kayhan.ir

کد خبر: ۵۷۳۳۰
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۳
با 175 رای مخالف نمایندگان

استیضاح آخوندی رأی نیاورد

طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی بررسی و نمایندگان با 175 رای مخالف استیضاح در برابر 72 رای موافق آخوندی را به دفتر کار خود در وزارت راه و شهرسازی بازگرداندند.


آخوندی سومین وزیر استیضاحی در دولت یازدهم است، پیش از این فرجی‌دانا وزیر علوم و علی‌اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش در مجلس نهم استیضاح شده بودند.
عدم انجام تعهدات زمان اخذ رأی اعتماد از قبیل عدم عمل به تعهد وزیر مبنی بر تأسیس و فعالیت سازمان ایمنی جاده‌ها، بدون اقدام و پاسخ ماندن ایرادات عملکردی و برنامه‌ای مندرج در گزارش ماده 49 کمیسیون عمران، مشکلات حوزه عمومی وزارتخانه از قبیل: عزل و نصب‌های بدون دلیل و حذف نیروهای مؤمن، عدم اعلام موضع شفاف نسبت به موضوع فتنه و سران آن، عدم اجرای احکام قانون برنامه پنجم توسعه، عدم توجه به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، عدم توجه به اجرای قوانین ایثارگران از بندهای طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی بود.
در بخش دیگری از طرح استیضاح بر مشکلات حوزه زمین، مسکن شهری و روستایی از قبیل  ناتوانی وزیر در ساماندهی بازار مسکن و اتمام پروژه‌های مسکن مهر، عدم نظارت جامع بر اجرای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و ورودهای غیرقانونی و خارج از صلاحیت در این حوزه، رها کردن پروژه‌های نیمه‌تمام ساخت ابنیه و ساختمان‌های عمومی در برخی از استان‌های کشور علی‌رغم پیشرفت فیزیکی بالا و نیاز مبرم مردم به آنها مانند بیمارستان‌ها، کتابخانه‌ها و... تاکید شده بود.
موافقان استیضاح چه گفتند؟
موسی‌الرضا ثروتی در جلسه علنی دیروز و در جریان استیضاح وزیر راه و شهرسازی در بیان علت این استیضاح گفت: نمایندگان با اعتراضات مردم در شهرها و روستاها مواجه هستند. مردم به وضعیت نامناسب مسکن، عدم پاسخگویی به مردم و تجمعات اعتراضی فراوان و عدم پرداخت تسهیلات مکمل 5 میلیون تومانی و تأخیر در تحویل واحدها و افزایش مکرر قیمت‌ها، عدم اجرای قول‌های وزیر مبنی بر عدم افزایش قیمت مسکن، فقدان زیرساخت‌ها، مزخرف خواندن مسکن مهر در حالی که یکی از طرح‌های بسیار مفید بوده که مقام معظم رهبری بر آن تأکید کرده‌اند، اعتراض دارند.
نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: مردم از وضعیت راه‌ها و تصادف در نقاط حادثه‌خیز، ترافیک شدید و فوت و مجروحیت کلافه شده‌اند.
اعتراض به بی‌دقتی در توزیع اعتبارات
سید ناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان و عضو کمیسیون اقتصادی در صحن علنی مجلس نیز در موافقت با استیضاح آخوندی وزیر راه و شهرسازی گفت:  یکی از ایرادات اصلی نمایندگان بی‌دقتی در توزیع اعتبارات در استان‌ها و اولویت‌بندی در اجرای پروژه‌ها براساس نظام چانه‌زنی است که متاسفانه در دو سال مدیریت آقای آخوندی به شدت در این وزارتخانه مشاهده شده است.
موسوی لارگانی در ادامه مطرح کرد: چرا باید پروژه‌های حوزه‌های انتخابیه تعدادی از نمایندگان نسبت به بقیه اولویت داده شود.
آخوندی سیاسی‌ترین وزیر کابینه است
حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس نیز در موافقت با استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی با اشاره به دو سؤال قبلی نمایندگان از وی گفت: آقای آخوندی پس از وعده‌های خود در روز رای اعتماد با اختلاف 8 رای وزیر شد که توقع این بود که به وعده‌های خود عمل کند.
