اخبار ویژه
تزریق دلار و سانسور نرخ ارز /تدبیر اقتصادی شب انتخابات!
«روند خودداری صرافی از انتشار نرخ ارز دستوری بوده است».
روزنامه فرهیختگان با بیان اینکه «قیمت تمامی ارزها از سوی سایتهای بیشتر صرافیها عدد صفر را نشان میدهد» نوشت: پیشتر مواردی رخ داده بود که مثلا تا حوالی ظهر صرافیها از اعلام قیمت ارز خودداری کردند؛ اما پس از گذشت ساعتی دوباره قیمتها را به روزرسانی میکردند. اما اینبار بدعتی تازه در اعلام قیمت ارز به وجود آمده است. برخی فعالان بازار ارز در گفتوگو با «فرهیختگان» ادعا کردهاند که این روند دستوری بوده است.
این روزنامه اضافه کرد: گفته میشود بانک مرکزی اقدام به تزریق دلار در بازار آزاد کرده و قصد دارد از این طریق قیمت این ارز را کنترل کند و پایین نگه دارد. دیروز ]پریروز[ قیمت دلار به سه هزار و 590 تومان رسید. رقمی که نسبت به یک ماه گذشته به پایینترین سطح خود رسیده است. تا هفته گذشته قیمت دلار چیزی حدود سه هزار و 650 تومان بود. با این حال برخی فعالان این بازار، این سیاست دولت را موقتی میدانند. یکی از عرضهکنندگان دلار در خیابان فردوسی به «فرهیختگان» گفت: «ما هم شنیدهایم که به بازار دلار وارد کردهاند. با این همه دلار راه خودش را دارد و قیمت کمتر از سههزار و 600 تومان موقتی و زودگذر است.»
تحلیلگران معتقدند کنترل قیمت ارز نوعی بازی پسابرجامی در شب انتخابات است با این هدف که مردم تصور کنند قیمت ارز به خاطر برجام کاهش یافته و پول ملی تقویت شده است.
در همین حال سایت خبر آنلاین در پاسخ این سوال که چرا ارز بیقیمت شد؟ خاطر نشان کرد: صرافیها از درج قیمت منع شدهاند.
پیش از این روزنامه هفت صبح از فشار به صرافیها برای عدم انتشار قیمت ارز خبر داده و نوشته بود صرافیها در پیگیری خبرنگار ما گفتند اجازه انتشار قیمت بر روی سایتهای خود را نداشتهاند.
خبرنگار این روزنامه میافزاید: از یکی از آنها که مدیر یک صرافی مهم در تهران است پرسیدم چه کسی به شما اجازه نداده؟ او هم در پاسخ با هزار عجز و التماس خواست که اسمش را در گزارشم ننویسم. او توضیح داد که بانک مرکزی دستور داده تا اطلاع ثانوی قیمتها را روی سایت نگذاریم. باز هم بسنده نکردم. گفتم شاید این دستور فقط در تهران و چند شهرستان دیگر ملزم به اجراست. به همین خاطر گوشی را برداشتم و با مدیر یک صرافی در کیش تماس گرفتم. گفتم شاید در مناطق آزاد داستان از قرار دیگری باشد، اما او هم مرا ناامید کرد و اوضاع را عین تهران توصیف کرد.
یادآور میشود بانک مرکزی روز پنجشنبه گزارش عملکرد اقتصادی دولت در سه ماهه دوم سال جاری را منتشر کرد که باز هم نرخ رشد اقتصادی در این گزارش منتشر نشده و سانسور شده است. روزنامه اعتماد چندی پیش از رشد اقتصادی منفی 2 درصد خبر داده بود.
از وام خرید کالا گفتند و ندادند اما صنایع داخلی را بیچاره کردند
دولت به اسم سیاست خروج از رکود و با وعده غیرواقعی وام 10 میلیون تومانی، عملاً رکود در صنایع داخلی را عمیقتر کرد!
