kayhan.ir

کد خبر: ۳۵۹۰۹
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۷
شمار کشته‌ها در ناآرامی‌های مصر به 23 نفر رسید

آزادی پسران فرعون همزمان با سرکوب خونین انقلابیون

همزمان با سرکوب خونین انقلابیون مصر در چهارمین سالروز انقلاب این کشور پسران مبارک نیز آزاد شدند تا «طنز تلخ» این کشور کامل شود


روز یکشنبه، مردم مصر به مناسبت چهارمین سالروز انقلاب خود به خیابان‌ها آمدند و علیه دولت کودتا شعار سر دادند. در این روز تظاهرات فقط منحصر به اسلام‌گرا‌ها نبود و گروه‌های چپ و لیبرال نیز به صحنه آمدند. با وجود آنکه نیروهای امنیتی قاهره میدان «التحریر» و سایر میادین را به یک پادگان نظامی تبدیل کرده بودند اما این امر مانع از حضور گسترده معترضان نشد. حضور گسترده مردم اما با واکنش سخت نیروهای امنیتی مواجه شد و تعداد زیادی از انقلابیون مصری به خاک و خون کشیده شدند. الجزیره در این ارتباط گزارش داد که در پی وقوع این درگیری‌ها بیش از 23 تن به ضرب گلوله نیروهای مصری کشته و 50 نفر دیگر نیز زخمی شدند. جنبش اخوان المسلمین مصر هم اعلام کرده که مرحله جدیدی از «فعالیت‌های انقلابی» را آغاز کرده است و اوضاع تنها با ایجاد یک «انقلاب کامل» حل می‌شود. جنبش «6 آوریل» نیز اعلام کرد که تظاهرات را تا تحقق اهداف انقلاب ادامه می‌دهد.
بنابر اعلام وزارت کشور مصر 150 تظاهرکننده نیز در این ناآرامی‌ها  بازداشت شده‌اند. به گزارش منابع مصری بیش از 600 تظاهرات در استان‌های مختلف مصر برگزار شد که 200 مورد آن در مناطق مختلف استان قاهره صورت گرفت.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به تحولات مصر، در بیانیه‌ای همه طرف‌های درگیر را به خویشتنداری فراخواند! و خواستار حفظ آزادی برای برگزاری تظاهرات مسالمت‌آمیز شد. «موگرینی» در بیانیه‌ای اظهار داشت که اعتراضات مردمی در چهارمین سالروز انقلاب ژانویه مصر، شامل «حوادث خشونت‌بار» بود که منجر به کشته شدن تعدادی از افراد شد. موگرینی همچنین تصریح کرد که گفت‌وگو تنها راه برای پیشرفت است. این تمام واکنش غرب و سازمان‌های غربی مدعی دفاع از آزادی و حقوق بشر به کشتار روز یکشنبه مصر بود.
اما از سوی دیگر  مسئولان قضایی مصر اعلام کردند که «علاء» و «جمال مبارک»، پسران «حسنی مبارک» دیروز از زندان آزاد شده‌اند. این در حالی است که یک مسئول در اداره امور زندان‌های مصر پیشتر با تاکید بر اینکه آزادی دو پسر دیکتاتور سابق مصر به تعویق افتاده است، اطلاعات درخصوص خروج این دو از زندان را تکذیب کرده بود. دادگاه کیفری مصر تصمیم گرفته بود تا این دو برادر را که به اختلاس بیش از 10 میلیون یورو از اموال دولتی متهم هستند، آزاد کند. تصمیم این دادگاه در پی سپری شدن دوره بازداشت موقت آنها اتخاذ شده است اما این تصمیم به دلیل فرا رسیدن سالروز انقلاب مصر و ترس از تشدید تظاهرات ضد دولتی، به تعویق افتاده بود اما اکنون خبر آزادی آنها رسماً   منتشر شده است. با آزادی پسران دیکتاتور مصر، تنها وزیر کشور وقت «مبارک» در زندان است و این در حالی است که علاوه بر هزاران انقلابی مصر، تقریباً تمام رهبران اخوان در زندان یا تبعید هستند.
شرایط کنونی مصر را شاید بتوان به «طنزی تلخ» توصیف کرد. مهره‌های کلیدی انقلاب 2011 همگی در زندان به سر می‌برند و دیکتاتور و اطرافیانش همه آزاد شده‌اند. «حسنی مبارک» که به ده‌ها مورد جرم و جنایت محکوم است و دستور کشتار انقلابیون را صادر کرده تبرئه و آزاد شده است. «علاء و جمال مبارک»، پسران «حسنی مبارک» که به اتهام اختلاس میلیون‌ها دلار متهم بودند نیز دیروز از زندان آزاد شده‌اند. «حبیب العادلی» وزیر کشور وقت که صدور فرمان کشتار انقلابیون را در پرونده خود دارد تنها به سه سال حبس آن هم در پرونده و جرمی دیگر محکوم شده است. اما در طرف مقابل اعضای ارشد اخوان المسلمین همگی در زندان به سر می‌برند و برخی از آنها به اعدام نیز محکوم شده‌اند. «محمد مرسی» رئیس جمهور اسلامگرای مصر نیز زندانی است و احتمال صدور حکم اعدام برای وی وجود دارد.
در واقع نظامیان با کمک دلارهای سعودی و حمایت‌های آمریکا از انقلاب سال 2011 تنها یک نام باقی گذاشتند و حکومت نظامیان را با ویترین انتخابات فرمایشی دوباره در این کشور مستقر کردند. اما در شرایط کنونی علاوه بر اخوانی‌ها دیگر گروه‌های لیبرال و چپ نیز از دولت کودتا به ستوه آمده‌اند و اعلام کرده‌اند تا تحقق کامل انقلاب عقب‌نشینی نخواهند کرد. این مخالفت‌ها در صورتی که زیر پرچمی واحد قرار بگیرند می‌تواند انقلاب ناتمام مصر را تمام کند. گستردگی تظاهرات روز یکشنبه نشان داد، به رغم روی کار آمدن یک حکومت آمریکایی و نظامی در مصر، انقلاب اسلامی این کشور هنوز زنده است.
حمله البرادعی به آمریکا
اما از سوی دیگر «محمد البرادعی» از دیپلمات‌ها و سیاستمداران سابق مصری و مدیر کل سابق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت وگو با روزنامه اتریشی «دی پرسه» به مناسبت چهارمین سالروز انقلاب مصر گفت: «مسئله در هر انقلاب این است که در این باره توافق شود که در روز بعد از آن چه اتفاقی بیافتد. در مصر تنها اخوان‌المسلمین به خوبی سازماندهی شده بودند و در کشور ما ارتشی وجود داشت که مدت 60 سال در قدرت بوده و امتیازاتی داشت که نمی‌خواست آن را واگذار کند.»
«البرادعی» در ادامه خاورمیانه را متشنج و بحرانی ارزیابی کرد و در بخش دیگری از این گفت‌وگو انتقاد شدیدی به سوء مدیریت بین‌المللی در این بحران‌ها وارد کرد. وی همچنین در انتقاد به سیاست‌های آمریکا گفت: «بسیاری از اتفاقاتی که ما امروز شاهد آن هستیم نتیجه سیاست‌های کوته‌بینانه و بد آمریکا است.»