kayhan.ir

کد خبر: ۶۷۰۱۲
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۲

پشت پرده برکناری 7 وزیر در قطر /اقدام پسر برای حذف یاران پدر

با انتشار جزئیات بیشتر از اقدام غیرمنتظره اخیر امیر قطر در برکناری 7 وزیر معلوم شد، وی با هدف قبضه قدرت، درپی حذف یاران امیر سابق (پدرش) است و آنچه درباره «کودتا» گفته می‌شود، صحت دارد.

 سرویس خارجی ـ

سراسر تاریخ قطر را «انقلاب‌ها» و «کودتا» و «فریبکاری‌ها» فراگرفته است، اما اوج این کودتاها، کودتای «شیخ حمد» امیر پیشین قطر علیه پدرش «شیخ خلیفه» در سال ۱۹۹۵ بود. «حمد بن خلیفه آل ثانی» در سال ۱۹۹۵ با کودتا قدرت را از پدرش گرفت و امیر این کشور شد. چنین تحولاتی باعث شده همواره بحث کودتا در قطر داغ باشد.  اقدام غیرمنتظره  هفته گذشته امیر قطر در برکناری 7 وزیر نیز باعث شده تا عده‌ای از کارشناسان این اقدام را «تلاشی برای جلوگیری از وقوع کودتا در این کشور» بدانند. برطبق دستور«تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی»، «خالد عطیه» وزیر خارجه قطر از کار برکنار و «محمد بن عبدالرحمان آل ثانی» جانشین وی شده است. همچنین «حمد بن علی عطیه» وزیر دفاع قطر برکنار و «امیر قطر» خود این مسئولیت را برعهده گرفت. اکنون پس از گذشت چند روز از این ماجرا، جزئیات بیشتری از دلایل این اقدام غیرمنتظره منتشر شده است که بحث کودتای امیر قطر و «تلاش برای قبضه کامل قدرت» را بیشتر مطرح می‌کند. برخی کارشناسان این اقدام را «گامی در راستای تقویت قدرت امیر قطر» و برخی «تلاشی برای کاهش هزینه‌های دولتی» عنوان کرده‌اند.
 به گزارش تسنیم، خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات غربی در دوحه نوشته: «کاهش هزینه‌ها در قطر یکی از علل تغییرات وزرا در این کشور بود.» این دیپلمات، این سخن را با استناد به ادغام برخی وزارتخانه‌ها در یکدیگر و کاهش 50 درصدی ارزش صادرات انرژی در سال گذشته بیان کرده است. اما در این میان دیپلمات‌های دیگر، علت تغییرات وزارتی در قطر را در راستای تقویت قدرت امیر این کشور نیز دانسته‌اند. مثلاً یک دیپلمات از دوحه به خبرگزاری رویترز گفته: «این تغییر همچنین در ارتباط با تقویت تدریجی قدرت امیر قطر بعد از گذشت دو سال و نیم از به دست گرفتن زمام امور در این کشور است. امیر قطر همچنان درحال کنار زدن سیاستمداران کهنه کار طرفدار پدرش (امیر سابق قطر) است. کسانی که ضرورتا عناصری موثر نبوده‌اند اما امکان کنارگذاشتن یکباره همه آنها هم، نبوده است.»
روزنامه السفیر لبنان اما در واکنش به اقدام امیر قطر اعلام کرده «امیر قطر برخی وزارتخانه‌ها را برای کاهش هزینه‌ها در پی کاهش شدید بهای نفت با هم ادغام کرد، این در حالی است که پیش‌بینی‌های دوحه حاکی از آن است که قطر با کسری بودجه بیش از 13 میلیارد دلاری در سال 2016 میلادی روبه رو خواهد شد. این اولین تعدیل وزارتی از زمان تشکیل دولت پس از به قدرت رسیدن تمیم بن حمد در سال 2013 به شمار می‌رود که هفت وزارتخانه از مجموع 20 وزارتخانه را در برگرفته است و در راستای کوچک‌سازی دولت، هشت وزارتخانه با هم ادغام شده است.» روزنامه «وال‌استریت ژورنال» نیز در گزارشی اعلام کرده «تغییراتی که شیخ «تمیم بن حمد» امیر قطر در کابینه وزرای این کشور انجام داد، متاثر از کاهش بهای جهانی نفت و تبعات آن است.» این روزنامه آمریکایی تغییرات در کابینه» تمیم بن حمد» را تلاشی برای سازگاری بهتر با کاهش قیمت نفت و افزایش تنش‌ها در منطقه خاورمیانه دانسته است. گفتنی است، حربه کاهش قیمت نفت در اصل، با هدف ضربه زدن به ایران و روسیه طراحی شده است. آمریکا پس از مذاکرات هسته‌ای با ایران از صعودی‌ها خواست، با این حربه فشارها به ایران را افزایش دهد اما گویا عملاً این فشارها به خود سعودی‌ها و مرتجعین عرب وارد شده است.