kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۳۶۶
تاریخ انتشار : ۰۵ تير ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۵
پیام شهدا و مردم در مراسم تشییع 275 شهید گمنام و غواص ( بخش پایانی )

شهدا محور تحقق همدلی و همزبانی دولت و ملت(گزارش روز)

تاریخ انقلاب اسلامی از ابتدای شکل‌گیری تاکنون، فراز و فرودهای بسیاری داشته است. به ویژه پس از ارتحال حضرت امام خمینی(ره) که بنیان‌گذار فکری و مکتبی این انقلاب بودند، علاوه بر دشمنی‌های گذشته دشمنان، برخی اختلاف دیدگاه‌های داخلی نیز پررنگ شده است.

گروه گزارش

قطعا رجوع به آرای فکری بنیانگذار جمهوری اسلامی که در کتب ایشان به صراحت و تفصیل بیان شده، راه‌گشای حل این اختلاف دیدگاه‌ها خواهد بود. در این میان شهدا و وصایا و معارفی که از خود به یادگار گذاشته‌‌اند نیز، به عنوان انسان‌هایی که رهرو راه حضرت امام(ره) تا پای جان بودند، چراغ راه دیگری برای یافتن راه در این برهه و سایر دوره‌ها بوده و خواهند بود. علاوه بر این، شهدا مظهر ایثار، فداکاری و از خودگذشتگی هستند. مردانی هستند که حرف‌هایشان را در عمل ثابت کرده‌اند و برای دفاع و حراست از عقاید، آرمان‌ها و وطن‌ و ناموس‌شان مردانه تا پای جان ایستاده‌اند. از این منظر معمولا طیف‌های مختلف مردم اگرچه سلایق متفاوتی در حوزه‌های مختلف داشته باشند، به موضوع شهدا که می‌رسند، افق‌های دیدشان بسیار به هم نزدیک می‌شود. مسئولین و نمایندگان مجلس نیز از این امر مستثنی نیستند. حضور همزمان نمایندگان مجلس و وزرای دولت و مردم در مراسم تشییع پیکر شهدای غواص و گمنام مصداق بارزی بر این ادعاست.
در بخش نخست این گزارش به حضور اقشار مردم از طیف‌های مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در مراسم باشکوه تشییع 275 شهید سرافراز کربلای 4 در تهران و ابعاد مختلف آن و پیام‌هایی که برای مسئولین و دشمن داشت پرداختیم. در این قسمت برآنیم تا به ابعاد حضور مردم، نمایندگان مجلس و اعضای هیئت وزیران دولت در این مراسم بپردازیم. از این رو گفت‌وگوهایی با شخصیت‌های مختلف درباره محور قرار دادن شهدا به منزله نقطه اتصال مردم، دولت و مجلس و تحقق شعار امسال داشته‌ایم.
مسئولان در کنار مردم
لاله  افتخاری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان در این باره اظهار می‌دارد: «امروز شهدا مظهر وحدت هستند به طوری که در جایی که من در مراسم تشییع شهدا ایستاده بودم، وزیر کشور، وزیر بهداشت و وزیر اطلاعات نیز در کنار حضور گسترده مردم بودند و این نشان می‌دهد همه ما اعم از دولتی‌ها، مجلسی‌ها و مردم بر پایمردی و ایستادگی در راه شهدا متفق‌القول هستیم.»
وی با اشاره به برگزاری مراسم‌ ماهانه شب خاطره شهدا در مجلس ادامه می‌دهد: «دو ماه است که در مجلس مراسم شب خاطره‌گویی شهدا را به راه انداخته‌ایم و برای تحقق شعار همدلی و همزبانی که رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید داشتند، اولین مهمان ما در این برنامه‌ها، وزیر محترم بهداشت بودند. همچنین دومین برنامه ما که مصادف با بازگشت پیکر مطهر 275 شهید از عملیات کربلای 4 بود، با خاطره‌گویی نمایندگانی که در عملیات کربلای 4 از همرزمان این شهدا بودند، برگزار شد.»
افتخاری تأکید می‌کند: «شهدا همچنان که در 8 سال دفاع مقدس در حراست از مرزهای آرمانی، اعتقادی و جغرافیایی همدل و همزبان بودند، امروز نیز قطعا می‌توانند محور همدلی و همزبانی ما در مجلس و مسئولین در دولت و مردم عزیزمان باشند.»