وی با یادآوری اینکه وزیر راه در جریان سؤال اول خود اظهار داشته بود که هنوز فرصت کافی در اختیارم گذاشته نشده است و در نتیجه سؤال‌کننده سؤال خود را پس گرفت، افزود: سؤال بعدی را من- رسایی- در سالگرد سؤال اول پرسیدم که البته رئیس کمیسیون عمران چند ماه طرح سؤال من را عقب انداخت.
وی با انتقاد از تلاش برای پوشاندن ضعف‌های مدیریتی با شانتاژهای سیاسی خاطرنشان کرد: آیا اعتراض مردم به مسکن مهر سیاسی است؟ آیا تاکید رهبر انقلاب بر تکمیل پروژه‌های مسکن مهر سیاسی است؟ پس برای اینکه سیاسی نباشیم بیایید مجلس را تعطیل کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خطاب به آخوندی گفت: شما سیاسی‌ترین وزیر کابینه هستید؛ شما که گفته بودید من خود مبدع در مسکن مهر بودم، چطور این طرح بعدا مزخرف شد؟
این استیضاح فریاد بی‌خانمانان را
 دنبال می‌کند
مهدی کوچک‌زاده نماینده مردم تهران نیز در موافقت با استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی گفت: این استیضاح در صدد است فریاد بی‌خانمانان و بیغوله‌نشینان را دنبال کند که از دست ملاکان و زمین‌داران از خدا بی‌خبر به ستوه آمده و در تلاش برای تهیه سرپناهی پولشان را به مسکن مهر برده‌اند.
کوچک‌زاده در همین زمینه گفت: امروز همان شارلاتانیسم رسانه‌ای فریاد کاخ‌نشینان بی‌درد را مبنی بر مزخرف بودن طرح مسکن مهر مرتبا تکرار می‌کنند؛ این استیضاح می‌خواهد منعکس‌کننده فریاد پابرهنگانی باشد که می‌گویند اگر برای آسفالت کردن فضای بین بلوک‌های سیمانی در هشتگرد بودجه نیست پس بودجه‌ها کجا هزینه می‌شود؟
به فراموشی سپردن ایمنی در پرواز هواپیماها
سیدمهدی هاشمی نماینده تهران نیز در جریان استیضاح وزیر راه و در مخالفت با وزیر، گفت: این استیضاح بعد از سه مرحله درخواست نمایندگان و بعد از 2 سال در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.
وی ادامه داد: یکی از خواسته‌های اصلی که ما در جریان رأی اعتماد از وزیر راه داشتیم بحث صنعت هوایی با اولویت ایمنی بود. چرا ما شاهد افزایش تلفات در دوران تصدی‌گری آقای آخوندی در این بخش بودیم. آیا بودجه کم داشتیم. آیا ما شاهد تغییر فاحشی در این بخش بودیم یا عدم به‌کارگیری افراد متخصص و توانمند موجب افزایش حوادث شده است.
رئیس کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: چرا مدیران و کارشناسان مجرب به کار گرفته نشده و افرادی که سابقه و تجربه این کار را ندارند در کار گمارده شدند. چرا علیرغم نظرات کارشناسی و تذکرات سازمان بازرسی این پروازها انجام شده و ما این سقوط‌ها را داشتیم.
پاسخ‌های قبلی من قانع‌کننده بود
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به استیضاح‌کنندگان گفت: من تا امروز 4 بار به نحوی از نمایندگان تأییدیه گرفتم که یک بار آن در هنگام رأی اعتماد و سه بار دیگر نمایندگان از من سؤال کردند که در هر سه بار پاسخ‌های من برای صحن مجلس شورای اسلامی قانع‌کننده بود و به نحوی شما مجدداً به صحبت‌های من اعتماد کردید و امیدوارم که برای بار پنجم نیز صحبت‌های من برای شما قانع‌کننده باشد.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: نکته‌ای را باید متذکر شوم که قاعدتاً استیضاح وقتی به جریان می‌افتد که پاسخ‌های دوره‌های پیشین قانع‌کننده نباشد و من که خوشبختانه تا به حال هیچ بار رأی عدم قناعت را از مجلس شورای اسلامی دریافت نکردم، این استیضاح جای تأمل دارد.
