kayhan.ir

کد خبر: ۴۶۲۹۸
تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۵۹
کارشناسان اقتصادی:

افزایش چک‌های برگشتی نشانه رکود بیشتر در دولت یازدهم است

کارشناسان اقتصادی معتقدند افزایش چک‌های برگشتی نشانه رکود بیشتر در دولت یازدهم است.


عباس شاکری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه در گفت‌وگو با «نسیم» در خصوص دلایل  افزایش 6 برابری آمار چک‌های برگشتی در یک سال اخیر اظهار کرد: آمار بالای چک‌های برگشتی نشان دهنده ماندگاری رکود و نشان  دهنده فعالیت‌های پر ریسک مبادله‌ای و دلالی در حوزه اقتصاد است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر هم رکود در جامعه بیشتر شده و هم فعالیت‌های سوداگرانه در جامعه شدت گرفته است، به شکلی که به عنوان یک عامل مزاحم و محدود‌کننده اقتصاد ما را تحت‌ تاثیر قرار داده است.
محمدرضا پورابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم در این گفت‌وگو با اشاره به آمار بالای رشد چک‌های برگشتی در یک سال اخیر عنوان کرد: سیاست‌های اقتصادی دولت و رویکرد حاکم بر فضای کسب و کار، تاثیر زیادی را بر افزایش میزان چک‌های برگشتی داشته است.
وی با بیان اینکه «نه تنها از رکود خارج نشده‌ایم، بلکه رکود در یک سال گذشته عمیق‌تر هم شده است» گفت: سرمایه در گردش اقتصاد کشور به جای اینکه درخدمت تولید باشد در جهت افزایش فعالیت‌های کاذب اقتصادی بوده است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به مهار تورم توسط دولت خاطرنشان کرد: دولت تورم را مهار کرده اما به قیمت تشدید رکود و از رونق افتادن تولید، بنابراین همین مسئله به افزایش میزان چک‌های برگشتی در نظام بانکی کشور دامن زده است.
گفتنی است جدیدترین آمار بانک مرکزی تا پایان فروردین ماه نشان می‌دهد میزان چک‌های برگشتی در یک سال اخیر حدود 6 برابر افزایش یافته است.
این در حالی است که ولی‌الله سیف‌ رئیس کل بانک مرکزی در آذرماه سال گذشته به شدت از افزایش میزان چک‌های برگشتی در دولت قبل انتقاد کرد و عامل آن را فساد، اختلاس و سوءاستفاده از چک‌های بی‌محل دانسته بود.
حتی آقای رئیس‌کل وعده داده بود که در دوره مدیریت خود بر بانک مرکزی، اعتبار گذشته را به چک بازگرداند.
تنها 15 روز از اظهارات سیف نگذشته بود که بانک مرکزی آمار میزان چک‌های برگشتی در 9 ماهه اول سال 93 را  منتشر کرد. طبق آمار اعلام شده شمار چک‌های برگشتی در 9 ماهه اول سال 93 مرز 50 هزار میلیارد تومان را هم رد کرده بود و 35 درصد نسبت به سال گذشته‌اش بیشتر شده بود، همچنین 4/5 برگ چک بلامحل نیز در این مدت هزینه شده است که نشان از افزایش 29/8 درصدی نسبت به سال گذشته داشت.
این وضعیت بد و نگران‌کننده در پایان سال 93 به اوج خود رسید تا جایی که محمود احمدی دبیرکل بانک مرکزی در اوایل اردیبهشت ماه امسال با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو آمار تکان ‌دهنده‌ای را در این زمینه ارائه داد.
طبق گفته‌های وی در سال 84، یک میلیون چک برگشتی، سال 92، پنج میلیون و در سال 93 نیز شش میلیون برگ چک برگشتی داشتیم که این نشان می‌دهد که در سال 93 یک میلیون به شمار چک‌های برگشتی اضافه شده است و نشان از افزایش شش برابری میزان چک‌های برگشتی در سال‌های اخیر را دارد.