توصیههایی درباره کم خونی و آرتروز سالمندی
کمخونی و کمبود آهن در سالمندان شایع نیست اما ممکن است به دلیل خونریزی در ارتباط با بیماری، داروها یا کاهش جذب ناشی از داروهای مصرفی به وجود بیاید.
پیری تغییرات پیوستهای از بدو تولد تا مرگ است که شامل رشد و رو به زوال گذاشتن است. سرعت آن در مراحل گوناگون زندگی و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. رژیم مغذی و فعالیت فیزیکی منظم از عوامل مهم در تناسب و سلامت سنین سالمندی است. عاداتی که انتخاب شیوه زندگی سالم را بهبود میبخشد باید پیشرفت کرده و در تمام طول زندگی حفظ شود.
بیماریهای قلبی - عروقی - فشار خون بالا و چربی بالا از جمله بیماریهای شایع در دوران سالمندی محسوب میشوند. مصرف زیاد نمک، غذاهای شور، روغن و انواع چربیها از عوامل موثر در افزایش فشار خون و بروز بیماریهای قلبی و عروقی است. در پیشگیری و درمان تغذیهای فشار خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی، کاهش مصرف نمک کاهش و بهبود مصرف روغن و چربی کنترل مصرف انواع قندها توصیه میشود.
پوکی استخوان نیز در افراد مسن شایع است و با پیرتر شدن مردان و زنان بیشتر مشاهده میشود. تغذیه مناسب میتواند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری و پیشگیری از پیشرفت آن موثر باشد. توصیههای تغذیهای که در رژیم غذایی بیماران مبتلا به استئوپروز و نیز در پیشگیری از این بیماری است، عبارتند از رژیم غذایی که باید دارای مقدار کافی کلسیم باشد اگر با شیر مشکل دارید، میتوانید پودر شیرخشک بدون چربی را به غذای فرد اضافه کنید.آرتروز نوعی تورم دردناک مفاصل است. توصیههای تغذیهای برای درمان آرتروز زیاد است، اما هیچ برنامه غذایی شناخته شدهای برای پیشگیری، درمان یا تسکین آرتروز وجود ندارد. ممکن است در برخی افراد، مصرف برخی غذاهای خاص سیستم ایمنی را علیه این بیماری تحریک کند. بنابراین بهتر است برای رژیم غذایی خود با کارشناس تغذیه مشاوره کنید. چاقی و عوارض آن مهمترین فاکتورهای خطر برای این بیماری محسوب میشوند.
مصرف غذاهای خام و رژیم گیاهخواری به دلیل داشتن اثرات مثبت در افراد مبتلا به این بیماری توصیه میشود. اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی با آرتروز مرتبط هستند. کم کردن مصرف اسیدهای چرب اشباع موجود در گوشت و فرآوردههای لبنی و افزایش مصرف روغن ماهی سبب پیشگیری یا کاهش التهاب در مفاصل افراد مبتلا به آرتروز شده و درد مفاصل را کاهش میدهد. مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین E نظیر جوانه گندم نیز توصیه میشود.
نباید در برنامه غذایی خود مصرف غلات، حبوبات جوانهزده، گوشت و سایر منابع غذایی حاوی آهن را فراموش کنید. مصرف غلات و حبوبات جوانهزده باعث افزایش جذب آهن به میزان حداقل دو برابر میشود. انواع مغزها مانند پسته، بادام، گردو و فندق که منابع خوب آهن هستند را هم به عنوان میانوعده مصرف استفاده کنید.