kayhan.ir

کد خبر: ۴۰۰۸۹
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۷
تضمین کاخ سفید به سناتورهای نگران

چند سال پس از عمل ایران به تعهداتش تحریم ها برداشته می شود

در حالی که واکنش ها به نامه جنجالی 47 سناتور آمریکایی همچنان ادامه دارد، سخنگوی اوباما می گوید، چند سال پس از عمل کردن ایران به تعهداتش، تحریم ها برداشته خواهد شد.
جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری به خبرنگاران گفت: این نامه که به امضای ۴۷ عضو سنا رسیده برای امنیت ملی آمریکا مضر است چرا که نامه این افراد را در میانه مذاکرات بسیار حساس داخل کرد،‌ مذاکراتی که نه تنها طی یک دهه بلکه قرنهاست که بین رئیس جمهور، قوه مجریه و کشورهای خارجی انجام می‌شده است.
به‌گفته ساکی توافق احتمالی با ایران معاهده محسوب نمی‌شود و ۴۷ عضو یک حزب از کنگره خود را در مذاکراتی بین المللی دخالت داده‌اند.
درخواست محاکمه
 ۴۷ سناتور
در همین ارتباط کاخ سفید، طوماری را روی وب‌سایت رسمی خود قرار داد که خواستار محاکمه ۴۷ سناتور امضاکننده این نامه به‌جرم ارتکاب «خیانت» (به‌استناد قانون «لوگان») است. تا روز گذشته بیش از 135 هزار نفر این طومار اینترنتی را امضا کرده‌اند.
در متن قانون «لوگان» مصوب سال ۱۷۹۹ آمده است: «هر شهروند آمریکا، صرف‌نظر از مکان سکونت و منصبی که دارد، در صورتی که بدون اجازه آمریکا، به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم اقدام به آغاز یا انجام مکاتبه یا گفت‌و‌گو با هر دولت خارجی یا مقام خارجی یا مأموران آنها بکند و هدف (از این ارتباطات و مکالمات) اثرگذاری بر اقدامات یا رفتار هر دولت خارجی یا مقام خارجی و مسئولان آنها در یکی از مناقشات یا مجادلات مرتبط با دولت آمریکا و یا به شکست کشاندن تدابیر دولت آمریکا باشد، بایستی به‌موجب این قانون به پرداخت جریمه یا حبس تا سه سال و یا هر دو محکوم شود».
توافق هسته‌ای
 بدون تائید کنگره هم الزام‌آور است
همچنین هفته‌نامه آلمانی «اشپیگل» با انتشار گزارشی درمورد نامه‌ سرگشاده 47 سناتور نوشت که جمهوری‌خواهان به روند خروج از دیپلماسی هسته‌ای با ایران ادامه می‌دهند و واکنش کاخ‌سفید در این زمینه به خوبی گویای رویکرد دولت آمریکا درباره عملکرد شماری از نمایندگان کنگره است. به همین دلیل «جاش ارنست» سخنگوی اوباما جمهوری‌خواهان را به سنگ‌اندازی در روند پیچیده مذاکرات متهم کرد، چرا که مسئولیت سیاست خارجی به عهده رئیس‌جمهور است.
اشپیگل در بخش دیگری از گزارش نوشته است: «البته باید گفت که واقعیت کمی از آنچه که جمهوریخواهان در نامه خود نوشته‌اند پیچیده‌تر است؛ چرا که یک توافق در صورتی که سنا هم آن را تایید نکند، در جامعه جهانی الزام‌آور است.»
این گزارش می افزاید:  سخنگوی اوباما روز گذشته راهکاری در این مورد مطرح کرد و اعلام کرد که پس از اینکه ایران چند سال به تعهدات خود عمل کرد در این صورت تحریم‌ها علیه این کشور برداشته می‌شود. به عبارتی تهران باید نخست ثابت کند که به تعهدات جهانی پایبند بوده است.
اظهارات مبهم سخنگوی اوباما نشان نمی دهد کدام تحریم ها، چه زمانی و چگونه برداشته می شوند و اینکه آیا این تحریم ها لغو یا تعلیق می شوند.
پیمان یا موز؟!
در همین ارتباط جان مک‌کین رئیس جمهوری‌‌خواه کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا بار دیگر گفت توافق هسته‌ای احتمالی با ایران، یک «پیمان» است.
مک‌کین که یکی از امضاکنندگان «نامه سرگشاده» است، با تأکید بر اینکه توافق با ایران یک «پیمان» است، در جمع گروهی از خبرنگاران اظهار داشت: «روشن است که این یک پیمان است. می‌توانند اسم آن را بگذارند موز، اما به هر حال این یک پیمان است.»
همچنین به نوشته پایگاه خبری هیل بن رودز  مشاور امنیت ملی کاخ سفید هفته گذشته گفته بود این یک توافقنامه است و نیازی به نظر کنگره وجود ندارد.
وی ادامه داد: «ما داریم بر سر توافقنامه‌ای مذاکره می‌کنیم که دوره زمانی مشخصی دارد. ما در حال مذاکره بر سر یک پیمان ثابت نیستیم و هرگز هم نبوده‌ایم.»
واکنش جان کری به نامه
همچنین جان کری، وزیر خارجه آمریکا در نشست جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا، به نامه 47 سناتور جمهوری‌خواه خطاب به ایران واکنش نشان داد. وی گفت: «واکنشم به این نامه، ناباوری کامل بود. در 29 سالی که در سنا بودم، هرگز نشنیده بودم چیزی شبیه به این اراده شود.»
وی همچنین هشدار داد که انتشار این نامه موجب می‌شود تا «اعتماد دولت‌های خارجی در تعامل با آمریکا، تضعیف شود.»
وی همچنین با تکرار اینکه توافق هسته‌ای احتمالی با ایران نیازی به تصویب در کنگره ندارد، گفت: «ما در حال مذاکره بر سر یک طرح الزام‌آور حقوقی نیستیم... ما داریم بر سر یک طرح مذاکره می‌کنیم که در خود ظرفیت اجرایی دارد. در سرتاسر جهان، انواع مختلفی از توافقنامه‌های اجرایی وجود دارد. توافقنامه اجرایی، ابزاری لازم در سیاست خارجی است.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «اینکه نامه سناتورها می‌گوید کنگره هر زمان خواست می‌تواند مفاد توافق را اصلاح کند،‌نادرست است. این کاملا غلط است.»
وی ادامه داد: «این توافق، بیش‌از دو قرن عملکرد سیاست خارجی را نادیده گرفته است.»
به گزارش فارس، کروکر که ریاست نشست را بر عهده داشت، در حالی که کری در حال صحبت در مورد نامه سناتورها بود، اظهارات وی را قطع کرد و گفت تهدید اوباما برای وتوی طرح‌های کنگره، موجب انتشار چنین نامه‌ای شده است.
کری در ادامه گفت: «به هیچ‌وجه امکان ندارد در آینده، وقتی شرکای ما در 1+5 می‌گویند توافق به درستی در حال اجرا است، رئیس‌جمهور ایالات متحده، آن را لغو کند.»