kayhan.ir

کد خبر: ۶۷۵۴۲
تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۵

نقش انقلاب اسلامی در بالا رفتن آگاهی مردم(زلال بصیرت)

خداوند، انسان را به عنوان موجودي با اراده و مختار آفريد،انسان مختار مي‌تواند با انتخاب خودش راه سقوط را در پيش بگيرد و يا به کمالي برسد که حتي فرشتگان نيز از رسيدن به آن مقام، عاجزند.


البته قبل از خلقت انسان نيز شواهدي وجود داشت که چنين موجودي گرايش به نافرماني و عصيان دارد و حتي فرشتگان نيز قبل از خلقت آدم چنين تصوري را داشتند؛ لذا مي‌بينيم انگيزه معصيت و کج روي در همان اولين فرزندان آدم(ع) وجود داشت و يکي برادر خود را به قتل رسانيد.
داستان‌هاي انبياء الهي، گوياي اين است که همواره و در همه اقوام، ميل به نافرماني وجود داشته است،البته اختلافات بين افراد و نافرماني‌ها در گذشته بسيار ساده بوده و گاهي صرفا براساس تقليد و يا احساسات صورت مي‌گرفته است؛ لذا در تاريخ مي‌بينيم به عنوان نمونه، بني اسرائيل که معجزه الهي را ديده بودند و خداوند آنها را از فرعون نجات داده بود، به راحتي فريب سامري را خورده و به پرستش گوساله مي‌پردازند!
حتي در صدر اسلام نيز مسائل خيلي پيچيده نبود و به تدريج عقل‌ها رشد کرد؛ از همين رو، وقتي پيامبر(ص) وفات يافت، در حالي که هنوز آب کفن پيامبر(ص) خشک نشده بود، عده‌اي اقدام به تعيين جانشين براي رسول خدا(ص) کردند و ساير مسلمانان هم يا موافقت کرده و يا حداقل سکوت کردند!! اين در حالي بود که تنها 70 روز از واقعه غدير مي‌گذشت!
حوادث ورخدادها، جرقه بیداری مردم
 البته گاه خداوند متعال، اتفاقاتي را رقم مي‌زند که در اثر آن، جرقه‌اي زده شده و مردم بيدار شوند؛ هر چند که آن اتفاق، هزينه‌هايي را نيز در بر داشته باشد؛ اما براي بيدار شدن مردم، لازم است.
حادثه کربلا از جمله مهمترين اين اتفاقات در اسلام بود؛ چرا که تا قبل از آن مردم گمان مي‌کردند، هر کسي ولو فرد شرابخوار، مي‌تواند خليفه پيامبر(ص) باشد، اما قيام امام حسين(ع) سبب شد تا مردم بيدار شوند و تدريجا شناخت و فهم آنها بالاتر برود.
پيروزي انقلاب اسلامي در سال 57 هم، از جمله اتفاقاتي بود که مردم را بيدار و آگاه‌تر کرد، انقلاب اسلامي ايران، اتفاق بسيار بزرگي بود که به دست يک روحاني رقم خورد که نه پولي داشت، نه امکانات و نه قوم و قبيله‌اي؛ بلکه تنها يک استاد ساده در حوزه علميه بود و البته تنها سرمايه او يک دنيا اخلاص بود؛ همين شخصي که از نظر مالي حتي خانواده اش را به سختي اداره مي‌کرد، حرکتي را آغاز کرد که دنيا را تکان داد و حتي رئيس جمهور آمريکا براي شنيدن سخنان او، برنامه اش را قطع مي‌کرد.
امام (ره) با حرکت خود، پرده‌اي را که چند صد سال بر روي برخي از حقايق دين کشيده شده بود کنار زد، تا قبل از آغاز نهضت امام(ره) و پيروزي انقلاب اسلامي، دين در عبادات فردي خلاصه شده بود و بخش اعظم احکام اسلامي که مربوط به احکام اجتماعي بود، مغفول مانده بود.