وبسایت الف در یادداشتی نوشت: هر چه در دولت یازدهم جلوتر آمدهایم، روشن شده تیم اقتصادی دولت جدید نه فقط جرأت اتخاذ تصمیمهای بزرگ و حساس را ندارد، بلکه بعضاً در ندانم کاری کمکم روی سلف خود را سفید میکند. اخیراً یکی از تولیدکنندگان بزرگ لوازم خانگی از رکود موجودسخت گلایهمند بود و میگفت تا میانه امسال با هر مشقتی بود، از محل فروش مختصر محصولاتش، خطوط تولید را فعال نگه داشته بوده اما از روزی که دولتمردان اعلام کردند در اجرای سیاستهای جدید ضد رکودی، 10 میلیون تومان برای خرید کالا وام میدهند، فروش لوازم خانگی ایرانی در بازار به صفر رسید. طبیعی و منطقی هم هست. متقاضیان در بازار دست نگه داشتند تا با وام ده میلیونی، کالای قسطی بخرند.
کارآفرین موسفید کرده ادامه داد: مصاحبه آقایان نوبخت، طیبنیا و سیف در رونمایی از بسته ضد رکودی دولت، 25 مهر ماه انجام شد. اندکی بعد، وامهای 25 میلیونی خودرو را پرداختند. بماند با چه کیفیتی. اما بعد تا آخر پاییز هر روز اخبار ضد و نقیضی از وامهای 10 میلیونی منتشر میشد. یکبار گفتند بازپرداخت وامها 18 ماهه است بعد گفتند 12 ماهه است. یک روز گفتند با سود 12 درصد است بعد کردند 18 درصد. یکبار گفتند برای خرید کالای بادوام، کارت مخصوص صادر میکنیم بعد گفتند چاپ کارت منتفی شده و وامها را فقط به کارمندان میدهیم. یک بار گفتند وامها فقط برای خرید کالاهای تولید داخل است بعد گفتند برای خرید کالاهای خارجی هم میدهیم و... خلاصه آنقدر ضد و نقیض صحبت کردند و کار را کش دادند که نفس ما تمام شد و در آخر پاییز، دو خط از سه خط مان را تعطیل و 350 کارگر را مرخص کردیم. کارخانهای که در اوج تحریم با دو شیفت کار میکرد و 450 خانواده سر سفرهاش بودند، الان با یک شیفت و یک دهم ظرفیت کار میکند. بیرون کردن کارگرهایی که سالها برایت کار کردهاند، خیلی سخته. هر کدامشان یکجور التماس میکنند. این جا که رسید، بغض گلویش را گرفت و نتوانست ادامه دهد...
الف خاطرنشان کرد: ای کاش بشود از تیم اقتصادی دولت پرسید شما که برای توزیع وامهای 10 میلیونی برنامهریزی نکرده بودید، چرا در 25 مهر 94 این وعده را دادید و با ندانمکاریتان، همان تقاضای ناچیز را هم از بازار خارج کردید؟ آن هم با اسم سیاستهای خروج از رکود!
اظهارنگرانی روزنامه دولت درباره تکرار تجربه تلخ پژو
«هنوز محتوا و جزئیات قرارداد پژو اعلام نشده است لذا خیلی دقیق نمیتوان درباره آن اظهارنظر کرد.»
روزنامه دولتی ایران ضمن درج این مطلب نوشت: نکته مهمی که در موضوع پژو وجود دارد بدسابقه بودن آنها است. با توجه به این نوع نگاه سؤال اصلی این است که تعهدات عنوان شده در قرارداد با پژو تا چه حد الزامآور است و در بزنگاه این شرکت فرانسوی با ما چه رفتاری خواهد کرد.
مسئله دیگر آن است که شرکتهای خودروساز در مذاکرات خود به واردات تکنولوژیهای جدید و خودروهای روز توجه کنند. اگر خودروهایی که قرار است در ایران تولید شود عمری بیش از 4 سال داشته باشد خیانت در صنعت خودرو محسوب میشود. حال این مجموعه بنز، پژو، رنو، فیات و... باشد فرقی ندارد. به عنوان مثال خودرویی مانند پژو پارس که پلتفرم آن در اختیار ایران قرار گرفت هیچ زمان توسط پژو تولید نشد.
ایران میافزاید: لذا در شرایط جدید ایران استفاده از پلتفرمهای منسوخ به صنعت خودرو صدمه جدی وارد میکند. اگر قرار است پژو در ایران سرمایهگذاری کند شرکای ایرانی باید مراقب باشند تا گذشته تکرار نشود. در این میان از دولت فرانسه میخواهیم تضمین دهد که شرکتهایش به بهانههایی مانند تحریم از ایران نروند و حداقل قطع هرگونه همکاری در دوره جدید توسط یک الگوی درست و حساب شده باشد.
