اخبار ویژه
آلرژی آقای بازرس به شعار مرگ بر آمریکا
یکی از مسئولان بازرسی آموزش و پرورش که از فعالان اصلاحطلب و عضو انجمن اسلامی معلمان استان خود است طی بازرسی از مدارس این استان از مدیران مدارس خواسته است که شعار مرگ بر آمریکا را از روی دیوارهای مدارس پاک کنند.
شبکه اطلاعرسانی راه دانا ضمن انتشار این خبر افزود: گزارشها همچنین حاکی از آن است که در تعدادی از دبیرستانهای شهرستانهای مختلف دانشآموزان از اجرای سرود مرگبرآمریکا برای اجرا در روز 22 بهمن منع شده بودند و به آنها گفته شده سرود یار دبستانی را تمرین کنند.
یک حباب پسابرجامی دیگر ترکید /خودرو ارزان نخواهد شد
مدیر یک شرکت خودروساز دولتی آب پاکی را روی دست مردم ریخت و اطمینان داد که به خاطر برجام یا قرارداد با پژو، قیمت خودرو کاهش نخواهد یافت.
روزنامه دولتی شهروند در گزارشی نوشت: پس از ماهها مذاکره، بالاخره قرارداد جدید ایران خودرو و پژو امضا شد تا دو شریک قدیمی، پس از 4 سال جدایی ناشی از بدعهدی، فعالیت مشترک خود را از سر بگیرند. پژوییها در اوایل سال 2012 میلادی و همزمان با تشدید تحریمهای غرب علیه ایران، ناگهان همکاری خود با ایران خودرو را قطع کردند.
در آن سالها خودروسازان برای جبران زیان ناشی از تحریمها قیمت محصولات خود را افزایش میدادند و بار مالی ناشی از تحریم را به دوش مصرفکنندگان انتقال میدادند.
شهروند با اشاره به گران شدن خودرو به بهانه تحریمها، به سخنان مدیرعامل ایران خودرو استناد کرد و نوشت: یکه زارع در حالی تعدیل قیمتها را یک باور نادرست تلقی میکند که به گفته او آنچه در سالهای گذشته بر صنعت خودرو گذشت، تنها 30 درصدش ناشی از تحریم بود. بنابراین لغو تحریمها کمتر از پنج درصد روی قیمت تمام شده خودروها اثر خواهد داشت. وی به «شهروند» گفت: انتظار کاهش قیمت اتفاق نخواهد افتاد و ما فقط به دنبال این هستیم که محصولی با کیفیت خوب و خدمات مناسب به مصرفکنندگان خود ارایه دهیم.
چرا اصلاحطلبان به روحانی پیغام میدهند که این قدر تند نرو؟!
سخنگوی حزب اعتدال و توسعه با بیان اینکه اصلاحطلبان تندروی کردند، میگوید آنها قدر عافیت پس از مصیبت را میدانند و به همین دلیل به روحانی توصیه میکنند مواضع معتدلتری بگیرد.
غلامعلی دهقان- سخنگوی حزبی که دبیر کل آن محمد باقر نوبخت است- در مصاحبه با روزنامه آرمان درباره مرز جریان اصلاحات با حزب اعتدال و توسعه گفت: همه ما باید این نکته را بپذیریم که در زمستان سال 1378 نوعی رادیکالیسم چپ یا اصلاحطلب بر فضای سیاسی ایران حاکم شده بود... برخی از عقلای جریان اصلاحطلبی در شرایط کنونی پذیرفتهاند که در گذشته در این جریان افراط صورت گرفته است. نمونه بارز این افراد محمدرضا خاتمی نایب رئیس مجلس ششم و همچنین علی شکوری راد است که به صراحت عنوان کردند ما اصلاحطلبان 18 سال پیش نیستیم و قصد نداشتیم افرادی مانند آیتالله هاشمی در دوران اصلاحات مورد هجمه و تخریب قرار بگیرند. این در حالی است که اعتدال همواره معیار بوده و براثر گذشت زمان هیچ تغییری نکرده است.
