kayhan.ir

کد خبر: ۶۵۰۲۹
تاریخ انتشار : ۱۶ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۵
فروزنده:

15 هزار بنگاه اقتصادی در این دولت تعطیل شده است

یک اقتصاددان گفت: در دولتی که شعار اصلاح 100 روزه اقتصاد را داد 15 هزار بنگاه اقتصادی تعطیل شده است.


لطف‌الله فروزنده در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به افزایش 63 درصدی هزینه‌های جاری دولت روحانی گفت: یک سؤال جدی که وجود دارد اینکه وقتی ما مشکل درآمدی داریم چرا باید در این شرایط شاهد رشد هزینه‌ها باشیم؛ معمولاً وقتی یک کشوری مواجه با کمبود درآمد می‌شود، به سمت این می‌رود که هزینه‌های جاریش را کاهش دهد؛ ولی این دولت 63 درصد افزایش هزینه‌های جاری داشته درصورتی که کار عمرانی هم انجام نداده، به تولید هم کمکی نکرده، و عمدتاً در هزینه‌های جاری بوده است.
وی درباره علت افزایش هزینه‌های جاری افزود: تا آنجا که بنده اطلاع دارم، افزایش فوق‌العاده شغل، بند 10 ماده 68 در قانون مدیریت خدمات کشوری که اجازه می‌دهد بخشی از پست‌های تخصصی یک افزایش بین صفر تا 50 درصدی به عنوان فوق‌العاده بدهد، ظاهراً دولت همه مشاغل تخصصی را افزایش داده و این در حقیقت باعث افزایش هزینه‌ها بوده است؛ و این نشان دهنده سوء مدیریت است. دولتی که با کسری منابع روبه‌رو است، یکی از کارها این است که هزینه‌هایی که غیر مستمر هستند را برنامه‌ریزی کند و کارهایی انجام دهد که این تناسب برقرار شود. این کار چند اثر منفی داشت، یکی اینکه بودجه جاری دولت را بالا برده و آثار بعدی که داشت، شکاف جدی بین حقوق کارکنان ایجاد کرده است.
نکته دیگر این است که کارکنان آموزش‌و پرورش و بهداشت و درمان که بیشترین کارمندان دولت را تشکیل می‌دهند، مطالباتشان را نگرفته‌اند؛ حال این سؤال پیش می‌آید که 63 درصد افزایش هزینه‌ها را دولت در کجا انجام داده است؟ دولت نهم میانگین مخارج ماهیانه‌اش 3813 میلیارد تومان بوده ولی در دولت فعلی این میانگین به 6437 میلیارد تومان رسیده و این نشان می‌دهد که در دولت فعلی برنامه بهره‌وری مورد توجه قرار نگرفته است و این افزایش هزینه‌ها یا صرف حقوق یا هزینه‌های جاری شده است.
فروزنده در ادامه با اشاره به مشکل رکود اقتصادی اظهار داشت: 30 تا 40 درصد رکود مربوط به تعطیلی بخش مسکن است درحالی که بخش مسکن یکی از بخش‌هایی است که تولید ما را زنده می‌کند به‌طور مثال مسکن مهر یک کار بزرگی بود که یک میلیون و دویست هزار نفر را صاحب خانه کرد.
معاون رئیس‌جمهور سابق افزود: واقعیتی که وجود دارد این است که اقتصاد ما اقتصاد نفتی است، یعنی رانت نفت اقتصاد ما را خراب کرده است؛ اگر ما بتوانیم برنامه‌ریزی کنیم و بخش پالایشگاه را شکل بدهیم و میادین مشترک را دنبال کنیم حل می‌شود. آقای زنگنه وزیر نفت می‌خواهد منطقه عسلویه را که 150 هزار کارگر در آنجا کار می‌کنند، تعطیل کند و قرارداد نفتی 25 ساله با شرکت‌های خارجی ببندد که بسیار خطرناک است زیرا به این شرکت‌ها حق مالکیت می‌دهند، شرکت مادر می‌شود