دشمنان آفتهای اجتماع و امانتداران گفتمان
تقدیم به خبرنگارانی که با خون ، خبر دادند
مجتبی برزگر
زیرکی و دقت خصلت ویژهشان است و نقش واسطه بین مردم و مسئولان را ایفا میکنند. از یک طرف مصائب و مشکلات مردم را میشنوند، میبینند و به مقامات انتقال میدهند و از سوی دیگر پاسخهای مسئولان را به آگاهی مردم میرسانند. نقد وضعیت و به چالش کشیدن ضعفها و معضلات از دیگر وظایف این مردان خستگیناپذیر است که همواره میکوشند همچون آیینههایی نامی از خود به جای نگذارند. در راه حقیقت و رسالت خطیر آگاهیبخشی به مردم پرچمدار ارائه حقایق و واقعیتها همسو با وجدان اخلاقی و شرافت حرفهای، حفظ حریم و اسرار خصوصی مطابق با قوانین ملی و بینالمللی هستند. البته میتوانند برخلاف این رویه هم عمل کنند؛ یعنی جایی که خبر و اطلاعرسانی اشتباهی به جامعه القا شود یک جامعه گرفتار هرج و مرج و نابسامانی میشود. اینها همه نشان میدهد که خبرنگار در انعکاس واقعیتها از چه جایگاه ویژه و ارزشمندی برخوردار است.
شاید چند سالی باشد که 17 مردادماه را در تقویم شمسی روز خبرنگار نامیدند و به انحای مختلف از سربازان صدیق مقابله با جنگ نرم تجلیل میکنند. شهادت محمود صارمی شهید عرصه خبر این بهانه را بوجود آورد که تلاشهای این قشر تأثیرگذار به چشم بیاید؛ اما به واقع لازم است از این فرصتها استفاده شود که به آلام و دغدغههای خبرنگار هم توجه شود. البته در عین حال که نباید خیلی انتظار گوش شنوایی برای شنیدن این معضلات و مشکلات را داشته باشیم. چراکه از دیرباز اهالی رسانه در مظلومیت و مهجوریت به سر بردهاند.
روز خبرنگار یادآور شجاعت و همت شهیدانی است که آنها را سربازان واقعی نبرد نرم در جبهه سخت میخوانند، اما چرا چنین لقبی را برای این قشر قائل شدند؟! زیرا بزرگانی همچون سیدمرتضی آوینی، حسن باقری، غلامرضا رهبر، محمود صارمی، آقاجانی، افشار و امروز حسینی خبرنگار شجاعی که یکی از چشمانش را در حین تهیه گزارش در سوریه جا گذاشت و امروز به درجه رفیع جانبازی نائل آمده ثابت کردند در خطرناکترین میدانها هم با انگیزه ثبت فداکاریها، جانفشانیها و پیروزی رزمندگان حضور فعالانه و مثمرثمری دارند. مردم یادشان نمیرود که شهید غلامرضا رهبر اولینبار خبر ورود نیروهای دشمن به آبادان را برایشان مخابره کرد یا حسن باقری که به واسطه شمّ قوی خبرنگاری و موقعیتشناسیهای زیرکانهاش فرماندهان او را استراتژیست بزرگ دفاع مقدس خواندند. کسی که به واسطه حرفه خبرنگاریاش ریز به ریز اطلاعات و گزارشها را روی نقشه مینوشت و هرکس به اتاقش میرفت انگار تمام جبهه را در یک نگاه رصد میکند. هنوز صدای غلامرضا رهبر در فتح خرمشهر آن خاطرات شیرین پیروزی بزرگ را برای مردم یادآوری میکند و یا هر بار دیدن روایت فتح که دلها را به خاکریزهای سرشار از معنویت و معرفت میکشاند. یاد روزهایی میافتیم که شهید محمود صارمی در حادثه گروگانگیری اعضای کنسولگری ایران به شهادت رسید و علیرضا افشار همراه با سرداران بزرگی همچون شهید احمد کاظمی در جریان پرواز ارومیه، آسمانی شد. یا به یاد خبرنگاری میافتم که همکارانش او را با واژه «آقای خبرنگار» خطاب میکنند و میگویند محمدحسن به رسالت خبری خود وفادار است که با وجود مجروحیت به صحنه نبرد با داعش برگشته و گزارش او را دوباره از حلب میشنویم.
در این سالگشت با یادآوری این حماسهآفرینیها سرتعظیم فرود میآوریم و تجلیل میکنیم از مقام شامخ بزرگمردانی که نخست به عنوان خبرنگار به سوی جبهههای حق علیه باطل شتافتند و پس از آن به کارهای رزمی از جمله شناسایی مناطق عملیاتی و جنگ رو در رو با دشمن پرداختند. البته هیچگاه از رسالت اصلیشان یعنی ثبت و ضبط لحظات سلحشوری و ایثار غافل نشدند و هنوز دفاعمقدس با آثار این بزرگواران همچون گنجینهای ماندگار در آسمان جهاد فیسبیلالله میدرخشد و در سوریه هم با حجم سنگین تبلیغات گروهکهای تکفیری داعش مقابله میکنند.
امروز بیش از هرچیز به ابتکار، خلاقیت و هوشمندی بیشتر از گذشته نیازمندیم تا در مقابل فضای مسموم و آلوده مجازی که الگوهای متعارض با شریعت اسلامی را معرفی و در ترویج مفاسد اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از هیچ کوششی دریغ ندارد با تبیین مناسب آرمانهای دفاع مقدس و محور مقاومت در منطقه و جهان بایستیم. حضرت آقا هم در جهت استفاده از فرصتها و تهدیدهای عرصه سایبری دشمن منویات و دغدغههایی دارند که با سلحشوری در این عرصه میتوانیم ولایتمداریمان را نیز به مرحله اثبات برسانیم.