kayhan.ir

کد خبر: ۵۸۰۸۴
تاریخ انتشار : ۲۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۶

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


 کلاهبرداری ٨٠٠‌ میلیارد تومانی در واردات خودرو
شهروند
این روزنامه درباره تخلف گسترده در واردات خودرو گزارش داد:‌ فروش اقساطی، شرایط ویژه برای خرید، تسهیلات بی‌نظیر برای خرید خودرو خارجی و... جملاتی است که این روزها در صفحات آگهی رسانه‌ها بسیار دیده می‌شود. آگهی‌هایی که در سایه نبود نظارت، گریبان بسیاری از مصرف‌کنندگان را می‌گیرند و هر روز، بر تعداد مال‌باختگان (که به امید خرید خودرو خارجی با شرایط بهتر به شرکت‌های لیزینگ خودرو رو آوردند) می‌افزاید...
میثم رضایی رئیس انجمن صنفی کارفرمایی وارد‌کنندگان خودرو به افشارگری‌های جدیدی در رابطه با تخلفات واردکنندگان خودرو پرداخت. او که خود نیز دستی در واردات دارد، از کلاهبرداری ٨٠٠‌ میلیارد تومانی شرکت‌های لیزینگ خودرو پرده برداشت. هرچند که به گفته او هیچ یک از کلاهبرداران وارد‌کننده خودرو نبوده‌اند اما توانسته‌اند به کمک ثبت شرکتی با سرمایه یک‌میلیون تومانی به کلاهبرداری بپردازند...رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو درحالی ساماندهی بازار عرضه خودروهای وارداتی را ضروری می‌دانست که به گفته او در یک‌سال اخیر ٥‌ هزار شاکی در زمینه خرید خودروهای وارداتی به مراجع قضائی مراجعه کرده‌اند که ارزش پرونده تخلفاتی آنها در مجموع ٢٠٠‌میلیارد تومان بوده است...رضایی در بخش دیگری از سخنان خود از افزودن برخی آپشن‌ها در کشورهای حوزه خلیج‌فارس پرده برداشت و با بیان این‌که این آپشن‌ها اصلی نیست، اظهار کرد: در امارات در منطقه عبیر سوله‌ای است که خودروی مدل پایه و بدون آپشن را ابتدای سوله تحویل می‌دهید و ٢ ساعت بعد انتهای سوله خودرو را به صورت فول‌آپشن تحویل می‌گیرید.این فعال بازار خودرو با بیان این‌که کارگران هندی و بنگالی در این سوله مشغول به کار هستند، خاطرنشان کرد: من خودم دیدم که نشان ایربگ را به صورت داغی روی بدنه خودرو حک می‌کردند و به‌عنوان مثال خودروی دو ایربگ را تبدیل به خودروی هشت ایربگه می‌کردند، درحالی‌که در برخی موارد حتی ٢ ایربک این خودروها نیز کار نمی‌کرد.
واکنش سرد بازار به تصویب برجام
جام جم
جام جم درباره تاثیر تصویب برجام در مجلس بر اقتصاد کشور نوشت: مجلس در حالی روز گذشته به طرح برجام رای مثبت داد و تقریبا زمینه اجرایی شدن آن را فراهم کرد که برخلاف انتظار، بازارهای مختلف واکنش محتاطانه و حتی سردی به تصویب این طرح نشان دادند...هرچند واکنش‌ها در بازار سکه، ارز و بورس مثبت بود، اما مقدار و دامنه کاهش قیمت‌ها طوری بود که شاید از حد نوسانات روزانه فراتر نرود و نتوان نام آن را واکنش به معنای واقعی گذاشت. به عبارت بهتر، بازار ایران واکنش غیراحساسی و عاقلانه‌ای را به تصویب برجام نشان داد. زیرا با توجه به رکود موجود و نظرات کارشناسی، اجرای برجام به تنهایی و در کوتاه‌مدت اثر خاصی بر اقتصاد کشور نخواهد داشت و باید منتظر آینده نشست که در صورت رفع احتمالی تحریم‌ها به‌خصوص در بخش نفتی و بانکی، واکنش روشن‌تری ابراز شود.
بسته‌های اقتصادی دولت کارایی ندارد
تعادل
این روزنامه درباره بسته اقتصادی جدید دولت نوشته است: واقعيت اين است كه اقتصاد ايران مشكلات بسياري دارد؛ حتي برجام هم تصويب شود و همين الان سرمايه‌گذاران خارجي سرمايه‌هاي خود را به ايران بياورند، اقتصاد ايران نمي‌تواند به اين زودي‌ها روي پاي خود بايستد. همان‌طور كه كارشناسان اقتصادي توصيه مي‌كنند كه ناجي اقتصاد ايران سرمايه‌گذاران خارجي نيستند، بلكه اين تغيير رويه‌هاست كه در كناربرداشته شدن موانع تحريم، مي‌تواند حيات دوباره‌يي به اقتصاد ايران ببخشد.رويه‌هايي كه ريشه مشكلات بسياري در قوانين، سياست‌گذاري‌ها و نگرش‌هاست. حتي اگر همين امروز كه بيش از 10 هيات تجاري بعد از توافق وين، براي بررسي و مذاكره به ايران سفر كردند، را در ليست سرمايه‌گذاران قطعي بعد از برداشته شدن تحريم‌ها قرار دهيم، نمي‌توان به‌طور قاطع گفت ظرف 6 ماه ايران گلستان مي‌شود. موضوع فقط سرمايه خارجي نيست؛ سرمايه خارجي مي‌تواند محركي باشد كه به رشد اقتصادي كمك مي‌كند. كار مهم‌تر اتفاقا در سياست‌گذاري‌هاست.