اخبار ویژه
جنجال علیه شورای نگهبان با استقبال گروهک آمریکایی روبرو شد
رئیس گروهک نهضت آزادی از اظهارات هفته گذشته روحانی علیه شورای نگهبان استقبال کرد.
ابراهیم یزدی در مصاحبه با ارگان فتنه (کلمه) و درباره رد صلاحیت برخی وابستگان به فتنه گفت: مردم(!) انتظار دارند روحانی در برابر بیقانونی شورای نگهبان بایستد.
وی گفت: تنها راه مقابله آقای دکتر روحانی با سیاستهای خلاف قانون شورای نگهبان خودداری از برگزاری انتخابات است. اما آیا ایشان اولا به چنین سیاستی اعتقاد دارد یا نه؟ و ثانیا امکان و توان خودداری از برگزاری انتخابات مخدوش را دارد یا نه، هنوز نمیتوان با قاطعیت نظر داد. آقای روحانی به حق این اقدامات شورای نگهبان را خلاف قانون اساسی تلقی کرده است. از طرف دیگر به هنگام آغاز به کار، به عنوان رئیسجمهوری، به اجرای قانون اساسی و حمایت از حقوق ملت سوگند یاد کرده است. مردم انتظار دارند ایشان در برابر این بیقانونیها ایستادگی کنند.
نکته قابل تأمل، تمجید چندباره روحانی از مهندس بازرگان (اولین رئیس نهضت آزادی) در طول سالهای اخیر است. وی در مراسم شانزده آذر برای بازرگان سلام و درود فرستاد.
روحانی 26 مرداد امسال نیز جملاتی قابل تأمل عنوان کرد. در نشست مشترک دولت و استانداران با بیان اینکه هیچ حزب، جناح و گروه قانونی در کشور نباید احساس یأس کنند، افزوده بود مجلس آینده متعلق به یک حزب و جناح نخواهد بود. این نظر مقام معظم رهبری و گفته قانون اساسی ماست و مگر میشود جناحی بگوید که من یک خم رنگرزی پیدا کردهام که میتوانم آنجا را به هر رنگی که بخواهم درآورم؛ اینگونه نیست. روحانی با اشاره به این که امام راحل معتقد بود میزان رأی ملت است، اظهار داشته بود: ما فقط باید زمینه را برای برگزاری یک انتخابات سالم و باشکوه آماده کنیم. مگر مجلس اول پس از انقلاب اسلامی که در آن زمان حتی شورای نگهبان نیز وجود نداشت و همه حتی گروهکهای مخرب در آن حضور داشتند بهترین مجلس تاریخ این کشور نبود؟
یادآور میشود در دوره اول مجلس شورای اسلامی که از خرداد 59 آغاز به کار کرد عناصری از گروهکهای التقاطی مختلف چپ و راست (نظیر ابراهیم یزدی، بازرگان، صباغیان، معین فر، غضنفرپور، یوسفی اشکوری، سلامتیان و...) حضور داشتند اما با وجود سعهصدر نظام، عملکرد گروهکهای لیبرال و مارکسیستی و آشکار شدن ماهیت تدریجی آنها ثابت کرد که این طیف کمترین سازگاری با جمهوری اسلامی ندارند و به نیابت از آمریکا و شوروی و انگلیس در کشور فعالیت میکنند.
به همین دلیل حضرت امام 30 بهمن سال 66 به صراحت در پاسخ نامه وقت وزیر کشور و درباره صلاحیت امثال نهضت آزادی تصریح فرمودند:
«در موضوع نهضت به اصطلاح آزادی، مسایل فراوانی است که بررسی آن محتاج به وقت زیاد است. آنچه باید اجمالا گفت آن است که پرونده این نهضت و همینطور عملکرد آن در دولت موقت اول انقلاب شهادت میدهد که نهضت به اصطلاح آزادی طرفدار جدی وابستگی کشور ایران به آمریکا است و دراینباره از هیچ کوششی فروگذار نکرده است و حمل به صحت اگر داشته باشد، آن است که شاید آمریکای جهانخوار را که هر چه بدبختی ملت مظلوم ایران و سایر ملتهای تحت سلطه او دارند از ستمکاری اوست- بهتر از شوروی ملحد میدانند و این از اشتباهات آنها است. در هر صورت به حسب این پروندههای قطور و نیز ملاقاتهای مکرر اعضای نهضت چه در منازل خودشان و چه در سفارت آمریکا و به حسب آنچه من مشاهده کردم از انحراف آنها که اگر خدای متعال عنایت نفرموده بود و مدتی در حکومت موقت باقی مانده بودند، ملتهای مظلوم به ویژه ملت عزیز ما اکنون در زیر چنگال آمریکا و مستشاران او دست و پا میزدند و اسلام عزیز چنان سیلی از این ستمکاران میخورد که قرنها سر بلند نمیکرد و به حساب امور بسیار دیگر، نهضت به اصطلاح آزادی صلاحیت برای هیچ امری از امور دولتی یا قانونگذاری یا قضایی را ندارند...»
