در گزارشی مطرح شد
نگرانی اندیشکده «واشنگتن» از قراردادهای نظامی ایران و روسیه
اندیشکده واشنگتن در خصوص خرید فناوریهای نظامی ایران از روسیه مینویسد: حضور فضایی روسیه در ایران، دولت مردان ایرانی را بسیار خوشنود میسازد؛ در حال حاضر تهران به دنبال ساخت ماهوارهای برای مشاهده زمین است که برای تحقق آن روسها بهترین گزینه هستند.
اندیشکده «واشنگتن» در جدیدترین تحلیل خود، از رابطه صمیمی نظامی بین ایران و روسیه سخن گفت. اندیشکده مذکور، با اشاره به سفر اخیر حسین دهقان - وزیر دفاع ایران - و هیئت همراه به روسیه جهت نهایی کردن یکسری از توافقات نظامی با روسیه، اعلام کرد که «در صورت تحقق این توافقات، ایران بزرگترین خرید نظامی خود پس از انقلاب را صورت خواهد داد. این سفر، در پی سفر «سرگئی شویگو» -وزیر دفاع روسیه- در اوایل سال 2015 به ایران رخ داده است.
«واشنگتن» در مورد خرید جنگنده نوشت: «رسانههای ایرانی از خرید جنگنده «سوخو 30-اسامای» روسی توسط ایران با این فرض که روسها میتوانند جامعه بینالمللی و سازمان ملل را متقاعد کنند، خبر دادهاند. تعدادی از این جنگندهها آماده بوده و بخش دیگر به صورت قطعات در اختیار ایران قرار میگیرد تا در شرکتهای هوایی نزدیک اصفهان، مونتاژ شوند».
این اندیشکده افزود: «هماکنون مسکو آماده ارسال 5 دستگاه سامانه «اس300 مدل پیامیو2» به ایران است. این سامانه دارای موشکهای دوربرد سطح به هوا که قابلیت ردگیری 100 هدف بهطور همزمان و درگیری با 6 هدف تا برد 200 کیلومتر را دارند. مضاف اینکه، رادارهای دارای آرایه فازی «96ال6» و «96ال6ای»، به این موشکها قابلیت 100 کیلومتر برد کشف اضافی را میبخشند که برای جنگهای نامتقارن به سبک ایرانی، بسیار مناسب است.
«واشنگتن» در مورد همکاری فضایی ایران و روسیه آورده است: «اگرچه ایران در طی سالهای اخیر تلاشهایی در زمینه هوا و فضا داشت، اما هنوز در بسیاری از زمینهها اعم از گسترش پرتابگرها دچار ضعف است. لذا، حضور فضایی روسیه در ایران، دولتمردان ایرانی را بسیار خوشنود میسازد. در ماه نوامبر بود که وزارت دفاع ایران موفق به کسب رضایت حسن روحانی برای انجام چند پروژه جدید که نیاز به کمک خارجی دارد، شد. این پروژهها شامل این موارد هستند: تکمیل ایستگاه فضایی سمنان؛ توسعه کامل ماهوارهبر سیمرغ (که توانایی قرار دادن ماهواره 100 کیلوگرمی تا 500 کیلومتر مدار زمین را داراست)؛ و ساخت ماهوارهای برای مشاهده زمین. در حال حاضر، بهترین موارد برای تحقق این امور روسها و چینیها هستند که جذب نیروی انسانی، آموزش، و انتقال تکنولوژی را میطلبد.
اندیشکده واشنگتن در پایان تاکید کرده است، در پی توافق هستهای بین ایران و 1+5 و در بحبوحه بحران سوریه، روابط ایران و روسیه به شدت نزدیک شده و اینکه نیروهای این دو کشور در کنار هم در سوریه میجنگند، اتفاق عجیبی نیست. بنابراین، باید منتظر گسترش روابط نظامی بین این دو و ظهور سطوح جدیدی از همکاری در حوزههای دیگر بین این دو باشیم. این روابط، پیش از این در فضای غبارآلودی به سر میبرد که معمولا با مذاکرات طولانی و امضای اسناد تفاهمی همراه بود که عمدتا به دلیل فشار خارجی راه به جایی نمیبرد. تحقق هر کدام از توافقات فوقالذکر نشانه این است که چیزهایی در حال تغییر هستند.