پس از ریزشهای چند روز اخیر
شاخص بورس تهران به مدار رشد برگشت
شاخص بورس تهران پس از چند روز ریزش مداوم بالاخره دیروز با حمایت سهامداران حقوقی مثبت شد.
شاخص بورس تهران پس از چند روز ریزش مداوم بالاخره دیروز با حمایت سهامداران حقوقی مثبت شد.
به گزارش ایسنا با انتشار اوراق فروش تبعی سهام و نیز تأکید مسئولان بر بهبود وضعیت بورس در کنار برگزاری جلسهای در خصوص حمایت از بازار سهام و جلوگیری از افت قیمتها با حضور سهامداران عمده و حقوقی شرکتها، روز سهشنبه بورس به این اتفاقات روی خوش نشان داد و بعد از چند هفته ریزش مثبت شد.
به این ترتیب با رشد اندک قیمت سهام شرکت دماسنج بازار سرمایه 782 واحد رشد کرد و با نجات از کانال 80 هزار واحدی به کانال 81 هزار و 644 واحد رسید.
در بازار دیروز صفهای متعدد خرید تشکیل شد و اکثر قریب به اتفاق صنایع با روند مثبتی همراه شدند به طوری که شرکتهای مخابرات، نفت و گاز پارسیان، تاپیکو، بانکهای ملت، تجارت، پارسیان، صادرات و پاسارگاد به همراه ایران خودرو، پتروشیمی شازند، سرمایهگذاری غدیر، توسعه معادن و فلزات و سایپا از شرکتهای تأثیرگذار در بازار دیروز بودند. علاوه بر این شرکتهای کشتیرانی، سیمان تهران، بینالمللی توسعه ساختمان، داروپخش و گلگهر با افت قیمتهای خود مانع از رشد بیشتر شاخص بورس شدند.
همچنین در بازار سهشنبه شرکتهای داروسازی زهراوری، مخابرات، بانک تجارت، تاپیکو و بانک صادرات از بیشترین تقاضای خرید برخوردار شدند و شرکتهای حفاری شمال، نیرو ترانس، داروسازی فارابی، و کیمیدارو بیشترین تقاضای فروش را از آن خود کردند.
همچنین در بازار دیروز حجم معاملات نسبت به روزهای پیشین افزایش یافت و بیش از 849 میلیون سهم به ارزش 393 میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت و ارزش بازار سرمایه به 401 هزار میلیارد تومان رسید.
تصمیم حقوقیها برای حمایت از بازار
سهامداران حقوقی دیروز صبح با تشکیل جلسهای تصمیم به حمایت از بازار سرمایه گرفتند.
محمودرضا خواجه نصیری- مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار- با اشاره به جلسه مذکور گفت: بررسیها نشان میدهد که بخش قابل توجهی از عرضههای انجام شده توسط حقوقیها، ناشی از عرضههای صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بوده که با توجه به فروشی که انجام شده، دیگر شاهد عرضه در این بخش نیستیم و تصمیمات حقوقیها مبنی بر توقف عرضه در بازار، در حال اجرایی شدن است.
وی در مورد دلایل ریزش شاخص در روزهای اخیر گفت: براساس شواهد اولیه به نظر میرسید که بیشتر فضای نگرانی و ناامید در بازار ایجاد شده بود. چند روز شاخص به دلایل متعددی منفی شد و این موضوع تشدید شد. بازار هم نتوانست نگرانیهای سرمایهگذاران در این مورد را مدیریت کند و به همین دلیل بازار در دام نگرانیهای تشدید شوندهای افتاد که بخش زیادی ناشی از شایعات بود.
خواجه نصیری ادامه داد: متأسفانه بازار در فضای منفی درگیر شایعاتی میشود و اخبار منفی که منتشر میشوند، این نگرانیها را تشدید میکند. به همین دلیل مدیریت کردن این فضای روانی به طول انجامید و با متعادل شدن فضای روانی بازار و مدیریت آن و بازگشت امید، به این دلیل که سهمها از نظر بنیادی شرایط خوبی دارند، انشاءالله روزهای پررونقی را شاهد خواهیم بود.
به اعتقاد وی هنوز اعتقاد دارم که بازار سرمایه پربازدهترین بازار موجود برای سرمایهگذاری است.
