پوتین خطاب به سران غرب دخالت نکنید، همهپرسی کریمه قانونی است
رئیس جمهور روسیه در گفتوگوی تلفنی با نخستوزیر انگلیس و صدر اعظم آلمان برگزاری همهپرسی در کریمه را «منطبق با قوانین بینالمللی» و حق ساکنان این شبهجزیره دانست و از آنها خواست در امور داخلی کریمه دخالت نکنند.
کرملین با صدور بیانیهای اعلام کرد، «آنگلامرکل» صدر اعظم آلمان و «دیوید کامرون» نخستوزیر انگلیس روز یکشنبه با پوتین درباره تحولات اوکراین و شبه جزیره کریمه به صورت تلفنی گفتوگو کردهاند.
به گزارش خبرگزاریها، در بیانیه کرملین آمده:«پوتین در این مکالمه تلفنی به طور مشخص تاکید کرد اقدامات انجام شده از سوی مقامات در کریمه مشروع و براساس قوانین بینالمللی بوده و هدف آنها تضمین منافع مشروع مردم این شبه جزیره است.»
«فقدان هرگونه اقدام از سوی مقامات فعلی کیف برای مهار رفتار عنان گسیخته افراطیهای رادیکال» از دیگر محورهای گفتوگوی پوتین با رهبران آلمان و انگلیس بود که به نوشته خبرگزاری رویترز، در این بیانیه به آن اشاره شده است. رئیسجمهور روسیه در این گفتوگو تاکید کرده مسکو از این حق مردم کریمه حمایت خواهد کرد.
«آنگلا مرکل» اما در این گفتوگوها درباره همهپرسی کریمه که قرار است 25 اسفند ماه برگزار شود گفته، این مسئله برخلاف قوانین بینالمللی است و قانون اساسی اوکراین را هم نقض میکند. معاون صدر اعظم آلمان نیز طی گفتوگویی با رسانههای این کشور تهدید کرده در صورت حمایت مسکو از این همهپرسی، این کشور را با «تحریم» منزوی خواهند کرد!
آنطور که خبرگزاری «شینهوا» نوشته، نخستوزیر انگلیس در گفتوگو با پوتین خواستار «یافتن راهحل دیپلماتیک» برای حل بحران اوکراین شده است. کامرون همچنین از پوتین خواسته با حمایت از تشکیل یک «گروه تماس»، مقدمات لازم را برای آغاز مذاکرات مستقیم بین دولتهای روسیه و اوکراین آماده کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، آنگلا مرکل و رجب طیب اردوغان نخستوزیر ترکیه نیز طی گفتوگویی تلفنی ضمن تاکید بر لزوم حفظ تمامیت و حاکمیت ارضی اوکراین بر سر این مسئله نیز به توافق رسیدند که از هر گونه رویارویی و تقابل در منطقه کریمه باید جلوگیری شود. رهبران آلمان و ترکیه همچنین تصمیم پارلمان کریمه برای برگزاری همهپرسی در خصوص پیوستن این منطقه به روسیه را غیرقانونی ارزیابی کردهاند.
روز یکشنبه رؤسای جمهور چین و آمریکا و صدر اعظم آلمان نیز با یکدیگر درباره تحولات اوکراین و شبه جزیره کریمه گفتوگو کردند.
رئيسجمهور چین در این گفتوگوها خواستار «خویشتنداری همه طرفهای درگیر در اوکراین» شده است. پیش از این پکن از مخالفت خود با «تحریم روسیه» از سوی غربیها خبر داده است.
از سوی دیگر خبر میرسد، پس از پیوستن گروهی از نظامیان ارتش اوکراین به روسیه در کریمه، کیف «کنترلهای سختگیرانهای» را برای ممانعت از تکرار اینگونه حوادث در دستور کار قرار داده است.
«سرگئی آکسنوف»، نخستوزیر شبه جزیره «کریمه» در این باره گفت: «آن دسته از نظامیان اوکراینی که مایل هستند به ملت کریمه بپیوندند از سوی مقامات نظامی این کشور مورد تهدید قرار میگیرند.» به گفته «آکسنوف» عدهای از این نظامیان حتی با تهدید اسلحه مواجه شده و نتوانستهاند به همقطاران خود در کریمه ملحق شوند.
علاوه بر اینکه اکثر ساکنان 2/5 میلیونی کریمه روستبار هستند، درصد قابل توجهی از ارتش 800 هزار نفری اوکراین نیز بیش از اینکه به ناتو و غرب متمایل باشند، به روسیه تمایل دارند.
این مقام بلندپایه «کریمه» در عین حال اطمینان داد، بعد از برگزاری همهپرسی 25 اسفند ماه، عده بیشتری از نظامیان اوکراینی به کریمه مهاجرت خواهند کرد. به گفته «آکسنوف»،کریمه از تصمیم مردم «سواستوپل» در این همهپرسی حمایت خواهد کرد.
در همین حال چند روز پس از اینکه دولت مرکزی اوکراین ارتباطات شبکهای کیف - کریمه را با هدف توقف دسترسی دولتمردان این شبهجزیره به «خزانه دولت» مسدود کرد، خبر میرسد، بودجه لازم برای برگزاری همهپرسی، تهیه شده است!
به گزارش صدای روسیه، «ولادیمیر کونستانتیتوف»، رئیس مجلس جمهوری خودمختار کریمه در واکنش به مسدود شدن حسابهای مالی دولت این منطقه، اظهار داشت: بودجه کافی برای تامین مالی برگزاری همهپرسی استقلال تهیه شده است. وی اعلام کرد به زودی رقم دقیق این بودجه رسانهای میشود.
خبر دیگر اینکه، «گردهارد شرودر» صدراعظم پیشین آلمان در واکنش به تحولات اوکراین «اروپا» را عامل بحران در این کشور مهم اروپایی معرفی کرد.
به گزارش خبرگزاری «ایسنا» «شرودر» گفت: اتحادیه اروپا نتوانست شرایط موجود در این منطقه را به درستی ارزیابی کند... اروپا عامل این بحران است چرا که اگر رهبر کمیسیون اتحادیه اروپا «کمترین» اطلاعی از شرایط ویژه اوکراین میداشت با این کشور چنین برخوردی نمیکرد.
به گفته این سیاستمدار کهنهکار آلمانی، اولین خطای اتحادیه اروپا این بود که اوکراین را مجبور کرد بین اتحادیه اروپا و روسیه یکی از انتخاب کند. کیف باید این اجازه را پیدا میکرد در هر دو بخش ارتباطات خود را تنظیم کند.
تحولات اوکراین پس از کودتای نارنجیهای مورد حمایت غرب در این کشور (22 فوریه) از یک بحران داخلی به یک بحران بینالمللی تبدیل شد. برنامه دولتمردان شبه جزیره کریمه برای جدایی از اوکراین و ملحق شدن به روسیه اوج این بحران است چرا که کشورهای غربی و روسیه را به شکل نگرانکنندهای علیه هم تحریک کرده است. در حال حاضر طرفین درگیری، مقابل یکدیگر صفآرایی جنگی کردهاند و منتظر 25 اسفند ماه، زمان برگزاری همهپرسی هستند. غرب خط قرمز خود را برگزاری این همهپرسی و الحاق کریمه به روسیه اعلام کرده است.