بلومبرگ:
نتایج اقتصادی توافق هستهای برای ایران ناامیدکننده است
بلومبرگ نوشت: نتایج توافق هستهای برای ایران ناامیدکننده است و در این مدت یک ساله پس از توافق تنها نقطه عطف اقتصاد این کشور فروش بیشتر نفت بوده اما شغل همچنان برای جوانان ایرانی کمیاب است.
بلومبرگ طی گزارشی نوشت: بانکهای خارجی با توجه به پابرجا ماندن تحریمهای آمریکا، نسبت به برقراری روابط اقتصادی با ایران بیمناک هستند. تهدید اعضای کنگره آمریکا به تحریمهای جدید و عدم دسترسی ایران به میلیاردها دلار داراییش در خارج نیز شرایط مناسبی را ایجاد نکرده است. از سوی دیگر، نرخ بیکاری در ایران هنوز بالاست.
به گزارش فارس، «رابرت پاول» مدیر منطقهای غرب آسیا (خاورمیانه) و آفریقای واحد اطلاعات اکونومیست گفت: «در کل، نتایج اقتصادی توافق هستهای ناامیدکننده بوده است اما خوشبینی بیش از حدی (در مورد آن )وجود داشت... بسیاری در ایران احتمالا انتظار داشتند، منافع بسیار زیادی نصیب ایران شود».
پاول افزود: صادرات نفت ایران «بیش از انتظار» افزایش یافته است. با این حال، کاهش قیمت نفت به این معناست که درآمد مورد انتظار کمتر از نصف آن چیزی است که در سال 2011 بود. براساس برآوردهای واحد اطلاعات اکونومیست، این رقم در سال 2016 حدود 50 میلیارد دلار است درحالیکه در 5 سال گذشته 119 میلیارد دلار بود.
به گفته پاول، درحالیکه مقامات ایران انتظار دارند که رشد اقتصادی این کشور در یک سال منتهی به ماه مارس به 4.5 درصد افزایش یابد اما رشد سالانه 8 درصدی هدفگذاری شده از سوی دولت روحانی نیازمند تغییرات عمده است. وی توضیح داد «تسریع در برنامه خصوصیسازی» تسلط مقامات دولتی بر اقتصاد این کشور را از بین خواهد برد و برای سرمایهگذاران شرکای شفافی فراهم میکند.
فروکش کردن هیجانات
رضا سلطان زاده، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری صنایع ایران در مورد حرکت مارپیچ بازار سرمایه ایران گفت: «تا ماه مارس بازار (به علت هیجانات) با یک رضایتمندی مواجه بود اما پس از آن واقعیت بر بازار مسلط شد.
آنچه اکنون در بازار اتفاق میافتد در راستای عوامل بنیادین اقتصاد است...این شور و هیجان که میلیاردها دلار به اقتصاد ایران سرازیر خواهد شد، واقعیت نیست.»
ضعف برجام
در تامین منافع ملی
پایگاه تحلیلی «المانیتور» در گزارشی به انتخابات ریاستجمهوری آتی ایران اشاره و عنوان کرد که قمار «حسن روحانی» در توافق هستهای ممکن است به قیمت شکست وی در انتخابات ریاستجمهوری ایران تمام شود.
این گزارش سپس نوشت که یکی از چهرههای میانهرو ایران که خواست نامش فاش نشود در گفتوگو با «المانیتور» گفت:روحانی احتمالاً اولین رئیسجمهور (ایران) خواهد بود که دور دوم ریاستجمهوری او تضمین نشده است. بسیاری از آنهایی که در حزب من هستند، تمایل دارند که او (روحانی) بتواند دوره دوم ریاستجمهوری را به دستآورد اما نامزد دیگر (انتخابات ریاستجمهوری ایران) از موانع توافق هستهای بهرهبرداری میکند تا احتمالاً خود را بهعنوان تنها ناجی مردم ایران به نمایش گذارد.
این منبع ادامه داد: اگر شرایط به همین منوال ادامه یابد، تمام کشور با چالشی جدی که بسیاری از افراد رده بالا تمایلی به مشاهده آن ندارند، روبرو خواهند شد.
