اخبار ویژه
آمریکا: توافقی خوب است که الزامآور نباشد!
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد که دولت متبوع وی توافق غیر الزامآور را بر توافق الزامآور با ایران ترجیح میدهد.
جن ساکی گفت: ما به دنبال دستیابی به یک توافق غیر الزامآور با ایران هستیم که به کارگیری دوباره تحریمها علیه تهران را راحتتر میکند.
وی در نشست خبری با اشاره به مذاکرات هستهای ایران و گروه ۵+۱ اظهار کرد: ما دستیابی به یک توافق بینالمللی غیر الزامآور را ترجیح میدهیم چون انعطاف بیشتری برای به کارگیری دوباره تحریمها علیه ایران را در صورتی که بفهمیم این کشور به تعهداتش عمل نمیکند دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: ما بر این باوریم که موفقیت این توافق به الزامآور بودن یا نبودن قانونی آن نیست بلکه منوط به اقدامات راستیآزمایی مورد نظرمان است که خواهان اجرایی شدنش در یک توافق جامع هستیم. همچنین موفقیت این توافق به این بستگی دارد که ایران بداند ما ظرفیت به کارگیری دوباره تحریمها و افزایش آنها در صورت عدم پایبندیشان به توافق را داریم.
جن ساکی تأکید کرد: برنامه اقدام مشترک که در نوامبر ۲۰۱۳ میان ایران و گروه ۵+۱ حاصل شد یک نمونه موفقیتآمیز از یک توافق بینالمللی غیرالزامآور است چون این توافق سبب شد تا برای اولین بار در یک دهه گذشته برنامه هستهای ایران محدود شود و ما به شفافسازی و اقدامات راستیآزمایی بیشتر دسترسی داشته باشیم.
اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حالی است که هر قراردادی تعهدات و الزاماتی با خود دارد اما طرف آمریکا مانند ماجرای توافق ژنو درصدد است ضمن تحمیل تعهدات الزامآور، خود از چنین تعهداتی طفره برود و در حقیقت خود را به عنوان قاضی و مدعیالعموم و ایران را به عنوان متهم معرفی کند.
مقامات آمریکایی صراحتاً تصریح کردهاند که بر لغو همه جانبه و فوری تحریمها به عنوان تعهد متقابل تن نمیدهند و بعد از پایان زمان ۱۰ ساله توافق نهایی نیز آنها هستند که اعلام میکنند ایران به تعهدات خود عمل کرده یا نه!
واقعیت مجلس خبرگان از شبکه فتنه توهمزدایی کرد
رسانههای حامی فتنه به همراه رسانههای ضدانقلاب از سرانجام انتخاب رئیس مجلس خبرگان شوکه شدند.
این محافل که به نوعی همپوشانی گسترده رسیدهاند، ظرف ۵-۶ ماه گذشته عملیات روانی گستردهای را درباره انتخابات رئیس مجلس خبرگان ترتیب داده بودند؛ از ترور شخصیت اعضای محتمل برای نامزدی (نظیر آقایان یزدی، جنتی، موحدیکرمانی و هاشمی شاهرودی) تا برجسته کردن آقای هاشمی. این طیف سعی کردند هاشمی را وزنه اثرگذاری که اکثریت قاطع خبرگان حامی وی هستند معرفی کنند و بازی همیشگی «هاشمی میآید هاشمی نمیآید- هاشمی اگر احساس خطر کند...» را طراحی کنند. همچنین ادعا کردند اگر آیتالله هاشمی شاهرودی نامزد شود هاشمی دیگر نخواهد آمد. ادعا میشد هر یک از «دوهاشمی» انتخاب شود، افراطیون مدعی اعتدال برندهاند(!) به موازات همین القا، حرکت خزندهای از سوی افراطیون برای ترور شخصیت آیتالله شاهرودی آغاز شد تا احتمالا سناریو مطابق میل فتنهگران پیش رود؛ اولا آیتالله هاشمیشاهرودی را مصادره به مطلوب کنند، ثانیا انتخابات را بین او و هاشمی منحصر نمایند ثالثا در آخرین فرصت با آمدن هاشمی و ترور شخصیت انجام گرفته، بازی مهندسی شده را به نفع خود به پایان برسانند. اما نامزدی آیتالله یزدی و مهمتر از آن حساسیت خبرگان به خط قرمز فتنه، معادلات افراطیون و حامیان فتنه را به هم ریخت.
