آیتالله خاتمی در خطبههای نماز جمعه تهران:
اگر کسی بگوید من زیر بار رد صلاحیتهای شورای نگهبان نمیروم، نام این تقلب است
امام جمعه موقت تهران گفت: اگر کارگزاری بگوید من زیر بار رد صلاحیتهای شورای نگهبان نمیروم، به زیر مجموعه خودش هم بگوید شما هم زیر بار رد صلاحیتها نروید، نام این تقلب است، این تسلیم شدن در برابر قانون محسوب نمیشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، آیتالله سید احمد خاتمی در خطبههای نماز جمعه پایتخت با بیان اینکه هر مسئولیت و پستی در نظام سیاسی دینی که به کسی واگذار میشود، امانت سیاسی هستند، گفت: از بالاترین مسئولیت که در کشور ما رهبری است امانت سیاسی محسوب میشود تا نمایندگی مجلس شورای اسلامی، شوراها و مجلس خبرگان رهبری.
وی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: وقتی بالاترین مسئولیت در نظام سیاسی ایران امانت محسوب میشود باقی مسئولیتها هم امانت هستند. باید با این بینش وارد میدان شویم، این امانت باید به اهلش سپرده شود. کسانی که کارگزارند و در حقیقت در پی آن هستند که امانت به صاحب امانت برسد باید خودشان امین باشند، هیئتهای اجرایی و هیئتهای نظارت باید خودشان امین باشند و امین بودن این افراد به دو چیز بستگی دارد اولین موضوع تسلیم بودن در برابر قانون و دوم اجرای قانون است.
آیتالله خاتمی بیان داشت: بنابراین اگر کارگزاری بگوید من زیر بار رد صلاحیتهای شورای نگهبان نمیروم، به زیرمجموعه خودش هم بگوید شما هم زیر بار رد صلاحیتها نروید، نام این تقلب است، این تسلیم شدن در برابر قانون محسوب نمیشود. کسی که خودش تسلیم قانون نیست، میخواهد مجری قانون باشد، کسانی که حلقه واسط هستند و خودشان میخواهند امانت را به امین آن واگذار کنند، خودشان باید امین باشند. کسی که امین نباشد قهرا نمیتواند قانون را اجرا کند.
امام جمعه موقت تهران خاطرنشان کرد: بینشی که مسئولیت را امانت میداند و بینشی که مسئولیت را لقمه چرب تلقی میکند زمین تا آسمان با هم متفاوت هستند. کسانی که نمایندگی مجلس را لقمه چرب میدانند، حرص میزنند، عطش به خرج میدهند و تشنه قدرت هستند؛ اما کسانی که مسئولیت را امانت الهی میدانند، هیچ حرصی ندارند و در آرامش کامل قرار دارند.
وی یادآور شد: کسی که بینش امانت نسبت به مسئولیت دارد، به قانون احترام میگذارد، تسلیم قانون است اما کسانی که مسئولیتها را لقمه چرب میدانند میگویند برای رسیدن به مسئولیت حتی اگر لازم باشد از قانون هم عبور میکنیم؛ کسی که بینش امانت دارد، دروغ نمیگوید و وعده دروغین به مردم نمیدهد. اما کسانی که امانت را لقمه چرب میدانند، وعده دروغینی به مردم میدهند که در اختیاراتشان هم نیست، بعد که مردم مطالبه میکنند، میگویند ما خواستیم اما نگذاشتند.
آیت الله خاتمی خاطرنشان کرد: کسانی که مسئولیتها را امانت الهی میدانند خرج میلیاردی برای رسیدن به آن مسئولیت نمیکنند، برخی اگر رأی هم بیاورند و وارد مجلس شورای اسلامی شوند، حقوق چهار ساله آنان به اندازه هزینه تبلیغاتشان برای رسیدن به این مسئولیت هم نمیشود، کسانی که امین هستند میگویند تکلیف من آمدن به میدان و تکلیف مردم رای دادن به کسانی است که تشخیص میدهند صلاحیت دارند اما کسانی که مسئولیتها را لقمه چرب میدانند، تبلیغاتشان سر از میلیاردها تومان پول در میآورد.