وی درباره فاصله گرفتن جریان اصلاحات از هدف اولیه ادامه میدهد: یکی از سؤالهای همیشگی و اساسی آقای محمدرضا تاجیک به عنوان یکی از تئوریسینهای جریان اصلاحات این بود که اصلاحات چه معنایی دارد و چه هدفی را دنبال میکند. البته ایشان در مصاحبههای اخیر خود عنوان کردهاند ما اصلاحطلبی را به شیوه صحیح تعریف نکردیم و مبانی اصلاحطلبی نیازمند شفافیت است. شاید برخی اصلاحطلبی را به تغییر وضع موجود تعریف کنند. با این وجود این سؤال مطرح میشود تغییر وضعیت موجود تا کجا باید ادامه داشته باشد. آیا تغییر وضعیت موجود در نهایت به ساختارشکنی منجر خواهد شد؟ این همان اتفاقی بود که برای جریان اصلاحات رخ داد و اکبر گنجی به عنوان یکی از اصلاحطلبان که هم اکنون در خارج از کشور به سر میبرد مانیفست جمهوریخواهی را نوشت و از نظام عبور کرد.
دهقان در عین حال خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی آقای روحانی از اصلاحطلبان جلوتر حرکت میکند. به همین دلیل برخی از اصلاحطلبان به آقای روحانی پیغام دادهاند که به صورت معتدلتر مواضع خود را بیان کند و از واکنش به مخالفان دولت خودداری کند. این مسئله نشان میدهد که اصلاحطلبان به دلیل تجربه تاریخی خواستار اعتدال در فضای سیاسی کشور و جلوگیری از افراط و تفریط هستند. از قدیم گفتهاند «قدر عافیت کسی داند که به مصیبتی دچار آید». در نتیجه اصلاحطلبان به دلیل اینکه آفات تندروی را تجربه کردهاند بیشتر از همه خواستار اعتدال و میانهروی هستند.
سخنگوی حزب اعتدال و توسعه 20 دی ماه نیز در مصاحبه با روزنامه آرمان گفته بود: اصلاحطلبان در جلسات خصوصی به ما پیغام میدهند که به آقای روحانی بگویید این قدر تند نرود. آنها میگویند دولت تجربه ما را تکرار نکند.
از بازی با نرخ ارز تا 25 درصد رشد منفی صنعت
یک روزنامه حامی دولت میگوید کاهش نرخ ارز یک «بازی» است و احتمالا پس از مدتی سیر صعودی به خود خواهد گرفت.
روزنامه شرق نوشت: شایعهای در بازار ارز چند روزی است که دهان به دهان می چرخد و دلار را به زیر میکشد. در بازار کمتر کسی را میتوان یافت که شایعه تکنرخی کردن ارز بین سه هزار و 150 تا سه هزار و 300 تومان را نشنیده باشد.
گفته میشود حجم فروش در بازار باعث شده اغلب معاملهگران ارز از این اتفاق با عنوان «فروش دلار با بیل و کلنگ» یاد کنند. برخی از فعالان بازار معتقدند دلار تا پایان سال با ریزش مواجه میشود. اما برخی نیز بر این باورند که افت اخیر دلار یک «بازی» است و برای تحت فشار قرار دادن دلار در دستور کار قرار گرفته است. از این رو این گروه معتقدند به زودی دلار از افت باز میایستد و راه افزایش قیمت را میپیماید.
شرق همچنین از «رفوزگی صنعت در 9 ماه پیاپی» به خاطر «رشد صنعتی 25 درصد منفی» خبر داد و نوشت: با آن که سال 94 رو به اتمام است اما نرخ رشد اقتصادی کشور کماکان در هالهای از ابهام قرار دارد. بانک مرکزی که همواره در نشریات سه ماهه خود نرخ رشد اقتصادی را اعلام میکرد، این نشریات را بدون نرخ رشد اقتصادی منتشر میکند و جای آن را خالی میگذارد. ماههاست که این، رویه بانک مرکزی درباره نرخ رشد اقتصادی است. مرکز آمار ایران اما رویهای دیگر را در پیش گرفته است. عادل آذر، رئیس این مرکز بدون انتشار رسمی آمار خود راسا آمار مربوط به نرخ رشد اقتصادی را اعلام میکند. او پیشتر نرخ رشد اقتصادی فصل بهار را بدون اعلام جزئیات آن در بخشهای مختلف مثبت دانست و چندی پیش هم نرخ رشد اقتصادی در نیمه اول سال 94 را یک درصد اعلام کرد، بدون اینکه جزئیات آن را نیز اعلام کند.
