kayhan.ir

کد خبر: ۸۱۹۰۹
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۶
یک اقتصاددان:

آقای رئیس‌جمهور بگویند افزایش صادرات غیرنفتی چه ارتباطی با برجام داشت

یک اقتصاددان گفت: آقای رئیس‌جمهور به مردم بگویند افزایش صادرات غیرنفتی ما چه ارتباطی با برجام داشته است و چه سیاست مشخصی برای کاهش تورم اتخاذ شده.



حسین صمصامی در گفت‌وگو با نسیم درباره گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس‌جمهور و گزارشی که وی از عملکرد اقتصادی دولت ارائه داد اظهار کرد: اطلاعاتی که آقای رئیس‌جمهور ارائه داد برای دادن تصویری اجمالی از عملکرد اقتصادی دولت کافی نبود. ایشان بیشتر با تکیه بر سه آمار صادرات غیرنفتی، تورم و تولید و صادرات نفت خام، سعی کردند تصویری از وضعیت اقتصاد کشور ارائه کنند. خوب بود همکاران آقای رئیس‌جمهور اطلاعاتی را از سال 94 یا اطلاعات کامل‌تری از سال 95 در اختیار ایشان قرار می‌دادند.
وی با اشاره به نمودار آماری ارائه شده از سوی حسن روحانی درباره صادرات غیرنفتی و واردات در چهار ماهه نخست سال‌های 88 تا 95 گفت: در سال 88، صادرات غیرنفتی 5/9 میلیارد دلار و واردات هم 15/7 میلیارد دلار، در سال 89 هم صادرات غیرنفتی هشت میلیارد دلار بوده، یعنی 2/1میلیارد به صادرات اضافه شده و واردات هم 19 میلیارد دلار شده است. در سال 90 صادرات 10/3 میلیارد دلار بوده و 2/3 میلیارد دلار به آن اضافه شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: در چهار ماهه نخست سال 91 صادرات غیرنفتی 10/1 میلیارد دلار می‌شود و در سال 92 که رشد اقتصادی ما به شدت منفی بوده باز هم صادرات غیرنفتی ما افزایش پیدا کرده و به 10/4 میلیارد دلار رسیده است. سال 93 صادرات غیرنفتی 11/3 میلیارد دلار و سال 94 صادرات غیرنفتی 11 میلیارد دلار می‌شود. یعنی صادرات غیرنفتی در چهار ماهه ابتدایی این سال کاهش پیدا کرده است. باید توجه داشته باشید که آغاز تحریم بانک مرکزی و تحریم نفتی ایران در سال 90 بود و اقتصاد در برابر شوک‌های شدیدی قرار می‌گیرد و رشد اقتصادی در سال 91 منفی 6/8 و 92 منفی 1/9 درصد شده و سرمایه‌گذاری هم در سال 91 منفی 23/8 درصد شده بود.
صمصامی عنوان کرد: در سال 95 با حدود دو میلیارد افزایش، صادرات غیرنفتی به 13/4 میلیارد دلار می‌رسد و معادل همان سال‌های 88 و 89 افزایش پیدا می‌کند. بنابراین بر اساس این آمار ملاحظه می‌کنیم حتی در شرایطی که ما بیشترین شوک‌های اقتصادی را داشتیم صادرات غیرنفتی رشد داشته اما اندک بوده است.
وی اظهار کرد: بنابراین اگر بخواهیم رشد در صادرات غیرنفتی را با برجام مرتبط کنیم باید خیلی دقیق توضیح دهیم. یعنی آقای رئیس‌جمهور به مردم بگویند که دولت در سال 95 یا 94 دقیقا چه سیاست‌هایی را اتخاذ کرده و این سیاست‌ها چگونه باعث شد صادرات غیرنفتی ما افزایش پیدا کند و البته این سیاست‌ها چگونه با برجام مرتبط می‌شود؟ در غیر این صورت ارتباط افزایش صادرات غیرنفتی با برجام خطای بزرگ است.
صمصامی با اشاره به مثبت شدن آمار تراز تجاری بیان کرد: بیش از 80 درصد واردات کشور مربوط به مواد اولیه، سرمایه‌ای و واسطه‌ای مورد نیاز برای تولید است که البته آمار قاچاق در واردات ثبت نمی‌شود و اغلب کالاهای قاچاق جزو کالاهای مصرفی هستند. کاهش واردات هم بیشتر به دلیل رکود در تولید است.
وابستگی به نفت
 افتخار ندارد
وی تصریح کرد: آمار دیگری که اعلام شده تولید و صادرات نفت خام است. ابتدا باید ببینیم که سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به چه دلیل ابلاغ شد. رهبری این سیاست‌ها را ابلاغ کردند که اقتصاد ما رشد درونزا داشته و تکیه به نفت نداشته باشد. این یعنی ما باید بتوانیم اقتصاد خود را مستحکم کنیم تا در برابر شوک‌های خارجی مقاومت کنیم. یکی از راه‌های توانمند کردن اقتصاد این است که ما وابستگی خود را به نفت کم کنیم.
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد گفت: این که وابستگی ما به فروش نفت خام افزایش پیدا کند، افتخار ندارد. دولت تولید نفت خام را افزایش داده در شرایطی که این جای سوال است که اگر برجام نبود باز هم این اتفاق می‌افتاد یا نه. باید پرسید که برجام چه گشایش‌هایی را انجام داده که منجر به افزایش تولید و صادرات نفت خام شده است. این باید دقیقا روشن شود.
صمصامی در خصوص کاهش تورم تصریح کرد: یکی از دلایل کاهش تورم رکود اقتصادی است و ناشی از سیاست مشخص دولت نیست. دولت باید مشخص کند تورم را چگونه مهار کرده و آیا جلوی افزایش نقدینگی را گرفته است؟ نقدینگی از هزار هزار میلیارد تومان هم فراتر رفته، بنابراین دولت باید بگوید چه سیاست مشخصی اتخاذ کرده که تورم کاهش پیدا کرده است.