امام جمعه موقت تهران گفت: یکی از عرصههای مهم تقوا سنجیده سخن گفتن است، این طور نیست که هر پیامکی که برای ما آمد، مجاز باشیم آن را نقل کنیم. روایتی از پیامبر اکرم (ص) است مبنی بر اینکه «در دروغگویی آدم همین بس که هر چه شنید آن را نقل کند».
وی ابراز داشت: حتی اگر دیدیم خبری درست و صحیح است، آیا مجاز هستیم هر خبری را نقل کنیم؟ چه بسا اخبار راستی وجود دارند که فتنهآمیز هستند. تقوا مثل خونی در پیکره اخلاق اسلامی است.
آیت الله خاتمی گفت: اگر بخواهیم به آرمانهای مقدسمان دست یابیم باید بدانیم تنها از مقاومت میتوانیم به آن دست یابیم، از رئیس جمهور و تیم مذاکرهکننده و وزیر امور خارجه در این مسیر تقدیر و تشکر میکنم. در هر موضوعی باید واقع بینانه به مسئله نگاه کنیم، این یک موفقیت بود و رفع بخشی از تحریمها بود نه کل تحریمها، غلو در این عرصه آسیب است. اینکه کسی برجام را فتحالفتوح تلقی کند این طور نیست چون فتحالفتوح نبود، هزینههای سنگینی در این مسیر دادیم.
وی بیان داشت: فناوران و دانشمندان هستهای ما برای تکمیل این فناوری 12 سال رنج و مشقت کشیدند و خوندلها خوردند.
امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه آنهایی که توافق هستهای را شکست میدانند نیز نادرست است، گفت: کدام شکست؟ کدام فروخته شدن کشور؟ مگر میشود کشوری رهبری بیدار چون مقام معظم رهبری داشته باشد و کشور فروخته شود؟! وقتی رهبر انقلاب مسئولان مذاکرهکنندگان را امین، متدین و شجاع میدانند، آیا این افراد کشور را میفروشند؟
آیتالله خاتمی آفت هر پیروزی را غرور دانست و گفت: اگر این موفقیت را به لطف و عنایت خدا بدانیم، جلوی غرور فردی و جناحی گرفته میشود و رئیسجمهور نیز تعبیر درستی داشت که این پیروزی از آن ملت بود.
وی ابراز داشت: برخیها در درون کشور به آمریکا تمایل دارند، اینها افرادی هستند و جز ارتجاع و عقبگرد را نمیخواهند. این افراد فردا به این ملت «مرگ بر آمریکا» گو تندرو نگویند، بلکه شما خودتان تندرو هستید که ملت را درک نمیکنید.
آیتالله خاتمی تأکید کرد: برخیها اگر نظر خودشان تأمین نشود، شورای نگهبان و هیئت نظارت را هتک حرمت میکنند و این مصداق قانونمداری شعاری است.
امام جمعه موقت تهران گفت: قانون طبق اصل 99، نظارت را به شورای نگهبان واگذار کرده و شورای نگهبان نیز در سال 1373، نظارت را استصوابی دانسته است. بنابراین عدم احراز شده و رد صلاحیتشدهها حق قانونی اعتراض دارند و هیچکس هم مدعی نیست که شورای نگهبان و هیئت نظارت معصوم هستند. خیر، اما این افراد باید طبق قانون مسائل را دنبال کنند.
وی با بیان اینکه آرامش فضای انتخاب مسئله بسیار مهمی است، بیان داشت: تریبوندارها مراقب حرفهایشان باشند. مسئولان محترم فکر نکنند حرفهایشان همچون سخنان یک شهروند معمولی است؛ چرا که اگر شما اهانت کنید، آرامآرام زیردستانتان نیز جسارت مییابند و اهانت میکنند.
آیتالله خاتمی با تأکید بر اینکه شورای نگهبان با این فشارها عقبنشینی نمیکند، گفت: اینگونه رفتارها سبب غبارآلود شدن فضا و سپس سبب ایجاد فتنه میشود. اگر میخواهید فضای انتخابات سالم باشد، باید مراقب حرفهایمان باشیم.