این پایگاه آمریکایی سپس ادامه داد، روز 8 ژوئیه سال جاری میلادی، مجلس نمایندگان آمریکا، لایحهای را به تصویب درآورد که هدف آن ممانعت از فروش هواپیمای «بوئینگ» به ایران بود. پیش از آن نیز آمریکا اقداماتی را علیه ایران انجام داده که به اعتقاد برخی مهر تأییدی بر استدلالهای مخالفان برجام بوده است.
این گزارش سپس توضیح داد: دیوان عالی آمریکا طی حکمی خواستار انتقال 2 میلیارد دلار از داراییهای ایران به خانواده قربانیان آمریکایی شد که در بمبگذاری سفارت آمریکا در بیروت در سال 1983 کشته شده بودند زیرا واشنگتن مدعی است که آمریکا بودجه گروههایی را تأمین میکرده که تروریستی و پشت پرده این حملات هستند.
از طرف دیگر، محدودیتهای مالی آمریکا برای شرکتهایی که به دنبال تجارت با ایران هستند، نمونه دیگری است که استدلالهای مخالفان برجام را تأیید میکند. در واقع، واضح است که با توجه به شرایط موجود، برجام اقدامات اندکی در راستای منافع مردم ایران انجام داده است.
المانیتور در گزارش خود نوشت، در حالیکه دولت روحانی احتمالاً توافق هستهای را یک پتانسیل بزرگ میداند، گروهی از جوانان آن را جام زهر میدانند.
برجام نتوانست از وضع تحریمهای جدید جلوگیری کند
«علیرضا متاجی» سخنگوی کمیته حافظ منافع ایران به المانیتور گفت: برجام بدون آنکه ایران مزیتی به دست آورد و یا اینکه بدون آنکه دیگر طرفین به لغو تحریم متعهد شوند، تحقق یافت. در عوض، برجام صنعت هستهای ایران را که سالها نماد مقاومت، استقلال، عزت نفس ایران در مقابل قلدری غرب بود را تخریب کرد.
وی تصریح کرد که حتی جمهوریخواهان آمریکا نیز به شدت با برجام مخالف هستند و فکر نمیکند که دولت بعدی آمریکا دست از حمایت از برجام بردارد.
متاجی در اینباره توضیح داد: تصور نمیکنم که آمریکا به برجام پشت کند...تفاوت بین دولت کلینتون و دولت ترامپ، پذیرفتن یا نپذیرفتن برجام نیست بلکه سرعت آنها در استفاده از توانمندیهایشان برای تغییر ساختار جمهوری اسلامی ایران، سیاستهای این کشور و انگیزههای ایران میباشد.
وی تصریح کرد که رخدادهای یکسال گذشته ثابت کرد که در مخالفت با برجام حق داشتهاند و گفت: ایران به تمامی تعهدات خود پایبند بوده است....اما برجام نتوانست مانع وضع تحریمهای تازه علیه ایران شود.
کری: کره شمالی همانند ایران،
سلاحهای اتمی را کنار بگذارد!
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا در اظهاراتی در لائوس گفت: ایران، یک کشور قدرتمند و توسعه یافته است که تاریخ هزاران ساله دارد.
کری در ادامه با اشاره به برجام و در اظهارنظری گستاخانه گفت: ایران تصمیم به عدم پیگیری سلاحهای اتمی گرفته است.
وی از کره شمالی خواست که به نمونه برجام و مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 نگاه کرده و مطابق آن عمل کند.
وزیر امورخارجه آمریکا ضمن تکرار ادعاهای بیاساس علیه کشورمان همچنان از توضیح درباره تعلل واشنگتن در اجرای برجام خودداری کرد.
بسته جدید کمک نظامی آمریکا به رژیم صهیونیستی در پسابرجام
دفتر نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد هفته آینده یک مقام اسرائیلی برای امضای توافق دریافت کمک نظامی از آمریکا راهی واشنگتن شده و با مقامات کاخ سفید دیدار خواهد کرد.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا قبلاً وعده داده بود که کمکهای نظامی به رژیم صهیونیستی را در دوران پسا برجام به طرز چشمگیری افزایش میدهد.