با واقعی شدن فضای مجلس خبرگان و اعلام نتیجه انتخابات، نشریات زنجیرهای دیروز ناگهان فاز را عوض کرده و به تیترهای کوچک یا انحرافی روی آوردند. برخی از این نشریات-نظیر آفتاب یزد و شرق- سعی کردهاند به قلم برخی عناصر تجدیدنظرطلب و بیگانه؛ موضوع تکلیفگرایی، نامزدی هاشمی را به تکلیف و تاریخسازی و... نسبت دهند و چنین القا کنند که معلوم بوده هاشمی رأی نمیآورد اما آمده است؛ حال آن که سایت آقای هاشمی صراحتا نوشته بود طرفداران او در مجلس خبرگان اکثریت مطلق را دارند.
آقای هاشمی در سال ۸۶ با ۴۱ رأی و در ۸۷ با ۵۱ رأی به ریاست خبرگان رسید اما عملکرد سؤالبرانگیز وی در قبال فتنهگران و ایستادن در موضع اتهام باعث سلب این اعتماد و ریزش آرای وی به ۲۴ رأی شد. بخشی از این آراء نیز به اعتبار مصاحبهها و فضاسازی برخی رسانههای حامی هاشمی در پررنگ کردن ارادت وی به رهبرمعظم انقلاب به دست آمد.
آفتابیزد در حالی به قلم «فیاض-ز» مدعی شد «هاشمی از عملگرایی به تاریخسازی رسیده و برای رفع نگرانیهای انقلاب تلاش میکند» که فرد یاد شده اواخر آذر امسال در مصاحبه با سایت ضدانقلابی تقاطع تصریح کرده بود «از انقلاب ۵۷ خاطره خوشی ندارم». «صادق-ز» نیز در روزنامه شرق سعی کرد از زاویه تمجید و ستایش و تملق رفتار هاشمی را توجیه کند حال آن که همین فرد پیش از این در مصاحبه با روزنامه زنجیرهای بهار تصریح کرده هاشمی باید پا به پای اپوزیسیون برود وگرنه او را از قطار پیاده میکنیم و اگر هاشمی نباشد شنل اپوزیسیون را به دوش کس دیگری در درون حاکمیت میاندازیم!
شرق با تصریح بر «دگردیسی کامل هاشمی» میگوید هاشمی نگران نظام و انقلاب است.
صادق - ز در نوشته دیگری در روزنامه آرمان نوشت هاشمی میدانست رأی نمیآورد اما به خاطر احساس تکلیف نامزد شد. هاشمی خود در مصاحبه روز اول مجلس خبرگان با شرق به نقل از دیگران گفته بود که اکثریت را در میان نمایندگان مجلس خبرگان دارد.
اپوزیسیون خارجنشین و رسانههای آن نیز واکنش جالبی در پیش گرفتهاند. سایت گروهک ملی-مذهبی چند ساعت پیش از آغاز نشست مجلس خبرگان، انتخاب رئیس این مجلس را مهم تلقی کرده و نوشته بود«شانس هاشمی از هر کسی بیشتر است. با شناختی که از شیوه عمل و حد خبرویت بازیگران اصلی در دست است، شق نامزد شدن و رأی نیاوردن او شق غالب نیست. نظر به سمتگیریهای هاشمی در تحولات ۸۸، انتخاب او به نقش مجلس خبرگان خواهد افزود». اما پس از اعلام نتیجه انتخابات، رضا علیجانی به کمک موج تازه فضاسازی شبکه دولتی انگلیس (BBC) رفت تا بگوید «ریاست خبرگان چندان در واقعیت اهمیت ندارد. این یک انتخاب هدایت شده و نه خیلی طبیعی بود که در ادامه سیاست حصر خاتمی صورت گرفت. ۶ سال پیش همین دو نامزد در مجلس خبرگان مقابل هم بودند و از ۷۹ شرکتکننده، ۵۱ نفر به هاشمی و ۲۶ نفر به محمد یزدی رای دادند و امروز داستان برعکس بود. ضمن اینکه ما میدانیم نارضایتی در این فاصله نسبت به هاشمی افزایش پیدا کرده و در ماههای اخیر این مساله تشدید شده است». وی در عین حال گفت «این رأی شگفتانگیز بود».
دویچهوله نیز هر چند اذعان کرد «پیروزی محمد یزدی با تعداد رأیی نزدیک به ۲ برابر رأی هاشمی رفسنجانی، تعجببرانگیز بود» اما از قول اسماعیل گرامیمقدم عضو متواری حزب اعتماد ملی سعی کرد این انتخاب را کماهمیت نشان دهد.
گرامیمقدم در عین حال با بیان اینکه نفوذ اصولگرایان در مجلس خبرگان افزایش یافته میگوید: اگر هاشمی رفسنجانی کاندیدا نمیشد و در عوض از نامزدی هاشمیشاهرودی حمایت میکرد، احتمال ریاست هاشمیشاهرودی بیشتر میشد و ریاستمجلس خبرگان به دست جناح تندرو نمیافتاد.
