حیات کارون در انتظار تدبیر مسئولان(یادداشت خبرنگار)
امروز تن کارون رنجور و بیمار است، از پدیده خشکسالی و بحث انتقال آب که تن کارون را نحیف و لاغر ساخته که بگذریم؛ به ورود حجمی از فاضلابهای آلوده و متعفن میرسیم که روزانه به رگهای این رودخانه تزریق میشود و رنگ و رویش را روز به روز زردتر و بیمارگونه میکند و چونان نمکی بر دید زخمهای خوزستان میافزاید.
از آنجا که اهواز از معدود شهرهای کشورمان است که از وجود جریان مهم رودخانهای در تمام طول سال برخوردار است؛ فاضلابهای انسانی، صنعتی، کشاورزی و بیمارستانی که از بالادست تا پاییندست به صورت خام به رودخانه کارون و سرشاخههای آن میریزد وضعیت بسیار نگرانکننده و خطرناکی را به وجود آورده است.
مهمترین آلایندهای که از پسابها وارد کارون بزرگ میشود موادی تحت عنوان فلزات سنگین از جمله ازت و فسفر و... است که میتواند مشکلات زیست محیطی بسیاری را برای مردم و آبزیان این رودخانه به وجود آورد و باعث مرگ ماهیان و آبزیان شود.
همچنین فاضلاب شهری سبب تغییر طعم آب و ایجاد بوی مشمئزکننده در آن شده و وجود فلزات سنگین از جمله روی، سرب و... فاضلاب باعث آلودگی میکروبی رودخانه میشود.
بنابراین چارهای غیر از تصفیه فاضلابهای شهری و صنعتی پیش از ورود به رودخانه نمیماند و این کار مستلزم احداث تصفیهخانه فاضلاب در شهرهای مختلف استان به ویژه شهرهای مرتبط با این رودخانه است که متاسفانه این روند به کندی صورت میگیرد.
مرداد ماه 1381، مذاکرات برای اخذ وام مورد نیاز طرحهای آب و فاضلاب اهواز از بانک جهانی آغاز شد. در سال 83 هزینه لازم برای اجرای طرحهای آب و فاضلاب شهرهای اهواز و شیراز حدود 470 میلیون دلار برآورد شد که مقرر گردید حدود 70 درصد آن یعنی چیزی در حدود 279 میلیون دلار از طریق وام بانکی جهانی و مابقی از منابع داخلی تامین اعتبار تامین شود.
سهم اهواز از این وام حدود 152 میلیون دلار تعیین شد که در طول پنج سال قرارداد آبفای اهواز با بانک جهانی حدود 60 درصد اعتبارات یعنی رقمی معاد 75 میلیون دلار جذب شد، این در حالی است که شیراز 100 درصد اعتبار بانک جهانی را در این مدت جذب کرد.
بر این اساس باید سال 89 تصفیه فاضلاب اهواز به بهرهبرداری میرسید، اما این اتفاق رخ نداد زیرا قرارداد بانک جهانی با شرکت آبفای اهواز 5 ساله بود که به علت پایان یافتن این مدت، بانک قرارداد خود را از هفتم مهرماه 88 لغو کرد و از این پس اعتباری از این محل به پروژههای آب و فاضلاب اختصاص نیافت.
این در حالی است که رئیسجمهور - روحانی - در سفرش به اهواز تعهد داده بود که تصفیهخانه اهواز تا قبل از پایان سال راهاندازی شود. اما گویا اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این طرح باز هم تامین نشده است.
اکنون که سلامت مردم این استان در معرض مخاطره قرار گرفته است جاد دارد مسئولین و دستگاههای مرتبط به گرهگشایی این معضل بزرگ زیست محیطی در خوزستان بپردازند.
فاطمه زورمند