پیشبینی اصلاحطلبان از نتیجه انتخابات؛
مجلس دهم مجلس اصولگرایان است
محمد عطریانفر فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه زنجیرهای آرمان امروز اعتراف کرد دورنمای آینده نشان از پیروزی اصلاحطلبان در مجلس دهم نداشته و این اصولگرایان هستند که پیروز قطعی انتخابات خواهند شد.
سرویس سیاسی-
در حالی که اصولگرایان با استفاده از تجارب گذشته و نیز میانداری علمای بزرگ چون آیات یزدی، مصباح و موحدی کرمانی گام به گام به ائتلاف گسترده نزدیک میشوند اصلاحطلبان و حامیان اعتدال شعار دولت در میانه دو تناقض عظیم گرفتار شدهاند آنان از سویی میخواهند نشان دهند که اصولگرایان دچار تشتت بوده و ائتلاف دروغ است چنانچه در صفحات نخست روزنامههای زنجیرهای در هفته گذشته و همچنین دیروز مشاهده شد و از سوی دیگر نیز فعالان شاخص این جریان در گفتوگوهایی با تکیه بر واقعیات موجود اذعان میکنند که مجلس آینده اصولگرا خواهد بود نه اصلاحطلب.
پیش از این نیز محمدرضا تاجیک فعال اصلاحطلب در مصاحبه با اعتماد به این مسئله اذعان کرده بود که اصلاحطلبان از نبود مانیفست رنج میبرند و این سخن به خوبی بحران هویت در میانه طیف به هم ریخته اصلاحطلبان را نشان میداد.
محمد عطریانفر فعال اصلاحطلب در مصاحبه با آرمان امروز با بیان این که «وضعيت به اين شكل بوده كه اصلاحطلبان گمان ميكردند اگر آنها وارد مجلس شوند بهترين مجلس تاريخ شكل خواهد گرفت و اگر اصولگرايان پيروز شوند بدترين مجلس تاريخ شكل خواهد گرفت» این را در مورد اصولگرایان نیز صادق دانسته و در عین حال گفت: پیروز انتخابات آتی اصولگرایان خواهند بود.
وی در این مصاحبه با اعتراف به این که «در شرايط كنوني اصلاحطلبان از نقطه هدف، فاصله زماني طولاني دارند و براي آنها مشخص نيست در چشمانداز انتخاباتي آينده چه دستاندازهاي سياسي ممكن است بر سر راه آنها قرار گيرد» گفت: به دليل اينكه افق آينده براي اصلاحطلبان نامشخص است، اصلاحطلبان تصميم گرفتهاند افرادي با هر ظرفيتي كه توانايي نقشآفريني در پارلمان دارند، در انتخابات ثبتنام كنند.
عطریانفر همانند دیگر دوستان اصلاحطلب خود مایل است که این آینده مبهم را به شورای نگهبان منتسب سازد چرا که به گفته وی «شوراي نگهبان همچنان به روشها و رويكرد گذشته خود وفادار و پايبند است و از آن عدول نميكند. لذا رويكرد سابق نهادهاي نظارتي معيار شرايط كنوني است و درآينده نيز به همان صورت گذشته عمل خواهد شد».
عطریانفر در ادامه و در پاسخ به سوال خبرنگار آرمان که معتقد است «مجلس آينده از سه اقليت اصلاحطلب، اصولگرا و اعتدالگرا تشكيل خواهد شد» ضمن منتفی دانستن چنین احتمالی میگوید: «ممكن است برخي گمان كنند انتخابات مجلس دهم نيز ممكن است تحت تاثير انتخابات رياستجمهوري و پيروزي آقاي حسن روحاني قرار گيرد و اصلاحطلبان موفق شوند اكثريت مجلس را به دست گيرند. به نظر من اين اتفاق واقعبينانه نيست و غيرقابل تكرار است.»
وی ادامه میدهد: اگر بپذيريم مجلس آينده از سه اقليت تشكيل شود بدون شك اين سه اقليت اصولگرايان، اصلاحطلبان و اعتداليون نخواهند بود. به نظر من مجلس آينده در اختيار اصولگرايان قرار خواهد داشت. اصلاحطلبان نيز يك اقليت قدرتمند را خواهند تشكيل داد. گروه احتمالي سوم نيز جماعت محدود و راديكالي خواهد بود كه هويت خود را از جبهه پايداري الهام گرفته است.
