kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۲۱۸
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۰

هشدار روزنامه دولت درباره رکود بازار مسکن(خبر ویژه)




روزنامه رسمی دولت نسبت به تداوم رکود در بازار مسکن هشدار داد.
این روزنامه از قول رئیس انجمن انبوه‌سازان نوشت: وام 80 میلیون تومانی برای خانه اولی‌ها باید با سپرده‌گذاری یک ساله باشد و تابع شرایط خاص است. همچنین قرار شده تسهیلات بانکی در هر سال به 84 هزار نفر از متقاضیان اختصاص پیدا کند. بنابراین این عدد با توجه به نیاز سالانه یک میلیون و 200 هزار واحد مسکونی کافی نیست و نمی‌تواند به نیاز تمام متقاضیان پاسخ دهد.
وی می‌افزاید: اگر بخواهیم به این مقوله خوشبینانه نگاه کنیم وام 60 میلیون تومانی می‌تواند بخشی از خلأ مالی متقاضیان خرید ملک را پر کند، اما زمانی که سازندگان این وام‌ها را دریافت کنند به دلیل نرخ سود بالای 21 درصد قیمت خانه (نرخ نهایی ساخت مسکن) افزایش خواهد یافت. لذا در بحث تولید مسکن در صورتی که دولت تسهیلات را با نرخ سود پایین‌تری پیش‌بینی کند، تأثیر مثبتی در بخش مسکن خواهد داشت.
با توجه به وضعیت پیش آمده به نظر می‌رسد سال 95 بازار مسکن تکاپوی بیشتری داشته باشد به هر ترتیب طی چند سال اخیر بخش مسکن رکود عمیقی را تجربه کرد و از آنجا که اقتصاد کشور در این سال‌ها در رکود به سر می‌برد و قدرت خرید مردم هم کاهش یافته بود، زمان تولید و دسترسی مردم به مسکن افزایش یافت.
ایرج رهبر معتقد است: در مقطع فعلی با انباشت تقاضا در این بخش مواجه هستیم که اگر این درخواست‌ها پوشش داده نشود باعث برهم خوردن تعادل بازار مسکن و عرضه و تقاضا خواهد شد. سنوات گذشته نیز به علت رکود دو تا سه ساله جهش قیمت ملک رخ داد. برخی‌ها بر این باور هستند که رکود حاکم بر بازار مسکن دلیل ثبات قیمت‌ها شده است، ولی چنین صحبتی قابل قبول نیست. در رکود فرد متقاضی خرید ملک از خانه‌دار شدن صرفنظر نمی‌کند، بلکه خرید خود را به تعویق می‌اندازد و اگر هم نتواند مساحت مورد نیاز خود را خریداری کند به سراغ واحدهای مسکونی کوچک‌تر می‌رود، از این رو رکود مانند فنر عمل می‌کند هر زمان که فنر از حالت عادی خود خارج شود دیگر قابل کنترل نیست. هجوم خرید ملک توسط مردم هم خیلی خطرناک است، چرا که قیمت‌ها سیر صعودی به خود می‌گیرد.
رئیس انجمن انبوه‌سازان می‌افزاید: انباشت تقاضا برای هر اقتصادی آفت است به همین دلیل همیشه باید میزان عرضه و تقاضای مسکن با هم هماهنگ باشد. ثبات فعلی که در قیمت مسکن رخ داده همیشگی نخواهد بود. اگر وضعیت بازار شرایط طبیعی خود را داشته باشد باید متناسب با نرخ تورم حرکت کند به دولت توصیه می‌کنم برای کنترل عرضه و تقاضای مسکن برنامه جدی داشته باشد و نحوه پرداخت وام‌ها به گونه‌ای باشد که بتواند مسکن را از رکود خارج کند. متأسفانه طی سه سال اخیر در تولید مسکن هم با رکود روبه‌رو بوده‌ایم. طبق آمارهای اعلام شده میزان صدور پروانه ساخت در سال جاری نسبت به سال گذشته 30 درصد کاهش داشته است و سال 93 نسبت به 92 هم کاهش 30 درصدی تجربه شد. لذا رکود در ساخت و ساز هم باید با سیاست‌های تشویقی حل شود.
غیر از بدگویی علیه دولت سابق
کار دیگری هم بلد هستید؟!
معاون اول رئیس‌جمهور می‌گوید می‌خواهیم از دولت گذشته حرف نزنیم اما نمی‌شود!
اسحاق جهانگیری در حاشیه مراسم کلنگ‌زنی آزادراه آبیک - چرمشهر (کنارگذر جنوبی تهران) که از سوی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء احداث شد، گفت: هرچند که بارها گفته شده راجع به گذشته حرف نزنیم اما آن‌قدر فشار روی دولت وجود دارد که نمی‌توان راجع به گذشته و سیاست‌هایی که در آن دوران انجام شده، حرفی نزد. دولت گذشته در شرایطی که اوج فروش نفت را تجربه کرد، دولتی را به کابینه یازدهم تحویل داد که بیشترین بدهی ممکن به پیمانکاران و بانک‌ها را داشت.
جهانگیری در بخش دیگر از سخنان خود با تاکید بر این که قرارگاه خاتم‌الانبیاء نباید رقیب بخش خصوصی شود اظهار کرد: قرارگاه خاتم‌الانبیاء نباید در جاهایی که بخش خصوصی حضور دارد ورود و برای بخش خصوصی کشورمان مزاحمت ایجاد کند.
درباره بخش اول اظهارات آقای جهانگیری باید گفت که ترک عادت - آن هم از نوع شدید - بسیار سخت است به ویژه آن که اگر بنا باشد برخی دولتمردان به دولت قبلی بدگویی نکنند و همه مشکلات را گردن آن دولت نیاندازند، دیگر هیچ حرفی برای گفتن ندارند و از این جهت، تابوی دولت قبل یک بهانه کامل برای جبران سوء مدیریت‌ها و بی‌تدبیری‌های مدیرانی است که اکنون سر کار هستند و باید برای امروز خود پاسخگو باشند، که اگر نمی‌توانند پاسخگو باشند، نباید مسئولیت و مدیریت را بپذیرند.
اما درباره بخش دوم گفتنی است که برخی مدیران دولتی هم پروژه‌های بزرگ انجام شده از سوی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) را - از جمله در پارس‌جنوبی و اتوبان قم به گرمسار - افتتاح می‌کنند و پز آن را می‌دهند، هم پروژه‌های ضروری را که بر زمین مانده و کسی برعهده نمی‌گیرد به دوش آن قرارگاه می‌گذارند اما آخرالامر کنایه و طعنه‌ای هم به قرارگاه سازندگی می‌زنند که نوعی ناسپاسی است.
شبیه این رفتار در قبال برخی پروژه‌های آغاز شده از سوی دولت قبل تکرار شده است به نحوی که مثلا هم به مسکن مهر بدگویی مطلق شده و حتی آن را «مزخرف» دانسته‌اند و هم به وقت مناسب، همین پروژه‌ها را افتتاح کرده و ژست خدمتگزاری گرفته‌اند و سوال این است که مگر با پروژه مزخرف می‌شود ژست کار و آبادانی و خدمت گرفت؟!