گفتنی است هاشم صباغیان اردیبهشت 94 در مصاحبه با آرمان روحانی را از برخی جهات شبیه بازرگان معرفی کرده بود.
مخالفت آمریکا با برقراری پرواز مستقیم به ایران
مقامات دولت اوباما مذاکره با ایران را با هدف از سرگیری پروازهای مستقیم بین دو کشور تکذیب کردهاند.
«واشنگتن فری بیکن» با درج این خبر نوشت: تکذیب مقام دولت اوباما در حالی صورت گرفت که رئیس ایران ایر هواپیمای ملی ایران در آخر هفته گذشته اعلام کرد که بین آمریکا و ایران مذاکراتی در مورد از سرگیری پروازهای مستقیم بین دو کشور در جریان است.
این تکذیب که در پاسخ به یک سؤال «فریبیکن» صورت گرفت، همزمان با درگیر شدن ایران در مذاکره با ایرباس برای خرید بیش از یکصد هواپیمای جدید انجام شده است.
مقامات دولت اوباما میگویند؛ چنین چیزی حقیقت ندارد و به چندین مورد نگرانی که از سرگیری پروازها را پیچیده و بغرنج خواهد ساخت، اشاره کردند.
یک مقام وزارتخارجه آمریکا به فریبیکن گفت: «هیچیک از مقامات دولتی آمریکا در چنین مذاکراتی مشارکت نداشتند.» از سرگیری پروازها بین آمریکا و ایران چیزی نیست که ما در حال بررسی آن باشیم. وجود مسائلی مربوط به تنظیم مقررات و غیره، مانع از پروازهای مستقیم بین آمریکا و ایران خواهد شد.» یک مقام دولتی دیگر نیز تأیید کرد که پروازهای مستقیم بین آمریکا و ایران «چیزی نیست که مدنظر قرار گیرد.» مسافران ایرانی عمدتا قادر به گرفتن ویزای آمریکا نخواهند شد.
همچنین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مذاکره با ایران را برای برقراری پرواز مستقیم تکذیب کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجو به نقل از فارن پالسی، وزارت امور خارجه آمریکا گزارشهای انتشار یافته را درباره مذاکرات تهران و واشنگتن درخصوص برقراری پروازهای مستقیم میان دو کشور رد کرد. سم وربرگ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: «این موضوعی نیست که فعلا در دست بررسی قرار داشته باشد، برخی از مسائل مانند مقررات و قوانین و چیزهای دیگر وجود دارند که در شرایط کنونی مانع از برقراری پروازهای مستقیم میان ایران و آمریکا میشوند.»
فراکسیون رهروان در فهرست اصلاحطلبان و حامیان دولت حل میشود؟!
نقشآفرینی برخی اعضای فراکسیون رهروان در خدمت اصلاحطلبان و فهرست حامیان دولت (موسوم به اعتدال) جدیتر شده است.
در پی تشکیل ائتلاف فراگیر اصولگرایان، برخی نمایندگان عضو فراکسیون رهروان که به محافل دولتی و اصلاحطلب نزدیک شدهاند سعی وافری به کار بستند تا این ائتلاف پا نگیرد اما پس از اینکه این اختلافافکنی نتیجه نداد نزدیکی به دو طیف اصلاحطلب و دولتیها را تقویت کردهاند تا جایی که یکی از سران این فراکسیون در جمع شماری از حامیان خود تصریح میکند وی به تماس و اصرار معاون اول رئیس جمهور، و وزیران اطلاعات و کشور و ارتباطات در تهران نامزد شده است.
اکنون فعالان حزبی و نشریات وابسته به دولت و اصلاحطلبان ترویج این جریان را تحت عنوان غلطانداز «اصولگرایان معتدل» در دستور کار قرار دادهاند.
احمد شیرزاد از نمایندگان بدنام مجلس ششم که از سوی کروبی به عنوان صدای رادیو اسرائیل معرفی شد در مصاحبه با روزنامه آرمان میگوید: من اطمینان دارم افراد معتدلی رامیتوان به مجلس فرستاد. درست است که جناح مقابل تعداد زیادی کاندیدا در سراسر کشور دارد ولی افراد متعهدی در میان اصولگرایان وجود دارند که بتوان به عملکرد مثبت آنها امید داشت.