به راستی شاید یکی از برجسته‌ترین ویژگی مراسم تشییع پیکر شهدا، همین حضور همزمان وزرای بهداشت، ورزش، اقتصاد، اطلاعات و وزیر کشور و... نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و عموم مردم باشد زیرا این اتفاق غیر برنامه‌ریزی شده در شرایطی رخ می‌د‌هد که تفاوت دیدگاه‌ها در حوزه مسایل هسته‌ای بین دولت، مجلس و طیف‌های مختلف مردم و اجتماع پررنگ‌تر شده است و بازگشت شهدا در این برهه حساس را به فرموده مقام معظم رهبری می‌توان «بشارت‌هایی» برای رسیدن به همدلی بیشتر دانست. آن‌جا که ایشان در پیام خود به مناسبت تشییع پیکر شهدا می‌فرمایند:‌ «سپاس بی‌پایان پروردگار حکیم و مهربان را که در لحظه‌های نیاز این ملت خداجوی و خداباور، بشارت‌های تردیدناپذیر را بر دل‌های بیدار نازل می‌فرماید و غبارها را می‌زداید.»
پیام شهدا: ایستادگی و مقاومت
به راستی که شهدای مظلوم ما با ویژگی مظلومیت در عین حقانیت‌شان، نقطه اشتراک هر اختلافی در میان ما هستند و ایستادگی و مقاومت آن‌ها در برابر ظلم و زیاده‌خواهی‌های غرب الگویی برای همه ما از هر طیف و دسته‌ای می‌تواند باشد.
محمدباقر عبادی، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان بیان می‌کند: «پیام شهدا برای همه ما اعم از مردم، نمایندگان و مسئولین اجرایی در دولت، پیام استقامت، ایستادگی و ظلم‌ستیزی بود. این که ما نه به کسی ظلم می‌کنیم و نه زیربار ظلم می‌رویم. انقلاب ما بر مبنای همین پیام بود و تداوم آن نیز براساس عملی شدن همین پیام توسط شهدا و سایر ایثارگران از عموم مردم بود و اتفاقا رمز مقبولیت نظام ما برای مردم نیز همین است. بر این اساس اصل استقلال از استکبار و زیربار هیچ زورگویی نرفتن یک اصل پذیرفته شده از سوی همه ماست و اگر این انقلاب بخواهد ادامه پیدا کند راه آن این است که ایستادگی کنیم.»
وی می‌افزاید: «مردم در این مراسم ضمن حمایت از تیم مذاکره‌ هسته‌ای خواهان آن بودند که مذاکرات به سمتی پیش برود که نتیجه آن عزت‌مدارانه باشد و ما زیر بار سلطه نرویم و حقوق ما را باید بپردازند و تحریم‌ها یکجا برداشته شود و از آن جا که این مسئله یک خواسته ملی است، در جهت حمایت از تیم مذاکره هسته‌ای طرح دوفوریتی لزوم حفظ دستاوردهای هسته‌ای توسط دولت در مجلس مصادف با تشییع پیکر پاک شهدا به تصویب رسید.»
عبادی تصریح می‌کند: «همدلی و همزبانی در تصویب این طرح به قدری در میان جریان‌های سیاسی مختلف مجلس اعم از اصول‌گرا و مستقل و... زیاد بود که از میان 200 نماینده حاضر 197 نفر به آن رأی مثبت دادند و تاکید کردند مذاکره عزتمندانه همراه با رعایت خطوط قرمز و رفع تحریم‌ها یک خواسته ملی مشترک میان ملت، نمایندگان مجلس و مسئولین است و باید به آن توجه جدی داشت.»
اگرچه مذاکرات هسته‌ای یکی از اتفاق‌ها و جریانات مهم امروز در حوزه سیاست خارجی ماست اما دایره لزوم همدلی و همزبانی دولت، مجلس و مردم تنها محدود به این موضوع نمی‌شود. رشد و توسعه و پیشرفت کشور در همه ابعاد نیاز به همدلی و همزبانی مجلس، دولت و مردم دارد.
علی خضریان، عضو پیشین انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان در پاسخ به این سوال که چگونه می‌توان شهدا را محور همدلی، وحدت و همزبانی دولت، ملت و مجلس قرار داد، می‌گوید: «برآورد من این است که شهدا خیلی فراتر از این شعار هستند و شهدا شعار حقیقی ماهیت موجودیت دولت و ملت هستند و تحقق همدلی و همزبانی میان ملت و دولت تنها یکی از آثار و برکات آن است.»
