kayhan.ir

کد خبر: ۵۸۱۴۴
تاریخ انتشار : ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۲

چرا خودروی لوکس اولویت خوزستان می‌شود؟!(یادداشت خبرنگار)

این مطلب در مذمت یک طرح استانی و امتیاز بحقی که استاندار برای مردم خوزستان گرفته نیست چراکه آزادسازی خودروهای اروندی به دلیل مشکلاتی که مردم خوزستان دارند و دیگر استان‌ها ندارند؛ یک امتیاز ناچیز برای مردم جنگ‌زده، خاک و خل خورده، گرمازده، مرزنشین و از قطار توسعه عقب مانده استان خوزستان محسوب می‌شود. اما در این میان و در ماه‌های اخیر غوغا و سر و صدایی که از سوی برخی تنگ‌نظران بالانشین نسبت به این مصوبه صورت گرفت و کلی از وقت و انرژی استاندار را برای پاسخ به این ادعاها مصرف کرد.
حال باید پرسید آیا اولویت ما در استان خودرو است یا آب؟ در صورت انتقال آب ازسرشاخه‌های کارون تکلیف طرح 550 هزار هکتاری احیای اراضی خوزستان چه می‌شود؟ وقتی وزارت نیرو و مسئولان آب و برق خوزستان اختلاف‌نظر بر سر تأمین آب مورد نیاز این اراضی دارند پیگیری مصوبه‌ای دیگر آن هم در این ابعاد چگونه توجیه می‌شود؟
وقتی مدیر اجرایی طرح 550 هزار هکتاری می‌گوید: تاکنون فقط به 312 هزار هکتار از اراضی موجود توسط وزارت نیرو مجوز تخصیص آب داده شده است و یا رئیس هیئت‌مدیره انجمن مهندسان صنعت آب خوزستان تأکید می‌کند: خوزستان آب برای تمام اراضی کشاورزی خود دارد. به شرطی که آب آن را به جاهای دیگر نبرند و اجازه بدهند حقابه این استان همچون صدها سال گذشته به آن برسد و آن را از میانه راه به استان‌های دیگر منتقل نکنند. پس چگونه است که خبر می‌رسد طرح تونل بهشت‌آباد در دست پیگیری است و کار از آنچه فکرش را می‌کردیم پیش‌تر رفته و هموطنان مرکزنشین تونل بهشت‌آباد را برای جهنم کردن خوزستان نه‌تنها کلنگ زده‌اند بلکه پیشرفت قابل توجهی نیز در احداث آن داشته‌اند.
این درحالی است که معاون عمرانی استاندار خوزستان می‌گوید ما در شورای عالی آب اجازه انتقال آب را ندادیم و تونل را به لوله و یک میلیارد مترمکعب را به 570 میلیون مترمکعب کاهش دادیم.
نیاز به آب در منطقه مرکزی از یک سو و محدودیت‌های منابع آب از سوی دیگر سیاست‌های راهبردی توسعه در این منطقه را با چالشی بزرگ روبه‌رو ساخته است.
آیا جمعیت خوزستان روزبه‌روز درحال کاهش است؟ آیا این وضعیت سفره‌های زیرزمینی فقط مختص استان‌های مرکزی است؟ تعداد صنایع مادر در خوزستان بیشتر است یا در سه استان یزد و کرمان و اصفهان؟
آیا تحقق سیاست‌های راهبردی توسعه در این منطقه باید به قیمت توسعه نیافتگی و بی‌آبی و مشکلات عدیده برای خوزستان محقق شود؟ مگر ما خودمان نمی‌توانیم از این آب برای توسعه استان‌مان بهره ببریم که با هزینه هنگفت 15 هزار میلیارد تومانی در جایی خارج از اقلیم طبیعی خود به کار گرفته شود. البته حس زیاده‌خواهی این دوستان به همین‌جا ختم نمی‌شود زیرا پیش از این هم طرح‌های دیگری برای انتقال آب اجرا کرده‌اند و پاسخ‌گوی نیاز روزافزونشان به دلیل راه‌اندازی صنایع آب‌بر و یا کشت برنج به عنوان یک محصول پرنیاز نبوده است و مصداق آن اظهارنظر مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران است که می‌گوید: شکاف بین تقاضا و تأمین منابع آب در این منطقه آنچنان عمیق است که طرح‌های انتقال بین حوضه‌ای کوهرنگ و چشمه لنگان نیز نمی‌تواند این شکاف را پر کند به همین دلیل طرح انتقال آب بهشت‌آباد به فلات مرکزی با توجه به موقعیت و ویژگی‌های طبیعی حوضه کارون، این طرح آخرین و درعین حال مهم‌ترین امکان انتقال آب از حوضه پرآب کارون به فلات مرکزی ایران بوده و ازنظر مدیریت و برنامه‌ریزی کلان منابع آب کشور از اهمیت راهبردی و فوق‌العاده‌ای برخوردار است که در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت.
باید توجه داشت که با همین توجیه که تاکنون چندین سد برروی این رودخانه احداث و رمق این رودخانه به اندازه کافی گرفته شده است با انتقال آب از سرشاخه‌ها آیا دیگر جانی برای این رودخانه به اصطلاح پر آب باقی می‌ماند؟
استاندار عزیز دست مریزاد؛ ما مخالف امتیازگیری برای استان نیستیم و از شما حمایت می‌کنیم اما در نظر گرفتن اولویت‌های استان ارجح است؛ وقتی خودروی لوکس اولویت استان می‌شود آب را از خانه می‌برند.
فاطمه زورمند