دکتر کردوانی: برای مقابله با ریزگردها
دولت باید ریگپاشی را جایگزین «مالچپاشی» کند
چهره ماندگار جغرافیای ایران استفاده از مالچ نفتی برای مقابله با ریزگردها را اقدامی اشتباه و هدر دادن بیتالمال دانست.
به گزارش فارس، استاد پرویز کردوانی دیروز در همایش استانی ریزگردها و راهکارهای مقابله با آن که در دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار شد، با اشاره به عیوب مالچپاشی تاکید کرد: علاوه بر اینکه نفت مادهای محدود و تمام شدنی است و نباید به راحتی آن را از دست داد، تاثیرات زیستمحیطی بسیاری نیز دارد.
این استاد دانشگاه افزود: مالچپاشی طرحی پرهزینه بوده و برای هر لیتر حدود ۲ هزار تومان هزینه به همراه داشته و از طرف دیگر نیاز به ماشینهای مخصوص خود دارد.
کردوانی ضریب بالای حرارتی، سرطانزا بودن، عدم استفاده از آب باران در مناطق مالچپاشی شده، کوتاهمدت و مضر برای زیست حشرات و جانوران خاکی را از دیگر مضرات مالچپاشی دانست.
وی به طرح خود درمورد جایگزینی مالچپاشی اشاره کرد و افزود: طرح ریگپاشی و تثبیت ماسه نه تنها میتواند جایگزین مناسبی برای مالچپاشی باشد، بلکه مضرات آن را ندارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه از ترکیب ماسه و رس به جای مالچ میتوان استفاده کرد، گفت: این طرح نه تنها دارای ماندگاری طولانیتر، بلکه ارزانتر و خنککننده است.
کردوانی با اشاره به اینکه برخلاف ادعای برخی مسئولان دولت، ایران هیچگونه تجربهای در زمینه ریزگردها ندارد، افزود: اگر ریگپاشی را جایگزین مالچپاشی کنیم با وجود سختترین بادها با مسئله ریزگردها روبهرو نخواهیم شد.
پدر کویرشناسی ایران تصریح کرد: بسیاری به دلیل اینکه منشاء ریزگردها را خارجی میدانند طرح ریگپاشی را ناممکن و غیرعملی میدانند، اما این طرح نه تنها موجب کاهش بخش عظیمی از ریزگردها خواهد شد، بلکه مضرات عدیده مالچپاشی در داخل را ندارد.
پدر علم کویرشناسی ایران بیان داشت: ریزگردهایی که ۲۳ استان را در مینوردد به هیچوجه منشاء داخلی ندارد و حاصل خشک شدن تالابها و باتلاقهای عراق، اردن و عربستان است و دولت در این زمینه باید صادق باشد.