kayhan.ir

کد خبر: ۶۹۸۵۸
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۴
معاون اسبق بانک مرکزی:

نقدینگی از هزار هزار میلیارد تومان گذشت!

معاون اسبق بانک مرکزی گفت: نقدینگی در پایان دی‌ماه حدود 950 هزار میلیارد تومان بوده و در ماه‌های بهمن و اسفند از هزار هزار میلیارد تومان هم عبور کرده است.


حیدر مستخدمین حسینی در گفت‌وگو با «نسیم آنلاین در خصوص افزایش نقدینگی در دولت روحانی اظهار کرد: نقدینگی در حال حاضر از هزار هزار میلیارد تومان عبور کرده و احتمالا تا پایان سال 100 هزار میلیارد تومان دیگر هم به آن افزوده خواهد شد.وی افزود: آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد که نقدینگی تا پایان دی‌ماه، 950 هزار میلیارد تومان است یعنی نسبت به پایان دولت قبل 90 درصد رشد کرده است. دو برابر شدن نقدینگی در مدت دو سال در تاریخ اقتصاد کشور بی‌نظیر است، اما با توجه به این که از این هزار هزار میلیارد نقدینگی 450 هزار میلیارد آن در بانک‌ها قفل شده است، فعلا تورمی اتفاق نیفتاده است.معاون اسبق بانک مرکزی گفت: گزارش بانک مرکزی درباره نقدینگی تا پایان دی ماه است، اما همواره در ماه‌های بهمن و اسفند به دلیل نیاز مردم به نقدینگی و این که پرداخت حقوق کارمندان و کارگران زودتر انجام شده، پاداش‌ها و عیدی پرداخت می‌شود و با توجه به اتمام سال مالی، شرکت‌ها هم نقدینگی خود را وارد بازار می‌کنند سیل افزایش نقدینگی در ماه‌های انتهایی سال نسبت به ماه‌های قبلی سیر صعودی دارد.مستخدمین حسینی عنوان کرد: با توجه به سرعت 28 درصدی رشد نقدینگی در 12 ماه منتهی به دی ماه 94 به نظر می‌رسد که صد هزار میلیارد تومان دیگر هم تا پایان سال به آمار نقدینگی افزوده خواهد شد.وی با تاکید بر لزوم جهت دهی نقدینگی به سمت تولید عنوان کرد: رشد نقدینگی اگر جذب تولید شود، به خودی خود، پارامتر بدی نیست، اما متاسفانه با توجه به این که نظام بانکی ما اصلاح نشده در حال حاضر نقدینگی صرف واردات شده است. متاسفانه بانک مرکزی هنوز گزارشی از وضعیت نقدینگی اعلام نکرده است. اگر گزارشی در این خصوص اعلام کند می‌توان تحلیل بهتری را ارائه داد.
معاون اسبق بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی بررسی نکرده که از میزان تسهیلاتی که بانک‌های دولتی و خصوصی می‌دهد چه مقدار از آن به سمت تولید رفته است. هر قدر این نقدینگی از تولید فاصله بگیرد آثار تورمی خود را بیشتر خواهد کرد. نقدینگی که به سمت تولید برود تبدیل به کالا شده و به سمت بازار خواهد آمد بنابر این در میان مدت و بلند مدت اثر کاهنده‌ای در تورم خواهد داشت.مستخدمین حسینی عنوان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که تنها 20 درصد از منابع بانک‌های خصوصی به سمت تولید رفته و ارقام نقدینگی بیشتر به سمت واردات رفته است. بانک‌های دولتی هم وضعیت چندان خوبی از لحاظ توجه به تولید ندارند، بنابر این تولید از سوی نظام بانکی مورد کم مهری واقع شده است.وی اظهار کرد: بانک‌ها فکر می‌‌کنند که اگر نقدینگی خود را به سمت خدمات هم ارائه کنند نقدینگی را به سمت تولید برده‌اند زیرا خدمات هم جز تولید ناخالص ملی است اما این تقسیم‌بندی آن‌ها صحیح نیست و نقدینگی تنها در صورتی به سمت تولید می‌رود که به سمت واحدهای تولید محصول حرکت کند.معاون اسبق بانک مرکزی تصریح کرد: با توجه به این که هنوز از شرایط رکود خارج نشدیم و واحدهای تولیدی که قبلا تسهیلات گرفته‌اند نمی‌توانند آن را بازپرداخت کنند بنابر این پول‌ها در بانک‌ها قفل می‌شود. سال گذشته 350 هزار میلیارد تومان در بانک‌ها قفل شده بود که امسال این رقم به 450 هزار میلیارد تومان رسیده است.
مستخدمین حسینی در خصوص اثرگذاری نقدینگی بر تورم نیز گفت: با توجه به این که تحولی در بخش تولید ایجاد نشده این مبلغ احتمالا باز هم افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین
 150 هزار میلیارد تسهیلات به بخش مسکن داده شده که این واحدهای مسکونی هنوز به فروش نرفته و بازار مستغلات راکد است. هر زمان نقدینگی از فضای راکد موجود خارج شود نقدینگی تاثیر خود را بر بازار خواهد گذاشت و تورم بسیار فزاینده‌ای بر اقتصاد کشور حاکم خواهد شد.وی خاطرنشان کرد: اصلاح نظام بانکی و جهت دهی این بخش در راس امور است و نمی‌توان آن را از اقتصاد کشور جدا کرد بنابر این دولت برای عدم تاثیرگذاری نقدینگی بر تورم در آینده هر چه سریع‌تر نظام بانکی را اصلاح کند.