kayhan.ir

کد خبر: ۷۸۷۸۴
تاریخ انتشار : ۰۸ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۱

سفره مردم با تورم تک‌رقمی رنگین‌تر نشد

در حالی نرخ تورم از سوی نهادهای آماری کشور تک‌رقمی اعلام شد که مردم هنوز آن را حس نمی‌کنند و می‌پرسند چه چیزی از تورم تک نرخی در زندگی روزمره عاید آنها می‌شود.


به گزارش مهر، نرخ تورم بالاخره در دولت یازدهم طبق وعده‌هایی که داده شده بود، تک رقمی شد اما به چه قیمتی؟ نرخ تورم براساس آمارهای مرکز آمار و بانک مرکزی در حالی به زیر ۱۰ درصد رسید که هنوز گشایشی در وضعیت اقتصادی دیده نمی‌شود، علی رغم رکود اقتصادی شدیدی که بر اقتصاد کشور همچنان حکمفرما است، نرخ تورم تک رقمی تاثیری در وضعیت معیشت و سفره خانوارها نگذاشته است.  
به نظر می‌رسد تورم کالاها و خدمات مصرفی و مورد نیاز روزمره مردم بالاتر از تورم واقعی است و به همین دلیل است که مردم کاهش نرخ تورم را در زندگی روزمره خود احساس نمی‌کنند، البته فراموش نمی‌کنیم که کاهش نرخ تورم به معنای کاهش قیمت‌ها نیست، اما چیزی از تورم تک رقمی هنوز عاید زندگی روزمره مردم عادی نشده است و کسی لذت و شیرینی تورم تک رقمی را هنوز حس نکرده است.
جامعه بهبودی
 احساس نکرد
برای بررسی نرخ تورم واقعی، باید آن را در زندگی روزمره مردم و جامعه جست، مردم هنوز توانایی خرید ندارند و هر روز هزینه خرید یک سبد خانوار از روز پیش گران‌تر تمام می‌شود. برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند نمونه‌هایی که نهادهای آمار گیر برای تعیین شاخص تورم بکار می‌گیرند، با واقعیت‌های زندگی مردم چندان همخوانی ندارد.
آنها می‌گویند برخی از اقلام سبد نهادهای آمارگیر تورم، براساس نیازها و کالاها و خدمات مردم متوسط و رو به پائین نیست، بلکه اقلامی همچون لوازم خانگی، مبلمان و غیره را دربرمی‌گیرد که جایی در زندگی مردم عادی جامعه و اقشار متوسط ندارد، حتی بسیاری از مردم قدرت خرید برخی از اقلامی که در سبد مورد محاسبه قرار می‌گیرد را ندارند. بر همین اساس است که آمارهای منتشر شده از تورم تک رقمی با سبد معیشتی مردم همخوانی ندارد یا به عبارتی واقعیت اقتصاد ایران با آمارها و ارقام و اعداد اعلامی نمی‌خواند.
از سوی دیگر به دلیل رکود عمیقی که بر اقتصاد کشور و بخش تولید حکمفرما است و این رکود هر روز عمق بیشتری پیدا می‌کند، تورم تک رقمی چندان ملموس نیست و به نظر نمی‌رسد که این کاهش تورم براساس برنامه‌ریزی‌های قبلی بوده باشد، زیرا برنامه‌ریزی که همراه با افزایش توان و قدرت خرید مردم باشد، بی‌معنا است.  
جمشید پژویان کارشناس اقتصادی در این زمینه می‌گوید که در رابطه با نرخ تورم، باید این واقعیت را در زندگی روزمره مردم اثبات کرد. به عقیده بنده خوب است تا یک آمار میدانی از این موضوع اخذ شود، به گونه‌ای که وضعیت همه اقشار مردم در آن لحاظ شود. در این صورت است که می‌توان بطور قطع گفت نرخ تورم با این ارقامی که بیان می‌شود کاهش یافته است یا خیر.
