گزارش خبری تحلیلی کیهان
توافق در چارچوب سند لوزان باخت است
شواهد و قرائن نشان میدهد آمریکایی ها به دنبال تحقق اهداف خود در چارچوب سند لوزان هستند و اگر آن اهداف -که در فکت شیت آمریکا- منعکس شد، محقق شود آمریکا برنده این چالش طولانی خواهد بود.
در حالی که مذاکرات به مراحل سخت و نفس گیر خود رسیده و هنوز روشن نیست سرنوشت این رایزنیهای فشرده چه خواهد شد، گمانهزنیهای مختلفی در این خصوص صورت میگیرد. برخی منابع (تا لحظه تنظیم این گزارش، شامگاه دیشب) از قریبالوقوع بودن توافق میگویند و برخی دیگر با استناد به مسائل حل نشده باقیمانده، توافق را در پایان آخرین ضرب الاجل تعیین شده دور از دسترس دانسته و معتقدند باید زمان بیشتری صرف کرد. آنچه مسلم است و برخی افراد نزدیک به میز مذاکره نیز بر آن تاکید کرده اند، اینک مباحث از حیث فنی به نوعی پایان یافته تلقی می شود و تصمیمات باید در سطح سیاسی گرفته شود. برای نمونه دل بستگی استراتژیک آمریکاییها به تحریمها علیه جمهوری اسلامی چیزی نیست که با ساعت ها و روزها و بلکه هفتهها و ماهها مذاکره بتوان آن را حل کرد.
آما آنچه در این میان قابل توجه است آن که در صورت حصول توافق، چگونه باید آن را سنجید و ملاک و معیار توافق خوب و بد چیست. متاسفانه تاکنون سند روشن و دقیقی از سوی تیم مذاکره کننده ایران به عنوان پارامترهای یک توافق خوب منتشر نشده است اما با این حال قضاوت در این زمینه ناممکن نیست چرا که تعریف آمریکا از توافق خوب تقریباً روشن بوده و لذا روی دیگر این سکه را می توان توافق خوب برای ایران دانست.
شواهد و قرائن بخوبی نشان می دهد آمریکاییها به دنبال تحقق اهداف خود در چارچوب سند لوزان هستند و اگر آن اهداف -که در فکت شیت آمریکا- منعکس شد، محقق شود آمریکا برنده این چالش طولانی خواهد بود. چکیده این اهداف را میتوان در این چند جمله خلاصه کرد؛ با اعمال محدودیتهای بیسابقه، صنعت هسته ای ایران به صنعتی نمایشی تبدیل شود، زیر ساخت تحریمها علیه ایران حفظ شده و توانایی دفاعی ایران نیز تحت نظارت و کنترل درآید. با این تفاسیر رسیدن به توافقی که سنگ بنای آن تفاهم و سند لوزان باشد، چیزی جز باخت برای ما نخواهد بود و نباید اجازه داد آمریکاییها چنین توافقی را مقابل ایران گذاشته و از دستیابی به توافقی عادلانه شانه خالی کنند. خبرهای رسیده از وین و رسانه های منطقه ای و بین المللی در این خصوص ضد و نقیض و بسیار متنوع است.
شرط تحمیلی توافق!
روزنامه فرامنطقهای الحیات در گزارشی به نقل از منبع آگاه فاش کرد که برخی اعضای 1+5 خواستار ضمانت عدم حمایت ایران از حزبالله و حماس و دیگر گروههای مقاومت در منطقه هستند.
دیروز(یکشنبه) در ادامه مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در وین، معاونان وزیر خارجه ایران با معاون وزیر خارجه آمریکا و دستیار ویژه باراک اوباما دیدار کردند.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان نیز روز گذشته (یکشنبه) با «ولادیمیر وروکونوف» نماینده روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین دیدار کرد.
براساس گزارش اسپوتنیک، مذاکرات هستهای و شانس دستیابی به توافق نهایی محور گفتوگو میان وزیر خارجه کشورمان با دیپلمات ارشد روس بوده است.
این دیدار در شرایطی برگزار میشود که هشتمین دور از مذاکرات میان ایران و 1+5 برای رسیدن به توافق هسته ای از اواخر خرداد ماه در سطح کارشناسان آغاز شد و با اضافه شدن وزرای خارجه این مذاکرات همچنان ادامه دارد.
به گزارش فارس، روزنامه فرامنطقهای«الحیات» در گزارشی به نقل از منابع آگاه فاش کرد که برخی اعضای 1+5 خواستار ضمانت های سیاسی و امنیتی عدم حمایت ایران از حزبالله و حماس و دیگر گروه های مقاومت در منطقه هستند.
اوباما از شکست مذاکرات هراس دارد
روزنامه «هافینگتون پست» در گزارشی نوشت: «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا از شکست مذاکرات هراس دارد و ایران از این مسئله آگاه است.
این نشریه آمریکایی با اشاره به اینکه شکست اوباما در مذاکرات هستهای میتواند ضربهای سخت برای دموکراتها نیز باشد، تصریح میکند که مقامات ایران نیز با بهره گیری از این مسئله درحال پیش بردن اهداف خود هستند.