شرکت خارجی و شرکت ایرانی باید با آن کار کند، تمام راهبردها و سیاست‌ها را آنها انجام می‌دهند و شرکت‌های ایرانی عمله آنها می‌شوند و صنعت نفت ما که قدمتی بالا دارد با این اتفاق از بین می‌رود. اگر امروز ما بخش خصوصی را فعال کنیم روی بخش پتروشیمی و مسکن ما به راحتی از رکود خارج می‌شویم. دولت می‌تواند 860 هزار میلیارد تومان نقدینگی که وجود دارد را به بخش تولید ببرد و مسئله را حل کند.
فروزنده سپس به برخی شعارهای دولت روحانی اشاره کرد و گفت: در دولتی که با شعار 100 روزه اقتصاد را درست می‌کنم آمد، طبق آمار 15هزار بنگاه متوسط و کوچک تعطیل شده است. بحث بر سر این است که آقایان گفتند که اگر ما ان‌شاءالله بتوانیم تحریم را حل کنیم مسئله اقتصادمان حل می‌شود؛ دو سال و نیم کشور اقتصادش پشت درهای مذاکرات تحریم مانده است. در مورد برجام آقا دو کلمه فرمودند که در مسئله برجام من نه به آمریکا خوشبین هستم و نه به مذاکرات و همچنین آمریکائیها بد عهد هستند و این الان دارد اتفاق می‌افتد. بحث ما این است که اکنون کشور ما دچار رکود است چه معنی دارد که شما 60 درصد هزینه‌های جاریتان را افزایش دهید؟ اگر به جای افزایش هزینه‌های جاری به بخش تولید می‌دادند موفق‌تر نبود؟ اینها همه مسئله مدیریتی است. وضعیت آنقدر ناجور می‌شود که 4 وزیر اقتصادی نامه می‌نویسند و هیچ اتفاقی نمی‌افتد؛ این مسئله مدیریتی است. بیشتر از مسئله تحریم، مدیریت می‌تواند به خروج از رکود کمک کند.
کشور را گران اداره می‌کنیم
واعظ آشتیانی کارشناس صنعت هم گفت: افزایش هزینه‌ها نشان می‌دهد که دولت مملکت را گران اداره می‌کند؛ وقتی دولت تجمل‌گرا شود، خود این تجمل‌گرایی سرشکن می‌شود بین کل کشور و ما را می‌برد به سمتی که می‌بینیم دولت، کشور را گران اداره می‌کند، اما نکته این است که حل مشکل اقتصادی به صورت انفرادی بزرگترین آفتی است که دولت دنبالش می‌رود. یعنی موضوعی برخورد کردن با مسایل مختلف اقتصادی؛ مثلاً فرض بفرمایید ما می‌خواهیم مسئله بیکاری را اصلاح کنیم، هرچه توان اقتصادی داریم بریزیم که شغل ایجاد کنیم، این خطای استراتژیک است.
در دوره احمدی‌نژاد تجمل‌گرایی خیلی کم بود
یک نماینده مجلس هم گفت: در زمان احمدی‌نژاد تجمل‌گرایی در حداقل بود، ایشان هنجارشکنی‌هایی در جنبه مثبت آن داشت اما هیچ‌گاه با مجلس هماهنگی لازم را نداشت، علی‌رغم کارهای خوبی که شد، مانند مسکن مهر که بخش مسکن را از دست مافیا خارج کرد.
علی‌لو سپس با انتقاد از عدم ارائه لایحه بودجه در 15 آذرماه سال جاری گفت: دولت فعلی چیزی را که خیلی به آن می‌بالید و می‌گفت برخلاف دولت قبل به موقع بودجه را به مجلس می‌دهد، اما امسال نمی‌دانم بحث انتخابات  هست یا چیزی دیگر، از این مدال افتخار گذشته و بی‌نظمی در پیش گرفته است و می‌گوید برنامه ششم کار دارد و می‌خواهیم بودجه را با برنامه ششم بدهیم و توپ را به زمین مجلس انداخته‌اند که آقای لاریجانی آنها را با هم خواسته و ما هم صبر کرده‌ایم که آنها را باهم بدهیم و این توجیه درستی نیست.