المانیتور:
منتقدان آمریکایی از توافق هستهای متعجب و خرسند خواهند شد!
پایگاه خبری المانیتور به نقل از رئیس بنیاد «پلافشیرز» نوشت: اگر به توافقی نزدیک به مفاد تعیینشده توسط دولت برسیم، که من معتقدم میرسیم، این توافقی بسیار خوب خواهد بود. توافقی که حتی بسیاری از منتقدان را نیز متعجب و خرسند خواهد کرد.
پایگاه خبری المانیتور به نقل از منابع آگاه مدعی شده است که آمریکا با توجه به پیشرفت صورتگرفته در مذاکرات مونیخ، بیش از پیش نسبت به حصول توافق هستهای، خوشبین است.
المانیتور در این رابطه نوشته است: «کارشناسانی که توسط دولت (آمریکا) در جریان (روند مذاکرات) قرار گرفتهاند، میگویند در پی پیشرفت محسوسی که در گفتوگوهای اخیر صورت گرفت، دولت ایالات متحده به این جمعبندی رسیده است که در روزهای اخیر شانس حصول توافق هستهای با ایران افزایش یافته است.»
«جوزف کرینکاین» رئیس بنیاد «پلافشیرز» - بنیادی که فعالیتهای آن بر سیاست سلاحهای اتمی متمرکز است- به المانیتور گفته است: «روشن است که توافق هستهای در دسترس است و بسیاری از اختلافات حل شده است.»
وی افزود: «اگر به توافقی نزدیک به مفاد تعیینشده توسط دولت برسیم، که من معتقدم میرسیم، این توافقی بسیار خوب خواهد بود. توافقی که حتی بسیاری از منتقدان را نیز متعجب و خرسند خواهد کرد.»
در ادامه گزارش المانیتور آمده است: «استنباط کارشناسانی که از سوی دولت در جریان قرار گرفتهاند، این است که در گفتوگوهای آخر هفته گذشته (6 تا 8 فوریه) در مونیخ میان مذاکرهکنندههای ایالات متحده و ایران، پیشرفت صورت گرفته است. افزایش خوشبینی دولت نسبت به حصول توافق، احتمالا بیانگر آن است که پیشرفت و یا حتی گشایشی در موضوع ظرفیت غنیسازی، در بین موضوعات مختلف، صورت گرفته است.»
کرینکاین میگوید: مذاکرات مونیخ «با تصمیم دو طرف، در ایالات متحده و ایران، مبنی بر اینکه باید به توافق رسید، میتوان به توافق رسید و تمدید مذاکرات جزو گزینهها نیست، همزمان شده است.»
کرینکاین همچنین مدعی شده است که در حال حاضر مسئله اصلی باقیمانده نحوه لغو تحریمهای ایران است، «اما ما داریم در این هم به نتیجه میرسیم.»
ادعای امتیازدهی غرب
«یووال اشتاینیتز» که به تازگی از سفر بروکسل و دیدار با مقامات و دیپلماتهای مختلف غربی بازگشته است، مدعی شد که غربیها در حال امتیازدهی به ایران در موضوع توافق هستهای هستند.
به گفته اشتاینیتز، ایران 7 مورد از 8 مورد مسئلهای که غربیها از تهران خواستهاند را رد کرده و اینکه برخی طرفها ادعا میکنند که توافق نزدیک است، معنایش این است که غرب به طرف امتیازدهی در مسائل هفتگانه اصلی به ایران حرکت میکند، به همین دلیل به نظر میرسد که توافق احتمالی برای اسرائیل بد باشد.
وی که به داشتن روابط و دیدگاههای نزدیک به «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل مشهور است، در چند روز اخیر در بروکسل دیدارهای متعددی با دیپلماتها و مسئولان غربی برگزار کرده است. به گفته روزنامه الشرق الاوسط، اشتاینیتز اطلاعات مستقیمی از خلال این دیدارها در خصوص مذاکرات هستهای به دست آورده است.
