اقتصاد در آینه رسانهها
دولت بیش از حد منتظر آثار برجام مانده است!
آرمان
این روزنامه حامی دولت درباره عملکرد آن نوشته است: به غیراز چند سالی که در طول برنامه سوم توسعه در زمان دولت اصلاحات سرمایهگذاریهای گستردهای در زمینه پتروشیمی انجام گرفت (این امر حداقل باعث شد ما یک پله در ارزش افزوده در نفت و گاز بالاتر گام بگذاریم و به یک تولیدکننده و صادرکننده قابل توجه در حوزه پتروشیمی تبدیل شویم) متاسفانه هیچ اقدام هدفمند و مستمر دیگری در زمینه تولیدات غیرنفتی صورت نگرفت. تقریبا همه دولتها در این زمینه مقصر بودند و حتی در زمان کنونی سیاستهایی که به بهبود فضای کسب و کار، تسهیل شرایط تولید، کاهش هزینهها و افزایش صادرات غیرنفتی منجر شود، شاهد نیستیم. بهرغم توفیقاتی که در زمینه مذاکرات هستهای و گشایشهای بینالمللی در دولت آقای روحانی صورت گرفت تاکنون در بهبود فضای کسب و کار، مقرراتزدایی و مساعد کردن فضای اقتصادی کشور اقدامات مناسبی انجام نشده است...
دولت در شش الی دوازده ماه ابتدایی فعالیت خود ثباتبخشی به محیط کلان اقتصاد در کنترل تورم، تثبیت نرخ ارز، جلوگیری از رشد بیرویه قیمتها را در پیش گرفت و با ایجاد آرامش در بازار با اتخاذ یک سلسله سیاستهای انقباضی و تنظیمی توانست اقدامات مناسبی را انجام دهد و آرامش را به اقتصاد کشور بازگرداند. اما بعد از آن از ضرورتهای اقتصاد کشور و بهویژه بخش تولید کشور تا حدی غافل ماند...
. انتظار میرود که دولت در حوزه اقتصاد هم قاطعانهتر، جسورانهتر و جدیتر عمل کند و اصلاحاتی در بازارهای پول، کار، کالا و سرمایه اتخاذ کند که موجب کاهش هزینه و افزایش رقابت شود. همچنین لازم است دولت پس از این به سمت اتخاذ سیاستهای انبساطی پیش رود. به نظر میرسد که دولت بیش از حد منتظر آثار و نتایج برجام مانده و همه تحولات را منوط به برجام کرده است. اکنون زمان آن است که دولت به کمک برجام دیگر برنامههای اقتصادی را نیز در نظر بگیرد.
پشت پرده تسهيلات شبکه بانكي
جوان
روزنامه جوان گزارش داد: يك نماينده مجلس كه عضو شوراي پول و اعتبار نيز است در گفتوگو با «جوان» ضمن بيان مطلب فوق اظهار داشت: اينكه گفته ميشود تسهيلات بانكي به سمت توليد نميرود متأسفانه درست است و فقط با نام توليد افراد تسهيلات دريافت ميكنند.
محمدرضا پورابراهيمي گفت: در ششماهه آخر سال 93 و ششماهه اول 94 آماري در دسترس است كه نشان ميدهد 70 درصد منابع بانكي اختصاص يافته به عنوان تسهيلات به بخشهاي مختلف اقتصادي اعم از صنعت، خدمات، كشاورزي، مسكن و ساختمان و... استهمال تسهيلات پيشين بوده است و در واقع تسهيلات جديدي به بخش واقعي اقتصاد ايران كه همان بخش توليد ميباشد وارد نشده است.
اين عضو شوراي عالي بورس اوراق بهادار به شكل تلويحي آمارهاي ارائه شده از سوي شبكه بانكي جهت تأمين مالي اقتصاد را غيرواقعي عنوان كرده است. با توجه به اين اظهارات پورابراهيمي دليل گلايه بخش توليد از كمبود تسهيلات بانکی در عين حالي كه شبكه بانكي آمارهاي نجومي از ارائه تسهيلات ميدهد را ميتوان درك كرد.
پورابراهيمي از اختصاص يافتن 70 درصد منابع بانكي به منابع استمهال شده در يك ساله منتهي به ابتداي نيمه دوم سال 94خبر داد، بدين ترتيب آماري را كه بانك مركزي تحت عنوان ارائه تسهيلات شبكه بانكي عنوان ميكند، يك آمار غيرواقعي است و تنها 30 درصد از آن تسهيلات پرداختي يا تأمين مالي واقعي به شمار ميرود...