بحران هویت در جریان متشتت اصلاحات
آذرماه سال جاری محمدرضا تاجیک فعال شاخص اصلاحطلب نیز در گفتوگو با اعتماد با بیان این که «اصلاحطلبان از نبود «مانیفست اصلاحات» رنج میبرند» گفته بود: چیزی که ما خلأ آن را داریم و بنمایه رنج اصلاحطلبان شده اینکه مانیفست یا گفتمان اصلاحطلبی تعریف شده نیست؛ چیزی که خیلی ابهام و ایهام دارد و تعریف و تصویب نشده است.
تاجیک همچنین گفته بود: ما از گفتمان اصلاحطلبی سخن میگوییم اما هر کدام از مفاهیم آن برداشتی داریم. مفهوم اصلاحات با هم یگانه نشده. وقتی سخن از جامعه مدنی به عنوان یکی از اصول اصلاحات میکنیم برداشتهای متفاوتی از جامعه مدنی مشاهده میکنیم. وقتی داریم از پیشرفت و توسعه سیاسی صحبت میکنیم نمیدانیم که دقیقا از کدام مفهوم حرف میزنیم یا حداقل درباره آن گوناگون فکر میکنیم.
تاجیک ادامه داده بود: وقتی از آزادی، دموکراسی و قانونمداری صحبت میکنیم تعریف یکسانی نداریم. تعاریف ما دقیقا شکل نگرفتهاند، بنابراین ما از یک گفتمان تعریف نشده و هنوز انضمامی نشده که حالتی انتزاعی دارد صحبت میکنیم و همین موضوع مصایب فراوانی را برای ما به همراه داشته است.
طبیعی است که عدم تعریف اصلاحات و کلیدواژههای اساسی آن از جمله آزادی، جامعه مدنی، دموکراسی و ... زمینهساز اختلافات بنیادین در میانه گروههایی شود که خود را اصلاحطلب میدانند و میخوانند.
با این وضع آشفته اصلاحطلبان نباید به فکر انتخابات باشند
وی در مصاحبه دیگری با شرق نیز اذعان کرده بود: تصور من این است که در این جریان اصلاحطلبی ما 72 ملت داریم. به لحاظ تشکیلاتی هم یک نوع تشکیلات ولنگاری بر فضای اصلاحطلبی حاکم است و تشکیلات منسجمی با کادر مشخص و قوه آمره و اتاق فکر مشخص و استراتژیستهای مشخص که استراتژیها را در سطوح مختلف به اجرا دربیاورند وجود ندارد. چه اتفاقی میافتد؟ در این شرایط در ساحت اصلاحطلبی یک مجمعالجزایر اصلاحطلبی داریم که در این فضاها، هر کسی به نوعی تاکتیک خاصی اتخاذ میکند برای اینکه اهداف مرحلهای خود را پوشش دهد.
تاجیک ادامه داده بود: در فقدان این مسئله، برخی از اصلاحطلبان تاکتیکی اتخاذ میکنند و اسم آن را میگذارند تاکتیک عقلایی و میروند به سوی ریاست مجلس کنونی تا با او یک بلوک قدرت یا ائتلاف ایجاد کنند تا یک نوع تقسیم قدرت در آینده ایجاد کنند. یا سراغ برخی شخصیتهای اصولگرایی قبلی میروند تا با برجسته کردن آنها و بر تختنشاندن آنها و طواف دور آنها بتوانند به سهمی از کرسیهای مجلس برسند. برخی هم به چهرههای متفاوتی از اصلاحطلبی رجوع میکنند. برخی هم به چهرههای آشنا و مقبول اصلاحطلبی که از گذشته مطرح بودهاند، رجوع میکنند. برخی از رهبری اصلاحات در لایههای زیرین عبور میکنند.
وی با بیان این که «این فضا به نظر من نشاندهنده شکلی از عدم بلوغ است» تصریح کرده بود: از نقطه نظر استراتژیک باید بگویم از نظر من خیلی به نفع جنبش اصلاحطلبی خواهد بود؛ اگر اصلاحطلبان واقعاً برای مجلس آینده برنامهای ندارند و برای این فکری نکردهاند که وقتی اکثریت مجلس را احیاناً گرفتند، چطور میخواهند فضایی متفاوت را خلق کنند، بهترین راه این است که آن را واگذارند. چون در این صورت ضربهای خواهند خورد که انعکاسش را در انتخابات ریاستجمهوری خواهیم دید.