وی در توصیفی از حضور ملت و مسئولین در مراسم تشییع شهدا ابراز می‌کند: «چنانچه ملت و مسئولین ما مسیر شهدا را ادامه دهند، همدلی و همزبانی میان آنها متجلی خواهد شد اما جدای از همدلی و همزبانی حاضرین در این مراسم، به نظر من ما نبودیم که پیکر و جنازه شهدا را تشییع می‌کردیم بلکه این شهدا بودند که ذهن‌ها و دل‌های ما را که درگیر و دار این دنیای مادی است، تشییع می‌کردند و این ما بودیم که پای پیکرهای آنها التماس می‌کردیم که آنها باشند و مسیر را برای ما روشن کنند.»
این فعال سابق دانشجویی درباره وسعت و گستره همدلی و همزبانی ملت، دولت و مجلس تصریح می‌کند: «این همدلی و همزبانی ما نباید در مسئله هسته‌ای و مذاکرات هسته‌ای متوقف شود بلکه باید در همه عرصه‌های اقتصادی، معنوی، سیاسی و اجتماعی این همدلی و همزبانی متبلور شود تا ملت‌ ما در همه عرصه‌ها به موفقیت‌های چشمگیر برسد و در واقع راز موفقیت همه‌جانبه ما در همدلی و همزبانی همه جانبه قوه مجریه، قوه مقننه و مردم است.»
راهی که شهدا پیمودند
واقعیت آن است که شهدا به سبب معصومیت و مظلومیت‌شان قلوب را دعوت به راه حق می‌کنند بی‌‌آن که به دنبال منافع شخصی، گروهی یا حزبی‌شان باشند. از این رو، این نیک مردان به حقیقت زنده تاریخ پرچم‌داران بزرگی برای دعوت عمومی همه انسان‌ها هستند و از آنجا که همه آنها دعوت‌کننده به یک چیز و آن هم حق، حقیقت و درستی و استقامت و ایستادگی در برابر نادرستی، باطل و ظالم است قلوب را در پی آن عقول را در عمل به انسجام و همدلی و وحدت می‌رسانند.
حجت‌الاسلام ابوالقاسم علیزاده معاون سیاسی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور  در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان در این باره اظهار می‌کند: «شهدای غواص چه به نام و چه گمنام‌شان، در پرواز خونین بال و ملکوتی‌شان زیباترین جلوه همدلی، هم‌نفسی، هم‌زبانی و انسجام ملی و اعتقادی ملت شریف ایران را به نمایش گذاشتند؛ هم از نظر تعداد قابل توجه خود شهدا که دسته جمعی به پرواز درآمدند و هرکدام از این پرنده‌های سبکبال نماینده قشری از اقشار مختلف جامعه بودند و هم از نظر همدلی در فراخوان عمومی برای تشییع پیکر پاک آنان که از این رهگذر، دل‌های تشنه معارف دینی و انقلابی را مورد توجه قرار داد و از توده‌های مردم برای تشییع شهدای عزیز به صحنه آمدند و حقیقتا یکی از زلال‌ترین و عاشقانه‌ترین تجمعات کم‌نظیر سیاسی، فرهنگی، دینی و انقلابی منسجم را به نمایش گذاشتند.»
معاون سیاسی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با تاکید بر این که مهم‌ترین پیام تشییع پیکر شهدا همین شعار همدلی و همزبانی  ملت و دولت است، تصریح می‌کند: «اعتقاد من این است که چون شهدا خود طبق نص صریح قرآن عناصر زنده عالم هستند و عنصر زنده هم حس دارد و هم اثرگذار است، در دورانی که ممکن است برخی را خواب غفلت فرا گرفته باشد، دوباره به پرواز درآمدند تا افکار و دل‌های ما را متوجه جوهره اصلی انقلاب و مسئولیت تاریخی ما در برابر آن بنمایند.»
وی با اشاره به حضور پرشور مردم و مسئولین از سلایق مختلف و حضور شخصیت‌هایی از مجلس، دولت، قوه قضاییه و به‌ویژه مادران و پدران شهدا در این مراسم، این مراسم را جلوه‌ای از اتحاد و انسجام ملی ناشی از همزبانی و همدلی مردم و مسئولین می‌داند و خاطرنشان می‌کند: «امروز استکبار جهانی به‌ویژه اسرائیل و آمریکا و برخی سلاطین مزدور منطقه همچون عربستان و آل‌خلیفه که به جای خدمت به اسلام عمله استکبار در جنایت در منطقه شده‌اند، جریان‌های کثیفی همچون جریان مرموز داعش و تکفیری‌ها را علیه ملت ایران و سایر ملت‌های مسلمان منطقه به راه انداخته‌اند و درگیری‌های خونینی در میان قبایل و طوایف منطقه به راه انداخته‌اند و از سوی دیگر ملت ایران را تهدید به حملات نظامی می‌کنند.»