در این مسئله باید با دقت و احتیاط گام برداریم به نحوی که شرکتهای خارجی تصور نکنند ما تشنه حضور آنها در کشورمان هستیم. اگر متوجه شوند ما نیاز داریم در صدد گرفتن امتیاز برمیآیند و حتی این گونه برنامهریزی میکنند که خودروهای قدیمی خود را به ایران بفروشند و این امر اگر اتفاق بیفتد از تکنولوژی روز عقب خواهیم ماند.
علی علیلو عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس میگوید: سالیان متمادی ایران با خودروسازان فرانسوی همکاری کرد. اما در زمان تحریم رنو و پژو ایران را ترک کردند. لذا این اتفاق باعث شد که ما با عینک بدبینی به آنها نگاه کنیم. حال که به دوران پسابرجام رسیدیم و وارد فاز جدیدی از همکاریها شدیم همچنان باید محتاطانه حرکت کرد تا از این جایگاه مجدداً دچار ضرر و زیان نشویم. نگرانی ما این است که تنها فرانسویها از قراردادهای جدید نفع ببرند لذا توصیه میکنم که مدیران این صنعت با آیندهنگری همکاریهای خود را توسعه دهند و از سایر کشورها هم برای توسعه صنعت خودروی کشورمان کمک بگیرند. در گذشته به علت انحصار پژو در ایران این صنعت متحمل خسارت سنگین شد.
واشنگتن پست: آزادی حلب به منزله پایان جنگ سوریه است
روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی تأکید کرد «با شکست گروههای مسلح در حلب، ضربه کاری بر مخالفان نظام سوریه وارد میآید و پس از سقوط حلب جنگ به پایان میرسد.
به گزارش العالم در این گزارش که با عنوان «شورشیان سوری در حلب و احتمالاً در کل جنگ شکست میخورند» منتشر شده، آمده است: پس از پیشروی ارتش سوریه با پشتیبانی هوایی روسیه، «شورشیان سوری به خاطر حفظ بقای خود در داخل و اطراف حلب میجنگند». واشنگتن پست میافزاید: با پیشروی ارتش سوریه، «مسیر اصلی امدادرسانی از ترکیه به مناطق تحت اشغال گروههای مسلح در حلب قطع شده است».
در این گزارش با استناد به اظهارات افراد مسلح حاضر در مناطق درگیری، حمله هوایی به مناطق اشغال شده، بسیار شدید و حدود 200 مورد حمله ظرف 24 ساعت توصیف و تصریح شده است که این حملات با توقف مذاکرات ژنو همزمان شده است.
این روزنامه نوشت: سقوط حلب، چالش بزرگی برای ترکیه و عربستان خواهد بود زیرا اصلاً معلوم نیست که این دو کشور بتوانند برای جلوگیری از این اتفاق کاری بکنند. همچنین پس از حمله جنگندههای ترکیه به هواپیمای نظامی روسیه در اواخر سال گذشته و واکنشهای روسیه به این اقدام، دامنه مانور ترکها در خاک سوریه بسیار محدود به نظر میرسد.
در این گزارش به نقل از سرکردگان گروههای مسلح آمده که پیش از این آمریکا ترکیه و عربستان را برای کاهش کمکهای تسلیحاتی خود به تروریستها تحت فشار قرار داده بود و به همین دلیل این گروهها اکنون در معرض حمله قرار گرفتهاند.
حرفهای تند روحانی به ضرر اصلاحطلبان تمام میشود
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: دکتر روحانی گاهی با حرفهای تند و تیز خود، فضای کشور را بدتر میکند، در حالی که در داخل باید بیشتر به هم احترام بگذاریم و گفتوگو کنیم.
«جواد - الف» ضمن سخنانی در نشست اصلاحطلبان قم در دفتر گروهک مجمع مدرسین و محققین افزود: بسیاری از انرژیهای سیاسی کشور صرف دعواهای سیاسی میشود و این بسیار مضر است.
وی گفت: اگر فضاهای سیاسی تندتر شود و به اختلاف نظرها و فضای متعارض بیشتر دامن بزنیم، ضرر میکنیم و ما باید کوتاه بیاییم.