روزنامه ایران هم در تیتری نوشت: زمزمه لیست مشترک در اردوی حامیان دولت، از سوی 3 جریان اصلاحطلب، اعتدالی و مستقل مطرح شد. دهقان سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، کرباسچی دبیر کل کارگزاران، منتجبنیا قائم مقام حزب اعتماد ملی، آذر منصوری عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ]معاون سیاسی حزب منحله مشارکت[ از ضرورت ائتلاف سخن میگویند. کرباسچی گفته است فهرست مشترک از سوی اصلاحطلبان و اصولگرایان معتدل ممکن است.
در همین حال بهروز نعمتی عضو فراکسیون رهروان و نماینده اسدآباد که مانند کاظم جلالی این بار از تهران نامزد شده، به روزنامه ایران میگوید: «معتقدیم ائتلاف مورد اشاره از سوی سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، راهحلی است که میتواند به عنوان یک پیشنهاد مد نظر قرار بگیرد. عقلاً باید با هم بنشینند، بحث کرده و نظرات خود را مطرح کنند. اجرای آنچه آقای دهقان به آن اشاره کرد، مستلزم آن است تا دوستانی از مجموعههایی که اسم بردند (یعنی اعتدالیها و مستقلان) کنار هم بنشینند و حرفهای خود را مطرح کنند. به ویژه اینکه حزب اعتدال و توسعه، مجموعه خوبی است و نیروهای این مجموعه حرفی برای گفتن دارند و میشود که دوستان بنشینند و حرفهای خود را مطرح کنند».
غلامعلی دهقان سخنگوی اعتدال و توسعه نیز به روزنامه وقایع اتفاقیه گفته است: «توسعه این ائتلاف تنها راه گریز است. در دو سال و نیم گذشته یک همسویی و همگرایی مشخص میان برخی جریانات فکری و سیاسی شکل گرفت که البته نقطه عطف آن 24 خرداد 1392 بود که اصلاحطلبان و جریان میانه به یک ائتلاف نانوشته و نامرئی و در عین حال عملی رسیدند؛ ما فکر میکنیم این ائتلاف عملی در دو سال و نیم گذشته وجود داشته است ولی در حوادث منتهی به تصویب برجام در مجلس و بحثهای مشخص جناح اصولگرا در مجلس نهم، ضلع سومی نیز در عمل به آن اضافه شد.»
وی میافزاید: تجربه وقایع دو سال اخیر به ما نشان داد میتوانیم از اصولگرایان معتدل استفاده کنیم چرا که بر این باوریم اصولگرایان معتدل میتوانند «ضلع سوم» این ائتلاف باشند.
دهقان در پاسخ به این پرسش که چگونه ممکن است اصولگرایان با اصلاحطلبان در یک لیست بنشینند گفت: «ما در قضیه برجام دیدیم که اگر معتدلان اصولگرا مانند رئیس مجلس و حامیانش نبودند، ممکن بود با جابجایی یک رأی، سرنوشت کشور تغییرکند».
از سوی دیگر روزنامه شرق از قول محمد عطریانفر عضو مرکزیت کارگزاران تصریح کرد: به نظر میرسد که اگر اصلاحطلبان و حامیان دولت، پس از بررسیهای شورای نگهبان در حوزههای انتخابیه به تعداد نمایندگان مورد نیاز، به قدر کفایت نامزد مورد حمایت داشته باشند، به صورت مستقل حضور پیدا خواهند کرد. در چنین شرایطی، رهروان ولایت نیز به صورت مستقل حضور خواهد داشت و رقابت خوب و خوبتر شکل خواهد گرفت؛ رقابتی که من به تازگی آن را بارها مورد تأکید قرار دادهام.
وی میافزاید: فکر میکنم رهروان ولایت و تیم معتدلی که از درون اصولگرایان منشعب شدهاند، منظومهای هستند که با شرافتمندی و عزت نفس میتوانند با اصلاحطلبان رقابت کنند. در فرض دوم، در برخی حوزههای انتخابیه، اصلاحطلبان نامزد انتخاباتی تأیید شده یا کسی که پیروزی او قرین به موفقیت باشد نداشته باشند و در آن حوزه، شخصیتی از اصولگرایان معتدل مطرح باشد، منطق اصلاحطلبی حکم میکند برای اینکه تندروها به پیروزی نرسند، به طرفداران اصلاحات توصیه شود در مقام انتخاب میان دو نامزد از جبهه پایداری یا اصولگرای معتدل، رأی خود را به سمت اصولگرای معتدل هدایت کنند. در همین حال روزنامه آفتاب یزد در تیتر صفحه اول خود نوشت: فراکسیون رهروان در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.
