kayhan.ir

کد خبر: ۵۵۶۴۱
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۸:۵۵
روحانی:

توافق زمینه رشد تحقیق و توسعه هسته‌ای را سریع‌تر می‌کند!

رئیس‌جمهور گفت: در این توافق ما زمینه برای حرکت و رشد سریعتر در مسیر تحقیق و توسعه و دانش جدید در زمینه هسته‌ای صلح‌آمیز را به دست آوردیم.


حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان در نخستین گردهمایی مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه سلامت که  روز گذشته در سالن اجلاس سران برگزار شد، اظهار داشت: ما در این مذاکرات 23 ماهه یکی از اصولی که حاضر نشدیم از آن دست برداریم عقب‌نشینی در مسیر توسعه، علم و دانش و پیشرفت در زمینه دانش صلح‌آمیز هسته‌ای بود که این دانش صلح‌آمیز بخشی از آن شامل پزشکی هسته‌ای نیز می‌شد.
وی افزود: آنها می‌گفتند آب سنگین باید تولیدش متوقف شود هم رآکتور و هم آب سنگین؛ بارها بحث و مذاکره شد و در نهایت هم آب سنگین و هم رآکتور 40 مگاواتی در اراک و هم اینکه نوع رآکتور آب سنگین باشد و هم اینکه این رآکتور باید توسط خودشان پیشرفته‌تر شود را پذیرفتند؛ بنابراین ایران با دو کشور از گروه 1+5 این رآکتور را مدرنیزه می‌کند و ما این‌ها را در ضمن مذاکرات طولانی بدست آوردیم.
روحانی با بیان اینکه مذاکرات دانش‌بنیان بوداظهار داشت: دانشمندان بزرگ حقوق بین‌الملل و سیاست بین‌الملل و اقتصادی در کنار دانشمندان هسته‌ای دست به دست هم دادند، تا ما به این نقطه برسیم.
وی خاطرنشان کرد: ماه‌ها بحث کردیم و می‌گفتند غنی‌سازی در ایران باشد و سانتریفیوژ از نوع IR1، IR2،IR4 تا IR6 باشد، سانتریفیوژ هم باشد  اما IR8 که جدید بود را کنار بگذارید، جزو دستاوردهای دولت یازدهم بود و ما نمی‌توانستیم از این دستاورد مهم دولت صرف‌نظر کنیم.
روحانی ادامه داد: امروز در توافق برجام و بعد از اجرای توافق در اولین روز اجرای توافق یکی از اقداماتی که ایران انجام خواهد داد تزریق گاز یو‌سی‌اف به IR8 خواهد بود و این ایستادگی برای ادامه مسیر تحقیق و توسعه بود تا آینده ما متوقف نشود و ما بتوانیم راه را ادامه دهیم.
وی خاطرنشان کرد: روزی می‌گفتند فردو را به طور کامل ببندید چرا که زیر کوه است و از ما می‌پرسیدند برای چه آن ‌را زیر کوه بردید اما ما می‌گفتیم از خودتان بپرسید و ما کاری نکردیم.
روحانی ادامه داد: وقتی شما می‌گویید روی میز چیزهایی داریم، ما ناچاریم زیر کوه برویم تا روی میز شما بی‌تاثیر شود بنابراین شما ما را تهدید کردید و ما در عمق کوه سایت برای غنی‌سازی ایجاد کردیم.
وی  تصریح کرد: ماه‌ها گذشت چرا که آنها می‌گفتند فردو غیرقابل قبول است و باید بسته شود اما در نهایت پذیرفتند که نیمی از فردو که به قول آنان یک بال از فردو فعال و یک نیم دیگر جمع‌آوری شود، گفتیم حرفی نیست به شرط آنکه آن بال دیگر به مرکز تحقیقات در زمینه‌هایی که ما هنوز تخصص لازم در آن را مانند ایزوتوپ‌های پایدار را نداریم تبدیل شود و این را در نهایت قبول کردند.
روحانی خاطرنشان کرد: شما می‌دانید بخشی از این فردو به مرکزی آماده به غنی‌سازی با بیش از 1000 سانتریفیوژ و بخشی از فردو به عنوان مرکز تحقیقات جدید در زمینه هسته‌ای باقی می‌ماند.
وی ادامه داد: این بیست و چند ماه مذاکره در برابر 6 قدرت جهانی و در نتیجه دستیابی به توفیق مورد نظر برای این بود که ما در بخش تحقیقات و تکمیل مسیر تحقیقاتی خود بتوانیم رآکتور اراک را تکمیل کرده و مدرن‌تر از گذشته کنیم و بتوانیم سانتریفیوژهای جدید را ادامه دهیم تا بتوانیم در مسیر  به صنعتی رسیدن بتوانیم در بخشی از فردو مراکز تحقیقاتی جدی در زمینه‌هایی ایجاد کنیم که هنوز ما به آنها ورود پیدا کنیم. روحانی در ادامه گفت: مذاکرات هسته‌ای تنها نگه داشتن دستاوردهای گذشته نیست، کمتر برای مردم در این زمینه توضیح داده شده است. در این توافق ما زمینه برای حرکت و رشد سریعتر در مسیر تحقیق و توسعه و دانش جدید در زمینه هسته‌ای صلح‌آمیز را به دست آوردیم.
رئیس جمهور اظهار داشت: البته قطعنامه‌های غلط گذشته را هم ملغی کردیم و تحریم‌ها را هم همزمان برخواهیم داشت، البته فضای جدید هم برای کشور، علم، تجارت و صادرات باز خواهد شد. ما امروز باید در فضای پساتحریم جهان را ببینیم و برای آن برنامه‌ریزی کنیم.
وی با اشاره به مذاکرات اقتصادی با دیگر کشورها گفت: در تمام مذاکرات ما با کشورهای اروپایی و غیر اروپایی که به تهران آمدند،‌ به آنان گفتیم اگر می‌خواهید به ایران بیایید باید با سرمایه و تکنولوژی نو وارد این سرزمین شوید.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه نمی‌شود علم و فناوری را از صفر شروع کرد،‌ ابراز داشت: در همین موضوع هسته‌ای اگر می‌خواستیم از صفر شروع کنیم خیلی عقب بودیم. از لحاظ علمی می‌دانستیم کیک زرد قابل تبدیل به UF4 و UF6 است، می‌دانستیم اگر ما بخواهیم یک UCF در اصفهان درست کنیم که کیک زرد ما را تبدیل به UF4 و UF6 کند، سال‌ها طول می‌کشد.
به گزارش فارس؛ رئیس‌جمهور ادامه داد: ما از وسط راه آمدیم و از صفر شروع نکردیم. اشکالی ندارد. در بسیاری از علوم و دانش از نقطه میانی شروع کنیم. مهندسی معکوس در قدم‌های اولیه تا رسیدن به طراحی نو اشکالی ندارد ما باید زمان را کوتاه کنیم. ما اگر می‌خواستیم برای ساخت هواپیمای جنگنده از صفر شروع کنیم، نمی‌شد. ما از هواپیمای دیگری مهندسی معکوس کردیم و به تدریج توانستیم به ساخت یک هواپیما برسیم.
وی در پایان با تأکید بر این موضوع که دولت با همه توان پشت شرکت‌های دانش بنیان قرار می‌گیرد،‌ تاکید کرد : این شرکت‌ها راه درست برای جذب اندیشمندان و جوانان دانشجوی ما است و بهترین راه برای اشتغال جوانان دانشگاهی ما است.