وی با بیان اینکه نرخ‌های اعلامی در واقع، یک میانگین است و نمی‌شود آن را به کل جامعه تسری داد، افزود: در رابطه با جذب سرمایه‌ها، باید دید چه میزان سرمایه گذاری در اقتصاد ایران و در بخش‌های مولد که در واقع موتور رشد اقتصادی هر کشوری هستند، صورت گرفته است. باید دید در واقعیت چه میزان اشتغال ایجاد شده است و اساسا وضعیت بازار کسب و کار کشور چه تحولی را تجربه می‌کند. اگر براساس آمار و ارقامی که نهادهای مربوطه و از جمله مرکز آمار و بانک مرکزی ارائه می‌دهند، این شاخصه‌ها تحول مثبتی را تجربه کرده‌اند، می‌شود امیدوار بود که اقتصاد ایران در حال برون رفت از وضعیت بحرانی فعلی است.
حیدر مستخدمین حسینی تحلیلگر مسائل اقتصادی هم معتقد است  خط فقر در حال حاضر در تهران به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. حال با حقوق‌ها و دستمزدهای ۸۰۰ هزار تومانی ماهیانه، چگونه می‌توان هزینه‌های یک ماه خانوار را تامین کرد، هزینه‌هایی که ارتباطی به تورم تک رقمی ندارد و در واقع مردم پولی برای خرید ندارند که بخواهند چنین تورمی را حس کنند.  
سبد معیشت
 همچنان گران است
یک شهروند هم در این زمینه می‌گوید: من با حقوق ماهیانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان زندگی می‌کردم و چون  این حقوق هزینه‌های زندگی ام  را تامین نمی‌کرد لذا  مجبور شدم شغل دومی را برای خود انتخاب کنم. البته بسیاری از افراد جامعه هستند که حتی قادر به یافتن یک شغل هم برای خود نشده‌اند. اما من با وجود اینکه دو شغل دارم هنوز از پس هزینه‌های زندگی خود و خانواده ام بر نمی‌آیم.
وی افزود: خرید یک سبد کالایی معمولی برای افراد عادی بسیار گران تمام می‌شود، خرید مرغ، گوشت، شیر، ماست، سبزیجات، حبوبات، هزینه‌های فرزند، اجاره خانه، اقساط ماهیانه، هزینه‌های آب، برق، گاز، تلفن، حمل و نقل که همگی از ضروریات و واجبات روزمره زندگی هستند،   به قدری بالا است که نمی‌توان با دو حقوق هم آنها را تامین کرد. این شرایط تورم تک رقمی شده را به ما نشان نمی‌دهد.
تورم تک رقمی
سفره گرانی را ارزان نکرد
بر اساس آمارهای بانک مرکزی، نرخ تورم در خردادماه ۹۵ در حالی به ۹.۷ درصد رسیده است که قیمت ۸ گروه عمده کالاها و خدمات مصرفی خانوار در گزارش قیمت خرده فروشی بانک مرکزی مربوط به آخرین هفته همین ماه نشان می‌دهد که نرخ ۸ گروه از ۱۱ گروه مورد محاسبه روندی افزایشی طی خردادماه امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته داشته. یعنی نرخ گروه لبنیات ۴.۲ درصد، برنج ۲۵.۴ درصد، حبوب ۲۹.۴ درصد، سبزی‌های تازه ۶.۱ درصد، گوشت قرمز ۳.۲ درصد، گوشت مرغ ۱.۰ درصد، قند و شکر ۲۳.۸ درصد و چای ۱۴.۷ درصد در یکسال اخیر افزایش داشته است.
در عین حال در آخرین هفته خردادماه که ماه تک رقمی شدن نرخ تورم است، براساس قیمت‌های اعلامی بانک مرکزی، نرخ هر کیلو گوشت مرغ ۶ هزار و ۵۳۱ تومان، هر کیلو گوشت گوسفندی با استخوان ۳۵ هزار و ۵۴۵ تومان، هر کیلو قند ۳ هزار و ۴۷۳ تومان، هر کیلو شکر ۳ هزار و ۲۶۷ تومان، هر بسته ۵۰۰ گرمی چای خارجی ۱۸ هزار و ۸۱۵ تومان، هر لیتر روغن نباتی مایع ۴ هزار و ۸۸۲ تومان، هر کیلوم ماست پاستوریزه ۳ هزار و ۱۰۰ تومان، هر شانه تخم مرغ ۸ هزار و ۵۸۰ تومان، هر کیلو برنج داخله درجه یک ۱۰ هزار و ۶۶۰ تومان، هر کیلو عدس ۸ هزار و ۳۳۳ تومان، هر کیلو لوبیا قرمز ۷ هزار و ۱۱۱ تومان، هر کیلو سیب ۷ هزار و ۲۲۷ تومان، هر کیلو گیلاس ۱۰ هزار و ۵۲۰ تومان و هر کیلو انگور ۸ هزار و ۶۷۹ تومان بوده است.