kayhan.ir

کد خبر: ۵۶۳۶۰
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۸
روحانی در نیویورک:

مشکلات ایران و آمریکا با دست دادن حل نمی‌شود

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست‌جمهوری، حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان در دیدار مدیران و مجریان ارشد رسانه‌های آمریکایی و بین‌المللی با اشاره به موضوع توافق هسته‌ای ایران با گروه 1+5 اظهارداشت: سال گذشته بحث بر سر این بود که آیا این مذاکرات به نتیجه می‌رسد یا خیر؟ اما اکنون سوال این است که آیا این توافق بخوبی اجرایی خواهد شد و آیا می تواند زمینه ای برای توافقات بهتر و حل اختلافات در خصوص مسایل دیگر باشد؟

وی در ادامه این نشست و در پاسخ به پرسشی درباره امکان مبادله زندانیان آمریکایی و ایرانی و از جمله خبرنگار واشنگتن پست، افزود : من با کلمه مبادله و تبادل موافق نیستم و معتقدم باید هر دو دولت بر مبنای قانون به تسریع در امور قضایی، تسهیل در امور کنسولی و در نهایت آزادی سریعتر آنها کمک کنند. البته موضوع زندانیان در ایران در اختیار قوه قضائیه است و قویه مجریه دخالت مستقیمی در این زمینه نمی‌تواند انجام دهد. در عین حال رئیس‌جمهوری به عنوان مجری قانون اساسی می تواند موضوع را پیگیری کند و اگر لازم بود تذکرات لازم را بدهد. برای من مهم است که این افراد اگر راهی وجود دارد زودتر آزاد شوند.
مبارزه با تروریسم بی تردید اولویت اول سوریه است
از  روحانی سوال شد ایران با رژیم اسد پیوند دارد، آیا میان ایران و آمریکا در ارتباط با سوریه هماهنگی صورت گرفته است و به طور نمونه آیا وزیران خارجه دو کشور صحبت و هماهنگی داشته اند؟
وی پاسخ داد: امروز نگرانی اصلی آوارگی مردم سوریه،  تخریب آن کشور توسط گروههای تروریستی و کشته شدن مردم بیگناه سوریه به دست تروریست ها است. مبارزه با تروریسم بی تردید اولویت اول سوریه است. ثبات بدون دمکراسی ممکن نیست و از طرف دیگر نمی‌توان وسط میدان تروریسم و جنگ از دمکراسی گفت و صندوق رای گذاشت.
مردم ایران از سیاستهای دولت آمریکا
در قبال خود ناراحتند
روحانی همچنین در جواب سوالی درباره مخالفت آمریکا با حضور ایران در مذاکرات مربوط به سوریه و اینکه به نظر می رسد اکنون در این موضع خود تجدید نظر کرده اند، ابراز داشت : آمریکایی ها اگر قبلا با حضور ایران مخالف بودند خطا و اشتباه بوده است. ایران چه کسی بخواهد و چه نخواهد به عنوان کشور قدرتمند و تاثیر‌گذار در منطقه حضور تعیین کننده دارد و این واقعیت است.
وی افزود: همه کشورهایی که می توانند نقش مثبتی در زمینه سوریه ایفا کنند باید به صحنه بیایند. اما اینکه آیا ایران و آمریکا در این زمینه مذاکره می کنند و یا نه، قبلا گفته شده که عمل کامل به توافق هسته ای یک آزمایش بزرگ برای اعتماد است. توافق در آمریکا به مرحله اجرا نزدیک شده و در ایران هم همینطور، تحریم ها باید به طور کامل برداشته شوند تا مردم ایران احساس کنند که مذاکره ثمربخش است. بعد از آن ممکن است بتوان راجع به موضوعات دیگر هم دو کشور وارد گفت و گو شوند.
هدف دولت کاستن خصومت ها است
رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد : ممکن است برخی فکر کنند اکنون راه روابط ایران و آمریکا هموار شده و برخی هم فکر کنند این دو کشور نمی توانند هرگز با هم رابطه داشته باشند. یا برخی فکر کنند اگر دو نفر با هم دست دهند دیگرهمه چیز تمام می شود. خوشبینی و بدبینی صرف نفعی ندارد. البته باید واقع بین بود و به منافع مشترک و آینده نگاه کرد. بین ایران و آمریکا اختلافات و خصومت های زیادی بوده و مردم ایران از سیاستهای دولت آمریکا در قبال خود و منطقه ناراحتند.
وی اظهارداشت: در جریان انتخابات هم گفتم که هدف دولت من کاستن از خصومت ها و سطح تنش ها است و در این زمینه همه باید تلاش کنیم.
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی درباره شعار مرگ برآمریکا در ایران گفت: مردم ایران با مردم آمریکا دشمن نیستند. مردم ایران از سیاستهای آمریکا ناراضی هستند و این شعار مخالفت با سیاستهای آمریکا  بویژه در خاورمیانه است. باید این فضا عوض شود. ادامه حرکت در مسیر تخاصم بی نتیجه است.