چندین هزار میلیارد تومان
سرمایه‌گذاری کرد‌ه‌ایم
وی با بیان اینکه وزارت راه و شهرسازی جزء اولین وزارتخانه‌هایی است که نسبت به فرمایشات مقام معظم رهبری برنامه عملی، نقشه راه و روش اجرایی تعیین کرده است، افزود: منابع مالی که قرار بود به این وزارتخانه در سال جاری از سوی سازمان مدیریت برای پروژه‌های عمرانی تخصیص یابد 6  هزار میلیارد تومان بود که تاکنون کمتر از 1000 میلیارد تومان پرداخت شده البته ما الان 120 هزار میلیارد تومان قرارداد داریم که با اقداماتی توانسته‌ایم پروژه‌های عمرانی را فعال نگه داریم.
وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: در شرایط اقتصادی فعلی ما توانسته‌ایم چندین هزار میلیارد تومان در پروژه‌های مختلف سرمایه‌گذاری کنیم.
آخوندی با اشاره به سیاست‌های اصلی این وزارتخانه برای تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: تدوین و اجرای برنامه ملی ارتقای بهره‌وری برنامه ملی صادرات و برنامه قطع وابستگی به بودجه نفتی و دولتی مهم‌ترین اقدامات ما برای تحقق اقتصاد مقاومتی بوده است.
وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر ما دارای 67 فرودگاه هستیم که تنها 54 فرودگاه فعال هستند، افزود: همان‌طور که مطلع هستید صنعت هوایی بیشترین آسیب را در دوران تحریم دید به طوری که بیش از 11 سال بود که در صنعت هوایی سرمایه‌گذاری صورت نمی‌گرفت.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: فرودگاه مهرآباد که حدود 10 میلیون مسافر را جابه‌جا می‌کند 40 سال است که تعمیرات اساسی به خود ندیده و عمر ناوگان هواپیمایی ایران نیز به 22 سال رسیده است.
آخوندی تأکید کرد: برای نخستین بار باند 29 راست فرودگاه مهرآباد که 40 سال تعمیر نشده بود مورد بازسازی و تعمیر اساسی قرار گرفت و در نظر داریم باند29 چپ را هم مورد بازسازی قرار دهیم.
وی با تأکید بر اینکه برای نوسازی ناوگان هوایی ایران در حال سرمایه‌گذاری 250 میلیون دلاری هستیم، اظهار داشت: با توجه به شرایط منطقه‌ای میزان ترافیک هوایی کشورمان چندین برابر شد و خوشبختانه با تدابیری که اندیشیدیم هیچ اتفاقی در آسمان کشور رخ نداد که همین موضوع موجب شد تمام کشورهای اروپایی و آسیایی علاقه‌مند شوند برای عبور و مرورهایشان از آسمان ایران استفاده کنند.
خرید 114 هواپیما در دستور کار قرار دارد
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد:‌ همچنین خرید 114 فروند هواپیما بدون واسطه و از عرضه‌کنندگان بین‌المللی در دستور کار قرار دارد تا با اضافه شدن این هواپیماها به ناوگان هوایی ایران، مردم شاهد تغییر و تحول چشمگیر در این عرصه باشند البته این کار نیاز به تأمل دارد.
آخوندی با اشاره به اقدامات این وزارتخانه در حوزه شبکه ریلی اظهار داشت: این دوره رستاخیز مجدد در صنعت ریلی ایران بود، تمامی راه‌های قدیمی که ده‌ها سال بازسازی نشده بودند، الان در دستور کار قرار گرفته‌اند به طوری که هم‌اکنون بیش از 3 هزار کیلومتر در دست بازسازی است.
سال گذشته
 یک ریال بودجه روستایی نداشتیم
آخوندی تصریح کرد: دوستان از من می‌پرسند که شما چقدر روستا را می‌شناسید، من فقط یک جمله در اینجا می‌گویم، من هیچ ادعایی ندارم و خاک پای مردم ایران هستم اما من چهار سال در ابتدای انقلاب عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی بوده‌ام و دوستان جهاد سازندگی مانند آقای جهانگیری، هاشمی، حجتی و زنگنه بودیم و حداقل چهار سال فقط مسئول کار جهاد سازندگی بودیم و پس از آن من 6 سال رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بودم که تنها کار ما توجه به روستا بود.