وی ادامه داد: ما به شورای نگهبان در مورد رد صلاحیتها اعتراض میکنیم اگر نپذیرفتند سکوت میکنیم، البته هیچ کاری هم نمیتوانیم انجام دهیم.
یادآور میشد اخیراً عباس عبدی و محمدعلی ابطحی سخنان مشابهی را در انتقاد از تشنجآفرینی هاشمی و زیان آن برای اصلاحطلبان عنوان کرده بودند.
تردید خبرگزاری فرانسه درباره تأمین منابع مالی همکاری با ایران
با وجود چشمانداز جذاب بازار ایران، بانکهای اروپایی در مورد سرمایهگذاری مشترک با ایران احتیاط میکنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سفر حسن روحانی رئیسجمهوری ایران به پاریس چند روز پس از اجرایی شدن توافق هستهای فرصت مناسبی برای توافقهای تجاری میان ایران و فرانسه به وجود آورد اما در پشت پرده اخبار این توافقها که کاخریاستجمهوری فرانسه (الیزه) ارزش آن را 15 میلیارد یورو اعلام کرد، مسئله تامین مالی سرمایهگذاری در ایران، پنهان مانده است. اگر امروز بانکهای اروپایی تا این اندازه برای ورود به بازار سرمایهگذاری در ایران محتاط هستند به این دلیل است که برخی از بانکها متهم به نقض تحریمهای آمریکا علیه برخی از کشورها از جمله ایران با مجازاتهای اعمال شده توسط واشنگتن، نقره داغ شدهاند.
نمونه بارز آن که رکورد جریمه را شکسته است، مجازات بانک «بانپ پاریبا» فرانسه است که در سال 2014 میلادی به پرداخت هشت میلیارد و 900 میلیون دلار مجبور شد.
یکی از بانکهای بزرگ فرانسه اعلام کرده است: هیچ ابتکار تازهای در زمینه همکاری با ایران نداریم. این منبع که ترجیح داد نامش فاش نشود، افزود: تحریمها برداشته شده است اما هنوز ابهاماتی وجود دارد چرا که تعبیر اروپاییها و آمریکاییها از این امر یکسان نیست.
این تردید به بانکهای فرانسوی محدود نمیشود و نهادهای مالی و بانکی سایر کشورهای اروپایی را نیز نگران کرده است.
«دویچه بانک» آلمان که در اواخر سال 2007 میلادی به همکاری خود با ایران پایان داد و در ماه نوامبر (آبان/آذر) گذشته از سوی آمریکا به پرداخت 258 میلیون دلار محکوم شد، اعلام کرده که تا اطلاع ثانوی تصمیمی برای همکاری در امور مربوط به ایران ندارد.
به گزارش ایرنا، پیشتر «لوران فابیوس» وزیر امور خارجه فرانسه که اعلام کرد پیش از پایان مذاکرات در مورد ایران، از «جان کری» همتای آمریکایی خود تضمینهای لازم را گرفته است، در مجمع ملی (پارلمان فرانسه)، اظهار کرد: از زمان توافق هستهای، دو هیئت اروپایی از نمایندگان فرانسه، آلمان و انگلیس به آمریکا سفر کردهاند.
نگرش آمریکا مبتنی بر همکاری است اما ما امروز اقدام عملی را برای جلوگیری رخداد آنچه پیشتر اتفاق افتاده است میخواهیم.
سال پیش بانک فرانسوی بانپ پاریبا به دلیل نقض تحریمهای آمریکا علیه برخی کشورها به پرداخت جریمهای کلان مجبور شد.
آمریکا مطابق قانون موسوم به «اقدامات مفسدانه خارجی»
(Foreign Corrupt Practices Act) این اختیار را برای خود قائل است تا بر همه معاملاتی که با دلار صورت میگیرد، نظارت داشته باشد حتی اگر توسط نهادهای غیرآمریکایی انجام شود.
این امر که برخی تحریمها (یکجانبه ضدایرانی) همچنان باقی میماند، سبب شده است تا پاریس، برلین و لندن در پی راهی باشند تا شرکتهای اروپایی که قدم به بازار ایران میگذارند، به سرنوشت تلخ بانک فرانسوی دچار نشوند.