یک اقتصاددان:
همه پولهای آزاد شده در برجام پیشخور شده است
یک اقتصاددان گفت: بعد از برجام اگر قرار بود پولی آزاد شود دولت همه را در قراردادهای منعقد شده با خارجیها پیشخور کرد.
بیژن عبدی در گفتوگو با نسیم درباره عملکرد اقتصادی دولت در بحث اقتصاد مقاومتی و استقلال اقتصادی اظهار کرد: بعد از برجام اگر قرار بود پولی آزاد شود دولت همه را در قراردادهای جدیدی که اخیراً بسته شد پیشخور کرد. هیچکدام از دولتمردان به دنبال اولویت اقتصاد کشور نبودند. نو کردن سیستم هواپیمایی چیز بدی نیست اما سؤال از دولتمردان این است که چه کسی این اولویت را تعیین کرد که ما بعد از برجام ابتدا باید هواپیما بخریم.
وی خاطرنشان کرد: در بند 24 و 25 سیاستهای ابلاغی برنامه ششم توسعه صراحتاً اولویت حمل و نقل در کشور به حمل و نقل ریلی داده شده است. این یعنی صنایع مرتبط با حمل و نقل ریلی و صنایعی که کریدور شمال به جنوب را تکمیل میکند باید در اولویت قرار گیرند. متأسفانه این نقطه نظرات در برنامه ششم توسط دولتمردان عملیاتی نشد و حتی پولی هم که نیاز بود در این بخشها هزینه شود از قبل پیشخور شد.
این اقتصاددان افزود: حتی اگر استدلال دولتمردان درخصوص خرید ایرباس صحیح باشد و قرارداد آن به صورت فاینانس باشد و فرانسویها پول آن را پرداخت کنند، بالاخره اقساط این قرارداد را خودمان باید پرداخت کنیم. اگر این اقساط را با دلار به غربیها بدهیم باید قبل از آن نفت و گاز خود را بفروشیم تا دلار به دست آوریم.
عبدی گفت: با قراردادهای بعد از برجام صنایع داخلی تقویت نشد زیرا در رکود شدید اقتصاد قرار داریم و دولت هم اعتقاد به توان داخلی در اقتصاد کشور ندارد. مگر اینکه مانند گذشته پوست، سالمبور، محصولات نفت و گاز و بخشهای محدود پتروشیمی را صادر کنیم.
وی با انتقاد از قراردادهای جدید نفتی بیان کرد: قراردادهای نفتی هم که براساس واگذاری منافع نفت و گاز کشور برای 25 سال به غربیها نوشته شده، بازگشت به دوره قاجار است. یعنی با نگاه رهبری به نفت و گاز در سیاستهای ابلاغی برنامه ششم در تضاد است زیرا ایشان معتقدند در صنایع پایین دستی و بالادستی نفت و گاز باید خودمان خودکفا شویم تا ضریب خودکفایی را افزایش دهیم که دولت اصولاً اعتقادی به این باورها ندارد.
عبدی افزود: رهبری در سیاستهای ابلاغی برنامه ششم اعلام کرده که باید به سمت اساسنامه مستقل برای برنامه ششم باشیم، ولی دولت در لایحه برنامه ششم صندوق توسعه ملی را حذف کرده و آن را تبدیل به حساب کردند که پول آن را هر طور دلشان خواست خرج کنند، و مجلس و یا نهادهای دیگر روی آن نظارت نداشته باشند.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: دولتمردان فقط در زبان ادعا میکنند که اقتصاد مقاومتی را مورد توجه قرار میدهند ولی در صحنه عمل برنامه روزمره خود را به عنوان گزارش اقتصاد مقاومتی به رهبری ارائه میدهند تا به زعم خودشان رهبر معظم انقلاب را راضی کرده باشند. چیزی که تا به حال اتفاق افتاده هیچ ارتباطی با سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی نداشته و بعضی اوقات هم این سیاستها نقض شده است.
عبدی گفت: برخی از دولتمردان مفهوم اقتصاد مقاومتی را در تعامل با غرب تفسیر میکنند، درحالی که تأکید سیاستهای اقتصاد مقاومتی به تنوع بخشیدن به بازارهای صادراتی بوده است و تنوع بخشیدن به این بازارها تنها از راه تعامل با غرب میسر نمیشود. اتفاقاً نباید فقط به غرب متکی باشیم بلکه باید با کشورهای آسیای مرکزی، و آفریقایی و آمریکای لاتین هم تعامل کنیم.