بنا به گفته رييس‌جمهور، دولت به زودي بسته جديد خروج از ركود را رونمايي مي‌كند. اين همان بسته‌يي است كه محمدباقر نوبخت رييس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي كشور از آن به عنوان برنامه دولت براي دوران پساتحريم ياد كرده بود. بايد اميدوار باشيم به سرنوشت بسته قبلي خروج از ركود گرفتار نشود. تجربه نشان داده كه بسته‌هاي سياست‌گذاري چندان كارايي در اجرا نداشته‌اند. اما اكنون دولت چاره‌يي جز اجراي بسته‌يي كه تدوين مي‌كند، ندارد. چه آنكه امسال سال سرنوشت‌ساز انتخابات هم هست.
«حرف‌درمانی» روحانی
 برای مدت کوتاهی جواب می‌دهد!
آرمان
آش وعده‌های دولت یازدهم آنچنان شور شده است که صدای حامی سینه‌چاک دولت را هم درآورده است. صادق زیباکلام که تاکنون چشم بسته و با تمام قوا از دولت روحانی دفاع می‌کرد، با انتقاد از وعده‌های اقتصادی روحانی نوشت: لحن رئيس‌جمهور نشانگر اين بود كه او تلاش مي‌كند به مردم اميد دهد. با لحن اميدوارانه و سخنان زيبا مي‌توان مدت كوتاهي مثل يك سال به جامعه اميد بخشيد اما بيش از آن امكانپذير نيست. مردم بيش از حد و اندازه‌اي مشخص حرف‌هاي اميدوار‌كننده و زيبا را نمي‌پذيرند و هيچ تغيير واقعي در وضع زندگي آنها به وجود نخواهد آمد. فرزندان فاقد شغل آنها همچنان بيكار خواهند بود و ساير مشكلات آنها نيز به قوت خود باقي خواهد ماند. اگر من جزو مشاوران رئيس‌جمهور بودم به او توصيه مي‌كردم اگرچه اميد اهميت بسيار زيادي دارد، اما بايد با مردم جدي‌تر و واقع بينانه‌تر صحبت كنيد و مشكلات اساسي اقتصاد را روشن‌تر مطرح كنيد...آقاي روحاني بايد تدريجا به مردم بگويد كه دوران انرژي ارزان قيمت در نفت، گاز يا برق بايد به سر آيد. اساسا هدف واقعي هدفمندکردن یارانه‌ها اين بود كه قيمت‌ها واقعي شوند و قيمت تمام شده برق و گاز از مصرف‌كننده دريافت شود. درست است كه اين تلخ است اما آقاي رئيس‌جمهور بايد رفته رفته به مردم اين سخنان را بيان كند. رئيس‌جمهور ايضا بايد به مردم بگويد كه در هيچ جاي دنيا به 80 ميليون نفر يارانه 45هزار و 500  توماني پرداخت نمي‌كنند، بلكه تنها به افرادي كه درآمد پايين‌تري دارند، به جاي 45هزار و 500 تومان رقم بالاتري پرداخت مي‌كنند و مابقي آن را صرف بيمارستان و آموزش و پرورش و ايجاد اشتغال مي‌كنند. رئيس‌جمهور بايد مسائل واقعي را به مردم بازگو كند.
بازگشت باندهای دلالی قدیمی
 با خروج پتروشیمی از بورس کالا
جهان صنعت
این روزنامه هم درمورد تلاش‌های نعمت‌زاده برای بازگشت رانت به بازار محصولات پتروشیمی نوشت: اگر قرار است دخالت یا برنامه‌ای برای بهبود صنعت پتروشیمی از سوی وزارت صنعت اتخاذ شود، بهتر است در بورس کالا صورت گیرد تا روند بهبود نیز به صورت شفاف قابل رویت باشد. در غیراین صورت نبود شفافیت در بازار غیررسمی خود مشکلات را دوچندان می‌کند...عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تاکید بر اینکه مجلس از خروج معاملات پتروشیمی‌ها از بورس به هیچ عنوان کوتاه نمی‌آید، گفت: پشت این موضوع بحث رانت کلان در میان است و من از اصرار بیش از حد وزیر صنعت بر این موضوع تعجب می‌کنم. نادر قاضی‌پور افزود: اگر مشکل در نحوه معاملات در بورس کالا وجود دارد باید تصحیح شود و با همفکری فعالان صنعت پتروشیمی به دنبال اصلاح آن بود، نه آنکه با استفاده ابزاری از چند مشکل به دنبال رسیدن به مقصود خود یعنی فرار از شفافیت بود. وی اظهار کرد: با یک تصمیم نسنجیده به دلالان قدرت ندهیم. من مطمئنم که فردای اختیاری شدن عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران، همان باندهای قدیمی و دلالان سرشناس بازار پتروشیمی که طی سال‌های اخیر به دلیل عرضه مستمر محصولات در بورس، فعالیت کمرنگی داشته‌اند، دوباره به میدان می‌آیند.