مشکلات ایران و آمریکا با دست دادن حل نمی‌شود
روحانی در خصوص تکرار سوال ملاقات احتمالی با اوباما اظهار داشت : به جای ملاقات و دست دادن ، باید بیشتر دنبال این باشیم که چگونه مسایل را برای آینده حل و فصل کنیم و راه حل بیابیم. بین بنده و آقای اوباما گاهی نامه رد و بدل می شود و این انتقال پیام ها عادی است. اما مساله مهمتر این است که باید به آینده بیاندیشیم و ببینیم چگونه باید موانع را برداریم. قطعا این کار یک شبه حل نمی شود و نیازمند زمان و تدبیر و اقدامات سازنده هستیم.
رئیس‌جمهور افزود:  البته روزی تصور نمی‌شد که وزیران خارجه ایران و آمریکا دور یک میزبنشینند و حرف بزنند. اما اینکه گفته شود چه روزی می‌توانیم بگوییم که اختلافات اصلی و ریشه‌دار میان ایران و آمریکا حل و فصل می‌شود، پیش‌بینی‌اش سخت است. ما فکر می‌کنیم در این دو سال قدم هایی به جلو برداشته‌ایم اما هنوز فاصله ها زیاد هست.
روحانی خاطر نشان کرد : مشکلات ایران و آمریکا با دست دادن حل نمی شود؛ نگرش ها و عملکردها باید عوض شود. مهم است که افکار عمومی دو طرف این مساله را مردم قبول کنند که منافع مشترک چگونه حاصل می شود. آیا فاصله داشتن یا کوتاه کردن فاصله ها به نفع دو طرف است؟
ایران با دخالت نظامی عربستان در یمن
کاملا مخالف است
وی درباره فعالیتهای نظامی روسیه در سوریه نیز گفت: روابط ما با روسیه نزدیک است و رایزنی داریم اما ائتلافی نداریم. ما در عین حال مشورت و تبادل اطلاعات داریم و نسبت به آینده سوریه هم در سطوح مختلف با هم مذاکره می‌کنیم.
روحانی درباره روابط ایران و عربستان ابراز داشت : ایران با دخالت نظامی و حملات عربستان به مردم یمن کاملا مخالف است، چرا که موضوع یمن موضوعی داخلی است.
رئیس‌جمهور ادامه داد : در عین حال اگر در شرایطی ببینیم که می توانیم با عربستان گفت و گوی مفید داشته باشیم، مانع نخواهیم شد. در سطوحی مذاکراتی داشته ایم و سفیر و روابط دیپلماتیک هم داریم. حل این مسایل به نفع منطقه و دو کشور خواهد بود.
اکثریت بزرگی از مردم ایران  موافق برجام هستند
روحانی در پاسخ به سوالی درباره اقتصاد ایران و حضور سرمایه گذاران خارجی ابراز د اشت : بعد از توافق شرایط برای حضور سرمایه گذاران مناسبت‌تر شده است. امروز شرکتهای مختلف اروپایی و آسیایی برای سرمایه گذاری به ایران می آیند و از طرف ایران مانعی هم برای صاحبان سرمایه و فناوری و شرکتهای آمریکایی نیست که در اقتصاد ایران حضور رقابتی و شفاف داشته باشند.
رئیس‌جمهور در جواب سوالی درباره انتظار ایران از برجام تاکید کرد :مخالفت ها و موافقت‌ها در ایران و آمریکا طبیعی است. در ایران اکثریت بزرگی از مردم موافقند و اقلیتی هم مخالفند. مهم این است که برجام باید تا قبل از پایان سال 2015 اجرایی شود و از نظر ما حتی می‌شود در نوامبر هم اجرایی شود. تا آن زمان، خیلی فاصله نداریم.
نشست با مدیران شرکتهای تجاری،
 اقتصادی و صنعتی آمریکا
حجت الاسلام حسن روحانی در نشست با مدیران شرکتهای تجاری، اقتصادی و صنعتی آمریکا به مذاکرات گسترده شرکتهای بزرگ اروپایی و آسیایی با ایران اشاره و گفت: فضای پساتحریم، شرایط جدید اقتصادی و سیاسی را فراهم کرده که شرکتهای بزرگ تجاری، اقتصادی و صنعتی باید از آن استفاده کنند.
وی با اشاره به برخی موانع احتمالی برای سرمایه گذاری و حضور شرکتهای آمریکایی در ایران افزود: تردیدی نیست که این موانع و مخالفت ها پایدار نخواهد ماند.
روحانی تصریح کرد: فضای جدیدی در ایران در عرصه های فناوری های نوین، صنایع هواپیمایی و کشاورزی ایجاد شده است. ما برنامه های آینده خود را شفاف با دنیا در میان می گذاریم و در این میان یکی از راه های کاستن از فاصله میان ایران و آمریکا، همکاریهای اقتصادی است.
گفتنی است حجت الاسلام حسن روحانی  در دیدارهای جداگانه ای در نیویورک با دیلما روسف رئیس‌ جمهور برزیل و استفان لوفون نخست وزیر سوئد دیدار و گفت و گو کرد .