طبق ادعای اشتاینیتز هشت موردی که از ایران خواسته شده و ایران و فقط با یک مورد آن یعنی کاهش ذخایر اورانیوم غنیشده موافقت کرده است، شامل موارد زیر است: 1- تعداد سانتریفیوژهای فعال 2- توقف ذخیره شدن اورانیوم 3- از بین بردن تاسیسات زیربنایی 4- پژوهش و گسترش دستگاههای سانتریفیوژ 5- تأسیسات اراک 6- سایت غنیسازی اورانیوم فوردو 7- توسعه موشکی 8- مدت زمان توافق.
اشتاینیتز مدعی است که تنها مسئلهای که ایران تاکنون با آن موافقت کرده، کاهش ذخایر اورانیوم است و میافزاید: «انتقاد اسرائیل به رویکرد کلی موضوع یعنی توقف برنامه هستهای ایران یا تعویق آن است. ما میگوییم که غرب نباید تسلیم شود و باید برای لغو کامل آن اصرار کند و این تفاوتی اساسی است».
این وزیر صهیونیست افزود: دوم اینکه توافق باید برای دهها سال باشد نه 10 سال. الان طبق توافق، ایران این امکان را دارد که طی مدتی کوتاه به ساخت بمب برسد و میتواند تعداد زیادی را نیز به سرعت تولید کند».
ایده حمله به ایران احمقانه است
همچنین «محمد البرادعی» مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی اظهاراتی در باشگاه خبرنگاران خارجی تایلند تصریح کرد که ایران در تحقیقات تسلیحات هستهای مشارکت ندارد و تهدید هستهای به حساب نمیآید که بخواهیم علیه آن اقدام نظامی صورت دهیم.
وی ادامه داد: هرکس که خواستار راهحل نظامی برای موضوع (هستهای) ایران است، احمق است زیرا با این کار شما در وضعیت بدتری در مقایسه با آن چیزی که در آن قرار دارید، گرفتار خواهید شد. امروز دیگر هیچکس تأیید نمیکند که ایران در حال ساخت تسلیحات هستهای است. من فکر میکنم حتی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، همانطور که احتمالاً میدانید، میگویند که ایران هرگونه تحقیق بر روی تسلیحات هستهای را متوقف کرده است. البرادعی سپس اینگونه افزود: این همچنان ارزیابی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و تمامی سازمانهای اطلاعاتی است. هیچ تهدید قریبالوقوعی وجود ندارد که نیازمند اقدام نظامی باشد.
مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی ضمن انتقاد از رویکردهای دوگانه کشورهایی که خود دارای تسلیحات هستهای هستند، گفت: برخی کشورها خود تسلیحات (هستهای) در اختیار دارند و به بقیه میگویند که شما حتی نمیتوانید به دانش فناوری هستهای نزدیک شوید.
البرادعی تأکید کرد: چرا ما همچنان معتقدیم که میتوانیم به تسلیحات هستهای تکیه کنیم و از اینکه بقیه کشورها در نهایت به تسلیحات هستهای دست پیدا میکنند، متحیر و شگفتزده میشویم. چطور میتوانید یک نظام قابل تحمل داشته باشید که در این نظام برخی در مقایسه با دیگران یکسانتر باشند؟ منظورم این است که این نظام کار نمیکند.
به گزارش فارس، البرادعی در خصوص رژیم صهیونیستی و کشورهای دیگری که تسلیحات هستهای دارند، گفت: تمامی کشورهایی که دارای تسلیحات هستند، در حال مدرنیزه کردن تسلیحات هستهای هستند و در نتیجه این بهروزرسانی، در واقع کشورهای دیگر را دعوت میکنید تا به دنبال تسلیحات هستهای بروند. این یک مسئله نگرانکننده است.
وی ادامه داد که رژیم صهیونیستی علیرغم انکارورزی، به طور پنهانی زرادخانه هستهای دارد و تأکید کرد: من فکر میکنم همه میدانند که اسرائیل یک زرادخانه تسلیحات هستهای دارد. من نمیتوانم آن را تأیید کنم زیرا در دوران مدیرکلی من، ما در این زمینه بازرسی انجام ندادیم. اسرائیل عضو معاهده منع گسترش سلاح نیست. آنها این مسئله را در هالهای از ابهام گذاشتهاند اما همه میدانند که آنها زرادخانه تسلیحات هستهای دارند.