kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۲۰۸
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۰
فریاد تظلم‌خواهی بورسیه‌ها به دیوان رسید

حجت‌الاسلام منتظری: حق بخش قابل توجهی از بورسیه‌ها ضایع شده است

رئیس دیوان عدالت اداری گفت: متاسفانه حق بخش قابل توجهی از بورسیه‌ها ضایع شده و مرجعی وجود ندارد تا این افراد فریادشان را به آن مرجع برسانند.

سرویس اجتماعی-

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدجعفر منتظری در نشست خبری به مناسبت هفته قوه قضائیه درباره پرونده بورسیه‌ها و تظلم‌خواهی دانشجویان به رئیس قوه قضائیه، گفت: زمانی که مسئله بورسیه‌ها مطرح شد، وزارت علوم مصوبه‌ای داشت که این مصوبه مورد شکایت قرار گرفت و شاکیان در شکایت خود درخواست صدور دستور موقت و ابطال مصوبه را کردند.
وی افزود: در مقطعی که پرونده بورسیه‌ها در دیوان عدالت اداری مطرح شد، ما نیز در حال انجام مکاتباتی با شورای عالی انقلاب فرهنگی بودیم و تصمیم‌گیری خود را به نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی موکول کردیم تا ببینیم آنها چه تصمیمی می‌گیرند.
منتظری اظهار داشت: این موضوع در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح و بحث‌های بسیاری پیرامون آن شد تا اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب کرد که دیوان عدالت اداری نمی‌تواند در مصوبات و تصمیماتی که از سوی وزارت علوم یا بخش‌های آموزش وزارت بهداشت گرفته می‌شود ورود کند!
منتظری ادامه داد: همچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصوبه خود تصریح کرد که موضوع بورسیه‌ها قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نیست! در این ارتباط دو نکته را در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کردم نخست این که دیوان عدالت هیچ اصراری ندارد که حتماً مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را مورد بررسی قرار دهد زیرا با این کار وظایف ما بیشتر می‌شود بنابراین این مسئله از لحاظ کاری به نفع ماست اما نکته دوم و مسئله حائز اهمیت این است که مردم، اساتید و دانشجویان که در ارتباط با مسائل مختلف حقوق‌شان ضایع می‌شود، باید به یک مرجعی مراجعه کنند.
رئیس دیوان عدالت اداری افزود: اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی پاسخ دادند که در مصوبه قبلی هیئتی برای رسیدگی به پرونده‌ها پیش‌بینی شده اما وقتی سوال کردم مشخص شد که این هیئت تا آن زمان تشکیل نشده است؛ بنابراین شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد این هیئت تشکیل شود و کمتر از یک ماه قبل هیئت یاد شده از سوی شورا تشکیل شد.
وی اضافه کرد: هیئتی که برای رسیدگی به پرونده‌های آموزشی تشکیل شده ترکیب‌اش به گونه‌ای است که اعضای آن از سوی وزرای مربوطه تعیین می‌شود! ما نمی‌گوییم دیوان عدالت اداری حتما در این مسئله مسئولیت رسیدگی داشته باشد، اما در جایی که اعضای هیئت «ذی‌نفع» هستند به طور قطع نمی‌توانند نظر درستی در ارتباط با پرونده‌ها ارائه کند و این ایراد در هیئت شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد.
منتظری تأکید کرد: به نظر بنده حق بخش قابل توجهی از بورسیه‌ها تضییع شده و متأسفانه مرجعی وجود ندارد که فریاد این افراد به گوش آن مرجع برسد و هیئتی که در شورا تشکیل شده چون خودشان ذی‌نفع هستند نمی‌توانند نظر صحیح بدهند.
رئیس دیوان عدالت اداری افزود: متأسفانه شنیدم برخی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کردند یک نفر از اعضای این هیئت از دیوان عدالت اداری یا قوه قضائیه باشد اما پذیرفته نشده است و این برای ما جای سوال دارد!
وی همچنین درباره ضمانت اجرای احکام دیوان عدالت گفت: در قانون پیش‌بینی شده چنانچه مصوبه‌ای در هیئت عمومی دیوان عدالت اداری وجود داشته باشد و افرادی را مشمول شود آن افراد می‌توانند به اجرای احکام دیوان مراجعه کرده و با ارائه مدارک ذی‌حق بودن، حق خود را پیگیری کنند.
تظلم‌خواهی بورسیه‌ها
گفتنی است پیش از این جمعی از دانشجویان بورسیه در نامه‌ای به آیت‌الله آملی لاریجانی، خواستار ورود قوه قضائیه به پرونده بورسیه‌ها با توجه به نظر نهایی کمیسیون اصل 90 و برائت اغلب موارد طرح شده علیه آنان بودند.  در این نامه آمده است: «این روزها عده‌ای در سایه سکوت نهادهای قضایی صحنه‌گردان بازی­‌های خطرناکی شده‌اند که ادامه این روند موجب می‌شود کارگزاران دانشگاه‌ها و جامعه علمی کشور به جای پرداختن به دانش و توسعه علمی نظام به عقده گشایی‌های سیاسی و تسویه حساب‌های جناحی متوجه باشند.  تبعات زودهنگام سیاسی‌کاری در نهادهای علمی کشور را به روشنی می‌توان در افت علمی کشور در این روزها، مشاهده کرد.»
دانشجویان با  اعتراض به  هتک آبرو  و کارنامه علمی‌شان درگیرودار سیاست‌بازی دولت‌ها نوشته‌اند:
«حسب تصریح آشکار اصل ۳۴  قانون اساسی، دادخواهی نزد مراجع قضایی حق مسلم شرعی و قانونی همه شهروندان است و به همین دلیل است که حتی جنایتکارانی چون عبدالمالک ریگی نزد محکمه قضایی محاکمه و پس از طی شدن تشریفات قانونی و قضایی مجازات می‌شوند. به موجب اطلاق اصل مذکور دانشجویان بورسیه نیز (حتی در فرض عدم حقانیت) باید از حق دسترسی به محاکم قضایی و تظلم‌خواهی از مسئولان وزارت علوم برخوردار باشند ولی این حق ایشان سلب شده است. به دلیل اطلاق اصل ۱۵۶ و ۱۵۹ قانون اساسی که دادگستری را مرجع رسمی تظلم‌خواهی می‌داند، باید گفت در کنار احترام قانونی و شرعی که برای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی قائل هستیم اما این شورا در حیطه‌ای ورود پیدا کرده که حوزه قانونی‌اش نیست. اگر از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در غیر حیطه اختیاراتش ظلمی به کسی شود رسیدگی به این مسئله، در صلاحیت قوه قضائیه است.»
به این ترتیب با توجه به اظهارات رئیس دیوان عدالت اداری در به رسمیت شناختن رفتار ظالمانه با دانشجویان بورسیه و با استناد به رای کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی مبنی بر حقیقی نبودن ادعاهای مطرح شده در مورد اکثریت دانشجویان پرونده بورسیه‌های وزارت علوم در دولت قبل، انتظار می‌رود با ورود به موقع قوه قضائیه، راه برای احیای آبروی این افراد هموار شده و مسیر زشت گروگان‌گیری آینده مردم با هدف پیشبرد اهداف سیاسی خاص برای همیشه مسدود گردد.