به گزارش خبرگزاری ها، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با پایگاه «بوستون گلوب» گفت: پس از توافق، میتوان در مورد موضوعات منطقهای با ایران وارد گفتوگو شد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین در جمع خبرنگاران گفت: من فکر میکنم در حال اتخاذ برخی تصمیمات واقعی هستیم، اما برای دستیابی به توافق هستهای با ایران چند مورد دشوار مانده است که باید انجام شود، من امیدوارم.
نشریه فرانسوی «لاپرس» در گزارشی نوشت: یک منبع نزدیک به مذاکرات هستهای ایران و 1+5 در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد: 98 درصد متن تمام شده و پرانتزهای اندکی وجود دارند که باید پر شوند البته دو یا سه موضوع مهم نیز وجود دارد.
وی افزود: هماکنون باید تصمیمات سیاسی اتخاذ شود و چنانچه این تصمیمات اتخاذ شوند کار به سرعت پیش خواهد رفت.
به گزارش فارس، یک مقام مسئول نزدیک به تیم مذاکرهکننده هستهای ایران، محورهای منتشر شده در برخی سایتهای خبری در خصوص مفاد و بندهای برجام را دقیق ندانست.
وی با ذکر این نکته که مذاکره در مورد چند موضوع اختلافی هنوز ادامه دارد تصریح کرد: تا قبل از پایان مذاکرات و نهایی شدن نگارش بندهای مرتبط در متن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) مطالبی از این دست صرفا گمانهزنی رسانهای ارزیابی میشود.
تاریخ نشان میدهد که آمریکا به تعهداتش پایبند نیست
«رادنی مارتین» کارمند سابق کنگره آمریکا و تحلیلگر مسائل سیاسی در مصاحبه با فارس گفت: شروط آمریکایی عزت، استقلال و تمامیت ارضی هر ملتی را زیر سؤال میبرد.
مارتین افزود: تاریخ نشان میدهد که آمریکا هیچ وقت با نیت خوب مذاکره نکرده است و هیچ گاه بر تعهداتش در توافقهایی که داشته، پایبند نبوده است.
وی تصریح کرد: آمریکا به تعهدات خود در قبال دوستانش هم عمل نمیکند چه برسد به ملتهایی که با آنها خصومت دارد و در مورد ایران مدت سی و اندی سال است که دشمنی دارد.
این کارمند سابق کنگره آمریکا اظهار داشت: من خیلی شک دارم که کنگره اقدامات لازم برای رای به توافق را بدهد خصوصا در مورد تحریمها، صادقانه بگویم، به نظر من کنگره آمریکا مایل است هیچ نوع توافقی با ایران حاصل نشود چون عملکرد آنها همچنان با ذهنیت مزخرف تغییر نظام در ایران است.
سناریوهای پیش روی مذاکرات از دیدگاه نشریه فرانسوی
نشریه فرانسوی «نوول رپوبلیک» در گزارشی نوشت: علیرغم پیشرفتهای حاصله که تمامی هیئتهای حاضر در مذاکرات به آن اذعان دارند، مسائل حل نشده بسیاری هنوز باقی مانده است.
در ادامه گزارش آمده است: در عمل باید گفت که در صورت عدم حصول توافق، مذاکرهکنندگان با سه سناریو مواجه خواهند بود که سناریوی نخست تمدید مجدد مذاکرات وین همراه با یک وقفه، سناریوی دوم اعلام شکست مذاکرات (که البته به دلیل مسائل موجود و تلاشهای صورت گرفته احتمال آن اندک خواهد بود) و سناریوی سوم تعویق مذاکرات خواهد بود که از مدتها قبل فرضیهای تابو قلمداد میشود.
صالحی: محدودیت هایی را پذیرفته ایم که باعث پیشرفت برنامه هسته ای می شود !
رئیس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد که محدودیتهای پذیرفته شده در توافق هستهای تأثیری بر پیشرفت برنامه هستهای صلحآمیز نخواهد داشت.
به گزارش فارس به نقل از شبکه المیادین، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، با بیان اینکه ایران برخی محدودیت ها را پذیرفته است گفت: این محدودیتها تأثیری در سیر برنامه هستهای صلحآمیز نخواهد داشت؛ بلکه برنامه هستهای به شکل سریعتری پیشرفت خواهد کرد.!
وی ادامه داد: درباره اغلب موضوعات فنی و ضمیمه ها توافق شده است و همچنین تشکیل کمیسیونی به سرپرستی چین برای بازطراحی رآکتور اراک به اتمام رسیده است و هر کشوری که بخواهد میتواند به آن بپیوندد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: یکی از اهداف مذاکرات و رسیدن به توافق پیشرفت در موضوعات صنعتی و تجاری است. به گفته صالحی، ایران قادر خواهد بود تا از سوخت هستهای در همه جوانب استفاده کند و ما بر سر آزمایشهای پرتو زا به توافق رسیدهایم.
عضو تیم مذاکره کننده ایران در وین، افزود: ایران به باشگاه کشورهای دارنده تکنولوژی هستهای تجاری خواهد پیوست و ما قصد داریم برخی از فرآوردههای استراتژیک خود از قبیل اورانیوم غنیشده و آب سنگین خود را بفروشیم.
دکتر صالحی در انتها به خبرنگار المیادین گفت: زمینه انتقال تجارب دیگران مخصوصا در زمینههای تجاری صنعت هستهای فراهم شده است.