در این میان رئیس اتاق تهران در شانه خالی کردن این دو نهاد اعلام آمار پیشدستی کرد و نرخ رشد صنعت را 25 درصد منفی اعلام کرد.
دولت جایگزینی برای مسکن مهر که 2/5 میلیون نفر را صاحب خانه کرد ندارد
«مسکن مهر 2/5 میلیون نفر را صاحب خانه کرد اما دولت میخواهد پرونده آن را ببندد.»
روزنامه شهروند در گزارشی نوشت: پروژه جنجالی مسکن مهر به انتهای راه رسید. حالا پرونده حدود 90 درصد واحدهای مسکونی مهر بسته شده است. مسکن مهر تاکنون حدود 2/5 میلیون نفر را صاحب خانه کرده است. عددی که به گفته احمد اصغری مهرآبادی، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی تقریبا معادل جمعیت یک شهر ایران است.
مهرآبادی به «شهروند» میگوید: طرح مسکن مهر طرح بدی نبود، اما دولت یازدهم به شیوه اجرای آن انتقادات اساسی دارد. با این حال مسکن مهر دیگر تکرار نمیشود و پرونده این پروژه برای همیشه بسته خواهد شد.
این موضوع در حالی اتفاق میافتد که کمکم رکود در بازار مسکن 2/5 ساله میشود و کارشناسان مهمترین علت این رکود کمسابقه را کاهش قدرت خریداران میدانند.
با این حال به نظر میرسد دولت یازدهم در بخش مسکن برنامه خاصی را دنبال نمیکند و برای مسکن دهکهای پایین درآمدی نیز در نظر ندارد جایگزینی برای مسکن مهر تعریف کند. حالا عمده برنامههای عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در حوزه مسکن به افزایش مبلغ وام و تسهیلات بانکی محدود میشود و طرح مسکن اجتماعی او تاکنون در حد و حرف و برنامه بوده است.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن مهر، با تاکید بر اینکه مسکن مهر دیگر تکرار نمیشود، به «شهروند» اعلام کرد: مسکن مهر قسمت اعظم سالهای عمر دولت یازدهم را نیز درگیر خود کرده است و با تمام تنگدستیها و تنگناهای مالی دولت یازدهم این پروژه زمین گذاشته نشد، اما با این حال نمیشود دولتی برنامه خاص خود را در حوزه مسکن نداشته باشد و دنبال نکند. حتی اگر طول اجرای این برنامهها بیشتر از عمر دولتها باشد، برنامههای خاص هر دولت در هر زمینهای تعریف شده است اما اینکه جایگزین مسکن مهر چه باشد موضوعی است که من نمیدانم اما به قطع و یقین پرونده مسکن مهر برای همیشه بسته میشود و دیگر تکرار نمیشود.
مهرآبادی درباره کیفیت ساخت و ساز در مسکن مهر گفت: سازههای مسکن مهر هیچگونه مشکلی ندارد و این واحدها با کیفیت قابل قبول عرضه شدهاند. اینکه تصاویری منتشر میشود از تخریب مسکن مهر در شرایط زلزله، نوعی سیاهنمایی است زیرا باید وضعیت واحدهای مسکونی اطراف مسکن مهر نیز نمایش داده شود. با این حال کیفیت سازههای مسکن مهر در حد قابل قبول و استاندارد است و مثلا در زلزله اهر ما شاهد بودیم که واحدهای مسکونی اطراف پروژه مهر به کل تخریب شد اما مسکن مهر کمترین آسیب ممکن را دید.
دولت چرا به لوازم شناور بودن قیمتها پایبند نیست؟!
مسئولان دولتی از قیمت شناور سخن میگویند اما این شناور بودن فقط به سمت گران شدن است نه ارزان شدن.
روزنامه جوان در تحلیلی نوشت: قیمت در اقتصاد یکی از مولفههای مهم است و کشف دقیق آن میتواند بر رفتار مصرفکننده و تولیدکننده اثرگذار باشد و در نهایت وضعیت مطلوبی را برای تولید و مصرف به همراه آورد، به طور نمونه در بازار امروز که دنیا به شکل آنلاین روی کالاها ارزشگذاری میکند به محض تغییر بهای نهادههای تولید قیمت نیز تعدیل میشود. در این بین در کشورهای توسعهیافته برای آنکه انحصارها نتواند بر تعیین بهای کالا به شکل مصنوعی تاثیر بگذارد، سازمانهای قوی برای رصد بازار و شرکتهای تولیدکننده کالا وجود دارند تا به محض شکلگیری انحصار این سازمانها ورود کنند و موانع شکلگیری مجدد رقابت سالم را برای کشف دقیق بهای کالا در بازار فراهم آورند.