امام (ره) با حرکت خود و اخلاصي که داشت، کاري کرد که حتي مردم مناطق محروم ايران نيز با سياست آشنا شدند و از برخي اساتيد دانشگاه‌هاي دنيا، سياست را بهتر درک کرده و مي‌فهمند.
تدبير الهي اين است که بايد حوادثي در جامعه پديد بيايد که جامعه آگاه‌تر و بيدار‌تر شود، جامعه انساني که بقدري ساده بود که در آن فردي به خاطر قبول نشدن يک قرباني، برادر خود را به قتل مي‌رساند، به جايي رسيده که در آن، مادري براي رضاي خدا و زنده ماندن دين حق، همه فرزندانش را تقديم انقلاب کرده و مي‌گويد اي کاش فرزندان بيشتري داشتم تا در راه اسلام فدا کنم!
بالاترین خدمت به مردم
اين وقايع و آگاه‌تر شدن مردم، زمينه را براي ظهور امام زمان(عج) آماده مي‌کند، لذا اگر کسي آگاهي مردم را افزايش داده، ريشه‌هاي فکري صحيح را به جامعه منتقل کند، کاري خدايي انجام داده است؛ چرا که خداوند متعال نيز با حوادث و اتفاقات، قصد بيدار کردن مردم را دارد.
هرکس در جهت رشد فکري مردم تلاش کند، بالاترين خدمت را به بشريت کرده است،چنين کاري در واقع يک کار فرهنگي است و شما به عنوان بسيجيان فرهنگي، نيز فرصتي يافته‌ايد که مي‌توانيد ادامه‌دهنده راه انبياء بوده، کاري خدايي کنيد؛ البته براي رسيدن به اين مهم اولا بايد علم و فهم و آگاهي خود را افزايش داده، ثانيا راه ايجاد انگيزه در جوانان و تربيت صحيح آنها را يادگرفته، به کار بگيريد.
علم و انگيزه، دو شرط لازم براي تربيت صحيح است، علم به مثابه چراغ خودرو است که راه را نشان مي‌دهد و اگر نباشد، ماشين به ته دره سقوط خواهد کرد و انگيزه مانند موتور محرکه‌اي است که اگر نباشد، اصلا خودرو حرکت نمي کند؛ هرچند راه مشخص باشد.
براي انجام اين کار، خودسازي و بالابردن علم و آگاهي خودمان لازم است، بايد روي هوس‌هايمان پا گذاشته و با افزايش مطالعه، آگاهي و معرفت خود را بيشتر کرده و به هيچ اندازه‌اي از آگاهي، قانع نباشيم و سپس به بيدار کردن مردم و تربيت آنها بپردازيم و اين همان «يعلمهم و يزکيهم» است که خداوند در مورد انبياء مي‌فرمايد.
آگاهي و شناخت لازم بوده ولي کافي نيست، وجود اراده و قدرت انتخاب در بشر عاملي است که با آن فرد مي‌تواند هر کدام از راه‌هاي سعادت يا شقاوت را بپيمايد؛ لذا بايد علاوه بر علم، در عمل نيز راه صحيح را انتخاب کرده و ارزش‌هاي اسلامي را رعايت کنيم.
امروز به برکت انقلاب اسلامي، مردم به فهم و درکي از انقلاب رسيده‌اند که مي‌توانند زاويه گرفتن مسئولين از خط انقلاب و امام(ره) را بفهمند. اما آنچه وظيفه ماست اين است که فرصتي را که خداوند به برکت انقلاب براي ما به وجود آورده، قدر بدانيم و براي رشد دادن جامعه از آن استفاده کنيم.
 سخنرانی آيت‌الله مصباح يزدي (دام ظله) در جمع اعضاي بسيج فرهنگيان و مسئولان برگزاري همايش واکاوي فتنه 88، قم؛ 3/10/94
* زلال بصیرت روزهای پنج شنبه منتشر می‌شود.