ابراهیم نکو از اعضای فراکسیون رهروان که ضمناً پیگیر جایگزینی فراکسیون با فراکسیون رسمی حامیان دولت (اعتدال) بود به آفتاب یزد گفت: به دنبال رد صلاحیت برخی از نمایندگان مجلس که بیشتر آنها در شورای مرکزی فراکسیون رهروان حضور دارند، این حدس و گمان وجود دارد که لغو جلسه یکشنبه فراکسیون رهروان به خاطر این است که دوستان رد صلاحیت شده از هیئت رئیسه مطالباتی داشتند.
وی اضافه کرد: حقیقت این است، رهروان نتوانست در قالب یک حزب یا جبهه محکم در انتخابات حضور پیدا کند و مفهوم اثرگذاری خودش را از دست داده است. بنابراین پیشبینی میکنم که بعد از انتخابات دهم، فراکسیون رهروان از رونق خواهد افتاد تا جایی که این گروه در مجلس آتی معنا و مفهوم حقیقی خود را از دست بدهد.»
وی افزود: «فروپاشی فراکسیون رهروان را پیشبینی میکنیم اگر چه به نظر من این فراکسیون در مجلس دهم میتواند در قالب و شکل دیگر متولد شود که اعضای آن بیشتر از حامیان دولت خواهند بود.»
نکو درباره اینکه اگر قرار بر انحلال این فراکسیون در مجلس آتی باشد، اعضای آن به سمت اصولگرایان گرایش دارند و یا اصلاحطلبان؟ پاسخ داد: «احتمالاً تعدادی در قالب لیست اصولگرایان و عدهای در قالب لیست اصلاحطلبان و گروهی هم تحت عنوان اعتدال و توسعه یا به صورت مشترک در اعتدال و توسعه اصلاحطلبان جای میگیرند ولی چیزی به نام رهروان ولایت در آینده وجود نخواهد داشت.»
دبیر کل حزب کار مشت اصلاحطلبان را باز کرد
رئیس یک حزب اصلاحطلب دروغ بزرگ مدعیان اصلاحطلبی درباره نداشتن نامزد کافی در انتخابات را آشکار کرد. حسین کمالی از وزرای دولت اصلاحات و سازندگی میگوید: اصلاحطلبان به اندازه کافی نامزد در انتخابات دارند.
دبیر کل حزب کار در مصاحبه با روزنامه اعتماد و درباره اظهارات حسین مرعشی مبنی بر اینکه 5 اصلاحطلب در تهران و 25 نفر در سراسر کشور تأیید شدهاند، فاش میکند: این گفته برای این است که به شورای نگهبان بگوییم خیلی از نیروهای شاخص و کارکشته اصلاحطلب رد صلاحیت شدهاند. این به این معنا نیست که ما نیروهای اصلاحطلب در سراسر کشور برای بستن لیست نداریم. در یک جمع چند هزار نفری تعدادی اصلاحطلب برای بستن لیست پیدا میشود. اینکه ما این افراد را نمیشناسیم دلیل بر این نیست که اصلاحطلب نیستند. اگر شناسایی نشدهاند به این معنا نیست که این نیروها خاکستری هستند. اگر خاکستری بودن به این معنا است که این افراد ناشناخته هستند، میتوان در این باره صحبت کرد اما اگر بگوییم که این افراد سیاستهای مشکوک دارند و قابل اعتماد نیستند، درست نیست.
وی ادامه میدهد: اصلاحطلبی محدود به کسانی که رد صلاحیت شدهاند، نیست. تعداد زیادی اصلاحطلب در مناطق مختلف حضور دارند. ما از آنها دعوت کردیم در صحنه حضور پیدا کنند و از آنها برای شکل دادن به لیست استفاده میکنیم. لیستی که تهیه میشود لیستی از اصلاحطلبان خواهد بود. جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
وی در پاسخ این سؤال که «بنابراین به گفته شما اصلاحطلبان در شرایط امروز نیز به هویت اصلاحطلبی لیستهای خود پایبند خواهند ماند؟» میگوید: بله- اصلاحطلبان در شرایط مناسبی قرار دارند.
پیش از این مرعشی مدعی شده بود از 3 هزار نامزد اصلاحطلب تنها 30 نفر (یک درصد) تأیید شدهاند.