرویه آبهای زیرزمینی چهارمحال و بختیاری سبب فرونشستهای عمیق در دشتهای این استان شده که تداوم این روند مخاطرات زیستمحیطی را در پی خواهد داشت.
کارشناس حفاظت و بهرهبرداری از امور آب شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری در این باره گفت: دشتهای استان به سبب تغییر اقلیم و تبدیل بارشها از برف به باران طی 9 سال گذشته نهتنها تغذیه نشدهاند، بلکه با برداشتهای بیرویه آب از این دشتها روز به روز سطح ایستابی آنها کاهش داشته است.
سیدهاشم فاطمی، تعداد دشتهای استان را 11 مورد اعلام و اظهار کرد: هماکنون تمام دشتهای استان با پدیده فرونشست زمین مواجه است و این روند روز به روز در حال تشدید است که بیتوجهی به این موضوع پیامدهای ناگواری در پی خواهد داشت.
وی بالاترین فرونشست دشتهای چهارمحال و بختیاری را دشت خانمیرزا دانست و افزود: این دشت هماکنون با 60 سانتیمتر فرونشست حاصل از برداشت بیرویه آب با 75 میلیون مترمکعب کسری مخزن آب مواجه است.
این کارشناس مسائل آب تصریح کرد: فرونشست زمین در دشت خانمیرزا از سال 64 آغاز شده و تاکنون سطح ایستابی آن 22 متر کاهش داشته است.
فاطمی همچنین فرونشست زمین در دشت شهرکرد را 20 سانتیمتر اعلام کرد و گفت: این فرونشست که از سال 65 شکل گرفته این دشت را با 170 میلیون مترمکعب کسری مخزن و کاهش 16 متری سطح ایستایی مواجه کرده است.
وی افزود: دشت سفید دشت نیز با کاهش23 متری آب و سایر دشتها از جمله کیار، بروجن، فرادنبه، گندمان، بلداجی، لردگان و مالخلیقه با کسری چند متری مخزن آب رو به روست و فرونشست در این دشتها نیز آغاز شده و در حال پیشروی است. بیش از 90 درصد آب مصرفی استان از آبهای زیرزمینی تامین میشود.