وی می‌افزاید: «همچنین ما در تب و تاب دو انتخابات مهم در پایان سال هستیم از این رو تشییع پیکر پاک شهدا، دعوتی از سوی آنان برای هوشیاری و همدلی و همراهی گسترده‌تر میان ملت و مسئولین نظام علیه این تهدیدات بود.»
براساس آنچه تا این جا گفته شده به حق و به انصاف، اگر قدری از ناخالصی‌ها کم کنیم و  همه ما اعم از مردم عادی، مسئولین اجرایی و نمایندگان مجلس اگر همچون شهدا در رسیدن به آرمان‌‌های اصیل اسلام و انقلاب خالص شویم و در سایه همدلی و همرنگی و هم‌فکری حاصل از این خلوص دسته‌ جمعی به سوی هدف قدم برداریم، چه کسی می‌تواند در برابر سد قدرتمند وحدت و همدلی ملت، دولت و مجلس ذره‌ای ظلم و ستم بر ما روا کند حتی اگر برخی نفوذی‌های مزدور بخواهند خللی در این همدلی وارد کنند.
احمد سالک در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان اظهار می‌کند: «جمعیت میلیونی جوانان در مراسم تشییع پیکر شهدا به صحنه آمدند و اعلام کردند ما نیز همچون شهدای مظلوم غواص و سایر شهدای عزیز با همه قدرت در مقابل استکبار می‌ایستیم و مدافع حضور عزتمندانه و پایمردانه تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در برابر ابرقدرت‌های استکباری هستیم و خواهان آن شدند که تیم هسته‌ای با استقامت در برابر زیاده‌خواهی‌ها بایستند.»
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی بیان می‌کند: «این همراهی جوانان امروز ما با نظام پیام‌‌آور این است که محوریت قرار دادن سیره و راه شهدا از سوی مسئولین کشور می‌تواند انسجام درون تشکیلاتی ملی را پشت سر رهبری رقم بزند.»
وی می‌افزاید: «باید تاسف بخوریم که برخی شخصیت‌ها از این حضور پرشور دلواپس شده‌اند و باید دید چه چیزی عامل دلواپسی آنها شده است. باید از این افراد پرسید که اگر مردم به جای مرگ بر آمریکا می‌گفتند زنده باد آمریکا شما راحت‌تر بودید؟!»
شعارهایی برای تقویت تیم مذاکره‌کننده
سالک با تاکید بر این که شعارهایی که در مراسم تشییع پیکر شهدا داده شد، همه در راستای تقویت تیم مذاکره‌کننده بود، تصریح می‌کند: «سیره و راه شهدا مبارزه و استقامت و مخالفت با ظلم ظالمان و جبارانی چون استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و اسرائيل بوده است و نمی‌توان شهدا را تکریم کرد و راه وسیره آنها را نفی کرد. از این نظر همه آنهایی که از اقشار مختلف مردم، مسئولین و نمایندگان مجلس در مراسم تشییع پیکر شهدا حضور داشتند مدافع راه و سیره شهدا هستند و همین امر موجب وحدت و همدلی آنان با یکدیگر است.»
پر واضح است که راه وحدت و همدلی عملی بر محور مبنای شهدا الگو قرار دادن سیره و روش شهدای گرانقدر است. اگر نمایندگان مجلس، وزرا و مردم در مراسم تشییع پیکر شهدا حضور یکرنگ و همدلانه‌ای داشتند راه تداوم این همدلی در سایه شهدا ادامه دادن سیره و روش شهدا در عمل است.
امیر فتوتی دبیر تشکیلات جامعه اسلامی دانشجویان در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان می‌گوید: «مراسم تشییع شهدای ما مصداقی از همدلی مردم و ملت ما با شهدایی بود که پیش از این، جان‌شان را در راه آزادی و اعتلای کشور فدا کردند و پیروی از شهدا می‌تواند محل اتصال و وصل ملت، دولت و مجلس باشد. برای پیشبرد این هدف، باید مسئولین و مردم همان‌طور که در مراسم تشییع یکدل و همصدا شهدا و مقام‌شان را تکریم می‌کردند، در عمل نیز با پیروی از سیره شهدا این یکدلی و همصدایی را تداوم بخشند.»
وی می‌افزاید: «بدیهی است سیره شهدا محدود به عبادت یا رزم نظامی نیست و شهدا در حیات‌شان در زمینه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی فعال بوده‌اند و حقیقتا رسیدن به قله‌های موفقیت در سایه همدلی و همفکری دولت، ملت و مجلس با محوریت سیره شهدا، تحقق یافتنی است و دور از دسترس نیست.