وی ادامه داد: در سال گذشته علی‌رغم آنکه یک ریال بودجه روستایی نداشتیم 3هزار و 500 کیلومتر راه روستایی ایجاد شد و در همین دوره 6هزار و 500 کیلومتر راه روستایی ایجاد شد که در هفته دولت امسال راه‌های روستایی را افتتاح کردیم.
آخوندی خاطرنشان کرد:‌ به هر دلیلی می‌خواهید استیضاح کنید حق قانونی شماست اما خواهش می‌کنم که انصاف را رعایت کنید و باید با انصاف رفتار کنید و نکته‌ای که من باید بگویم آن است که در زمینه اقتصاد مقاومتی، بحث ترانزیت در ریل و دریا و زمین و هوا رشد اساسی داشته است.
خودم را نسبت به مسکن مهر
 متعهد می‌دانم
آخوندی در بخش دیگری از سخنانش در رابطه با حوزه مسکن مهر اظهار داشت: من تاکنون سه بار در مجلس درباره مسکن مهر صحبت کردم و در صدا و سیما نیز در این باره صحبت کرده‌ام و از ابتدا خودم را متعهد به تمام قراردادها دانسته و می‌دانم و اکنون نیز متعهدم که تک‌تک واحدها را به اتمام برسانم و هیچ‌گاه از این تعهد سرپیچی نکردم.
وی ادامه داد: این تعهد نه تنها در واحدهای مسکونی بلکه در مسائلی که به وزارتخانه ما مربوط نبوده نیز است و برای ماه مهر امسال 151واحد مدرسه را افتتاح کردیم که افرادی که ساکن مسکن مهر هستند مشکل مدرسه و مسجد نداشته باشند و غیرممکن است که یک واحد را بدون تاسیسات زیربنایی تحویل کسی بدهیم چرا که خودم را جانشین کسی می‌دانم که می‌خواهد در آن مسکن مهر زندگی کند، بنابراین خدمات زیربنایی و روبنایی آن تامین می‌شود.
تحویل 500 هزار واحد مسکن مهر
 در دولت یازدهم
در ادامه منصور آرامی نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی در سخنانی با عنوان مخالف استیضاح وزیر راه و شهرسازی با اشاره به گزارش شورای هماهنگی دستگاه‌های کشور در تاریخ 5 اسفند 91 یعنی در دولت گذشته به احمدی‌نژاد رئیس جمهور وقت، گفت: طبق این گزارش طرح مسکن مهر دارای نقاط ضعف حائز اهمیتی است، مشکلات مسکن مهر از قبل بوده و بار مالی ایجاد شده بسیار قابل توجهی به وجود آورده که تأمین این بار مالی نیازمند اخذ تدابیر اساسی است، این گزارش نشان می‌دهد که پروژه مسکن مهر با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. وی همچنین گفت: امروز کار جهادی در حوزه مسکن مهر انجام شده است که 500 هزار واحد در این دولت تحویل مردم شده است.
محمدرضا باهنر نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در مخالفت با استیضاح عباس آخوندی وزیر مسکن و شهرسازی گفت: آخوندی مدبر، پرکار و استراتژیست بوده و  وزیر راه، وزارتخانه را با 150 هزار میلیارد تومان پروژه نیمه‌تمام تحویل گرفته است.
باهنر در ادامه گفت: اگر پروژه مسکن مهر با تدبیر و محاسبه‌ای دقیق‌تر و پیش‌بینی‌های نزدیک‌تر به واقعیت اجرا می‌شد، این مشکلات پیش نمی‌آمد.
آخوندی به ساختمان نقره‌ای آفریقا بازگشت
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز پس از بررسی طرح استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و استماع صحبت‌های موافقان استیضاح وزیر راه و شهرسازی، مجدداً به وی اعتماد کردند.
وکلای ملت با  72 رأی موافق، 175 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از 252 رأی  مأخوذه، مجدداً به وی اعتماد کردند.