کانون سهامداران حقیقی غیرمجاز است
در همین حال معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس با اشاره به اینکه حضور کانونی با عنوان «سهامداران حقیقی» در جلسات مهم بازار سرمایه، جرم است، گفت: این کانون مجوز نداشته و حق حضور در مجامع مختلف بازار سرمایه را ندارد و در صورت عدم تبعیت از قانون مرتکب جرم شده است.
علی سعیدی، در گفتوگو با فارس با اشاره به اینکه هم اکنون 3 کانون دارای مجوز از سازمان بورس هستند، اظهار داشت: کانون کارگزاران، کانون نهادهای سرمایهگذاری و کانون شرکتهای سرمایهگذاری مجوز دارند و فعالیت هر کانون دیگری با هر عنوان غیر قانونی است. وی در پاسخ به این سؤال که آیا کانون سهامداران حقیقی که صبح دیروز هم نمایندهای در حضور شرکتهای حقوقی بازار سرمایه داشته است، قانونی است یا خیر، تأکید کرد: این کانون به هیچ عنوان مجوز نداشته و حضور آنان در جلسات و مجامع بازار سرمایه تخلف و جرم محسوب میشود.
نامه فعالان بازار سرمایه به رئیس مجلس
از سوی دیگر با توجه به افتهای شدید بورس در هفتههای گذشته به دلیل ابهامات موجود در بودجه و زیان سهامداران، جمعی از فعالان بازار سرمایه در خصوص نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و بهره مالکانه معادن به رئیس مجلس شورای اسلامی نامه نوشتند.
در این نامه خطاب به لاریجانی آمده است: همانگونه که مستحضرید پروانه بهرهبرداری معادن چادرملو و گل گهر متعلق به شرکتهای فوقالذکر بوده و حدود سه سال بعد از پذیرش و معاملات سهام آنها در بورس برخلاف امیدنامههای اولیه خود به دولت انتقال داده شدهاند.
حضرتعالی به درستی طی نامه مورخ 18 آبان ماه 92 در مورد شرکت ملی صنایع مس ایران به موضوع اشاره فرمودید تقاضا داریم مجدداً در خصوص معادن چادرملو و گلگهر این مسئله توسط کمیسیون تلفیق لوایح مجلس مورد بررسی و اظهار نظر قرار گیرد تا برای همیشه ضمن اثبات حقانیت این دو شرکت که عمده سهامداران آن صندوقهای بازنشستگی و مردم هستند به حقوق خود دست یابند.
همچنین مستحضرید یکی از مزیتهای صنایع کشور تأمین انرژی با قیمت مناسب که در دکترین وزرای صنعتی دهه 70 به عنوان الگوی رشد و توسعه صنعتی مطرح و در راستای آن ظرفیتسازی در صنایع پتروشیمی، فولاد، سیمان، شیشه و... شکل گرفته است، حال بعد از گذشت 2 دهه از این سیاست و نگاه به سود حسابداری این بنگاهها که عمدتاً به دلیل استهلاک کامل ماشینآلات، اعداد فریبندهای را نشان میدهد بدون آنکه بازدهی براساس پروژههای جدید مورد توجه قرار گیرد موجب اتخاذ تصمیمات عجولانه شده که باعث توقف توسعه در بخش صنایع انرژی بر خواهد شد، مضافاً این که افزایش قیمتها موجب ایجاد تورم شتابندهای در سال آتی خواهد گردید.
در ادامه این نامه آمده است: امیدواریم حضرتعالی و اعضای مجلس شورای اسلامی که همواره در راستای اجرای صحیح سیاستهای اصل 44 و حمایت از بازار سرمایه اقدامات مؤثر را به عمل آوردهاید، در شرایط فعلی تبصرههایی منصفانه و متکی بر اصول قبلی مجلس شورای اسلامی مصوب نمایید که اجزای بازار سرمایه که در طول دوران تحریم همواره با حفظ سرمایههای خود در این بازار موجب رشد و توسعه صنایع مختلف در بازارهای مختلف شدهاند و به بازارهای سفتهبازی نظیر ارز و طلا میل ننمودند، کماکان بتوانند با حضور گسترده در این بازار موجبات رشد و توسعه اشتغال که از اولویتهای اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است را فراهم آورند.