دادستانی تهران مامور جمعآوری شکایات و مستندات فاجعه منا شد
دادستان کل کشور گفت: شکایات خانوادههای جانباختگان و مصدومان فاجعه منا و همچنین گزارشات و مستندات مربوط به این قضیه، توسط شعبهای در دادستانی تهران جمعآوری شده و پیگیریهای حقوقی لازم انجام میشود.
به گزارش تسنیم، حجتالاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی درباره پیگیریهای حقوقی دستگاه قضایی در خصوص احقاق حقوق خانوادههای جانباختگان و مصدومان فاجعه منا اظهار داشت: احقاق حق جانباختگان و مصدومان این فاجعه، وظیفهای است که امروز همه دولتمردان در رابطه با آن مسئولیت دارند. در این ارتباط، جلسات متعددی با قضات دادسرای دیوان عالی کشور، صاحبنظران حقوقی به ویژه حقوق بینالملل و همچنین نشستهای متعددی با مسئولان بخشهای حقوقی ریاستجمهوری، وزارت امور خارجه، سازمان حج و سایر بخشهای حقوقی مرتبط با این قضیه برگزار شده است.
دادستان کل کشور اضافه کرد: در این مسئله یک کار مقدماتی نیاز است و آن دادن وکالت از سوی خانواده قربانیان و مصدومان فاجعه منا به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در جده برای پیگیری حقوقی قضیه به نمایندگی از خانوادههاست که این امر یک امر کاملاً مرسوم و حقوقی است.رئیسی با بیان این که به راحتی نمیتوان از کنار این فاجعه گذشت افزود: در جلسه دیروز قرار شد، شعبهای در دادستانی تهران تمامی شکایات و مستندات مربوط به فاجعه منا را از خانوادههای جانباختگان و مصدومان جمعآوری کند؛ همچنین قرار شده بخشهایی مثل وزارت اطلاعات و سازمان حج از حجاج و افراد مطلع در این رابطه، گزارشات و مستندات را جمعآوری و به دادستانی تهران ارائه کنند.
وی افزود: در ارتباط با پیگیریهای بینالمللی قضیه نیز، وزارت امور خارجه در خط مقدم است ضمن این که مسئله تشکیل کمیته حقیقتیاب همچنان امری ضروری و مورد تاکید ماست. دولت عربستان موظف است مستندات و فیلمهای گرفته شده از این فاجعه را در اختیار ما بگذارد تا ابعاد مختلف این قضیه روشن شود.
رئیسی به نامه خود به دادستان کل عربستان اشاره کرد و گفت: در همان روزهای ابتدایی نامهای برای دادستان کل عربستان نه با این امید که همه ابعاد قضیه مورد بررسی قرار گیرد، نوشتم اما این یک وظیفه حقوقی و سنگین برای دادستان کل عربستان است تا موضوع را دنبال کند. در صورتی که عربستان به احقاق حقوق خانوادههای قربانیان و مصدومان این فاجعه اقدام و قاصرین و مقصرین را به کیفر نرساند، با دادستان کل کشورهای دارای قربانی در این فاجعه، مصمم هستیم، از طریق مجامع بینالمللی به ویژه سازمان ملل متحد موضوع را دنبال کنیم چرا که در این ماجرا، بحث حفظ امنیت و سلامت زائران مطرح بود.
دادستان کل کشور در خصوص آمار قربانیان این فاجعه نیز گفت: آمارها را بیش از پنج هزار نفر اعلام میکنند اما آماری که فعلاً وجود دارد قریب به پنج هزار نفر است و این مسئله شوخی نیست چرا که این مراسمی است که هر ساله تکرار میشود.
درخواست ما از عربستان پیگیری و اطلاع نتیجه است
رئیسی ادامه داد: صلاحیت دادگاههای مختلف در جلسه دیروز از نظر قانونی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفت. مجامع بین المللی در این رابطه مسئولیت دارند و حتماً ما به عنوان دادستانی و وزارت امور خارجه، مجدانه از دستگاه قضایی و دولت عربستان میخواهیم خودشان این قضیه را بررسی کنند و ما در جریان قرار بگیریم.
وی تاکید کرد: در چند روز گذشته نشانههایی از جدیت و رسیدگیهای دولت عربستان را شاهد نبودیم و به عنوان یک مسئول از دولت عربستان میخواهم با جدیت موضوع را پیگیری کند. خونهای این عزیزان امری قابل گذشت نیست و مرور زمان نیز ما را دچار فراموشی نمیکند که از آن بگذریم. جدیت ما در ادامه تشدید خواهد شد و روشن شدن قضیه مورد تاکید ماست. اگر دولت عربستان به این خواسته قانونی، حقوقی، شرعی و انسانی ما توجه نکند بدون هیچ گونه تردید از مجامع بینالمللی، موضوع را دنبال میکنیم.
رئیسی در پاسخ به این سئوال که آیا دادستان کل عربستان به نامه او پاسخی داده است یا خیر افزود: دادستان کل عربستان تا کنون پاسخی نداده است و جدیتی از پیگیری آنها ندیدم.
قشقاوی: ۷۳ مفقود ایرانی فاجعه منا
نه مردهاند نه زندهاند!