رادیو زمانه دیگر سایت ضدانقلاب نیز نوشت: «هاشمی در مقابل کسی ناکام ماند که او را ناصالح میخواند. پیروزی محمد یزدی با آرای تقریبا ۲ برابر آرای هاشمی اتفاق غیرمنتظرهای بود و نشان از تضعیف موقعیت هاشمی دارد ... رفسنجانی تمایلی به پذیرش ریاست شاهرودی نداشت. نیروهای نزدیک به او در حد خود کوشیدند تا شاهرودی را تضعیف کنند... رصد کردن رفتار رفسنجانی و حامیانش آشکار میسازد که آنها برنامه جدی برای ریاست او بر خبرگان داشتند. مقالاتی در سایت او تحت عناوینی چون «هاشمی به عهدش خیانت نمیکند»، «چه کسانی مخالف ریاست هاشمی هستند»، «هاشمی رای مردم و خبرگان» منتشر شده بودند. این مقالات در کنار تحرکات سیاسی و فضاسازیهای رسانهای از جمله مقاله روزنامه جمهوری اسلامی با عنوان «آزمون خبرگان» نشانگر ارزیابی مثبت آنها از پیروزی رفسنجانی بود».
رادیو زمانه افزود: رفسنجانی پیشتر گفته بود در صورتی که تندروها بیایند او کاندیدا میشود. البته او به صورت قطعی تمایل خود را اعلام نکرد. اما حامیانش با طرح اینکه رفسنجانی به تکلیف عمل میکند، کاندیداتوری او را جدی ساخته بودند، احتمالا آنها تصور میکردند با افول شاهرودی، چهرههای تند اصولگرا چون جنتی و یزدی نمیتوانند مورد انتخاب اکثریت خبرگان قرار بگیرند و در نتیجه راه برای ریاسترفسنجانی باز است. رفسنجانی با فرض کاندیداتوری شاهرودی وارد رقابت شد و شرط سلبی کاندیداتوریاش درخصوص مواجهه با چهرههای تند را در عمل نقض کرد. فضای سیاسی بعد از شکلگیری «دولت اعتدال و امید» به ائتلاف با بخش میانه اصولگرایان نیز در خطای محاسباتی فاحش آنها موثر بود. اما اصولگرایان سنتی با محوریت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و جامعه روحانیت مبارز تهران نیز نشان دادند که با ریاست دوباره رفسنجانی نیز موافق نیستند.
سایت شبکه دولتی انگلیس نیز در تحلیل دیگری به قلم بولتننویس حزب مشارکت (حسین-ب) تصریح کرد انتخاب مجلس خبرگان نشان میدهد که این مجلس دنبال فرد پای کار است و نه مرضیالطرفین.
رهامی: ائتلاف محفلی کردیم اما دولت سهم ما را نداد!
رئیس کمیته انتخابات شورای هماهنگی اصلاحطلبان میگوید گلایههای هرازچندگاه عارف و اصلاحطلبان از دولت به خاطر روشن شدن سهمشان در ائتلاف با روحانی است
محسن رهامی در مصاحبه با ایسنا نقش عارف در پیروزی روحانی را مهم خواند و گفت: اما چون ائتلاف حزبی متعارف انجام نگرفت تکلیف این ائتلاف نانوشته مشخص نشد. گلههای هرازچندگاه عارف و اصلاحطلبان به دلیل استفاده از همین روش غیرمعمول ائتلاف است زیرا در این روش سهم عارف مشخص نشده است. در روش محفلی کسی مسئولیت تصمیمها را بر عهده نمیگیرد.
این اظهارات در حالی است که عارف بنابر اعلام اصلاحطلبانی چون محمدعلی نجفی، ۴ روز مانده به انتخابات ۸ درصد بیشتر رای نداشت. از سوی دیگر اصلاحطلبان بیشترین سهم را در دولت و بهویژه مدیران میانی قبضه کردهاند اما طبق تصمیم اولیه بنا دارند همواره سهم خود را کم وانمود کرده و ژست طلبکاری از دولت را حفظ کنند.
رهامی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره رایزنی برای ائتلاف جدید گفت: ما در هفتههای گذشته با آقای هاشمی رفسنجانی دیدار مفصلی داشته و با محمدرضا عارف نیز دیداری داشتهایم. ما همچنین دیداری با حجتالاسلام ناطق نوری داشته و از دیدگاههای ایشان مطلع شدهایم. آقای ناطق نوری هنوز قطعا نگفته که به صحنه انتخابات میآید اما حضورش در انتخابات را هم نفی نکرده است. ما تلاش داریم تا با نیروهای حامی دولت و اصولگرایان معتدل به لیست واحدی برسیم.