در حقيقت از تسهيلات 379 هزار ميليارد توماني كه طي يكساله منتهي به ابتداي نيمه دوم سال 94 توسط شبكه بانكي به اقتصاد پرداخت شده است، 70 درصد آن بالغ بر 265 هزار ميليارد تومان تسهيلات واقعي نبوده است، بلكه استمهال يا نوسازي وامهاي پرداختي قبلي به اشخاص حقيقي و حقوقي بوده است.
در اين بين اگر بخواهيم ماجراي استمهال 70 درصدي تسهيلات پرداختي به بخشهاي توليد از سوي شبكه بانكي را تعميم دهيم بايد عنوان داشت كه قدرت شبكه بانكي براي تأمين مالي اقتصاد به شدت نزول كرده است، بدين ترتيب گلايه مستمر بخش توليد و بنگاههاي اقتصادي از كمبود تسهيلات، نقدينگي و سرمايه در گردش صحيح است.
مدیریت نابسامان دولت عامل قاچاق سازمان یافته میوه
خراسان
خراسان به موضوع قاچاق میوه پرداخته است: کارگزار ترخیص کالا در مرز باجگیران جلوتر بودن واردکنندگان از بخشنامهها و دستورالعملهای دولتی را عامل اصلی قاچاق دانسته و گفت: متاسفانه تعداد بخشنامهها، دستورالعملها و آیین نامههای اجرایی گمرک آنقدر زیاد است که مسئولین را نیز سردرگم کرده و واردکنندگان با علم به این موضوع با استناد به تبصرهها و استثنائات قانونی این بخشنامهها و ... اقدام به واردات میکنند مثلا برخی از واردکنندگان شیرخشک، دو سال پیش که واردات شیرخشک آزاد بود اقدام به اخذ مجوز کرده و اکنون که واردات شیرخشک ممنوع اعلام شده با استناد به مدتدار بودن این مجوزها به مدت 2 سال، به آسانی اقدام به واردات نموده و عملا دولت را دور میزنند.
در مورد واردات برنج نیز شبیه همین اتفاق رخ میدهد و ثبت سفارشها به گونهای تنظیم میشود که در زمان برداشت برنج که واردات ممنوع میشود، واردات برنج در حجم انبوه انجام میشود و تمام برنامههای تنظیم بازار دولتیها بیاثر میشود...
نوعی دیگر از واردات که آن نیز قانونی و از جهاتی غیرقانونی است واردات از سوی بخش خصوصی است و علیرغم مخالفت دولت ، محمولههای حجیم و سنگین انواع محصولات کشاورزی توسط بخش خصوصی وارد میشود و دولتیها نیز اظهار میکنند که هیچ یک از این اقلام را دولت وارد نمیکند، بلکه بخش خصوصی با انتقال کالا و پایاپای کردن آن، اقدام به واردات کرده و این موضوع هم کاملا قانونی است.
شاخصسازی برای جلوگیری از نزول بیشتر بورس!
دنیای اقتصاد
این روزنامه حامی دولت از نوعی دستکاری در شاخص بورس خبر داده است: بورس تهران با نوسان محدود و فرسایشی قیمتها در یک محدوده مشخص، روزهای آرام و تا حدی کسالتبار را برای فعالان خود رقم زده است...
زیان متوسط سهامداران از نقطه اوج قیمت در سال جاری یعنی 16 فروردین ماه به حدود 6 درصد رسید. با آغاز ریزش قیمتهای عمومی سهام در سال جاری بسیاری کارشناسان معتقد بودند به تدریج شاهد غربال سهامداران در بازار سهام خواهیم بود.به این ترتیب که تازهواردان بورس با مشاهده این روند فرسایشی و مشاهده فضایی که فضای کسب سود یکشبه نیست، به تدریج از بازار خارج میشوند....
در جریان معاملات روز گذشته یک بار دیگر شاهد برخی تلاشها برای حفظ شاخص کل بودیم. این موضوع که یکی از پدیدههای قدیمی در بورس تهران است، در روزهای فرسایشی بازار سهام و در شرایطی که شاخص بورس در مرز روانی مهمی قرار میگیرد، تشدید میشود. کارشناسان در این باره معتقدند اگر بورس تهران در صدد رسیدن به معیارهای بینالمللی است، جای آن وجود دارد تا از حرکتهایی از این دست که به دلیل حساسیت بیمورد نسبت به نوسان روزانه شاخص اتفاق میافتد، کاسته شود تا با آزاد گذاشتن قیمتها برای انعکاس وضعیت طبیعی عرضه و تقاضا در بازار سهام کشور، شاهد بازاری مبتنی بر واقعیت باشیم.