به گفته وی، هیچکس به دنبال آرامش قبرستانی نیست، بنابراین باید انتقاد کرد، اما نه با نیش؛ چرا که نیش، نیش میآورد و حرف زیبا، حرف زیبا.
خطیب موقت نماز جمعه تهران خطاب به اعضای شورای نگهبان، ابراز داشت: بنده بهعنوان یک طلبه کوچک که شاگرد برخی از فقهای شورای نگهبان هستم، میگویم این حقالناس بسیار مهم است. اگر دیدید که رد شدن برخی نامزدها مبنا ندارد، تأییدشان کنید و آنهایی را هم که صلاحیت ندارند، زیر بار صلاحیتشان نروید.
اصل بر «برائت» گذاشتن برای دادن مسئولیت به افراد سادهاندیشی است
به گزارش خبرگزاری فارس، حجتالاسلام سید رضا تقوی در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران با طرح این سوال که همدلی که بخشی از شعار امسال بود چگونه تحقق مییابد؟، خاطرنشان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی هم که در راس نهادهای فرهنگی قرار دارد متاسفانه کار چشمگیری در این باره انجام نداده است که حتی بعضی از اعضای آن نیز در همین باره گله دارند.
وی با تاکید بر لزوم درک صحیحی از نامگذاری سالها با هدف جامه عمل پوشاندن به خواسته مقام معظم رهبری، گفت: وقتی مسئولان با عناوین سالها شعاری برخورد میکنند، فضای شعاری ایجاد شده و همین فضا به جامعه منتقل شده و برخورد جامعه هم با نام و عنوان سال شعاری میشود.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور ابراز داشت: وقتی مسئولان با عناوین سالها شعاری برخورد میکنند، فضای شعاری ایجاد شده و همین فضا به جامعه منتقل شده و برخورد جامعه هم با نام و عنوان سال شعاری میشود.
حجتالاسلام تقوی با اشاره به اینکه با همدلی میتوان به بسیاری از بدبینیها و سوء تفاهمات پایان بخشید و رغبت به همکاری و تعاون را در جامعه افزایش داد، تقویت وحدت و همبستگی در درون جامعه و پاسداری از منافع و اقتدار ملی در سایه همدلی را امکان پذیر خواند. وی با تاکید بر اینکه در بعضی جاها خوش بینی مذموم و نشان از ساده لوحی است، ابراز داشت: انسان مومن بیجا خوش بین نمیشود، از جمله هرگاه ستم و ستمگری بر حق و حق مداری در جامعه غلبه کرد روا نیست حسن ظن داشته باشیم مگر آنکه خوبی افراد مشخص شود.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور تصریح کرد: حق نداریم اعمال آن کس که همه کارهایش ظالمانه است حمل بر صحت کنیم بلکه باید دنبال کنیم و اگر درستی و خوبی کارش ثابت شد آن را صحیح بدانیم.
حجت الاسلام تقوی با رد هرگونه خوش بینی به دشمن، گفت: ما به لبخند و امتیاز دادنهای آمریکا خوش بین نیستیم و اگر به ما روی آورد نباید زیر پای او فرش قرمز پهن کنیم زیرا این خوش بینی مذموم است.
وی اصل بر برائت گذاشتن برای سمت دادن به افراد را ساده اندیشی خواند و اظهار داشت: نباید مراکز تصمیم گیری نظام را در اختیار افرادی قرار دهیم که اطلاع لازم از وضعیت آنها نداریم و به آنها اختیار بدهیم که برای مملکت تصمیم بگیرند.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور با یادآوری ساده زیستی امیر مومنین علی(ع)، گفت: زمانی که مردم ساده زیستی حاکمان را ببینند تحمل مشکلات برایشان آسان میشود.
حجت الاسلام تقوی با ابراز نگرانی از انتشار خطاها و رفتن آبروی خانوادهها در فضای مجازی در ادامه ستیزه جویی، مجادله و سوءظن را دیگر عوامل مخدوش شدن همدلی در جامعه برشمرد و تصریح کرد: گروه گرایی و جناح گرایی نیز مانع همدلی در جامعه میشود.