نویسنده میافزاید: در ایران نیز مدتی است دولتمردان میگویند قیمت کالاها باید شناور شود، اما شناور شدن قیمت کالا به چه معناست. آیا بازارهای ایران که اصل رقابت نیز از سوی هیچ مرجعی به شکل واقعی مورد حمایت قرار نمیگیرد، امکان شناورسازی و آزادسازی بهای کالا در بازارها وجود دارد؟ همان طور که گفته شد امروزه در دنیا بهای کالا بر حسب قیمت تکتک نهادههای تولید تعیین میشود و اگر به هر دلیلی یکی از نهادههای تولید تغییر کند، بهای کالا نیز دستخوش تغییر میشود که این تغییر میتواند در جهت منفی یا مثبت باشد. اگرچه دولتمردان معتقد به شناورسازی قیمتها در بازارهای داخلی هستند، اما رفتار آنها نشان میدهد اعتقادی به شناورسازی قیمتها ندارند و منظورشان از شناورسازی فقط و فقط افزایش بیضابطه قیمت کالا و خدمات در بازارهاست. بررسیها نشان میدهد طی دو سال اخیر به دلیل رکود در اقتصاد جهانی و همچنین افت قابل ملاحظه قیمت نفت از بیش از 100 دلار به محدوده 28 دلار همه بازارها روند معکوسی را در قیمتها تجربه کردهاند و در این میان کشورهایی که مبنای قیمتگذاری در اقتصادشان قیمتهای جهانی کالا است به نسبت افت قیمت جهانی کالا، در بازارهایشان قیمت محصولات را تعدیل کردهاند اما به رغم این موضوع در ایران هیچ یک از کالاها با افت قیمت مواجه نشده است.
جوان خاطرنشان کرد: قیمت جهانی نفت طی دو سال گذشته از حدود 120 دلار در هر بشکه به محدوده کمتر از 30 دلار افت داشته است. یعنی قیمت در این بازار به یکسوم کاهش پیدا کرده است که این افت به دلیل ضریب نفوذ انرژی در تولید هر نوع کالایی، بالطبع بر قیمت تمام شده کالاها اثر داشته و قیمت کالاها را تعدیل منفی کرده است. تورم در دنیا و بازارهای بینالمللی طی دو سال فعالیت دولت یازدهم روند معکوسی را به خود گرفته است و چون دنیا روی اصل رقابت فعالیت میکند شرکتها نیز سعی میکنند در زمان رکود اقتصاد، قیمت تمام شده کالا را به رغم حفظ کیفیت به حداقل رسانند، اما در ایران در دولت هیچ یک از بازارها از افت تورم در بازارهای جهانی تاثیر نپذیرفتهاند که جای بسی تعجب دارد.
در حقیقت به نظر میرسد مقوله افت بهای جهانی بسیاری از کالاهای وارداتی به ایران اعم از کالاهای اولیه، واسطهای، سرمایهای و مصرفی از سمع و نظر مردم ایران پنهان نگه داشته شده است. این در حالی است که افت قیمت جهانی کالا دقیقا در دولت راستگویان حادث شده و انتظار میرفت این دولت تمامی صنایع و تولیدکنندگان را ملزم کند که متناسب با افت قیمت جهانی، بهای کالاهای تولیدی خود را کاهش دهند.
به نظر میرسد مقصود دولت از طرح مباحثی چون آزادسازی و شناورسازی قیمتها تنها افزایش بهای کالا و خدمات است، زیرا اگر اینگونه نبود، قیمت بسیاری از کالاها باید با توجه به افت جهانی بهای بسیاری از کالاها طی دو سال گذشته نیز در کشور کاهش مییافت، از این گذشته دولت توفیق رفع تحریمها را نیز داشته که این نیز باید در افت بهای کالاهای داخلی نمود کند، زیرا هزینه واردات بین 10 تا 15 درصد کاهش یافته است.