رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا:
چالش ما با ایران محدود به مسئله هستهای نیست
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با اشاره به مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 تاکید کرد که نگرانی آمریکا در مورد ایران، به مسئله هستهای محدود نیست.
ژنرال «مارتین دمپسی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: مذاکرات هستهای نباید موجب شود تا آمریکا دیگر مسائلی را که مایه نگرانی این کشور نسبت به ایران شده، از یاد ببرد.
به نوشته پایگاه اطلاعرسانی وزارت دفاع آمریکا، دمپسی که در جمع گروهی از دانشجویان دانشگاه A&M تگزاس صحبت میکرد، ایران و کره شمالی را دو کشور «میانوزن» توصیف کرد و گفت آمریکا و متحدانش در تلاش هستند تا با ایران به یک راهکار دیپلماتیک برای مسئله هستهای دست یابند.
وی افزود: «سخت در تلاشیم تا به راهکاری برآمده از مذاکره بر سر برنامه هستهای آنها برسیم، اما نباید از یاد ببریم که موضوعات دیگری هم وجود دارد که برای ما درمورد ایران مایه نگرانی است.»
این ژنرال ارشد آمریکایی حمایت ایران از گروههای مقاومت در منطقه را از جمله اصلیترین مواردی توصیف کرد که موجب نگرانی واشنگتن است.
بسیاری از کارشناسان، مسئله هستهای را بهانه توصیف و عنوان کردهاند که در صورت حل این مسئله، احتمال دارد واشنگتن از مسائلی چون حمایت ایران از گروههای مقاومت، مباحث حقوق بشری و موضوعات دیگر برای ادامه فشار به تهران استفاده کند.
بحث اعتماد مطرح نیست
در همین حال،«جن ساکی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روزانه خود تصریح کرد که در مذاکره هستهای گروه 1+5 با ایران، بحث اعتماد مطرح نیست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تأکید کرد که نگرانیهایی در بین اعضای گروه 1+5 در خصوص برخی موضوعات خاص وجود دارد و بنابراین هرگونه توافق احتمالی با ایران شامل اقدامات راستیآزمایی خواهد بود.
وی ادامه داد: ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران یکی از موضوعاتی است که مورد بحث قرار میگیرد. هنوز هیچ توافق نهایی حاصل نشده است و بنابراین نمیتوانم به شما بگویم که توافق نهایی شامل چه مواردی خواهد بود.
همچنین «دنیس راس» مشاور سابق رئیسجمهور آمریکا در یادداشتی در «واشنگتن پست» خواستار تصریح شدن «اقدام نظامی در صورت نقض توافق» در متن توافقنامه شد.
وی در این یادداشت مدعی شد که محدودیتهای فعالیت هستهای ایران باید پساز پایان دوره توافق هستهای هم ادامه یابد.
عراقچی:توافق دومرحلهای نداریم
از سوی دیگر،«عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه و رئیس هیئت مذاکرهکننده هستهای در گفتوگو با واحد مرکزی خبر در ژنو با بیان اینکه مذاکرات به مراحل جزئی رسیده است، گفت: پساز یک سال مذاکره در همه ابعاد و موضوعات در شرایطی هستیم که باید وارد جزئیات شویم به ویژه اینکه قصد ما این است که در توافق نهایی کلیات و جزئیات یکپارچه باشد، به همین دلیل مجبور هستیم که وارد همه جزئیات در همه موضوعات و مراحل شویم.
عراقچی افزود: این شرایط ایجاب میکند که مذاکرات فشرده و به صورت طولانی برگزار شود.
معاون وزیر خارجه با ذکر این نکته که مذاکرات، جمعه و شنبه در سطح معاونان و کارشناسان وزارت خارجه ایران و آمریکا برگزار شد، تصریح کرد: روز یکشنبه هم جلسهای با 1+5 خواهیم داشت که در آن معاونان وزرای خارجه و مدیران سیاسی حضور خواهند یافت.
وی فضای روز نخست مذاکرات را مثبت و جدی توصیف کرد و افزود: این به معنی آن نیست که پیشرفتهای فوقالعادهای داشتهایم، اما بحثها نزدیک و فشرده دنبال میشود.
معاون وزیر خارجه تاکید کرد: به دنبال نوآوری و تحولات در نحوه و شکل مذاکرات هستیم تا به کارها در مذاکرات سرعت دهد.
دومین روز مذاکرات ژنو
به گزارش فارس، روز گذشته(شنبه) دومین روز رایزنیهای ایران و آمریکا با حضور علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و «ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا و با حضور «سید عباس عراقچی»، «مجید تخت روانچی» و «وندی شرمن» معاونان وزرای خارجه و کارشناسان دو طرف در ژنو برگزار شد.
در همین راستا به دنبال اعلام حضور علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در مذاکرات هستهای ژنو، یک پایگاه غربی هدف از حضور این دو مقام را بحث درباره جزئیات مذاکرات هستهای خواند.
آسوشیتدپرس در گزارشی در مورد حضور صالحی و مونیز در ژنو، نوشته است «انتظار میرود آنها درباره تعداد سانتریفیوژ برای غنیسازی اورانیوم توسط ایران (در توافق نهایی هستهای)، میزان موادغنی شده که میتواند ذخیره کند، نوع تحقیق و توسعه در رابطه با غنیسازی و آینده رآکتور آب سنگین بحث و گفتوگو کنند».
گفتنی است دور تازه گفتوگوهای هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5 از دیروز در حالی در شهر ژنو سوئیس آغاز شده که طرف غربی اعلام کرده است که به دنبال رسیدن به توافق سیاسی تا اوایل فروردین و دو مرحلهای کردن مذاکرات است.
اولین روز رایزنیهای هیئت مذاکرهکننده هستهای ایران و آمریکا در دو سطح معاونان و کارشناسان روز جمعه با حضور «هلگا اشمیت» معاون «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دو دور و در مجموع به مدت 7 ساعت و نیم در هتل ویلسون شهر ژنو برگزار شد.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نیز دیروز(شنبه) به منظور گفتوگو با «جان کری» همتای آمریکایی به ژنو سفر کرد.
در این دور از گفتوگوها، «علیاکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی و «حسین فریدون» دستیار ویژه رئیسجمهور، ظریف را همراهی میکنند.
ظریف و کری امروز و فردا (یکشنبه و دوشنبه) سوم و چهارم اسفند ماه در شهر ژنو درخصوص موضوع هستهای ایران و راهحل جامع هستهای به گفتوگو میپردازند.
این پنجمین دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا پس از تمدید هفت ماهه توافق ژنو است. وزرای خارجه ایران و آمریکا در حاشیه پنجاه و یکمین نشست کنفرانس امنیتی مونیخ به مدت 4 ساعت به گفتوگو پرداختند. محمدجواد ظریف و جان کری سوم بهمن ماه نیز در داووس سوئیس و در حاشیه چهل و پنجمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در حدود نیم ساعت رایزنی کردند و 24 دی ماه نیز بعد از تمدید هفت ماهه توافق ژنو به مدت هشت ساعت در ژنو به گفتوگو پرداختند و دو روز بعد 26 دی ماه در پاریس به مدت یک ساعت گفتوگو کردند.