کد خبر: ۵۱۶۰۲
تاریخ انتشار : ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۷
ابتکار در ژست نجات‌دهنده ۲ محیط‌بان منتظر اعدام

صدای بی‌بی سی هم از مجوز فروشی شکار پلنگ و خرس ایرانی در آمد!

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در سفر استانی به کهکیلویه و بویراحمد گفت: تلاش برای آزادی دو محیط‌بان در معرض اعدام توسط این سازمان همچنان ادامه دارد.

سرویس اجتماعی -

معصومه ابتکار گفت: برای محیط‌بانان دربند در زندان پیگیر حقوقی کارها هستیم. از بین 8 محیط‌بانی که در ابتدای کار و در سال 92 در معرض اعدام بودند اکنون 6 محیط‌بان بطور کامل آزاد شدند. دو محیط‌بان دیگر هستند که مشکلات آن‌ها در حال رفع شدن است.
وی بیان کرد: با همکاری خانواده‌ها و اولیای دم و پی‌گیری‌هایی که هست امیدواریم مشکل حل شود و با آموزش‌هایی که برای محیط‌بانان پیش‌بینی کردیم و با تأکیداتی که روی «شکار غیرمجاز» و ممانعت از آن داریم، امیدواریم که دیگر از این مشکلات ایجاد نشود.
ابتکار خاطرنشان کرد: محیط‌بانان ما ضابط قوه قضاییه بوده و تابع قوانین و مقرارت هستند که باید جلوی شکار غیرمجاز و تعرض‌ها را بگیرند و خوشبختانه دولت سختی کار محیط‌بانان را ماه گذشته تصویب کرده و اکنون مراحل اجرایی شدن سختی کار و سه هزار امتیاز محیط‌بانان را انجام می‌دهیم.
گفتنی است رئیس سازمان محیط زیست در حالی از تلاش خود برای نجات دو محیط‌بان که به علت قتل شکارچیان به اعدام محکوم شده‌اند، سخن می‌گوید که پیش از این 113 محیط بان در مسیر اجرای قانون به شهادت رسیده‌اند.
با این حال اطلاعات و اسناد بسیاری از «مجوز فروشی» رسمی سازمان محیط زیست به اتباع خارجی و کسب درآمد از مسیر شکار گونه‌های در معرض خطر و حتی حفاظت شده ایرانی منتشر شده است. به این ترتیب از یک طرف محیط بانان صادق سازمان در مسیر درگیری با «باند شکار» در ایران هزینه می‌دهند و از طرف دیگر سازمان محیط زیست رسما ایران را تبدیل به «شکارگاهی بزرگ» کرده است!
مجوز فروشی سازمان محیط زیست در کشورهای اروپایی و آمریکایی به حدی فاش صورت می‌گیرد که شبکه بی‌بی سی در آخرین گزارش خود گفت: «کشورهای درحال توسعه مختلفی در جهان، محل حضور شکارچیان قانونی و غیرقانونی خارجی هستند از جمله ایران! سال گذشته در ایران بیش از 500 مجوز شکار برای شکارچیان خارجی صادر شده است که بعضی بیش از بیست هزار دلار برای گرفتن این مجوزها پول پرداخته اند.»
این شبکه انگلیسی در ادامه بازارگرمی برای بازار مجوزفروشی رسمی ابتکار و همکاران می‌گوید: «موضوع شکار زیرمیزی عجیب نیست! کافی است با یکی از سایت‌ها تماس بگیرید و برای شکار پلنگ ایرانی معامله کنید!»
اشاره بی‌بی سی به لیست آژانس‌های شکار خارجی است که مدعی‌اند با مجوز رسمی از سازمان محیط زیست گونه‌های درمعرض خطر و حتی حفاظت شده ایرانی را در لیست شکار دارند. به فهرستی محدود از نام آژانس‌های شکار مذکور و قیمت مجوز‌های شکار صادر شده به‌عنوان «مشت نمونه خروار» جهت روشن شدن ادعاهای معصومه ابتکار در سال گذشته که به کل شکار در ایران ممنوع بود توجه کنید:
1- جاسمین سافاری: در لیست مفصل  و طولانی آژانس جاسمین گونه‌های در معرض خطری همچون قوچ لارستان تا 4800 یورو بسته به سایز حیوان برای شکار عرضه می‌شود. جاسمین سافاری، خرس وحشی را 900 یورو، خرس قهوه‌ای 6500 یورو و گرگ ایرانی را 1000 یورو قیمت‌گذاری کرده است. هزینه هر روز اقامت به قصد شکار در ایران، در جاسمین، 850 یورو تعیین شده که دریافت مجوز شکار نیز جزئی از خدمات آن به حساب می‌آید. آلبوم شکار آژانس مذکور سرشار از تصاویر شکارچیان خارجی در شکارگاهی بزرگ به نام «ایران» است که با تصاویر لاشه‌های متنوع گونه‌های درمعرض خطر حیات‌وحش بی‌صاحب ایران تزئین شده است.
2- ایران سافاری: این آژانس که متعلق به دیوید لیلین از مرتبطین قدیمی سازمان محیط‌زیست است، خود را «شماره یک» شکار در ایران معرفی می‌کند و به علت افزایش حساسیت ایرانیان مقیم آمریکا بر فعالیت‌های وی از اعلام قیمت‌ها در تارنمای خود خودداری کرده است.
3- استاکر گروپ: یک آژانس شکار روسی است و عکس‌های هولناکی از شکار در ایران در تارنمای آن به چشم می‌خورد. در لیست گونه‌های قابل شکار این آژانس در ایران گونه‌های در معرض خطر انقراضی همچون قوچ لارستان، قوچ اوریال، قوچ قرمز، گراز وحشی  اوراسیا که در اروپا و شمال آفریقا نسلش منقرض شده و مواردی همچون قوچ ارمنستان، قوچ اصفهان، بز کوهی کویری، آهو و... به چشم می‌خورد. گفتنی است اغلب گونه‌های ذکرشده، در سال‌های اخیر به علت بروز خشکسالی‌های بادوام، توسط خود سازمان در معرض خطر اعلام شده‌اند.
4- کنسرسیوم شکار برتر: این دفتر خدمات شکار نشان 4 ستاره از شکارچیان آمریکایی دریافت کرده و علاوه بر گونه‌های درمعرض خطر اشاره شده در لیست شکار استاکر گروپ، سرویس ویژه‌ای نیز به شکارچیان خارجی متقاضی شکار در ایران می‌دهد. در لیست «جواز ویژه شکار» این آژانس، پلنگ آسیایی! گوزن زرد ایرانی، مارال (گوزن) و خرس قهوه‌ای ایرانی نیز دیده می‌شود!
5- آژانس سی‌اند اس فارل: یک آژانس خدمات شکار اسکاتلندی است که در لیست سرویس‌های ارائه شده به متقاضیان همچون سایر آژانس‌های شکار به وضوح ذکر شده که ارائه همه خدمات از جمله ترانسفر فرودگاهی، هتلینگ و کسب مجوزهای شکار و راهنما و اتومبیل را عهده‌دار است.
6- چاینا هانت: در تارنمای این آژانس شکار در ایران، ذکر شده که براساس «مقررات دولتی»، شکار در ایران در قالب تور 3 روزه ارائه می‌شود و اقامت اضافه به ازای هر روز هزینه‌ای معادل 750 دلار در پی خواهد داشت.
دلارهای شکار در جیب...؟!
با اسناد غیرقابل انکار موجود آیا جایی برای خوش‌بینی به ادعاهای معصومه ابتکار درباره عدم صدور مجوز شکار تورهای خارجی در سال 93 و صادر نشدن هرگونه پروانه شکار گونه‌های در معرض خطر انقراض باقی می‌ماند؟ حتی به فرض صدور یک پروانه شکار قوچ لارستان، قوچ اوریال و خرس قهوه‌ای برای آژانس‌های مذکور، چه سرنوشتی در انتظار سازمان محیط‌زیست ایران در شکل جدید و خطرناک‌ «اداره شکاربانی ایران» است؟«پول کثیف» حاصل از مجوزفروشی قابل بررسی مذکور، به فرض صحت ادعاهای آژانس‌های شکار، کجا خرج شده و براساس کدام مجوز ملی هزینه شده است؟ حقیقت این است که تخمین تعداد پروانه‌های شکار صادر شده توسط سازمان محیط‌زیست در طول 2 سال گذشته با توجه به حجم بسیار بالای تصاویر به روز و جدید یادگاری شکارچیان تورهای مذکور با لاشه حیات‌وحش در حال انقراض ایرانی چندان دشوار نیست. بی‌بی سی مدعی است دست کم 500 مجوز شکار برای خارجی‌ها به صورت رسمی صادر شده که البته باید به این تعداد، مجوزهای صادر شده براساس آیین نامه «شکار ویژه» اختصاصی دیپلمات‌های خارجی را نیز اضافه کرد!