حسن قشقاوی معاون وزیر امور خارجه در حاشیه ششمین نشست ناجا با سفرا و کارداران مستقر در تهران و در جمع خبرنگاران به تلاش سازمان حج، وزارت بهداشت، وزارت امور خارجه و سفیر و سرکنسول ایران برای ادامه انتقال ابدان قربانیان فاجعه منا به کشور اشاره کرد و گفت: برخی از این زائران تعیین تکلیف نشدهاند، کاروانها میگویند مراجعه نکردهاند و ما نمیدانیم تکلیف این ۷۳-۷۲ نفر چیست.به گزارش فارس، این مقام ارشد وزارت خارجه تصریح کرد: قطعاً نمیتوانیم بگوییم که اینها مردهاند چرا که جسدی نداریم و نمیتوانیم بگوییم زندهاند چرا که وجود ندارند.
وی گفت: بازداشت این افراد یا این که در بیمارستان مجروح هستند احتمال است و هیچ کدام قطعی نیست مگر وقتی که جنازه یا وجودشان را ببینیم و تأیید کنیم و تا به سرکنسول اعلام نشود مورد قطعی را نمیتوانیم اعلام کنیم.
قشقاوی با اشاره به عمق فاجعه اظهار داشت: واقعیت این است که با توجه به عمق فاجعه در ساعات اولیه و انتقال سریع و غیراستاندارد جنازهها به سردخانهها و مجروحین به بیمارستانها یک سیستم سازمان یافته برای شناسایی وجود نداشت.وی افزود: در سردخانه پاکستانیها ۲ ایرانی شناسایی شدند و این نشان از تلاش مضاعف تیم ایرانی دارد، چرا که ایران تنها کشوری است که به صورت سازمان یافته فعالیت میکند.
معاون وزیر امور خارجه ضمن ابراز همدردی با خانواده جانباختگان گفت: ما میدانیم در خانوادهها چه میگذرد و هم اکنون در مرز امیدواری و ناامیدی هستند، اما طبیعت کار زمان بر است و ما از خانوادهها به دلیل صبوریشان تقدیر میکنیم.
انتقاد رئیس اینترپل تهران از همکاری نکردن عربستان با پلیس کشورهای مختلف
رئيس اینترپل تهران نیز در این نشست، با ابراز امیدواری نسبت به اثربخش بودن چنین نشستهایی برای ارتقای سطح همکاریهای بینالمللی بین پلیس ایران و کشورهای حاضر در این جلسه، به فاجعه منا و کشته شدن هزاران تن از حجاج بیتاله الحرام اشاره کرد و اظهار داشت: ما در سازمان اینترپل تجارب ارزشمندی از همکاریهای پلیسی در برگزاری چنین مراسمی را داریم. مراسمی که در آن تعداد زیادی از اتباع کشورهای مختلف حضور داشته مانند مسابقات ورزشی جهانی یا المپیکها است که در آن کشور، میزبان برای حفظ نظم و امنیت از همکاری و حضور پلیس دیگر کشورها نیز بهره میبرد.
سردار مسعود رضوانی افزود: اما در کمال تاسف مقامات برگزار کننده در مراسم حج از این تجربه بهره نبرده و شاهد وقوع این فاجعه بودیم.
همکاری پلیس تشخیص هویت
برای شناسایی اجساد حادثه منا
جانشین فرمانده ناجا هم در حاشیه این نشست در جمع خبرنگاران اظهار داشت: نیروی انتظامی در حادثه اخیر در سه حوزه ورود حجاج، مجروحین و تشییع پیکر جانباختگان در تهران و سایر شهرستانها اعلام آمادگی کرده است.
سردار اسکندر مومنی افزود: در بحث آزمایشات ژنتیک و شناسایی اجساد جانباختگان، پلیس تشخیص هویت آگاهی ناجا با تمام توان وارد شد و نسبت به شناسایی اجساد توسط روشهای آزمایشگاهی و DNA و تشخیص هویت اقدام کرده و تا شناسایی آخرین جسد اتباع ایرانی به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
آمادگی پلیس ایران برای همکاری
در مراسم حج سالهای آتی
مومنی درخصوص فاجعه منا و شناسایی ابعاد فاجعه نیز گفت: شناسایی ابعاد فاجعه از سوی وزارت خارجه در حال پیگیری است و در صورتی که شرایط مهیا شود حتماً پلیس ایران با همکاری پلیس بینالملل در خصوص شناسایی ابعاد فاجعه قدم برخواهد داشت.وی تأکید کرد: پلیس ایران برای همکاری در مراسم حج سال آتی اعلام آمادگی کرده است.
تشییع پیکر جانباز 70 درصد و خبرنگار
صدا و سیما
گفتنی است، پیکرهای مطهر داود موسوی، جانباز 70 درصد دوران دفاع مقدس و سید حمید میرزاده، خبرنگار برون مرزی صدا و سیما که در حادثه تلخ منا به شهادت رسیدند، دیروز در قطعه 50 گلزار شهدای بهشت زهرا(س) و در جوار شهدای مدافع حرم به خاک سپرده شدند.
داود موسوی، جانباز 70 درصد دوران دفاع مقدس فرمانده یکی از گروهانهای تخریب اردوگاه شهدای تخریب بود که در عملیات فاو در حین پاکسازی میدان مین به دلیل انفجار، هر دو پایش را از دست داد.