جولان میوههای خارجی در بازار همزمان با زیان شدید باغداران ایرانی
در حالی که بسیاری از باغداران ایرانی محصولات خود را با زیان سنگینی میفروشند، رئیس اتحادیه میوه و سبزی از جولان میوههای خارجی در بازار کشور خبر داد.
سید حسین مهاجران گفت: در حال حاضر لیموترش و نارنگی پاکستانی، پرتقال مصری، گلابی چینی، شاه بلوط، کدو حلوایی، شبرنگ و آلوی ترکیه، انگور شیلی و سیر چینی در بازار میوه یافت میشود.
به گفته مهاجران، شاه بلوط، کدو حلوایی، شبرنگ و آلو از جمله میوههایی هستند که از ترکیه وارد کشور میشود. همچنین قاچاق سیر چینی از مبادی سیستان و بلوچستان، عراق، کردستان و کرمانشاه همچنان وجود دارد در حالی که این سیرها کاملا آلوده هستند.
رئیس اتحادیه میوه و سبزی افزود: هم اکنون قیمت هر کیلوگرم لیموترش پاکستانی ۱۰ هزار تومان، شاه بلوط ترکیه ۱۶ هزارتومان، کدو حلوایی ۱۰ هزار تومان، سیر چینی ۱۰ هزار تومان و گلابی چینی ۱۰ هزار تومان است.
مهاجران در گفتوگو با مهر درباره نحوه قاچاق این محصولات به کشور گفت: آنچه که ما میدانیم، این است که میوههای قاچاق به سردخانههایی که در حاشیه باغات تهران قرار دارند، منتقل شده و آنجا دپو میشوند سپس توزیع کنندگان، این میوهها را در وانتهایی قرار داده و روی آنها را با محصولات داخلی میپوشانند و به میدان منتقل میکنند.
این حجم انبوه واردات میوهای خارجی به کشور در حالی است که باغداران استان خراسان چندی پیش به روزنامه کیهان اعلام کردند هر کیلو سیب را با هزینه 1850 تومان تولید میکنند ولی به زحمت کیلویی 1400 تومان این سیبهای مرغوب داخلی را میفروشند. گفتنی است براساس اعلام مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی، واردات تمام اقلام میوه به استثنای چند قلم خاص به کشور ممنوع است اما بازار داخلی در دورههای مختلف مملو از میوههای خارجی گزارش شده است.
قاچاق افسارگسیخته
در همین راستا چندی پیش مدیر کل مبارزه با قاچاق کالاهای هدف ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از کشف 19/9 هزار تن انواع محصولات کشاورزی قاچاق در ۹ ماهه اول امسال خبر داد و گفت: در این مدت در بخش محصولات باغی، ۲ میلیون و ۳۸۷ هزار کیلوگرم و در بخش زراعی ۱۰ میلیون و ۳۶۷ هزار و ۵۱۸ کیلو کشف محصول قاچاق داشتهایم.
عباس نخعی با اشاره به مشاهده برخی اقلام از میوههای قاچاق در این میادین، افزود: به عنوان مثال، ورود نارنگی پاکستانی ممنوع است اما مشاهده میکنیم این نوع میوه و سایر نمونههای قاچاق در این میادین به فروش میرسند.
گفتنی است، حجم عظیم واردات رسمی و قاچاق مرکبات به کشور در شرایطی صورت میگیرد که به گفته محمدعلی طهماسبی، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی امسال میزان تولید سیب درختی در کشور 3/5 میلیون تن و پرتقال بیش از ۲ میلیون تن است، ضمن اینکه بیش از 4/5 میلیون تن مرکبات در کشور تولید میشود.
واردات نارنگی به ازای صادرات سیب
در همین حال، رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با اشاره به واردات نارنگی قاچاق پیشنهاد کرد دولت شرایطی فراهم کند که صادرکنندگان به ازای صادرات سیب و کیوی محصولات مورد نیاز مانند نارنگی را به کشور وارد کنند.
سید رضا نورانی در گفتوگو با فارس گفت: نارنگی قاچاق در بازار زیاد شده است، به طوری که در محافل دولتی پذیرایی از میهمانان با این میوه قاچاق و وارداتی صورت میگیرد.
وی این اقدام را به نفع دولت دانست و خاطرنشان کرد: در صورت صدور مجوز واردات نارنگی به ازای صادرات سیب یا کیوی برای دولت درآمد ایجاد میشود، چرا که به ازای هر کیلو واردات مبلغی به عنوان عوارض از واردکنندگان دریافت میشود.
اعضای شورای شهر تهران هم دیروز در جلسه خود پیشنهاد کردند طرحی در شورا مصوب شود که توزیع میوههای خارجی در میادین میوه و ترهبار ممنوع شود.
چمران رئیس شورا نیز گفت: سیبهای ارومیه ما روی زمین خراب میشوند آن وقت سیبهای آمریکایی در میادین میوه و ترهبار توزیع میشود. اینکه این میوهها با چه ساز و کاری به میادین میوه و ترهبار وارد میشود، بماند اما ارزی که ما با خون و دل به دست آوردهایم، صرف این کارها شود، درست نیست. تذکر رهبر انقلاب در خصوص میوهها در این رابطه باعث خجالت متولیان این امر است. چرا باید سیب و گلابی ما از آن ور دنیا وارد شود؟
رهبر معظم انقلاب اسلامی روز دوشنبه در دیدار فرماندهان ارتش فرمودند: «اگر اقتصاد کشور را از درون مقاوم کنیم برای اشتغال جوانان، بیکاری و دیگر مشکلات اقتصادی نیز راهحلهای مناسبی پیدا میشود. کشور با این عظمت انسان خجالت میکشد که میوه خارجی وارد میشود. پرتقال و سیب ایرانی روی درخت مانده، آن وقت پرتقال خارجی وارد میکنند. منابع را به سمت تولید هدایت کنید نه واردات.»